Fortsätt till huvudinnehåll

Om demokrati och lite om SD

Jag känner en viss risk för att vår demokrati blir allt mer svårtillgänglig. Efter att Piratpariet fått på tafsen rejält så är dessvärre frågorna om demokrati enbart upp till riksdagspartierna just nu. De har inte agerat i demokratisk anda direkt när de tillåtit övervakning och avlyssning av hela svenska folket. Man försökte ge privatpolis mer makt än vår polis

Personval

Till 5% personvalskryss är inte tillräckligt. Ta bort spärren helt och låt de valbara rankas utifrån sina kryss istället för hur pass lojala med partiledningen de är. Vi pratar politikerbroilers som grundfäste sin lojalitet i tonåren i ungdomsorganisationerna och som väljarna inte kan få bort.

Riksdagsspärren

4% är mycket röster. Det innebär att 240 544 röster inte skulle räknas om deras röst gick till ett parti med 3,99% röster som således inte kom in i riksdagen. Det är sjukt många människor som demokratiskt sett marginaliserats helt.
Ta bort även spärren eller sänk den rejält i alla fall. Demokratin ökar knappast när så pass många väljare inte får någon representation i riksdagen som i dag. Det är en sak som är helt säker.

Mer makt till folket

Det vore klädsamt att inte gömma sig bakom gamla beslut, som ex folkomröstningen kring EU-medlemskap som används som alibi för att ratificera Lissabonfördraget. Det är inte samma sak! Mer och fler vägledande folkomröstningar - och ge oss väljare makten att straffa ut sådana som inte bryr sig om att vägledas av resultatet, bl a genom med personvalsinslag i röstkarusellen.

Lite funderingar kring SD

Jag tror inte att det skulle vara så svårt att förhandla med SD, men blotta tanken på att de skulle kunna påverka integrations-/flykting-/invandrarpolitiken är lika med katastrof. Och de, som det ensvarsparti de är, lär knappast ha något annat på agendan än att göra ner invandrare. Således är samarbete helt och totalt uteslutet.

Ut med trollen i solen!

Bättre är att låta dem göra bort sig i öppen debatt. De har ingenting utöver en brinnande misstänksamhet och skev världsbild där invandringen får illustrera allt ont och egna tillkortakommanden. Att de blir utan ordförandeposter i utskotten är kanske ett misstag, de är just större än både V och KD som väl innehaft ordförandeskap tidigare?

Öppen och verifierbar statistik

En underbar detalj är hur deras inträde redan devalverar deras egna trovärdighet när de nu skall använda sig av riksdagens utredningstjänst, Rut, för att ta reda på "massinvandringens kostnader".
Min tro är att de får betydligt mer än vad de bad om - de kommer också få statistik på hur viktig invandringen är för Sverige, vad vi idag tjänar på invandringen. Då är det slut på skarvade siffror, slut på överdrifter och lögner. Svart på vitt - och nej, det handlar inte om en porrgenre...

Mer om...

PolitikBodströmsamhället
PiratpartietFRA-lagen
KulturUpphovsrätten


//Zac

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,   AB1, DN, SSv1, Exp, GP

Kommentarer

 1. "Göra ner invandrare"? Såvitt jag förstår så vill SD att Sveriges flyktingpolitik ska anpassas till FNs regler. Menar du att FN är som sverigedemokrater? Eller vet du något som inte andra vet?

  Tompa

  SvaraRadera
 2. Tror inte du läser här särskilt ofta? Jag står för att jag inte tillhör de grupper av bloggare som plockar bort allt som inte är i linje med deras åsikter. Allt jag plockar bort motiveras tydligt och klart - leta gärna efter sådana på min blogg. Jag censurerar inte!

  Att försvara SD är generellt sett inte rasism i mina ögon.

  SD pratar mycket mer om invandrare än om flyktingar för övrigt...


  //Zac

  SvaraRadera
 3. Jo, att flytta demokratin närmare de outbildade, Aftonbladet-utbildade, lata arbetslösa och simulerande sjukskrivna låter som en kalasidé. Eller hur var det nu? :-)

  SvaraRadera
 4. Hahaa, jo, visste jag skulle få lida för att fundera och ironisera högt... ;o)

  Men med ansvar kommer krav på kunskap också, så... ;o)


  //Zac

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 6. Antero tycks vara okunnig och drar snabb slutsatser, du får gärna återkomma med lite exempel och länkar.


  //Zac

  SvaraRadera
 7. Sverige kritiserar gärna andra länder på deras bristande demokrati. Ändå har Sverige ett odemokratiskt parlamentariskt system. Åsiktsfriheten i Sverige kan också ifrågasättas, stora delen av media är odemokratisk. Både pressen och TV matar folk med hotbilder om SD. Partiets framgångar kommer att öppna svenska folkets ögon; att härma det sovjetiska systemet lönar sig inte.

  Dessa grundläggande fakta gör Sverige till en av de mest odemokratiska länder. Att Sverige bryter mot sina egna grundlagar är ett skam. Inte att prata om valsystemet, som bara det är ett skämt.

  SvaraRadera
 8. Jag är för ökad demokrati, och mer direkt demokrati. Demokrati är att jämställa allas röster, oavsett utbildning, kunskap eller bara rena dumheter de har för sig och låta majoriteten bestämma. Min tro är att demokratin övervinner de problemen utan att behöva göra skillnad på folk och folk.

  (Zac, på tal om ""censur"" (dubbla dubbelfnuttar) så verkar inte mina inlägg från mobil nå fram. Ser du om något som går fel? )

  SvaraRadera
 9. Jag ber om ursäkt! Försökte skicka kommentaren två gånger utan att den publicerades. Min slutsats var - censur.

  Uppenbarligen gjorde jag någonting fel, nämligen nu lyckades skickandet, alltså felet är mitt.
  Ta gärna bort kommentarer som gäller detta.

  SvaraRadera
 10. Shit, nu tog jag bort fel och hittar inte hur jag kan få tillbaka kommentaren 12:09. Ber om ursäkt!

  Skall leta vidare!


  //Zac

  SvaraRadera
 11. Hmm... klickade på att ta bort fel kommentar och sedan tycks det häpnadsväckande nog inte finnas något sätt att lägga in det igen!? WTF?

  Inte så lite typiskt när jag anklagats för att bedriva censur här också... ;o)


  //Zac, som ber tompa(?) så mycket om ursäkt - det var inte meningen.

  SvaraRadera
 12. @daydreaming: Jag kan tyvärr inte se någonting i skräppostfiltret allt. De är nog borta är jag rädd.

  Jag måste också vara oerhört försiktig med när jag tar bort (sällan som tur är) inlägg. Bloggers funktioner för att hantera dessa är usel, riktigt usel.


  //Zac

  SvaraRadera
 13. Nog är det märkligt att det i rapporterna om den misshandlade och med knivstick attackerade SD-politikern på Göteborgs kommunlista INTE omnämnts att han kommer från Syrien, dvs en invandrare.
  Mitt förtroende för svenska massmedia är numera mycket lågt.

  SvaraRadera
 14. Pissigt, men förtroendet för media och journalistiken borde vara låg - för de är helt kassa. Tyvärr. En utrotningshotad art är journalisten idag. Mer intresserad av att skriva om såpakändisar än samhället, makten och andra nyheter.

  Sorgligt.


  //Zac

  SvaraRadera
 15. glöm ej att många invandrare är sysselsatta inom "konstgjorda" arbeten inom offentliga sektorn. Hemspråkslärare, tolkar, många i olika arbetsmarknadsprogram. Dessa arbeten bidra inte till plus. Detta måste räknas in i kostnaden för invandring och den egentliga sysselsättningsgraden!

  SvaraRadera
 16. Om man ser till stadsfinanserna över 100 år. Kan du då med någon som helst säkerhet säga att investeringen i en invandrare inte går ihop sig? Så kallade "konstgjorda jobb" kanske betalar sig 100 gånger om man klarar av att se längre än näsan räcker.

  Som jämförelse har min far berättat om finnjävlarna med sina knivar (inte för att tala om finskspråkiga avdelningar på fabrikerna och ålderdomshemmen). Juggarna var ganska opopulära för en 15-20 år sedan. Vad som händer med Irakierna om 20 år är det nog ingen som vet, men historien visar en ganska bra framgångsfaktor.

  SvaraRadera
 17. Ja, vågar de använda sig av riksdagens utredningstjänst?

  @daydreaming: vi hade också väldigt mycket chilenare på 70-talet. Jag minns när vi åt hemma hos en sådan familj någon gång o början på 80-talet; en massa konstiga piroger och kryddor jag aldrig smakat innan. I dag tror jag att det också var en del Tortillas och sådant som påminner om det mexikanska köket. Den terror och skräck som deras berättelser förmedlade satte mycket stora spår i mig. Fyfaan för de som pratar om att inte ta emot flyktingar!


  //Zac

  SvaraRadera
 18. Hmm... klickade på att ta bort fel kommentar och sedan tycks det häpnadsväckande nog inte finnas något sätt att lägga in det igen!? WTF?

  Inte så lite typiskt när jag anklagats för att bedriva censur här också... ;o)


  //Zac, som ber tompa(?) så mycket om ursäkt - det var inte meningen.

  SvaraRadera
 19. Antero tycks vara okunnig och drar snabb slutsatser, du får gärna återkomma med lite exempel och länkar.


  //Zac

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Och verkligheten då?

Är inte detta (går-)dagens, för att kanske inte säga årtiondets sämsta rubriksättning på ledarplats , någon ledarplats, alla kategorier? De jämställer således en person som fällts för dråp och för dubbla mord , dömd enligt konstens regler i en demokrati , som skall avtjäna resterande straff i sverige. en som fängslats och torterats för att ha utfört sina journalistiska principer och skrivit om demokratiska reformer i hemlandet ...  Jag trillade först på Expressens ledare på Nyhetstorken , men var tvungen att kolla upp om det verkligen var sant - trodde faktiskt först att det var en photoshoppad bild... Jag tror jag spyr! Men det är ganska symptomatiskt för historien om Annika Östberg , även om det är draget till sin extremaste spets av (den numera arbetslösa, hoppas jag) rubriksättaren på Expressen. Vi har gott om andra fångar som suttit länge i fängelse och som säkert skulle må bra av att luftas lite. Lite verklighetsförankring om jag får be! Att hon n