Fortsätt till huvudinnehåll

Mer om Socialdemokratins framtid

Ja, två gånger har man nu valt bort det (fd) "statsbärande" partiet Socialdemokraterna. Det är ju i mångt och mycket det som valet handlade om.
Blockpolitiken har nu till slut krossat Socialdemokraternas självbild. Antingen börjar de om och bygger vidare på nya premisser och den nya verklighet som väljarna röstade fram. Eller så plockar de upp bitarna, pusslar och tejpar ihop dem och fortsätter med fortsatt sönderfallande politik.

En verklighet utanför S-ledningsrummet

Socialdemokraternas verklighetsbeskrivning håller inte längre;
..jag har börjat undra om inte det här folkhemmet som alla begråter också formade en tystnadens kultur. En kultur där allt är tummen upp och människan är god och eventuella fel alltid står att finna inom Systemen och Strukturerna och där man aldrig, aldrig får SKULDBELÄGGA någon. Det är alltid, alltid Samhällets fel.
..en tystnadens kultur där man ses som en taskmört och folkfiende och festförstörare om man antyder att det kan finnas något ruttet även utanför Systemen och Strukturerna. Att det finns folk som fuskar med bidrag och jobbar svart och att det finns elever som stör
Och jag håller med, det är något allt mer irriterande och gnagande med Socialdemokratins verklighetsbeskrivning, och Vänsterns skall vi inte ens prata om. Det är liksom inte den verklighet där vi andra bor.

Insatser, och utan Sahlin

Nu kommer det krävas oerhörda insatser ifrån SAP om man skall vända detta. Håglösheten, längtan tillbaka till det gamla där de prenumererade på regeringsmakten är stark och förblindande. Ledningen har visat sig vara totalt inkompetent och självförhöjande - "nu skall vi ändra en massa, men alla i toppen sitter kvar". De ytterst ansvariga skall naturligtvis sitta kvar... I alla fall enligt de själva och några svårförståeliga mekanismer inom S, utanför där alla potentiella väljare finns så är det långt ifrån lika självklart.

Illa omtyckt

Människor omkring mig har inte ändrat åsikt om samarbetet mellan S+MP+V, människor har inte ändrat åsikt om Mona Sahlin och Bagdad-Bob vid hennes sida. Så sent som igår kväll hörde jag en grupp människor på Buger King prata om hur värdelös Sahlin är. Stämpeln som förlorare och fifflare är inget som man tvättar bort i skumrasket.

Dålig förlorare med "förlorare" stämplat i pannan

Personligen så blev jag jätteimponerad av hennes slutspurt i valet, men lika nedslagen blir jag av den dåliga förlorare som tonat fram efter valresultatet stod klart - eller rimligt klart. Tjurig och ovillig att göra någonting alls för att minska SD:s inflytande. Inte riktigt samma tongångar som innan valnatten...

Ett nytt parti bland alla andra

Väljarna har visat med all tydlighet att S är som vilket parti som helst. Jag tror vi har S på 20% i nästa val om samma partitopp sitter kvar. Jag tror också att vi antagligen ändå har ett fortsatt tapp även med nya förmågor.
S har ingen politik att prata om längre, inga visioner, ingen ideologi att falla tillbaka på. Vilsenhet är bara förnamnet. Sahlin gjorde en valrörelse som handlade om att mobilisera de svaga i samhället, och de skulle betalas i allmosor i form av höjda bidrag. Vi är i ett mycket starkt ekonomiskt läge idag, vi har nog aldrig haft sådan stor medelklass och även de sämst bemedlade har blivit färre. I detta läge är det en ganska kass politik att bara vända sig åt bidragstagare och invandrare utan framtid och utan hopp.

Ingen politik

S har en kraft- och orkeslös politik idag. Lite tafatta svar på Alliansens politik, men ingenting eget. Ingenting om hur och vart man vill driva samhället. De RödGrönas konstiga kompromisser har gett en politik som är ett under av motsägelsefulla slutsatser och trådar som inte tycks ha något slut. Och fortsättningen kommer tydligen, ja såvida inte Alliansen och Reinfeldt lockar över MP - och paradoxalt nog så är det kanske det bästa som hänt Socialdemokraterna under de årtiondens senaste nerförsbacke.

Mer om...

PolitikBodströmsamhället
PiratpartietFRA-lagen
KulturUpphovsrätten


//Zac

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Kommentarer

 1. Under rubriken "Ingen politik" står att läsa: "S har en kraft- och orkeslös politik idag. Lite tafatt svar på Alliansens politik, men ingenting eget. Ingenting om hur och vart man vill driva samhället."

  Den socialdemokratiska politiken för full sysselsättning lades fast under 30-talet, under årtionden har vi kunnat glädja oss åt en närmast full sysselsättning, men förändringen noterades under de sista åren av 80-talet och framåt.

  I en artikel i Aftonbladet 1997 sa Stig Malm fd LO-ordförande bland annat: "Det är för mig obegripligt hur en socialdemokratisk regering slaviskt anpassat sig till en marknadsliberal politik."

  Denna politik inträdde med full kraft genom att svenska folket röstade ja till EU-medlemskapet. Det är en politik som varken rödgröna, sossar eller Alliansen i dag kommer undan. Höger eller vänster spelar ingen roll. Överstaten EU med Lissabonfördraget dikterar villkoren.

  Alliansen har ett klart mål eftersom man hyllar den marknadsliberala politik som bedrivs av och i EU! Och det spelar ingen roll vad (S) kommer med för utspel och även de får hela tiden vara en följa John till överstaten EU.

  Peter Eriksson och (MP) fick tydligen nej av Reinfeldt och tydligen väljer (M) att hoppa i säng med Sverigedemokraterna (SD). Undra vad övriga allianspartier säger om detta?

  SvaraRadera
 2. Ja det var nyliberala krafter som förändrade det svenska samhället från slutet av 80-talet. Så det är ju egentligen inte ren sossepolitik som många alliansanhängare kritiserar. Såvida de inte kritiserar 30-talet och framåt. De kritiserar paradoxalt det som de samtidigt försvarar. Man kan tycka att (S) politik är "tafatt" Som anonym skriver Alliansen hyllar den marknadsliberala politik som bedrivs av och i EU. Det är klart att den då blir mer "effektiv". Det går undan nu med alliansen med andra ord...

  "Undra vad övriga allianspartier säger om detta?" Ja det kan man undra.

  Undrar vad folket säger? Speciellt alliansanhängare som ansett att MP bör ta sitt ansvar för landet.

  Som jag förstått det så stämmer inte Expressens tal om ministerposter. Enligt Peter Eriksson så finns det ingen anledning att diskutera saken. De har bestämt sig för att sitta kvar i minoritet.

  SvaraRadera
 3. Nja, Peter E och Maria W gick redan innan ut och skulle diktera villkor - innan några samtal eller ens kontakter ägt rum. För mig så framstår de mest som magsura, dåliga förlorare som hellre ger SD spelrum än hjälper Alliansen att ge Sverige den stabilitet som ekonomin så väl behöver.


  //Zac

  SvaraRadera
 4. Vi är alla förlorare. Nu är vi mer lika det övriga EU med SD i riksdagen. Det var den stabiliteten det...Knappast bara MP:s fel. De ingår i ett av två nyliberala block.

  De kan inte hjälpa Alliansen att ge Sverige stabilitet i längden. Det kan bara ett utträde ur EU.

  SvaraRadera
 5. Intressant är att Vänsterpartiet nu ingår i ett "nyliberalt" block. Vad är det som gör Vänsterpartiets politik så särskilt "nyliberalt"?


  //Zac

  SvaraRadera
 6. Det som gör "Vänsterpartiets politik" "nyliberalt" är att de nu sitter med vid det dukade bordet. De har inte heller fört upp EU frågor nämnvärt inför valet. Ohly talade visserligen om EU på valvakan efter valresultatet, om högerpopulistiska rasistiska partier vill jag minnas. Efter valet nu i höst grundlagsskyddas Lissabonfördraget i svensk grundlag. Ingen debatt i media. Ett tyst samtycke från (V) Det tolkar jag som att de är med på tåget. De är iallafall inte helt vid sidan om spåret mot EU där de nu bäst skulle behövas. Där är nu istället (SD) vilket gör dem "unika" och förmodligen gör det att de kommer att växa.

  SvaraRadera
 7. Själv vill jag påstå att de som vill se ett fortsatt medlemskap i EU är lite öppnare, vidsyntare och med en mer grundmurad syn på människan och människor än de som vill stänga gränser och förespråkar isolation. Således lär knappast SD att växa av den anledningen.


  //Zac

  SvaraRadera
 8. I takt med att missnöjet mot EU och mot de andra etablerade partierna växer, så växer givetvis också högerpopulistiska partier som SD. Vi kan se det ute i Europa. Vi kan se det här hemma nu. Vi måste väl titta på vad som sker inom EU? Är vi med i EU eller inte? Får aldrig något svar på den frågan...

  Kan man inte ha en öppen, vidsynt och grundmurad syn på människan, utan en överstat som EU?

  SvaraRadera
 9. Du missar det som jag inte skrev rakt ut i förra kommentaren - missnöjet med EU minskar.

  SD är för övrigt vare sig höger eller vänster, de har lånat de enklaste bitarna ifrån båda sidor. Bidragssamhället och skattesänkarsamhället och allt skall betalas med tveksamt uträknade "besparingar" ifrån minskad invandring.

  Jag är medveten om de RödGrönas strategi att enbart prata om SD i sammanhanget med 'högerpopulistiskt' epitet. Men det är att förenkla och fördumma.

  Jag börjar undra om du inte är en flummande, drömmande anarkist? Eller visa mig ett samhälle där det inte finns ett bestämmande skikt, kommun, län, stat?


  //Zac

  SvaraRadera
 10. Har svårt att tro att missnöjet med EU kommer att minska i takt med att Sverige och svenskarna säljs ut. På eu språk betyder nyliberalism fullständig privatisering. Vill du ha det?

  Väljarna inom SD är besvikna av en eller annan anledning. Det är högervindar nyliberalism som blåser inom EU. Kan du förneka att högerpopulistiska partier växer inom europa? Har aldrig påstått att väljarna är höger eller vänster. Båda blocken är dessutom nyliberala. Eu medlemskapet gör dem nyliberala. Man måste vara väldigt flummig eller sovande, om man inte ser vad som sker inom EU och nu i Sverige. Är vi med eller inte?

  Du förenklar sannerligen....

  SvaraRadera
 11. EU medlemsskapet gör EU:s medlemsländer nyliberala. Alltså så är det verkningar av en nyliberal politik inom EU vi ser. Oavsett styre.

  SVD:
  "Populister kan lämna eurosamarbete"
  "De hårda sparpaketen runt om i Europa kan leda till ökat stöd för populistiska partier och med ett sådant vid makten, kan man inte utesluta att ett land lämnar eurosamarbetet trots det politiska och finansiella själmord en sådan sorti skulle innebära"

  "Det varnade den tyske bankmannen Ottmar Issing tidigare chefekonom i europeiska centralbanken (ECB) för under en konferens i Berlin.

  "Flera partier som motsätter sig euron har vunnit mark i europa".

  SvaraRadera
 12. Anders Borg vill ha euro trots den akuta krisen. 20 februari Nyheter ekot.

  "Finansminister Anders Borg anser att Sverige har haft en fördel av att inte vara ansluten till euro-området under den ekonomiska krisen".
  Men på sikt tycker han att Sverige ändå bör införa euron som valuta".

  SvaraRadera
 13. Att missnöjet med EU skulle minska stämmer inte.

  Andelen fransmän och holländare som anser att EU-medlemskapet är bra har sjunkit med 5% medan stödet för medlemskapet bland tyskar har sjunkit med hela 9% på ett år, ner till 50%.

  45% av tyskarna, 52% av österikarna och 36% av svenskarna associerar EU med pengaslöseri. Medan bara 19% av européerna asscierar EU med demokrati!

  SvaraRadera
 14. Tråden handlar inte från början om detta. Men du Zac skriver att missnöjet med EU minskar. Det stämmer INTE som anonym skriver.

  Utförsäljningen av Sverige och svenskarna är i full gång enligt EU:s direktiv. Total avreglering av järnvägen. Vilka bolag som helst kan ansöka om att köra på alla järnvägslinjer.

  I morse talade sig en moderat politiker varm för avregleringen och påstod att det blir fler avgångar och billigare biljetter. Ett utmärkt exempel är när veolia kom in sa han.

  Veolia? Ingår i en stor fransk transnationell koncern som tillsammans med andra företag deltar i ett israeliskt spårvägsprojekt på den ockuperade Västbanken. Veolia ska köra en spårväg som förbinder olika illegala bosättningar med varandra och med staden Jerusalem. Bosättningar och spårvägsbyggen på ockuperad mark strider mot folkrätten och Genevekonventionen.

  I Storbritanen ledde avregleringarna till fler stora tågolyckor på grund av dåligt underhåll och skötsel. Det ledde också till dyrare biljetter.

  SvaraRadera
 15. Nej, jag har hela tiden pratat om motståndet mot EU i Sverige. Det kan du knappast missat?

  Vad har andra koncernföretags etablering på västbanken att göra med "fler avgångar och billigare biljetter"?

  Så skall vi skylla alla olyckor på oavreglerade marknader på att de inte är avreglerade?


  //Zac

  SvaraRadera
 16. Jaha det är motståndet mot EU du har skrivit om. Tyckte du skrev att "missnöjet med EU minskar"

  Tycker du inte att politiker ska kolla noga bland de som tävlar om kontrakt vid upphandling? Så att inte skattebetalarna indirekt görs delaktiga t.ex. i ockupations politik. Underhåll och skötsel har visat sig ha stora brister då vinstintresset är viktigast. Sverige är idag ett av Europas mest avreglerade järnvägsländer. Storbritanien har inga vidare erfarenheter av avreglering. Svåra olyckor, dåligt underhåll, dyra biljetter.

  Givetvis sker olyckor oavsett. Men om ett stort vinstintresse föreligger och underhåll blir mindre viktigt, så är det givetvis större risk för olyckor. Det är inte heller säkert att priserna sjunker.

  En liten fråga vill du att Sverige och svenskarna ska säljas ut?

  SvaraRadera
 17. http://www.dn.se/ekonomi/avregleringen-har-lett-till-tagkaos-1.1165280

  SvaraRadera
 18. På vilket sätt säljs svenskarna ut?


  //Zac

  SvaraRadera
 19. Alliansen samarbeta med MP ?

  Nej men hu så hemskt, "mupparna" passar mycket, mycket bättre tillsamans med vänstern.

  Tänk bara så skoj det blir i rödgröna lekhörnan när Fridolin blir nytt språkrör till nästa år.

  SvaraRadera
 20. Fridolin och Maria Ferm är på pappret ett betydligt starkare par än Eriksson/Wetterstrand när de började. Jag tror att det finns en mycket stor chans att de kommer gå som en ångvält genom de unga röstande.

  Sedan har jag skrivit tidigare om hur imponerad jag blev när MP gjorde upp med sitt EU-hat. Och det var de tvungna att göra för att komma i fråga om samarbete med S. Men de växte upp och hanterade frågan på ett imponerande sätt. Så en hel del av muppkostymen är faktiskt avtagen. Nu måste de göra upp med sina problem med tillväxten. Ty det är tillväxten som betalar allt här i världen. Det sista och svåraste plagget. När det trillat så tror jag mycket väl att de kan komma betydligt närmre maktens grytor. Frågan är om de klarar det...


  //Zac

  SvaraRadera
 21. MP har knytit ihop slipsen med gylfen i EU frågan.

  SvaraRadera
 22. Offtopic, men MP har nu vaknat upp och insett att alla andra gröna partiet i Europa redan insett att EU också är ett grönt projekt. Miljökatastroferna erkänner inga statsgränser...


  //Zac

  SvaraRadera
 23. Vi behöver inte lämna över makten för ett samarbete. Det är inget uppvaknande.
  EU är inget grönt projekt...

  SvaraRadera
 24. Mer än något annat så är miljöfrågorna helt beroende av ett överstatligt samarbete, gärna tvingande sådant också att det är kraft bakom vackra ord och formuleringar.

  Du har t ex 'Europeiska gröna partiet' som var det första att ha en enhetlig politik och kampanj i hela Europa samtidigt.

  Jag vågar påstå att det är inte mycket av miljörörelse som inte är sprungen ur gröna partiers EU-arbete idag. Alla gröna partier i Europa har insett det sedan starten, det var bara sveriges miljöparti som inte förstod det.

  Ge mig ett enda lyckat försök med politisk isolering mot omvärlden. Ett enda.


  //Zac

  SvaraRadera
 25. EU är inte och har aldrig varit ett grönt projekt som vissa EU entusiaster tror.

  Gränslösa transporter, fri rörlighet för miljöskadliga varor är ett exempel på det.

  En studie från klimatforskningsinstitutet Stockholm Environment Institute och organisationen Third World Network visar att EU:s bestämmelser är fulla av kryphål.

  SvaraRadera
 26. Du får gärna överbevisa mig med ett enda annat projekt som bidragit så positivt till miljön som EU? Ett enda.

  Att ett stort regelverk har kryphål? Stoppa pressarna!


  //Zac

  SvaraRadera
 27. Du är verkligen en EU entusiast.
  Nej jag vill inte "överbevisa" någon. Utan anser att diskussioner för oss framåt.

  SvaraRadera
 28. Således om du är europé och vill påverka miljön så positivt som möjligt? EU-vänlig är nog bara förnamnet...

  Jag tror på samarbete, förståelse, jämlikhet, demokrati och öppenhet. Inom EU finns det en hemsk massa jobb kvar att göra, att ställa sig utanför och gnälla är i mitt tycke inte ett alternativ. I alla fall inte ett alternativ som för oss framåt.

  Men bara för att jag är för EU så ställer jag givetvis inte upp på alla påhitt som kommer ifrån Bryssel. Det finns ganska stora reformutrymmen om man säger så - men att isolera sig, tjurig för att man inte får bestämma när man sitter på drygt 1,5% av invånarantalet - nej, det ligger inte för mig heller s a s...


  //Zac

  SvaraRadera
 29. Din kommentar modereras då blogginlägget är mer än en månad gammalt. Det står i texten ovanför textrutan. :o)

  Det är ett utsökt och effektivt sätt för att slippa spam och reklam. Av någon anledning så dyker de (nästan) bara upp i gamla inlägg.

  Alla kommentarer på nyare inlägg går direkt ut givetvis!


  //Zac

  SvaraRadera
 30. Du skriver att du inte ställer upp på alla påhitt som kommer från Bryssel. Kan vi välja vad vi vill ställa upp på?

  Makt tas lite i taget? Det stormade kring en annan fråga på toppmötet i Bryssel lite i skuggan av fördragsändringar. Nämligen EU:s budget.

  Storbritannien fick Sverige och nio andra länder med sig i kampen mot EU:s budgetökningar.

  EU parlamentet ville ha en sexprocentig ökning nästa år.

  "I kampen" ja så länge medlemsländerna har lite röststyrka var kan de gå ihop. Ska det handla om kamp? Allt det du beskriver "samarbete, förståelse, demokrati och öppenhet" ryms det inom EU? Eller rättare sagt ryms det inom oss människor?

  Vi kan ju inte ens hålla sams med våra närmaste alla gånger...? Men vi ska vara mogna nog att göra det med många andra medlemsländer? En ekonom har (som jag skrivit om) uttryckt att det är omöjligt med ett gemensamt penningpolitiskt system. Det därför att medlemsländerna är så olika.

  Själva tanken med EU är inte fel i sig. Men är vi mogna nog? Du och jag har diskuterat Evolutionen och att människor utvecklas sakta. Vad är det som får dig att tro att vi är mogna för ett sådant jätteprojekt som EU?

  SvaraRadera
 31. Sedan kan vi fundera över vad "jätteprojektet" EU ingår i för projekt? Och vart sverige, Zac, Lisbeth och jag, som en "piss i havet", ska ta vägen i detta projekt?

  Är det demokrati när ett land som har fler invånare än ett annat ska ha fler röster?

  SvaraRadera
 32. Jag har sagt det förut - demokrati är bara ett annat namn på majoritetsdiktatur.


  //Zac

  SvaraRadera
 33. EU är inte och har aldrig varit ett grönt projekt som vissa EU entusiaster tror.

  Gränslösa transporter, fri rörlighet för miljöskadliga varor är ett exempel på det.

  En studie från klimatforskningsinstitutet Stockholm Environment Institute och organisationen Third World Network visar att EU:s bestämmelser är fulla av kryphål.

  SvaraRadera
 34. Offtopic, men MP har nu vaknat upp och insett att alla andra gröna partiet i Europa redan insett att EU också är ett grönt projekt. Miljökatastroferna erkänner inga statsgränser...


  //Zac

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Och verkligheten då?

Är inte detta (går-)dagens, för att kanske inte säga årtiondets sämsta rubriksättning på ledarplats , någon ledarplats, alla kategorier? De jämställer således en person som fällts för dråp och för dubbla mord , dömd enligt konstens regler i en demokrati , som skall avtjäna resterande straff i sverige. en som fängslats och torterats för att ha utfört sina journalistiska principer och skrivit om demokratiska reformer i hemlandet ...  Jag trillade först på Expressens ledare på Nyhetstorken , men var tvungen att kolla upp om det verkligen var sant - trodde faktiskt först att det var en photoshoppad bild... Jag tror jag spyr! Men det är ganska symptomatiskt för historien om Annika Östberg , även om det är draget till sin extremaste spets av (den numera arbetslösa, hoppas jag) rubriksättaren på Expressen. Vi har gott om andra fångar som suttit länge i fängelse och som säkert skulle må bra av att luftas lite. Lite verklighetsförankring om jag får be! Att hon n