Fortsätt till huvudinnehåll

Det finns ingen el-allergi

De elöverkänsliga får miljonbelopp varje år av både stat, kommuner och landsting - trots att elöverkänslighet inte existerar som diagnos.
(Källa.)

Det är konstigt att ingen tycks kunna påvisa elöverkänslighet vid blindtester. Strålsäkerhetsmyndigheten pratar om försiktighetsprincipen och "oförändrade råd" - men man kan lika gärna också skriva ut svart på vitt att man vetenskapligt inte lyckats påvisa någon som helst direkt påverkan. All befintlig kunskap pekar på att det egentligen handlar om en ren noceboeffekt;
Det finns inget hållbart vetenskapligt stöd för att elkänslighet, eller elöverkänslighet som det ibland kallas, orsakas av radiofrekventa fält. Det vetenskapliga rådet pekar på att flera nya studier tyder på att det istället handlar om en så kallad noceboeffekt, det vill säga en omvänd placeboeffekt.

Men skattepengar går dit i alla fall!?

De elöverkänsliga får miljonbelopp varje år av både stat, kommuner och landsting - trots att elöverkänslighet inte existerar som diagnos.
(Källa.)

Givetvis skall inga pengar gå till sådant! Vad är det för dumheter? Möjligtvis för att undersöka vad som ligger bakom inbillningen/de upplevda besvären - men jag antar att det mer handlar om psykologiska undersökningar än något annat...//Zac, påminner också om min bloggläsarundersökning
PS. Bilden heter 'Magnetic Fields', ej att förväxla med Jean Michel Jarres utmärkta album 'Les Chants Magnétiques'.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentarer

 1. Strålining är nyttigt i små doser. Detta vet man genom att ha jämfört skillnaden bland vissa cancerfall och folk som bott på hög höjd konta låg hög. De som bor på högre höjd har mindre med skyddnade atmosfär och får därför mer strålning. Men tydligen är det så att cancer inte heller gillar strålning, i alla fall inte i små doser. I höga doser är stråling tämligen skitdåligt men i små doser tycks den ha en skyddande verkan.

  Det finns alltså inget självändamål att försöka att utradera strålningen omkring oss.

  SvaraRadera
 2. Varje gång jag går baklänges över en curry-linje med en katt på huvudet och byxorna i knävecket känns det underligt på något sätt.
  Kan jag få bidrag att undvika detta?

  SvaraRadera
 3. Tur att jag gått över till blandade smådjur på skallen. Men peppar och salt-linjer gör mig lite illamående, kanske är det månne fog till lite bidrag?


  //Zac

  SvaraRadera
 4. "På avstånd större än några tiotals meter från antennerna är exponeringen mycket låg. I många fall där allmänheten varit oroad, har exponeringsnivån varit mindre än en tusendel av referensvärdena."

  Says it all.

  Elallergi är rent bs, då skulle de ju själva vara allergiska mot sigsjälva, eftersom kroppen använder elektriska impulser för signalering.

  Ett experiment där 1000+ "elallergiker" med ögon bindel får gå förbi flera objekt, till exempel mobiltelefoner, master, andra icke elektriska saker som ett klädesplagg eller vad som. En "elallergieker" skulle ju märka direkt vilka som gjorde dem dåliga eller ej. Varför görs ingen sådan?

  Jag tror det hela handlar om ren ångest mot det moderna samhället och inget annat. Eller psykos.

  SvaraRadera
 5. De historier (kvinnor) jag känner till så är det påfallande ofta monitorer och telefoner som står i centrum för deras problem. Och det är säkert upplevda problem utan tvekan - men det är mer ett psykologiskt problem än ett fysiskt.

  Så jag tror att det är ett annat uttryck för utmattningsdepression. Inom böcker och film så manifesteras ofta galningen som klär hela lägenheten med alufolie, undrar om inte det är någon typ av samma uttryck - även om det inte uttryckligen handlar om övervakningsnoja hos "el-allergikerna"?


  //Zac

  SvaraRadera
 6. Jag har en kompis som kör ambulans. Då och då händer det att någon patient påstår att hon (det är konstigt nog oftast en hon) är elöverkänslig och ber dem stänga av mobiltelefonerna. Då påstår patienten att hon mår bättre. Vad hon inte vet är att det finns mycket annan elektronik i ambulansen, till exempel sänds data till sjukhuset via GSM och det vet inte den elöverkänsliga patienten och då känner hon inte av det. Väl inne på sjukhuset är det hur mycket elektronik som helst men även där brukar det gå bra. Märkligt.

  SvaraRadera
 7. Jo, märkligt är ordet.


  //Zac

  SvaraRadera
 8. hur många män är el-allergiker ?????

  SvaraRadera
 9. Tror inte det är mycket. De flesta lutar åt 40/60 eller dylikt. Jag tror dock det är färre.


  //Zac

  SvaraRadera
 10. "All befintlig kunskap pekar på att det egentligen handlar om en noceboeffekt"

  Befintlig kunskap ja...
  Vetenskap är befintlig kunskap. Vetenskapsmän har i praktiken fått erkänna, att vi endast utforskat en bråkdel.

  Varför inte låta befintlig kunskap vara just befintlig kunskap? Under tiden lider många människor. Det räcker väl med det? Det finns många sjukdomar som vi inte har någon förklaring till. Men de existerar ändå. Det forskas och forskas...Har ni aldrig lagt märke till någon sjukdom som bevisligen existerar, men man vet ännu inte varför? Har personligen noterat massor av sjukdomar synliga och osynliga som "vetenskapen" brottas med att lösa.

  Det är dogmatism (förutfattade meningar) att TRO sig veta att detta är inget som existerar. Det är ganska roligt också :) För säger man sig veta att detta inte existerar eller är psykiskt, så vet man alltså mer än vetenskapen som säger att "all befintlig kunskap pekar på". Inte dåligt att ligga så långt före i utvecklingen...

  Det kan kallas vid storhetsvansinne att TRO sig veta vad dessa i huvudsak kvinnor lider av?... Är det psykiskt med all spekulation vi så gärna ägnar oss åt?....;)Det hjälper ju inte de som lider...

  //Lisbeth

  SvaraRadera
 11. Nej, det är också vanligt vett. Om det inte går att påvisa att det handlar om miljön så är det givetvis vanvett att bränna massa pengar på ombyggnationer etc. Pengar som bättre varit till nytta i ex äldrevården.

  Vad är det mer för "tro" som du tycker vi skall gödsla med bidragspengar? Currylinjesallergi som en av de tidigare kommentatorerna sannolikt lider av? Förhäxningar, vodoo?

  //Zac

  SvaraRadera
 12. "Det forskas och forskas..."

  Det är ju du som vill att man forskar hit och dit när det gäller könsskilnader.

  Tacka vet jag vattenvirvlare, de funkar ju!

  SvaraRadera
 13. http://www.heggsfriskvardzkoncept.se/mobilpl.html

  Häftiga grejjer!

  SvaraRadera
 14. Skrattade gott LosKrikon! Vattenvirvlare är riktigt coola grejor!


  //Zac

  SvaraRadera
 15. Du skrev ju själv Zac att möjligtvis så ska man undersöka vad som ligger bakom inbillningen/de upplevda besvären. Personligen så kan jag inte avfärda andras problem eller besvär som inbillning. Ni vet väl att vetenskapen fastslagit att allt är energi? Allt vibrerar på olika frekvenser. Alltså också currylinjerna som ni skrattar så gott åt, är en frekvens av energi som vissa duktiga kan spåra med bl.a. slagruta. Man behöver inte ens ha en "katt på huvudet" eller "byxorna i knävecket".

  Trodde ni hade hört talas om energier...;):)
  Hur är det med er vibration killar?

  Ni har väl sängen i rätt hörn! För "frugans" skull om inte annat!

  //Lisbeth

  SvaraRadera
 16. Hypokondriker mår ju dåligt oavsett att det faktiskt är inbillning. Så är det säkert med de el-allergiska också.

  Men de behöver inte ombyggnationer för miljoner - de behöver psykologisk terapi eller något liknande.


  //Zac

  SvaraRadera
 17. Fast det vet vi ju inte, om de behöver psykologisk terapi eller inte. All "befintlig kunskap" är inte all kunskap. Det skulle betyda att vi är färdiglärda och det är vi inte. De kan visa sig behöva något helt annat. MEN de behöver inte några förutfattade meningar...?


  //Lisbeth

  SvaraRadera
 18. Möjligt att de behöver chakra-massage eller något - men man har inte sett något samband mellan elekromagnetisk strålning och deras besvär. När en elallergiker tror sig vara i ett magnetfält så kommer problemen som ett problem på posten.

  Således så är det antingen spöken eller hjärnspöken. Jag tror att terapi är ett bättre botmedel än både ombyggnationer eller exorcism...

  Men för att vi inte vet allt (och vet om det) så skall vi gå på det minst troliga? Konstigt resonemang måste jag säga, men det är inte första gången jag hör sådana.


  //Zac

  SvaraRadera
 19. Nej så menar jag inte. För att vi inte vet allt så ska vi vara öppna. Vi ska naturligtvis använda oss av det vi vet, beredda att ständigt ompröva men även fastställa.

  Tänk när människor visste att jorden den var platt...

  Händer det inte "otroliga" saker i vår värld? Personligen så tycker jag det.

  Själv så tycker jag det är ganska fräckt att avfärda det vi inte vet så mycket om, som psykiskt betingat. Många sjukdomar är sjukdomar i sig och ger sedan psykiska besvär som en konsekvens av sjukdomen, eftersom de är så jobbiga.

  Det finns en konstaterad sjukdom fibromyalgi (av vissa)läkare på smärtkliniken och runt om i världen. För inte så länge sedan kallades den SVB. Det betyder sveda värk och brännkärring. En otroligt nedsättande diagnos, som många främst kvinnor fått dras med. Fast det är inte speciellt svårt att lista ut att det måste vara extra jobbigt för en man, om han drabbats av "kärringsjuka"....Det finns ju även män med sjukdomen. Tar upp den eftersom den är mystisk precis som el-alergi och därför att flest kvinnor drabbas.

  Eller är det så? Vet vi verkligen det? Får männen andra diagnoser? Män ska ju inte klaga eller visa smärta....Man kan ju inte sätta en diagnos som heter "svedas värk och brännkärring" på en karl? TROR att det handlar mycket om kön eller åtminstonde har handlat mycket om det. När en karl har ont eller problem så har han det.

  Finns det några speciella diagnoser som gäller män under historiens gång som riktar sig till "hysteriska" män.? Eller är det främst kvinnor som har ansetts som hysteriska och gnälliga?

  Tycker att det är ganska otäckt om vi fortsätter att spä på en myt om hysteriska fruntimmer, som drabbas av allsköns konstiga diagnoser. Tänk om det inte stämmer med verkligheten. Vi vill väl ha kunskap om verkligheten?

  //Lisbeth

  SvaraRadera
 20. Fibromyalgi är, tror jag, en sjukdom som egentligen består av en massa andra sjukdomar - identifierade eller missade. Man brukar f ö behandla fibromyalgi med bl a psykologiska eller beteendemässiga terapier också...

  Varför spekulerar du? Leta statistik istället?


  //Zac

  SvaraRadera
 21. Statistik en massa siffror? som vi tolkar lite som vi vill beroende på yttersta motiv?

  Ja, man brukar behandla Fibromyalgi med psykologiska och beteendemässiga terapier också. Det stämmer. Många mår så dåligt av själva sjukdomen så att de behöver terapi eller medicinering.

  Men det betyder väl inte att sjukdomen inte existerar som en sjukdom? Vad kom först hönan eller ägget...Det kan givetvis starta tvärtom också med psykiska problem och sedan fysisk sjukdom som en konsekvens. Något är det ju som utlöser en sjukdom.

  Har själv sjukdomen och även om jag kallas "flummig" härinne, så anser jag mig inte vara det minsta hysterisk. :)

  Har förresten två "flummiga" sjukdomar Ulcerös kolit som också är en olöst sjukdom och fibromyalgi. Det gör mig inte till en expert på ämnet. Vi människor reagerar olika. En del behöver terapi och medicinering andra inte. En del hittar andra verktyg att ta sig ur sjukdom.

  Men en sak gör mig rejält för-bannad och det är när folk försöker stämpla människor som psykiskt labila och svaga. De kanske kämpar på med allsköns diagnoser som inte syns på utsidan. Om de sedan blir ledsna och klappar ihop så är det högst mänskligt!

  Varför spekulerar du? Är det för att du går för mycket på statistik...? Vi människor är ju inga siffror...

  //Lisbeth

  SvaraRadera
 22. Tar min fråga igen som jag gärna vill försöka utreda. För det är ju onekligen intressant....

  Finns det några speciella diagnoser där män beskrivs som gnälliga och hysteriska likt SVB "Sveda, värk och brännkärring" Finns det någon statistik...;)

  //Lisbeth

  SvaraRadera
 23. Läs gärna om hysteri på Wikipedia
  "Hysteri var fram till 1900-talet läkarvetenskapens benämning på en typ av psykiska störningar och därav "hysterikor" för drabbade kvinnor"....

  Vi vet ju, det är inte att spekulera i att det var mest män som var läkare och alltså satte dessa diagnoser på kvinnor.

  //Lisbeth

  SvaraRadera
 24. Vad satte de på hysteriska män då?


  //Zac

  SvaraRadera
 25. Tvångströja kanske...
  Men det var inte det jag undrade över.
  Finns det någon speciell diagnos på någon sjukdom likt t.ex. SVB för män? Någon diagnos som utgår ifrån att här det är hysteriska karlar som det handlar om?
  Att det även finns hysteriska karlar det vet vi. Eller att de oförtjänt kallats/kallas hysteriska.

  //Lisbeth

  SvaraRadera
 26. Eller kanske inte;)...galna och psykotiska möjligtvis liksom kvinnor kan vara. Men definitivt inte hysteriska :)

  Bo Andersson en författare har skrivit i en bok
  om "hysteriska fruntimmer"

  "och kopplingen till livmodern som flyttade runt i kroppen. Denna fördom fanns långt in på 1800 talet. Det var inte bara ett resultat av bristande kunskap. Utan också en nedvärderande syn på kvinnan.

  Bo Andersson stäler sig frågan "Frågan är om det finns hysteriska karlar"?

  Han skriver att det kan vara utgångspunkten för en diskussion...

  //Lisbeth

  SvaraRadera
 27. Mitt intryck är att karlar mycket mer sällan söker läkarvård för psykiska besvär. Eller så är det mer sällsynt kanske? Män och kvinnor har helt olika förhållningssätt till dessa frågor så jag tror det är svårt att dra några starka slutsatser om detta.

  Kvinnor står för majoriteten av alla sjukskrivningar, det är större risk för kvinnor att de inte kommer tillbaka till arbetslivet efter långtidssjukskrivningar än män etc etc.

  Har också sett kommentarer, dock inte studierna i sig, om att kvinnor sjukskrivs mycket lättvindigare än män. Detta lär ha minskat i Alliansens Sverige. Bra för jämställdheten, men ändå hurrar inte feministerna? ;o)


  //Zac

  SvaraRadera
 28. Fortsätter ang. detta med hysteri...
  Bo Andersson författaren jag tagit upp, skriver att gamla fördomar lever kvar i århundraden. Det vet vi! Kristendomen bl.a. har bidragit med både gott och ont. Det är ingen spekulation att kunskap och även okunskap förs vidare generation efter generation. Alltså EN förklaring (inte hela givetvis). Vi har många fördomar kring manligt och kvinnligt. Det är svårt att reda ut vad som egentligen är kvinnligt och manligt.

  Dessa åsikter på 1800 talet kring livmodern som flyttar runt i kroppen planlöst och gör kvinnor smått hysteriska, finns delvis kvar i form av Hysterektomi ett kirurgiskt ingrepp där livmodern ofta även äggstockarna avlägsnas. Enligt en doktor West så är mer än 90% av dessa operationer onödiga....

  Mitt intryck är också att män mer sällan söker vård. Både när det gäller psykiska och fysiska problem. Utan att spekulera alltför mycket, så är förklaringen DELVIS vår syn på hur en man ska vara. (En del inte hela svaret givetvis). Det vore förmätet att TRO att vi har hela svaret. Det börjar redan när vi är små? Århundraden av fördomar finns kvar även när det gäller detta? Vi TROR att vi kommit långt, men mycket lever kvar?

  Det är klart att kvinnor sjukskrivs "lättvindigare" än män om de oftare söker hjälp och vård. Det är svårt att sjukskriva någon som inte söker vård? Kan Alliansen ensamma ändra på det faktumet? Kan de få männen att söka vård? Vill de ens det? De vill att jobblinjen ska gälla. Kan Gud? Eller är det vi själva som ska ändra på det? Utan att identifiera oss med politiska partier som leker Gud. Eller som vi upphöjer sig till Gudsstatus.

  Alliansen kan ju lika gärna (spekulation) bidra ännu mer till att verkligt sjuka kvinnor inte sjukskrivs och att verkligt sjuka män får det ännu svårare med att sjukskriva sig....Dessa dogmer (förutfattade meningar) cementeras ytterligare och århundraden av fördomar frodas vidare. Ivrigt påhejade av folket både män och kvinnor. Feministerna som du retar dig på ser förmodligen en del av problemen dvs. ur det kvinnliga perspektivet. Det är väl dags att vi tittar på både män och kvinnor och vad gamla fördomar ställer till med? Men det gör knappast antifeminister....! Inte de befintliga politiska partierna heller.

  //Lisbeth

  SvaraRadera
 29. Antifeminister är intresserad av verkligheten hur den ser ut, samt samma rättigheter och skyldigheter till alla. Båda ögonen öppna också... En orättvisa blir inte mindre beroende på vilket kön den drabbar.

  Så det finns fog för varför vi är anti mot feminismen - den uppfyller inte överhuvudtaget någon av punkterna ovan.

  Ingen kommentar till världens mest sjukskrivna folk och i övrigt världens friskaste befolkning?


  //Zac

  SvaraRadera
 30. Nej jag tycker att antifeminismen är feminismens spegel ofta lika enögd! Antifeminismen cementerar många kristna föreställningar ang. kvinnor och män anser jag. Det blir en kamp mellan det kvinnliga och manliga som inte tjänar mänskligheten.

  Jo jag kan kommentera... Med en fråga! hur ska Alliansen mer än (S) och MP V kunna ändra på det faktumet att människor inte mår bra?

  "Världens friskaste befolkning"? Är människor så friska? Hur vet du det? Är det för att det inte syns i stastistiken? Människor är inga siffror. Det kanske bl.a. är vi som ska upplysa andra länder om det?

  //Lisbeth

  SvaraRadera
 31. Du säger ju själv att män mycket mer sällan söker läkarvård för psykiska besvär. Att du har den uppfattningen.

  TROR du att män har mindre psykiska besvär? Är det det du menar?

  Stämmer inte det, så betyder det att många män runtom i världen lever ut sina psykiska problem utan att få hjälp. Det låter inte vidare friskt. Hälften av världens befolkning består dessutom av män. Män sägs dessutom söka mindre sjukvård för fysiska sjukdomar.

  Nu hårddrar jag...Men det är väl något som antifeminismen borde uppmärksamma? Istället så fokuseras det fortfarande mest på kvinnorna. Allt som är fel med kvinnor och framsteg eller "felframsteg" när det gäller kvinnor.

  //Lisbeth

  SvaraRadera
 32. "Ingen kommentar till världens mest sjukskrivna folk och i övrigt världens friskaste befolkning?"

  Lättja.

  SvaraRadera
 33. "Ingen kommentar till världens mest sjukskrivna folk och i övrigt världens friskaste befolkning"

  Kan vara fördomar. Personligen så har jag inte en aning om hur sjuka andra i Sverige är. Eller hur sjuka världens befolkning är. Jag har väldigt svårt att TRO att det är verklig kunskap som ligger bakom dessa fördomar. Ja personligen så jämställer jag det med rasism. När grupper pekas ut så handlar det om fördomar och "rasism". Eller rädsla...

  När man säger "Lättja" rakt av så tyder det på just fördomar? Att andra människor är lata? Vill du utveckla LK? Det är så lätt att slänga ur sig ett ord. Men de behöver sättas in i ett sammanhang också?

  När det gäller världens befolkning, så finns ju en del av dem här i form av invandrare. Öppnare gränser gör att det är så gott som omöjligt att peka ut ett folkslag som sjukare än andra. Även bland invandrarna finns sjukdom. Ofta traumatiska sjukdomar som behöver sjukskrivning. Är det delvis invandrarnas fel att vi har så höga sjukskrivningstal? En del klagar ju på invandrarna när det gäller det mesta....Det är ju inte bara "svenskar" som sjukskriver sig. Alltså kan man inte dra några slutsatser att svenskar är latare än andra. SD vill t.ex. inte att papperslösa invandrare ska få vård....

  //Lisbeth

  SvaraRadera
 34. Det är ju inte rocketscience direkt. Vi har de högsta sjukskrivningstalen i västvärlden. Samtidigt så pekar all annan statistik på att vi har en oerhört frisk befolkning. Det är och förblir ett mysterium som bara kan tolkas som lättja och en oerhört låg nivå för att strunta i jobbet. Vi förlorar minimalt på att inte gå till jobbet, så varför skall man göra det för?

  Och hur sjutton får du det till fördomar? Det är enkla och nakna fakta som står i strid med varandra.


  //Zac

  SvaraRadera
 35. Lisbeth gör som vanligt långa inlägg utan innehåll.

  Ja, lättja. Det blir så när man får för hög sjukpeng. Sänk sjukersättningen så kommer fler dra sig från att sjukskriva sig i onödan.

  SvaraRadera
 36. Zac du vill skriva om statistik, det är tämligen tydligt. Det intresserar inte mig. Medias politiskt färgade statistik bör vi ta med en nypa salt.

  LK Ja varför har jag bemödat mig med att göra långa inlägg :) Det undrar jag också nu...när ingen förmodligen läser...

  Zac du tjatar om statiskik i fetstil. Det mysterium du tjatar om, är väl till för att vi ska lösa. Men är motivet att man ska bevisa att människor är lata, så saknas VILJA till det. Då talar man för döva öron.

  Vi får väl se nu när fler och fler blir utförsäkrade hur frisk befolkningen egentligen är. Just nu så är den gruppen ointressant. Det är en tyst förmodligen kuvad grupp. Itutade att de är samhällstärande. Men när de som gapat färdigt över lata sjuka börjar drabbas själva, så tar det nog en annan vändning. Det ska väl vara så här och gå ett par varv innan förändring kan ske. Det är tråkigt att det ska behöva vara så. Verkligheten är mycket intressantare än statistik och siffror.

  //Lisbeth

  SvaraRadera
 37. Det är sjukvårdens egna siffror och försäkringskassans?

  Det där med samhällsbärarna är också överdrivet - Reinfeldt beskrev de inom räddningstjänsten, poliser, nattsköterskor och brandmän och liknande. Och som han sade det finns ingen motsatt grupp, det handlar bara om att sätta fokus på dessa grupper som går så mycket viktigt jobb.


  //Zac

  SvaraRadera
 38. Jag är väldigt nyfiken på dessa HELTÄCKANDE siffror och statistik som visar hur hela världen mår i förhållande till oss...:)

  Flera av försäkringskassans handläggare och även handläggare på arbetsförmedlingen anser i en undersökning, att regeringen missbedömt de utförsäkrades vårdbehov. Men Alliansen själva och dess väljare anser att de har lyckats med sjukförsäkringsreformen.

  Varför ska en "landsfader peka ut samhällsbärarna? Hans uppgift är väl att hålla ihop landet? Det står tämligen klart att motsatt grupp är de som inte jobbar.

  //Lisbeth

  SvaraRadera
 39. Om ditt yttersta mål är att det inte längre skall ställas några krav på sjukskrivna - vem röstar du på då?

  ""Det är en fredagsmorgon i augusti 2002. Bara en månad återstår till valet.

  På några år hade antalet sjukdagar fördubblats. Sjukskrivningar och sjukpensioner kostade 114 miljarder kronor om året. Det höll inte längre. Varken mänskligt eller ekonomiskt.
  Regeringen Göran Persson hade kniven mot strupen. Ville de vinna valet krävdes hårdare tag mot de sjuka. Och Göran Persson ville vinna. I Gustavsberg slog Ingela Thalén fast att sjuktalen skulle halveras på fem år.
  Socialdemokraterna vann och drev igenom de hårdare kraven. Alliansregeringen har fortsatt, bland annat genom att sänka ersättningen för långtidssjuka.
  I dag är målet nästan uppnått. Staten har sparat miljarder"

  (Källa.)

  S-Regeringens egna utredare:
  "En förändring vi bedömer som närmast oundgänglig är att en tydlig tidsgräns sätts för sjukpenningen. Sveriges extrema sjukskrivningstider är unika och det är också det faktum att vi saknar en bortre gräns för hur länge man kan uppbära sjukpenning. Vi har inte funnit något som talar för att de långa sjukskrivningstiderna skulle ha några positiva effekter. Däremot talar mycket för att tiderna i sig har en negativ effekt på chanserna att komma tillbaka till arbetsmarknaden."

  (Källa: SOU 2006:86, sid 95-96)

  Övrigt intressant om detta


  //Zac

  SvaraRadera
 40. "LK Ja varför har jag bemödat mig med att göra långa inlägg :) Det undrar jag också nu...när ingen förmodligen läser..."

  Har du förstått det NU?!?!?

  SvaraRadera
 41. Ja:)
  Tack för mig!

  mvh
  Lisbeth

  SvaraRadera
 42. Zac, vilket fint bevis på att vilken regering som styr spelar betydligt mindre roll än de ekonomiska realiteterna. Att de högljudda rösterna om katastrof om det ena eller andra partiet vinner enbart kommer från väldrillat röstboskap.

  Det är en anledning till att jag röstar oetablerat.

  SvaraRadera
 43. LK, jag går sjuk till jobbet sjuk och låter jobbet ta konsekvenserna av att jag smittar mina kollegor. Inte för att jag gör någon större nytta dom dagarna heller men det är ju jobbets problem. Att inte vara lat har ibland ett pris. Det finns arbetsplatser dit du inte får gå på flera dagar efter tillfrisknade för att minimera smittrisk. Det finns arbetsplatser där man tar in vikarier så du kan inte komma till jobbet efter lunch om migränen har gått över till lunch. Så att säga lättja kan i bästa fall beskrivas som ofullständigt.

  Som frisk är det ju ganska lätt att förhäva sig. Jämför med alla disiplinerade smala människor som inte förstår att det är svårt att gå ner i vikt (för att ta ett exempel där jag har erfarenhet)

  SvaraRadera
 44. Det är klart att man inte kan blunda för den krassa verkligheten och ekonomin, hur uppeldat ideologisk man än är. (Lars Ohly undantagen, givetvis)

  Man måste helt enkelt rätta munnen efter matsäcken - oavsett regering som du säger. Socialdemokratins totala oförmåga att följa med tiden, vilket inte minst märks tydligt i denna valkampanj, är knappast en röst för framtiden.

  Tyvärr ser Sahlin ut att göra en riktigt bra slutspurt vilket bara kommer de SD utrymme för sitt djävelskap. Iofs vet vi inte riktigt hur det påverkar, med tanke på att många SD-väljare normalt är sosseröstande. Kanske tar hon tillbaka lite röster därifrån och minskar på så sätt deras inflytande. Spännande sista dagar blir det i alla fall! :o)


  //Zac

  SvaraRadera
 45. "LK, jag går sjuk till jobbet sjuk och låter jobbet ta konsekvenserna av att jag smittar mina kollegor."

  Att vara sjukskriven är inte samma sak som att vara sjuk. Förstår du skilnaden?

  SvaraRadera
 46. Något är fel i ett samhälle där vår första reaktion vid problem är att vända oss till staten, räcka upp händerna och kräva hjälp...


  //Zac

  SvaraRadera
 47. Jag antar att anonym tycker det är något rätt i ett samhälle där vår första reaktion vid problem är att vända oss till staten, räcka upp händerna och kräva hjälp? Eller?


  //Zac

  SvaraRadera
 48. Jo du anser att dina medmänniskor räcker upp händerna och kräver hjälp! Det står "vår" så jag antog att du räknar in dig själv. Men det är de andra du menar? Alla bara tänker på sig. Det är bara jag som tänker på mig. Är det så du tänker?

  Eller är du annorlunda än de andra?

  SvaraRadera
 49. Jag är nog lite annorlunda än den generella ansvarsflyende medborgaren ja. "Vår" syftar på samhällsmedborgare generellt. Jag misstänker att du, generellt, spelar dum i frågan och missförstår med mening? Eller har jag generellt fel?


  //Zac

  SvaraRadera
 50. LK, säger du att sjukskrivna begår bedrägeri och är friska? Till hur stor del då? Kan du peka på någon speciell grupp av sjuka som begår detta bedrägeri. Varför är det en bättre lösning att göra sjukförsäkringen sämre än att sätta bidragsfuskare i fängelse?

  SvaraRadera
 51. Men jag trodde att Sossarna hade hållt oss på den riktigt rika sidan i sitt styre de sista 60/74 åren. Hur är det ur tiden? Det är rimligtvis inte sant.

  SvaraRadera
 52. "LK, säger du att sjukskrivna begår bedrägeri och är friska? Till hur stor del då?"

  I många fall ja. Hur stor del?

  http://www.politiken.biz/sjukskrivning.htm

  "Totalt 2 000 personer intervjuades
  med syftet att ge en bild av hur anställda och arbetsgivare inom privat och offentlig sektor ser på sjukskrivning.

  Bland arbetstagarna anser:
  62 % att man kan sjukskriva sig även om man inte är så sjuk att man inte kan arbeta.
  48 % att man kan sjukskriva sig på grund av problem i familjen.
  44 % att man kan sjukskriva sig om arbetsmiljön är dålig.
  41 % att man kan sjukskriva sig om det är stressigt på jobbet.
  22 % att man kan sjukskriva sig om man vantrivs på jobbet.
  21 % att man kan sjukskriva sig om man har en dålig chef.
  4 % att man kan sjukskriva sig om man är trött på grund av att fritiden är för hektisk.
  28 % kände någon som sjukskrivit sig utan att vara sjuk. "

  SvaraRadera
 53. En del frågeställningar ser jag inte som helt korkade. Om det var en rak och tydlig kommunikation mellan arbetstagare och arbetsgivare så kan nog flera av fallen vara OK. Jag tänker då snarast på stress, smittorisk, privata problem etc.

  Många arbetsgivare är nog ganska flexibla när det gäller sådant. Förebyggande.

  Men visst skrämmer ändå den attityd som man skönjer i siffrorna.

  Själv så är det väl bara smittorisken utöver "är för sjuk för att jobba" som jag bedömer mina egna behov av att sjukskriva mig ifrån.

  Men jag har tagit semesterdagar när stressen på jobbet varit för hög, jag har tagit semester för att hantera problem i familjen - men sjukskrivning? Nej? Är det verkligen ok?


  //Zac

  SvaraRadera
 54. 1) Av dessa 62%, hur många av dessa har arbete där det inte är lämpligt att vara småkrasslig, tex vårdyrken eller yrken där fysisk kondition spelar roll.
  2) Psykisk ohälsa inte sjukdom?
  3) Psykisk ohälsa inte sjukdom?
  4) Psykisk ohälsa inte sjukdom?
  5) Psykisk ohälsa inte sjukdom?
  6) Psykisk ohälsa inte sjukdom?
  7) Definition av fritiden som ej arbetande tid? Eller åsyftas fritid som aktiviteter som ej berör barn, städning etc?
  8) Kände en dömd bidragsfuskare?

  Sedan fick jag inte svar på om det är bättre att försämra försäkringen än att jaga bidragsfuskare? Ska vi riva upp vägarna för att det finns folk som kör för fort enligt samma logik?

  SvaraRadera
 55. Har man privata problem får man ta det som ledighet, det är inget som man ska SJUKskriva sig för. Det är rent bedrägeri.

  SvaraRadera
 56. "bättre att försämra försäkringen än att jaga bidragsfuskare?"

  Varför skulle de stå i motsats till varandra? Det är heller knappast så att man enbart försämrar försäkringen för att jaga ut folk i arbetslivet?


  //Zac

  SvaraRadera
 57. Jag tror att alla är överens om att man inte skall jobba om man inte kan jobba? Kanske också om det föreligger en rejäl smittorisk? Och möjligen andra orsaker; sjukvårdspersonal inte skall smitta dödssjuka med smärre förkylningar etc

  Eller är det någon som kan opponera mot detta??


  //Zac

  SvaraRadera
 58. "1) Av dessa 62%, hur många av dessa har arbete där det inte är lämpligt att vara småkrasslig, tex vårdyrken eller yrken där fysisk kondition spelar roll."

  Det är stor skilnad på att vara "småkrasslig" och vara sjuk. Inom vården är det snarare omvänt problem som jag ser det, för många sjuka arbetar när de borde vara sjukskrivna.

  "2) Psykisk ohälsa inte sjukdom?
  3) Psykisk ohälsa inte sjukdom?
  4) Psykisk ohälsa inte sjukdom?
  5) Psykisk ohälsa inte sjukdom?
  6) Psykisk ohälsa inte sjukdom?"

  Psykisk ohälsa är en sjukdom ja, men inget av ovanstående beror på psykisk ohälsa.

  "7) Definition av fritiden som ej arbetande tid? Eller åsyftas fritid som aktiviteter som ej berör barn, städning etc?"

  Som ej arbetande tid. Att vara sjukskriven för att man frivilligt dragit på sig en sjukdom är verkligen i gråzonen för bedrägeri. Är det ok att sjukskriva sig pga baksmälla för att man festade för hårt dagen innan till exempel?

  "8) Kände en dömd bidragsfuskare?"

  Man kan sjukskriva sig utan att vara sjuk, även om man inte är dömd bidragsfuskare.

  Dina kommunistiska argument håller inte i verkligheten. Du är precis vad ditt namn antyder, en dagdrömmare.

  SvaraRadera
 59. Jag gjorde just en post om sjukhuspersonal, men hamnade nog i spamfiltret.

  SvaraRadera
 60. Zac, kanske du har varit dum som inte låtit kostnaden för din stress och din familjs ohälsa landa på rätt konto.

  En intressant sak är om man mår bättre av att få det bättre ställt. Ger bättre sjukvård, mer prylar etc friskare människor eller är kaptalismens jakt på förbättringar orsaken till våra ohälsotal? Eller är allt över överlevnad en källa till oavundsjuka och psykisk ohälsa?

  SvaraRadera
 61. "Zac, kanske du har varit dum som inte låtit kostnaden för din stress och din familjs ohälsa landa på rätt konto."

  Om rätt konto är att begå bedrägeri så har vi där ytterligare ett exempel på de höga sjukskrivningstalen.

  SvaraRadera
 62. Om fusk är problemet varför ska då systemet försämras? De står inte i motpol till varandra. Bra system kan väl finnas utan fusk? Därför förstår jag inte varför man nödvändigtvis ser försämring som den enda vägen mot fusk. Varför ska ALLA drabbas för att det EXISTERAR fuskare? Legitimt sjuka ska få det sämre för att grannen bygger en lada? Nä, logiken går mig förbi.

  SvaraRadera
 63. ALLA drabbas inte för att något försämras. Att ett par stycken, av flera miljoner, hamnar mellan stolarna får snarare anses BRA än något annat. Det går inte utforma system som är perfekta. Motbevisa mig gärna på den punkten.

  SvaraRadera
 64. http://www.newsmill.se/artikel/2010/09/06/b-da-blocken-har-l-tit-f-rs-kringskassan-s-tta-r-ttss-kerheten-ur-spel

  "Båda blocken har låtit Försäkringskassan sätta rättssäkerheten ur spel"

  Det skriver tre aktiva Piratpartister.

  "Samhället behöver ta ett steg tillbaka och se vad som faktiskt är rimligt. Vi måste tänka på rättsäkerheten."

  "Piratpartiet anser att ingen är skyldig förrän detta bevisats i domstol. Försäkringskassan jobbar idag efter rakt motsatt premiss. Detta vänder vi oss emot. Båda blocken bygger fortfarande sin politik kring överutnyttjande och utan att ifrågasätta fuskletande..."

  Så talar människor som verkligen är emot övervakningssamhället....!!!

  SvaraRadera
 65. Ja detta fuskletande är integritetskränkande. En del av övervakningssamhället som växer fram. En del kanske inte tänker på det.

  SvaraRadera
 66. LosKrikon

  "Det går inte att utforma system som är perfekta. Motbevisa mig gärna på den punkten"

  Det räcker med ett system som säger alla är oskyldiga tills motsatsen bevisats. Det gäller även sjuka.

  Alltså är båda blockens system förkastliga. Om du inte vill se sjuka i domstol?

  SvaraRadera
 67. @Anonym: du får gärna fördjupa dig litet. Jag hänger inte riktigt med. Är alla i sjukförsäkringssystemet skyldiga tills motsatsen bevisats?


  //Zac

  SvaraRadera
 68. Nej oskyldiga! Hur bevisar t.ex. du att en person inte är så sjuk som den påstår? Genom att misstänkliggöra den personen? Är det rätssäkerhet? Hur ser det ut i det övriga samhället? Ska Försäkringskassan agera domstol eller hjälpa människor?

  SvaraRadera
 69. "Hur bevisar t.ex. du att en person inte är så sjuk som den påstår?"

  Med en läkarundersökning.

  SvaraRadera
 70. Ja BINGO
  LosKrikon och Zac! heller inte... -1

  Tänk om FK och Politikerna plus en stor del av väljarna inte ÄVEN misstänkligjorde en hel yrkesgrupp dvs. läkarna. De som vittnar om många människors sjukdomar. Läkarundersökningar gills alltså inte i dagens övervakningssamhälle.

  Fast ni kanske menar FK:s egna "läkare" domstolen? som inte ens träffat patienten. (Precis som ni) andra som ger brösttoner ang sjuka utan att veta.

  SvaraRadera
 71. Försäkringskassan är alldeles för enväldig i sin bedömning. Jag minns tidigt 90-tal, under sossestyre, hur en kille som praktiserade hos mig - knappt då han var skitdålig av sin reumatism - blev friskskriven efter sin praktik. Jag ringde och pratade med hans handläggare hur han knappt kunde komma in vissa dagar och inte alls andra - hur jag bedömde hans arbetskapacitet till kanske 10-15%. Men inte, han friskskrevs eftersom han klarat av en praktik, som han dessutom bett om själv då han höll på att bli galen av att sitta hemma. Det var ytterligare turer där, och jag tror jag berättat hela historien här på bloggen innan.

  I övrigt har jag svårt att följa ditt resonemang, Anonym. Det är lite förvirrande.


  //Zac

  SvaraRadera
 72. Förstår att det är förvirrande för dig. Du har tydliga liberala värderingar och det måste vara svårt att ta till sig att (S) är ett nyliberalt borgerligt mittenparti. Att nyliberala värderingar är ett måste för inträde till EU. EU som du är för...fast du är emot övervakningssamhället. Det måste vara förvirrande...

  Det är så lustigt alliansvänner borde älska (S). Nu kan jag konstatera när jag skriver på olika bloggar att man genomskådat att (S) verkligen startade denna hetsjakt på sjuka. Men man ser inte att de är nyliberala. Inte alla men de i toppen.

  Den historia du berättar om killen kan lika gärna berättas idag och den berättas också. Heller hur? Media och sossar under falsk flagg har berättat den. På senaste valdebatten försökte de röd-gröna övertyga väljarna att Reinfeldt ensam bär skulden. Med just sådana historier ur det verkliga livet som din.

  Du förstår ju uppenbarligen att killen du berättar om inte var arbetsför. Du beskriver en hård verklighet under sossestyret. Det stämmer med verkligheten. Alltså så stämmer det inte, när alliansanhängare nu gapar om att man inte hade några krav på sjuka. Det är bullshit!

  Varför försvarar du då Alliansen som fortsätter med detta? Kan du förklara det? Varför inte PP med "hull och hår"?

  Avslöjar min identitet eftersom jag vill stå för det jag skriver.
  //Lisbeth

  Ska försöka att inte skriva så långa inlägg LK ;)Du i din tur borde utveckla dina resonemang.

  SvaraRadera
 73. En sak bara - om du väljer 'Namn/Webbadress' i menyn 'Kommentera som:' under kommenteringsfältet så kan du skriva in ditt namn. Du behöver inte skriva in någon webbadress, lämna bara det fältet så slipper du att det står 'Anonym' över dina kommentarer. :o)


  //Zac

  SvaraRadera
 74. Som jag uppfattar debatten runt sjukförsäkringen så handlar det om fusk och inget annat än fusk. Därför tycker jag att det är djup omänskligt att straffa de som inte fuskar precis som vid all annan brottslighet. Jag förstår inte varför det ska vara undantag för arbetslösa och sjukskrivna.

  SvaraRadera
 75. "Hur bevisar t.ex. du att en person inte är så sjuk som den påstår?"

  Med en läkarundersökning.

  SvaraRadera
 76. Zac, vilket fint bevis på att vilken regering som styr spelar betydligt mindre roll än de ekonomiska realiteterna. Att de högljudda rösterna om katastrof om det ena eller andra partiet vinner enbart kommer från väldrillat röstboskap.

  Det är en anledning till att jag röstar oetablerat.

  SvaraRadera
 77. Det är sjukvårdens egna siffror och försäkringskassans?

  Det där med samhällsbärarna är också överdrivet - Reinfeldt beskrev de inom räddningstjänsten, poliser, nattsköterskor och brandmän och liknande. Och som han sade det finns ingen motsatt grupp, det handlar bara om att sätta fokus på dessa grupper som går så mycket viktigt jobb.


  //Zac

  SvaraRadera
 78. Det är ju inte rocketscience direkt. Vi har de högsta sjukskrivningstalen i västvärlden. Samtidigt så pekar all annan statistik på att vi har en oerhört frisk befolkning. Det är och förblir ett mysterium som bara kan tolkas som lättja och en oerhört låg nivå för att strunta i jobbet. Vi förlorar minimalt på att inte gå till jobbet, så varför skall man göra det för?

  Och hur sjutton får du det till fördomar? Det är enkla och nakna fakta som står i strid med varandra.


  //Zac

  SvaraRadera
 79. Jo du anser att dina medmänniskor räcker upp händerna och kräver hjälp! Det står "vår" så jag antog att du räknar in dig själv. Men det är de andra du menar? Alla bara tänker på sig. Det är bara jag som tänker på mig. Är det så du tänker?

  Eller är du annorlunda än de andra?

  SvaraRadera
 80. Fortsätter ang. detta med hysteri...
  Bo Andersson författaren jag tagit upp, skriver att gamla fördomar lever kvar i århundraden. Det vet vi! Kristendomen bl.a. har bidragit med både gott och ont. Det är ingen spekulation att kunskap och även okunskap förs vidare generation efter generation. Alltså EN förklaring (inte hela givetvis). Vi har många fördomar kring manligt och kvinnligt. Det är svårt att reda ut vad som egentligen är kvinnligt och manligt.

  Dessa åsikter på 1800 talet kring livmodern som flyttar runt i kroppen planlöst och gör kvinnor smått hysteriska, finns delvis kvar i form av Hysterektomi ett kirurgiskt ingrepp där livmodern ofta även äggstockarna avlägsnas. Enligt en doktor West så är mer än 90% av dessa operationer onödiga....

  Mitt intryck är också att män mer sällan söker vård. Både när det gäller psykiska och fysiska problem. Utan att spekulera alltför mycket, så är förklaringen DELVIS vår syn på hur en man ska vara. (En del inte hela svaret givetvis). Det vore förmätet att TRO att vi har hela svaret. Det börjar redan när vi är små? Århundraden av fördomar finns kvar även när det gäller detta? Vi TROR att vi kommit långt, men mycket lever kvar?

  Det är klart att kvinnor sjukskrivs "lättvindigare" än män om de oftare söker hjälp och vård. Det är svårt att sjukskriva någon som inte söker vård? Kan Alliansen ensamma ändra på det faktumet? Kan de få männen att söka vård? Vill de ens det? De vill att jobblinjen ska gälla. Kan Gud? Eller är det vi själva som ska ändra på det? Utan att identifiera oss med politiska partier som leker Gud. Eller som vi upphöjer sig till Gudsstatus.

  Alliansen kan ju lika gärna (spekulation) bidra ännu mer till att verkligt sjuka kvinnor inte sjukskrivs och att verkligt sjuka män får det ännu svårare med att sjukskriva sig....Dessa dogmer (förutfattade meningar) cementeras ytterligare och århundraden av fördomar frodas vidare. Ivrigt påhejade av folket både män och kvinnor. Feministerna som du retar dig på ser förmodligen en del av problemen dvs. ur det kvinnliga perspektivet. Det är väl dags att vi tittar på både män och kvinnor och vad gamla fördomar ställer till med? Men det gör knappast antifeminister....! Inte de befintliga politiska partierna heller.

  //Lisbeth

  SvaraRadera
 81. Tar min fråga igen som jag gärna vill försöka utreda. För det är ju onekligen intressant....

  Finns det några speciella diagnoser där män beskrivs som gnälliga och hysteriska likt SVB "Sveda, värk och brännkärring" Finns det någon statistik...;)

  //Lisbeth

  SvaraRadera
 82. Du skrev ju själv Zac att möjligtvis så ska man undersöka vad som ligger bakom inbillningen/de upplevda besvären. Personligen så kan jag inte avfärda andras problem eller besvär som inbillning. Ni vet väl att vetenskapen fastslagit att allt är energi? Allt vibrerar på olika frekvenser. Alltså också currylinjerna som ni skrattar så gott åt, är en frekvens av energi som vissa duktiga kan spåra med bl.a. slagruta. Man behöver inte ens ha en "katt på huvudet" eller "byxorna i knävecket".

  Trodde ni hade hört talas om energier...;):)
  Hur är det med er vibration killar?

  Ni har väl sängen i rätt hörn! För "frugans" skull om inte annat!

  //Lisbeth

  SvaraRadera
 83. hur många män är el-allergiker ?????

  SvaraRadera
 84. Tur att jag gått över till blandade smådjur på skallen. Men peppar och salt-linjer gör mig lite illamående, kanske är det månne fog till lite bidrag?


  //Zac

  SvaraRadera
 85. Man borde ändå satsa mer för att ha koll på vilka risker som finns. Jag har själv (utan att veta om det) bott bara metrar från framsidan av en 3G-mast. Den var alltså felplacerad. Och det var inte särskilt trevligt. http://www.stralsakerhetsmyndigheten.se/Allmanhet/Magnetfalt--tradlos-teknik/Mobiltelefoni/Basstationer/

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Avväpna polisen!

Alltså, jag har varit, på goda grunder, oerhört kritisk mot polisen innan... Men hur faan hanterar de sina vapen?? Gång på gång så läser man om hur poliser står och blundar och tömmer sina vapen i hyggligt rätt riktning ... Ta ifrån dem vapnen! Från de tragiska händelserna i Malexander där poliserna trodde att bildörrarna skulle ge dem skydd(!) från automatkarbiner till de senaste årens klumpiga hantering av ensamrätten till dödligt våld. Det är faktiskt dags att poliserna i Sverige tas ifrån sina vapen, det är möjligt att de känner sig säkrare, men det är sannerligen inte säkrare för befolkningen längre! Vår polis kan helt enkelt inte hantera vapnen på rätt sätt. Varför klarar sig den normala polisen i både Norge och i Storbritannien normalt utan vapen - har vi så mycket värre kriminalitet här? *retorisk fråga eftersom det står klart för alla att vi inte har det...* England En överväldigande majoritet av poliskåren vill fortfarande förbli vapenlösa i England