Fortsätt till huvudinnehåll

Bra ruttet, Gudrun!

Flera riksdagskandidater har gjort rut-avdrag - trots att de företräder partier som vill avskaffa avdraget. Bland dem finns Feministiskt initiativs Gudrun Schyman.
(Källa.)

Jojo, det är inte lätt att leva som man lär - ideologi vs den egna plånboken. Undrar om hennes RUT-avdrag nu bidragit till att cementera könsorättvisor och det nu är därför hon vill bryta upp RUT-reformen? Hon har nyttjat ett system som enligt henne själv "Sådana här avdrag permanentar en föreställning om att man inte ska betala så mycket för typiska kvinnotjänster."

Update

Schyman jobbar hårt med att motivera varför hon nu bidragit till att permanenta en föreställning om att man inte ska betala så mycket för typiska kvinnotjänster - hon fakturerades med RUT redan avdraget på fakturan - testa detta lilla tips?

Mer...

Mer om pigdebatten: 'Pigdebattens vara eller icke vara', 'Solidaritet - för andra!' och 'Nivån på valrörelsen?'


//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , Kuriren, NSD, VT, NT, HD1, e24, Norran, AB, SSv, Ex, SvD

Kommentarer

 1. Tja! Hur tänker du nu? Är det "hyckleri" och "dubbelmoral" att inte Lars Ohly betalar extra skatt, eftersom han vil höja den? Ska alla borgare skänka bort barnbidraget, som de varit emot alla höjningar av? Eller ska man skänka bort alla bidrag man är emot, kanske? Äh, skärpning.

  SvaraRadera
 2. Tolkar det som att moderaternas kampanj med att sluta betala tv-avgifen var rätt och ministern avgick i onödan. Nej, det blir ohållbart. Det hade kanske varit kladsamt men knappast lastbart att inte använda de avdrag som finns så länge man är på rätt sida av lagen.

  SvaraRadera
 3. Så det är ok att bryta mot sin egen grundideologi där man själv motiverat "Sådana här avdrag permanentar en föreställning om att man inte ska betala så mycket för typiska kvinnotjänster."

  Grymt ruttet tycker jag. Ungefär som när MP-toppar kör stora bensinslukande stadsjeepar - det är inte olagligt på något sätt, men det är ruttet att samtidigt kräva att andra skall följa ideologin.


  //Zac

  SvaraRadera
 4. Jo, det är lite hyckleri faktiskt. De extra pengarna som man betalar för tjänsterna om RUT försvinner går ju inte till kvinnan som arbetar, utan till farbror staten (eller tant staten om vi får Sahlin). Så, jag förstår inte argumentet att det skulle vara negativt att de här tjänsterna är billigare att köpa. Om de blev dyrare så skulle färre köpa, färre kvinnor skulle arbeta och de som måste köpa skulle lägga extra pengar till staten som skulle få gå till att betala a-kassa eller socialbidrag för de som bli uppsagda.

  Oavsett om detta är kvinno- eller manstjänster, så kan man inte betalt som en konsult för att städa någons toalett. Ska de jobben alls finnas som vita jobb så måste de vara billiga.

  SvaraRadera
 5. De här pengarna går att använda på betydligt bättre sätt, istället för att farbror staten ska gå in och skänka de till välbeställda.
  Det är bara dubbelmoral om Schyman är emot nyttjandet av avdraget och fördömer de som använder det, inte om hon är emot avdraget i sig.

  SvaraRadera
 6. "Ideologi vs den egna plånboken" det är väl så majoriteten av världens befolkning tänker.
  Alla era exempel befäster den sanningen. (Inte spekulation). Vi kan se det hos samtliga partier vi kan se det hos oss själva.

  Därför så kan man undra varför försvarar vi vissa politiker...? Försvarar vi den egna plånboken? "Jojo det är inte lätt att leva som man lär". Vi får de politiker som vi FÖR-tjänar! De är våra spegelbilder. Ändå så ojar vi oss och förfasar oss över hur de beter sig. Varför?

  //Lisbeth

  SvaraRadera
 7. Varför skulle per automatik vara "våra spegelbilder?" Däremot blir det ofta lite jobbigt när de visar sig vara en annan person än vad de framtällt sig själva att vara. Bara att läsa denna kommentarstråden... ;o)


  //Zac

  SvaraRadera
 8. @laser: pengarna kommer tillbaka till statskassan. Reformen går ±0. Förutom att en stor svart sektor numera blivit vit och arbetstillfällen. Ungefär som med ROT-avdraget - men då det handlar om män som utför tjänster så är det ok. Äcklig dubbelmoral någon?


  //Zac

  SvaraRadera
 9. Därför att vi röstar fram dem. Det ÄR jobbigt att människor visar sig vara en annan person än vad de framställt sig själva att vara!

  Vi människor är relativt modiga, trogna, trofasta osv. Vi är samtidigt relativt omodiga, otrogna och allt annant än trofasta t.ex. trofasta våra ideologier. Kan det vara så att den egna plånboken styr mest. Vi kan ju ha många motiv samtidigt, ett kan vara att vilja förändra världen. Men samtidigt så avgör det yttersta motivet som ofta (spekulation) verkar vara pengar. Titta bara på kommentarstråden där samtliga partier så gott som tas upp. Inte skiljer vi människor oss åt nämnvärt.

  Jag vill tacka för mig för ett tag kikar in efter valet. Du tar upp så många intressanta saker på din blogg Zac. Personligen så blir jag alldeles "salig"...;) Hoppas folk skriver mycket för det är du verkligen värd. Lycka till med PP för det blir väl PP....;)

  //Lisbeth

  SvaraRadera
 10. De som försvarar hyckleri är förvånansvärt ofta helt ologiska i sitt resonemang. exempelvis:

  -Jo men P.Ericsson (MP) MÅSTE ha en gammal SUV för att vägarna är så dåliga och kollektivtrafiken är obefintlig i norr.
  (Samtidigt som man är EMOT bilar i allmänhet, SUVar i synnerhet, Är emot nya vägar eftersom "de ökar trafiken" (rolleyes) och man vet att den mesta kollektivtrafiken går på väg, som man som sagt är emot.)
  Exemplen är fler: Y."Taxi" Ruwaida har inte sett kollektivtrafik på ett vykort ens.
  Maria "klippkort på flyg på korta sträckor" Wetterstrand är emot flyg...för alla andra.
  L.Lövden (S) fd. bostadsminister, Erik Åsbrink och laila freiwalds var alla emot utförsäljningen av allmännyttan men kände sig "tvugna" att köpa.
  Lars "Jag är emot friskolor, vinst och privat vård" Ohly: Barnen går i privat friskola, Själv använder han sig av privata vårdnadsgivare och gjorde miljonvinst på att sälja sin bostadsrätt (ingen prolitär hyresrätt här inte)
  Så att G.Schyman utnyttjar rutavdraget trots att hon anser att det är "kvinnoförnedrande" liksom de andra vänster motståndarna som OCKSÅ använder sig av detta tyder på att de knappast tror på vad de själva säger eller om de tror pådet de själva säger, fullständigt struntar i det och ändå "hänsynslöst" använder det för att det gynnar dem.
  Det är att jämföra med en som är emot pälsfarmer alltid går klädd i päls. Eller en som är emot barnarbete köper sina kläder medvetet hos barnet som tillverkar dem.

  Om jag är emot tv-licens måste jag ändå betala den eftersom jag annars bryter mot lagen, den är inte frivillig som att ha en SUV, använda RUT, Köpa Borätt, använda kommunal vård och skola etc.

  Detta är skillnaden.

  SvaraRadera
 11. @Mixmaster: Skillnaden är också att jag bara pratar om dubbelmoral och tokbryt mot den egna ideologin - inte om lagbrott.

  Det enda botmedlet är att offentliggöra dubbelmoralen och hålla den kvar i offentligheten. Rolig lista - lär kopiera den i något annat inlägg - med dig som källa givetvis! ;o)  //Zac

  SvaraRadera
 12. Det rä ju inte så att detta RUTavdrag inte får användas av just de som är emot det. ALLA får ju använda det även om de nu är de rika som tjänar på det(själv städar jag på egen hand)!

  Är ju ungefär som att fråga kvinnliga motsåndare till abort...MÅNGA av dom har ju genomgått aborter själva!!

  SvaraRadera
 13. Men när man företräder en ideologi som enbart handlar om kvinnors jämställdhet med män så är det konstigt att man nyttjar ett avdrag om vilken man själv sagt "Sådana här avdrag permanentar en föreställning om att man inte ska betala så mycket för typiska kvinnotjänster."

  Så är hon privat för att bidraga till att permanenta föreställningen att man inte ska betala så mycket för typiska kvinnotjänster? Jag hade velat ha en sådan partiledares huvud på ett fat om jag var aktiv inom rörelsen...


  //Zac

  SvaraRadera
 14. Äntligen en bloggare som kommenterat Gudrun & Rut som förstår skillnaden mellan vad som är lagligt och vad som är moraliskt rätt.

  Om de politiker som är mot Rut för att de anser att det är en kvinnofälla och förnedrande för kvinnor använder sig av detta avdrag gör de våld mot sin ideologiska uppfattning - Det är väl det som skall driva politiker i vad de försöker åstakomma?

  Lika lite som man tror att djurrättsaktivister köper pälsar bara för att det är lagligt - trodde man att Gudrun som ryter om Rut skulle nyttja detta avdrag. Slutsatsen måste vara att hon egentligen tycker det är bra då ingen lag tvingar henne att nyttja avdraget.

  SvaraRadera
 15. Mycket bra kommentar Anonym (11:01). Gud(run) så hon gjort bort sig...


  //Zac

  SvaraRadera
 16. I vanligt ordning så klarar inte vänsterbloggar av att ta in andra åsikter - så det får bli här:

  "Uselt av Schyman. Hon har själv sagt: 'Sådana här avdrag permanentar en föreställning om att man inte ska betala så mycket för typiska kvinnotjänster.'

  Och det är den typen av föreställningar hon vill permanenta tydligen? Vid tvekampen mellan plånbok VS ideologi så vinner tydligen plånboken för Schyman. Det är roligt att se hur alla försöker slå knut på sig själva i försöken att få historien till att vara ok. Som om pälsmotståndare skulle komma undan om de köper päls ungefär..."


  Usch så uselt - frågan är om man skulle blogga varje gång om det?


  //Zac

  SvaraRadera
 17. Håller med, deras egna värderingar är inte mycket värda när de själva kan spara en slant. Inget annat var dock förväntat.

  SvaraRadera
 18. En sak man ofta hör är att folk skulle bli arbetslösa om det inte fanns diverse bidrag och avdrag. Och ja det kanske de blir, ett tag. Det är ju inte så direkt att de inte kommer få något mer jobb resten av livet. Vill man jobba så finner man ett nytt jobb.

  SvaraRadera
 19. Hahahaha, biografsurineraren strikes again.

  SvaraRadera
 20. Moderaterna hade en kampanj där de slutade att betala tv-avgift som en symbolisk handling mot tv-monopolet. Detta slutade med att en minister fick avgå i nuvarande regering. Så det var ett mycket verkligt exempel att jämföra idén med att rätta sig efter sin ideologi och om man ska anse att det är rätt eller kanske till och med ett tvång på våra företrädare att ta konsekvenserna av det de säger.

  Jag tycker att det blir orimligt att man inte ska kunna plädera en förändring utan att först ha "utfört den på sin egen person". Tex tycker jag att skatterabatter generellt är något dåligt då det blir ett lapptäcke enbart designat för skattefusk. Men det hindrar mig inte att ta emot skatteåtebäringen på huslånet så länge avdraget finns. De flesta skulle nog betrakta det som ganska dumt.

  Men visst har vänstern ett problem med att politik betalar sig bra för de mest framträdande personerna. De ska ju trots allt vara representiva för de som inte har... Det är ju trots allt synd om personen som hamnat hos Soc trots att han/hon är moderat :-)

  SvaraRadera
 21. Men startar du djurskyddspartiet och går klädd i päls så kanske du får ta ditt ansvar, precis som Mia Stegö Chilò gjorde (och som Sahlin m fl inte gjorde).

  Men det blir lite bakvänd fundering, då jag förstår att moderaterna vägrade som civil olydnad. Kör Schyman någon feministisk olydnad genom att aktivt försöka permanenta föreställningen om att man inte ska betala så mycket för typiska kvinnotjänster? Mysko.

  Det där med att politik betalar sig bra har inte påverkat Sahlin i någon större utsträckning med tanke på att hon under en tid verkade ha klippkort hos kronofogden?


  //Zac

  SvaraRadera
 22. Hur gör man då för att inte få RUT-avdrag när man anlitar ett företag för tjänster?
  Passande nog så bortser du ju ifrån viktiga stycken i artikeln:
  "Att av ideologiska skäl avstå rut-avdraget är inte möjligt, enligt Schyman.
  - Det fungerar ju så att det är fakturamodellen, man får en faktura där det redan är avdraget. Jag kan ju inte kräva att företaget ska ändra sina fakturarutiner. Det här är en fråga som måste ändras genom riksdagsbeslut"

  Men då hade ju å andra sidan ditt inlägg aldrig skrivits.......
  ..om du nu är seriös alltså.

  SvaraRadera
 23. @Seriös Anonym: Klicka på länken 'Testa detta lilla tips' i inlägget?


  //Zac

  SvaraRadera
 24. Jag skulle sannolikt ha päls om jag startade djurskyddet. Döda djur lider riktigt inte på samma sätt som de levande :-)

  Mona tog mig veterligen en timeout, vilket man kanske kan säga att Stegö Chilò också är fortfarande är på. Duger hon något till och om hon är lika stark som Mona och kan komma tillbaka. :-)

  Har Salin haft dåligt med pengar eller dålig koll på sina räkningar, inte riktigt samma sak. Nu har hon hjälp med den personliga ekonomin så att hon kan koncentrera sig på det som hon är bra på (förhoppningsvis).

  SvaraRadera
 25. Näe, otäckt tycker jag. Hon klarar inte sin egen ekonomi, men får då hjälp - så aspirerar hon på att ta hand om allas vår ekonomi... :o\

  Håller dock med om att det kanske vore värre att komma med en mink i koppel till djurskyddet... ;o)


  //Zac

  SvaraRadera
 26. Det rä ju inte så att detta RUTavdrag inte får användas av just de som är emot det. ALLA får ju använda det även om de nu är de rika som tjänar på det(själv städar jag på egen hand)!

  Är ju ungefär som att fråga kvinnliga motsåndare till abort...MÅNGA av dom har ju genomgått aborter själva!!

  SvaraRadera
 27. @Mixmaster: Skillnaden är också att jag bara pratar om dubbelmoral och tokbryt mot den egna ideologin - inte om lagbrott.

  Det enda botmedlet är att offentliggöra dubbelmoralen och hålla den kvar i offentligheten. Rolig lista - lär kopiera den i något annat inlägg - med dig som källa givetvis! ;o)  //Zac

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Avväpna polisen!

Alltså, jag har varit, på goda grunder, oerhört kritisk mot polisen innan... Men hur faan hanterar de sina vapen?? Gång på gång så läser man om hur poliser står och blundar och tömmer sina vapen i hyggligt rätt riktning ... Ta ifrån dem vapnen! Från de tragiska händelserna i Malexander där poliserna trodde att bildörrarna skulle ge dem skydd(!) från automatkarbiner till de senaste årens klumpiga hantering av ensamrätten till dödligt våld. Det är faktiskt dags att poliserna i Sverige tas ifrån sina vapen, det är möjligt att de känner sig säkrare, men det är sannerligen inte säkrare för befolkningen längre! Vår polis kan helt enkelt inte hantera vapnen på rätt sätt. Varför klarar sig den normala polisen i både Norge och i Storbritannien normalt utan vapen - har vi så mycket värre kriminalitet här? *retorisk fråga eftersom det står klart för alla att vi inte har det...* England En överväldigande majoritet av poliskåren vill fortfarande förbli vapenlösa i England