Fortsätt till huvudinnehåll

Nu får vi lugna oss ett par hekto...

Detta känns som ett av de mer viktiga blogginläggen jag gjort under denna valrörelse.
Den vulgära kampanjen där man plockar upp utförsäkrade extremfall emot Alliansregeringen känns både osmaklig, fördummande och rent ut sagt ovärdig en svensk valrörelse.

Lovvärt försök

Och nej, det handlar absolut inte om att jag negligerar eller nedvärderar svårt sjuka människor med berättelser som är svåra att ta in. Det handlar om att vi nu får dessa extremfall uppslagna på löpsedlarna som om det vore det normala. Det handlar dels om fyrkantig byråkrati och ett lovvärt försök att rensa upp i det svårnavigerade träsk som sjukförsäkringsfrågorna vuxit upp till under de senaste 20 åren. Ja, mer om det lite senare i texten.

Tragik i kubik

(se update under min signatur)

Annica Holmquist, 55, lider av en svår sjukdom som får hennes kroppsdelar att växa okontrollerat.
Hon kräks ofta av sina smärtor och kommer enligt läkaren aldrig kunna arbeta igen.
Men Försäkringskassan vill att hon söker jobb – socialtjänsten att hon säljer lägenheten.
– Jag orkar inte fortsätta leva, säger hon.
(Källa.)

Alltså, detta är en beskrivning av ett hemskt levnadsöde. Allt ifrån en lite okunnig och slapp hantering av de första undersökande läkarna som gav irreversibla effekter för stackars Annica, till att gång på gång trilla mellan stolarna när hon bollas mellan myndigheterna, försäkringskassan och försäkringsbolag. Till synes ett offer för iskall och omänsklig hantering nästan som om det var ifrån Reinfeldt själv!

Lugna dig!

Andas lite lugnt och titta på situationen med lite klarare ögon;
Debatten om sjukförsäkringen har kretsat kring lågvattenmärken och har fastnat i surrealistiska extremfall, där människor farit illa i en ”gråzon” med gränsdragnings- och tolkningsproblem – en i grunden nödvändig och välmenande reform avfärdas som “kalla handens politik”, ”regeringen tar från de sjuka och ger till de friska”, allianspolitikerna är ”utan empati och känslor och sparkar på de svaga som redan ligger”, allt isolerat ur ett meningsfullt sammanhang.

(Källa.)

Precis, lugn och ro...

Vad gott kommer åt att dra generella slutsatser ifrån extremfallen? Vi har en massa överord och fel fokus ifrån det RödGröna blocket.
Låt oss titta vidare lite på hur våra sjukförsäkringar fungerade innan valet 2006 och vad som sedan hände:
Det är en fredagsmorgon i augusti 2002. Bara en månad återstår till valet.
På några år hade antalet sjukdagar fördubblats. Sjukskrivningar och sjukpensioner kostade 114 miljarder kronor om året. Det höll inte längre. Varken mänskligt eller ekonomiskt.
Regeringen Göran Persson hade kniven mot strupen. Ville de vinna valet krävdes hårdare tag mot de sjuka. Och Göran Persson ville vinna. I Gustavsberg slog Ingela Thalén fast att sjuktalen skulle halveras på fem år.
Socialdemokraterna vann och drev igenom de hårdare kraven. Alliansregeringen har fortsatt, bland annat genom att sänka ersättningen för långtidssjuka.
I dag är målet nästan uppnått. Staten har sparat miljarder
(Källa.)

S-Regeringens egna utredare, 2006:

"En förändring vi bedömer som närmast oundgänglig är att en tydlig tidsgräns sätts för sjukpenningen. Sveriges extrema sjukskrivningstider är unika och det är också det faktum att vi saknar en bortre gräns för hur länge man kan uppbära sjukpenning. Vi har inte funnit något som talar för att de långa sjukskrivningstiderna skulle ha några positiva effekter. Däremot talar mycket för att tiderna i sig har en negativ effekt på chanserna att komma tillbaka till arbetsmarknaden."
(Källa: SOU 2006:86, sid 95-96)

Men missförstå mig rätt

Det är riktigt hemska levnadsöden som nu pumpas fram i allt hetsigare attityd mot Alliansregeringen. Journalisterna och ledarskribenterna vet mycket väl att ansvariga politikerna inte kan kommentera specifika fall och tolkar deras svar som undanflykter och ovilja att tala om problemen, som om problemen vore det allmänna och normalt förekommande.
Detta är extremfall, glöm inte det.
Extremfall som tragiskt nog har hänt, tragiskt nog händer och tragiskt nog kommer att hända oavsett färg på regeringen.

Gör det att det är extremfall det ointressant?

Nej, jag vill själv se en typ av haverikommission ifrån försäkringskassans sida när någon farit så illa med försäkringskassan som möjlig huvudpart.
Människor som kan arbeta skall stå till arbetsmarknadens förfogande, de som är för sjuka skall inte göra det. Människor som uppenbart inte kan klara av ett arbete skall inte behöva göra det, och när de ändå inte hamnar i fortsatt sjukskrivning så har något gått fel.
De RödGröna dammsuger alla sådana fall nu och vill göra gällande att det är normalfall de beskriver. Det är uppenbart människor som är för sjuka för att jobba, FK drar alldeles för hårda slutsatser i dessa fall. Det tar f ö 20 sekunder på Google att hitta liknande fall från deras egna regeringsperiod...

Men det är rätt!

Vi har haft en lång socialdemokratisk regeringsperiod bakom oss som regelmässigt sjukpensionerat och långtidssjukskrivit människor för att kunna föra bort dem från kolumnen 'arbetslösa'. Istället har de människorna hamnat längre och längre ifrån arbetsmarknaden och längre in i utanförskap och inte sällan än värre ohälsa. Det har regeringarna Persson struntat i utan fokus har hela tiden legat på att minska arbetslöshetssiffrorna, inte minska sjukskrivningar, utanförskap och öka rehabilitering, utan bara gömma undan arbetslöshetssiffrorna.

Alliansen gjorde en erase and rewind

Alliansen nollade räkneverket och började om för att med klara ögon bedöma arbetsförmågan på regelmässigt och i många fall felaktigt sjukskrivna människor. Det är i grund och botten klokt, men man förstod inte hur hårt det kunde slå.

Var det fel?

Nja, totalt sett tror jag att Alliansen underskattade hur tillståndet säkert försämrats av det utanförskap som dessa människor tvingats ut i och hur nedbrytande det är att leva på en usel sjukpenning. Detta gäller inte minst unga människor som inte lyckats upparbeta någon större lön innan de tvingades ut i förtidspension, och då på mininivåer - utan möjlighet att göra något. En hård och kall hantering hade slagit ut dem ända dit.

Ett misslyckat lyckande

Utförsäkringarna gav ingen enorm invandring till arbetsmarknaden, men kanske kommer det en puckel senare efter adekvat rehabilitering? Denna bortsopade grupp får kanske chansen att komma in i samhället, in från utanförskapet igen. En nog så gott resultat, dock mycket svårmätt i kronor och ören.

S-drömmen

Detta är trots allt reformer som S drömt om och skissat på i årtionden, men inte vågat. Bidragspartiet framför alla andra har inte råd att stöta sig med bidragsberoende och sjuka människor. Att många kanske är sjuka för det ofrivilliga utanförskap de förpassats till struntar man i.

Monas vändning

Det är synd att inte Mona Sahlin har det politiska modet att faktiskt med riksdagens starka stöd sträcka ut en hand och öppna för en bred överenskommelse för de nödvändiga reformerna. Istället så plockar hon billiga politiska poänger på människor som trillat emellan de system som vårdats så ömt av hennes egna parti.

Vad skall Alliansen göra?

Nu är sjukförsäkringen "omstartad". Vi har en hel del människor som kastats ut och som Försäkringskassan funnit skall fortsätta vara utanför systemen.
Är detta fel? Rätta till det!
Har FK agerat rätt utifrån givna bestämmelser? Ändra dem!
Har FK agerat fel utifrån givna bestämmelser? Ändra dem!
Erkänn att det blivit fel i en del fall, men att det också handlar om en engångs omställningsfas - inte om något permanentade av människors olycka.

Hårdare regler numera - javisst, men också rättvisa och omsorg till de som verkligen behöver det.

Frågorna som kom bort

Det är om detta som politiken borde handla om, även nu i valtider. Sahlin ser dock till att noga utnyttja detta genom fördummande och förytligande uttryck som stupstock och annat. Som jag sade, det är politisk feghet som gör att debatten fortsätter att vara osmaklig, fördummande och rent ut sagt ovärdig en svensk valrörelse. Och man missar hur nödvändigt detta varit...

Tillägg

Mary har en bra bloggning om just hur orättfärdig kampanjen med de sjuka är och hur lite stöd i lagen som finns, hon citerar bl a Mark Klamberg:
Det cirkulerar påståenden att sjukförsäkringsreformen innebär att cancersjuka som är döende måste delta i arbetsförmedlingens program. Det stämmer inte. Enligt 3 kap. 4 § i lagen om allmän försäkring (AFL) är inte sjukpenningen tidsbegränsad för personer med mycket allvarliga sjukdomar.

Mer om...

PolitikBodströmsamhället
PiratpartietFRA-lagen
KulturUpphovsrätten
(anti)FeminismJämställdhet
PolitikOm bloggen

Tidigare om valet denna månad//Zac, påminner också om min bloggläsarundersökning
UPDATE: Några minuter efter jag publicerat detta så tvärvänder Försäkringskassan nu om Annicas fall...
En ytterligare sak som bör beaktas är att Annicas dotter, vars blogginlägg startade allting, är aktiv vänsterpartist. Oavsett om det bör anses vara ett parti-inlägg i valrörelsen eller ej så bör läsarna själva få avgöra om det betyder någonting i trovärdighet eller ej.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , AB1, Ex, GP, HD, SvD1, Norran1, DN1, BTDagens, SSv1, Kuriren, SVT, NSD, VT, NT, NK

Kommentarer

 1. Det här är inget som media lyfter fram för att smutskasta Alliansen. Hela grejen började med att dottern skrev ett blogginlägg, som sedan upprörda människor delade med sig av.

  Extrem fall? http://www.nyasjukforsakringen.se

  Jo visst...

  SvaraRadera
 2. Och hur typiskt är fallet med Annica? Istället för att hjälpa till att reformera ett sjukt försäkringssystem så används det till slagträ för att få tillbaka makten. Jag tror jag spyr...


  //Zac

  SvaraRadera
 3. LOL precis, DET GÅR INTE ATT UTFORMA PERFEKTA SYSTEM! Man måste göra dem för att gynna den stora massan. Rent dravel är vad det är.

  BTW Zac: http://i51.tinypic.com/9umzyt.png

  SvaraRadera
 4. Hahaa, herregud! Folkpartiet på min blogg! Men de är i alla fall inte oetiska så jag fortsätter hora för några hundringar om året (ungefär vad jag drar in)


  //Zac

  SvaraRadera
 5. Här är f ö en bra, lugn och pedagogisk walkthrough i samma ämne.

  Däremot tycker jag att Alliansen gjort sig skyldig till att ha underskattat effekterna, och missförstått hur fyrkantiga och pliktskyldiga FK är. Men trots allt så är det nödvändiga förändringar, förändringar som hade slagit hårt mot vissa när och hur det än hade gjorts. Men Alliansen hade också kunnat försökt mildra nedslaget för många individer. Som sagt, de underskattade problemen - problem som S aldrig vågar göra någonting åt. Frågan är vilket som egentligen är värst?


  //Zac

  SvaraRadera
 6. Klokt skrivet.
  Vad gällande din sista kommentar så har ju faktiskt Reinfeldt erkänt att det gick aningen fort i införandet av de nya sjukförsäkringsreglerna, får se om det blir handling av de orden.

  SvaraRadera
 7. http://klamydiabrevet.blogspot.com/2010/09/sveket.html

  SvaraRadera
 8. Jopp, anonym, inlägget handlar om samma fall - Annica är mamman som beskrivs i blogginlägget.


  //Zac

  SvaraRadera
 9. Absolut är det så. "Alla" tjänar på att debatten lägger sig. Fyfan säger jag bara, efter 30 års borgerliga röster byter jag block nu. Detta var droppen för vad ni håller på med i smyg. Det är inte så heller att ni engagerar er frivilligt i ett "enskilt" fall. Ni har tvingats in i den ringhörnan vännen. Det finns en plats i helvetet för er som försvarar denna saneringspolitik.

  SvaraRadera
 10. Zac:
  Vill du ha fler exempel på människor som råkat illa ut? I så fall är du välkommen in på min blogg och läsa mitt inlägg: Sjuka ska dö! - Tycker du det också?

  Där finns gott om fall, bland annat finns en länk till en intervju med en man som drabbats av lungcancer och två hjärntumörer men som ändå inte får någon ersättning. Läs hela mitt inlägg och följ alla länkar så får du gott om kött på benen. Om du vågar se den obekväma verkligheten...

  Även du kan bli sjuk!

  SvaraRadera
 11. Bra skrivet! Fallet Annica är knappast Alliansens fel. Försäkringskassan har brustit och gjort felbedömningar - de borde stå till svars istället! Det blir en så onyanserad debatt det här. Att sjuka ska dö? Herregud....

  SvaraRadera
 12. du vill tydligen bara ha medhållande kommentarer,svagt

  SvaraRadera
 13. Att du ens kan försvara sjukförsäkringssytemet som det ser ut idag!
  Det är inte några få det handlar om, det är tusentals!
  Jag känner själv flera.

  Jag är inte emot idén med reformen, men funkar den så här illa finns det inga ursäkter i världen!

  Läs även http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/politik/article7800939.ab

  Dags att vakna!

  SvaraRadera
 14. Alliansen ville ha fler i arbete, det kanske de har fått men den vägen som Alliansen har valt (kanske är den enda) innebär per definition att fler råkar illa ut. Hela idén är ju att piska till arbete genom att göra det sämre för dem som inte arbetar. Sedan är säkert ovanstående en extrem konsekvens av detta men det är väl rimligtvis inget som kan förvåna? Hårdare regler ger hårdare utslagning, sedan får man fundera på om vinsten är värd det. Men det kan nog bara historien utvisa.

  SvaraRadera
 15. "Dottern" är organiserad vänsterpartist. klart detta är politiskt planterat. Men i TV4 i torsdag var det katastrofläge för reinfeldt men hämtades upp med råge i SVT i fredags kväll.

  Där fick man fram att det är just felaktiga beslut som leder till dessa katastrofer. Dels att sjuka ska inte arbeta, dels att genom att Rödgröna utnttjade cancersjuka alla 3 i sina frågor framstod som cyniska och taktiska politrucker samtidigt som reinfeldt svarademed medmänsklighet förståelse och lugnt förklade att arbetslinjen är bra. Därmed tror jag han behöll minst 6% enheter av alliansväljarna som annars skulle tippat över till vänsterkartellen.

  dock finns många som låter sig luras av Monas valskolor, byggnads grupptrycksröstning och demensboendes röstande av (S) funktionärsmodell och tal om att alla deras enorma satsningar på allt och alla ska kunna finansieras av "de rika" (som dock kommer flytta utomlands med sina små förmögenhetr".

  i värsta fall blir det så att SD blir tungan på vågen och Sveriges majoritetsregering blir betydligt svagare.

  Hoppas att väljarna i mitten förstår och ser att vad Mona säger är något helt annat än vad de sen efter valnatten kommer att göra och inte låter sig luras.

  SvaraRadera
 16. Jo, men det vore typiskt att instabilitet och svagt styre (och inte minst SD in i riksdagen) för att de RödGröna inte vill prata sin egen politik, bara kasta extrem och ovanlig skit på Alliansen...


  //Zac

  SvaraRadera
 17. Det är tragiskt att se hur enskilda livsöden exploateras av makthungriga politiker. Det är väl INGEN som inte blir berörd av dessa öden? Men nu används de i ett bakslugt försök av Mona o Co att dela upp folket i goda och onda. Så enkel är inte världen!

  SvaraRadera
 18. Precis vad jag ville säga med det långa blogginlägget, Gubben! Fast du gjorde det kortare och tydligare... ;o)


  //Zac

  SvaraRadera
 19. Ojojoj!
  Zac?
  Arbetar du?
  Förstår du verkligen att när du blir sjukskriven så går 2-3 år väldigt väldigt snabbt och det finns många kroniska sjukdomar som kan drabba så att man behöver vara borta från jobbet i många många år.
  Du har dessutom ångesten över att du inte får behålla din anställning hur länge som helst som sjuskriven.:-(
  Grejen är inte att det är ENSTAKA FALL utan det är detta du och jag och alla andra ska gå omkring och fasas för , medans vi skapar familj, bygger hus, sparar till något och så vidare.

  Man behöver spara ihop mycket pengar för att kunna leva den dagen man inte får sjukpenning längre och dessförinnan har man inte heller 80% av inkomsten som en del tror utan den är snarare 50% eftersom det är pension man får och inte 80% av sin lön när det har gått en viss tid.

  Att bli sjuk med denna regerings politik är att närma sig USAs obefintliga "sjukförsäkringssystem" och jag antar att borgarna tycker det är jättebra att leva som folk får göra där.:-(

  SvaraRadera
 20. Hemskt ledsen, men Min kopp te, men du är väl kategorisk - vi har OERHÖRT långt kvar innan vi ens riktat om vårt sjukförsäkringssystem i något som påminner om riktningen mot USA:s system. Och jag tror inte någon vill dit heller.

  Tyvärr tar du inte heller överhuvudtaget i beaktning att S under sina år vid makten sett vilket problem detta är,men underlåtit att ta tag i det. Det är inte ett val mellan himmel eller helvete - däremot är det mycket möjligt att Sossarna hade ignorerat problemet tills allt sprungit i luften.

  Så, i efterhand - hur ser du på det?

  Alliansen högg tag i problemet, hade dock inte räknat med hur pass svårlöst det trots allt var.

  S hugger tag i problemet och råkar ut för ungefär samma sak. Alternativt så struntar de i det tills underskotten tvingar dem att skära i allt och alla trygghetssystem.

  Jag ser bara en part i dag som vågar driva Sverige i den riktning de vill. Den enda opposition som existerar är bakåtsneglande och vilsen. Således är det lätt val för mig, ja, om det inte vore för den förbannade integritetspolitiken, på båda sidorna...

  Är du sjuk skall du inte jobba, är du för sjuk för att jobba skall du inte heller behöva jobba. Det är ingen svår ekvation.

  Men det är stora förändringar, speciellt när det gäller något så trögflytande som sjukförsäkringarna. Där hade Alliansen inte is i magen och vågade tro på en valvinst i nästa val utan drog på för fullt för att hinna med allt under en mandatperiod. Kanske ett riktigt stort, stjälpande misstag. Men ingen kan komma och säga att det inte var förändringar i korrekt riktning - ja, Ohly. Du vet, han med sedelpressen som vill skrämma bort alla företagare.


  //Zac

  SvaraRadera
 21. Är du emot övervakningssamhället Zac? Vad menar du med "den förbannade integritetspolitiken på båda sidorna"?

  Integritet behövs mot det alltmer framväxande övervakningssamhället! Rättssamhället sätts alltmer ur spel.

  Det verkar som om många inte vill att det blir som i USA. Men att man inte fattar att vi är på väg i den riktningen. Politikerna håller på och nedmonterar välfärdssamhället ivrigt påhejade av "tokar" som inte förstår sitt eget bästa.

  SvaraRadera
 22. Klokt och nyanserat. Man kan inte tro att du sysslar med politik :)

  SvaraRadera
 23. @Anonym (14:26), jag tror inte du läst någonting i övrigt på min blogg? Filtrera ut mina inlägg om 'Bodströmssamhället'.

  Jag är MYCKET emot FRA, IPRED, Teledatalagringsdirektivet etc och har gång på gång uttryckt min bestörtning hur riksdagspartierna har gått över till att betrakta medborgarna som potentiella terrorister, pedofiler och gangstrar. Fel, fel, fel.

  Välfärden kommer att förändras, det är inte tal om något annat. Det tar 20 sekunder att hitta liknande historier på Google från S-period, ta t ex detta.

  @Anonym(14:51): Tack. Även om jag tror mer på en linje så hoppas jag att det i alla fall finns ett uns av nyanser i det hela... ;o)


  //Zac

  SvaraRadera
 24. SÅ GICK DET TILL PÅ SOSSARNAS TID...

  ********************************************************
  Försäkringskassan och cancersjuka http://alturl.com/ofwu
  ********************************************************
  Mor nekades sjukskrivning vid dotterns självmord http://alturl.com/cvzs
  ********************************************************
  Försäkringskassan drev henne till självmord http://alturl.com/i577
  ********************************************************
  Försäkringskassan får sjuka att ta sitt liv http://alturl.com/r5xa
  ********************************************************
  Från inkompetens i amalgamfrågan till självmord http://alturl.com/3rvr
  ********************************************************
  Folk behandlas som ping-pong-bollar http://alturl.com/e5ru
  ********************************************************


  RÖSTA PÅ ALLIANSEN FÖR ETT BÄTTRE SVERIGE!!!

  RÖSTA PÅ ALLIANSEN FÖR ETT BÄTTRE SVERIGE!!!

  SvaraRadera
 25. Tack. Det är så tröttsamt att människor glömmer så fort. Och att man tror att lösningen stavas Mona - den fastfrusna representanten för ett parti som bara blickar bakåt till bidragsnirvana.


  //Zac

  SvaraRadera
 26. "socialtjänsten att hon säljer lägenheten"

  Det är klart, socialen är SISTA skyddsnätet vi har, för att få pengar därifrån så måste man göra sig av med allt man äger av värde. Vad är det för konstigt med det? Är det rimligt att någon som äger en lägenhet ska få pengar från soc när de skulle kunna leva på pengarna från en försäljning i förmodligen flera år?

  Att försämra för ett par, men göra det bättre för landet, är inte inte populärt. Men det måste göras. Se på hur det går för USA. Stadsskulden ökar lavinartat, just för att ingen vill ta tag i det, för de vet att ju fler nedskärningar och besparingar de gör, ju mindre populära blir de och chansen att de får fortsätta regera minskar radikalt. Systemen måste vara utformade så att landet gynnas, inte varenda individ. Man ska också inte glömma att det finns socialbidrag för de som blir utförsäkrade på sjukpenning, a-kassa osv. På socialen kan man inte bli utförsäkrad. Sen att många inte vill gå dit är deras sak, de har gjort sitt val.

  As for IPRED osv håller jag helt med Zac, däremot tycker jag inte PP är rätt väg att gå, även om de har rätt i sak.

  SvaraRadera
 27. Att få hjälp av socialen låter numera som världens undergång även fast levnadsstandarden på socialbidrag överstiger 90-95 % av jordklotets övriga befolkning. Med högre skattar kan vi alla vänta oss en lägre levnadsstandard på sikt, fattiga som rika.

  SvaraRadera
 28. Zac skrev:
  "Tyvärr tar du inte heller överhuvudtaget i beaktning att S under sina år vid makten sett vilket problem detta är,men underlåtit att ta tag i det. "

  Du må tro att jag har beaktat det faktumet. Har läst vad han Bo Södersten hade förslag på och även Palmes söner som tyckte att fel system betalade ut fel pengar t.ex sjukpeng i stället för A-kassa och detta påverkade tydligen beslutande sossar i ett obevakta ögonblick.

  Har kollat och beaktat detta så pass nogsamt att jag var nära att rösta på moderaterna (nu kommer filmmusiken i från filmen psyko in här)%0, då jag ,för en stund, trodde dem om att vilja att de sjuka som har lite kraft kvar skulle släppas in igen på arbetsplatserna.

  Om man jobbar/har jobbat hyfsat länge som lönearbetare , så vet man att man inte bara kan komma där och komma och försöka få anpassning till sina handikapp eller sjudkomar efteråt för att börja få lov att arbeta igen.
  Naivt men så trodde jag en gång i tiden att man kunde få göra.

  Blev överbevisad när jag råkade skada mig på jobbet att man fick verkligen INTE ens en matta att stå på som skulle underlättat återgången till jobbet.:-(
  Detta oavsett att lagen medgav att man skulle få hjälpmedel och annpassat + att jag hade 200% försäkringskassa , läkare, chefter t.o.m med på min sida. Nix. Det skulle trasslas in i absurbdum för att förmå mig att sluta larva mig ang mina krämpor och krav.:-(
  Lång historia som jag kan dra i bloggen sen kanske.

  Att säga en sak och lagstifta annorlunda är inte ärligt.
  Högern vill på sin höjd att icke arbetsföra ska ha mat på bordet. (det är ju lite äckligt att se benrangel ligga ute på trottoarerna och det kan ju sticka nån väljare i ögonen kanske?)
  All annan STANDARD ska vi tjäna i hop pengar till själva =de av oss som har tur att ha både kropp och tankekraften intakt + någon att bli beroende av dennes ekonomiska hjälp om oturen är framme. Rättssäkert?? Näe!

  Vi ska minsann inte hålla på och socialförsäkra och fåna oss och leva på den "närande samhällskroppen" , det är helt enkelt inte okej när man är löntagare, möjligen när man är företagare eller svartjobbare kanske?!?

  Är man sjuk, svag , lågutbildad, ska man veta sin plats helt enkelt. Man ska icke dessförinnan ha dummat sig och skaffat stor villa eller andra låneutgifter. Då ska man snabbt bli av med dem genom att behöva vända sig till soc, vilket iofs är rätt att man inte ska ha hjälp av så länge ma kan hjälpa sig själv genom att vara bra försäkrad mot sjukdom t.ex.

  Man bör haja att man är född lön-tagare och då ska man intet äga om man inte klarar av att skapa profiter som man kan ta utav vid sjukdom.

  Nästa val kommer att handla om skattefusket, svartjobben, i jämförelse med sjukförsäkring-bidrags-fusket.

  Kan nog trolla fram talande statistiska höga staplar i glada blå färger där.

  Ursäkta "" Jag är indignerad av att ha blivit lurad att ens lyssna på ett nytt s.k "arbetarparti", som inte bekänner färg, den mörkblå och därför skriver jag kanske lite kategoriskt och dömande.

  Hav överseende då jag är mycket vassare när jag inte är arg och kan då rapa fakta som talar för sig själv i stället. Återkommer snäll och foglig igen efter valet.
  Högern vill ingen något illa, men de är och förblir , som det nu verkar, okunniga om hur människor lever.

  SvaraRadera
 29. Ja det är så tröttsamt att människor glömmer Zac. Det trista är att du tror att lösningen heter Reinfeldt...fast du röstar på PP??!

  Det är lika tröttsamt att människor inte lever i nuet och ser.

  Socialdemokraterna som lurade in svenska folket i EU:s nyliberala system. Som grundlagsfäst nyliberalismen har nu mage att använda sjuka människor i sitt cyniska spel om makten. De (S) är ett nyliberalt borgerligt mittenparti.

  HÖGERN har nu ALLT de har makten de har de mediala resurserna.

  Den nyliberala politiken som sossarna och alliansen tillsammans är i färd med att skapa kan vi stoppa och skriva ny historia. Historien slutar inte med EU. Den börjar nu där.

  Vässa pennan och ta en blank valsedel och skriv

  Folkupproret Lämna EU Eller rösta PP personrösta på en EU motståndare.

  Svenska folket håller på att genomskåda blocken och ser snart att de är infiltrerade av nyliberalismen som finns inom EU där besluten tas. Vore bra om många såg det INNAN valet och inte först efter.

  SvaraRadera
 30. "Är man sjuk, svag , lågutbildad, ska man veta sin plats helt enkelt."

  Håller helt med!

  SvaraRadera
 31. LK Vilket intelligent resonemang :) Eller är det skrämmande fördomar?

  SvaraRadera
 32. Sjuk: ofta självalt (lungcancer pga rökning, problem med vikten, hjärtat, arbetsskador osv)

  Svag (då utgår jag från att du menar psykiskt): är man så psykiskt svag att man inte kan arbeta är det psykhjälp som gäller

  Lågutbildad: självvalt

  SvaraRadera
 33. Ja man kan bära stor "skuld" till egen sjukdom. Den kan också vila i kroppen vara ärftlig och bryta ut vid svåra påfrestningar.

  Arbetskador är det alltid självalt? Har en vän som en kille hoppade på. Hon valde inte skadorna som uppkom.

  Men vad menar du med att sjuka, svaga, lågutbildade ska veta sin plats? Du svarade inte på det.

  //Lisbeth

  SvaraRadera
 34. "Arbetskador är det alltid självalt?"

  Man har ju valt arbete, och får därmed ta konsekvenserna av det. Vissa arbeten ger vissa skador.

  "Har en vän som en kille hoppade på."

  Helt oprovicerat?

  SvaraRadera
 35. Det kan inte jag veta om det var "helt oprovicerat"

  Vi måste ta konsekvenser av vårt handlande. Men det betyder inte att ett samhälle inte bör hjälpa när vi hamnar i svårigheter. Ett sådant samhälle förutsätter felfria människor. Vi är inte felfria.

  SvaraRadera
 36. Lisbeth,

  Vart drar man gränsen för att "hjälpa till"? Under sossarnas senaste mandatperiod var vi uppe på över 500 000 förtidspensionärer. Tänk på den arbetande delen av befolkningen som ska jobba ihop kalaset - när dom går in i väggen blir det svårt att piska fram fler skattekronor.

  SvaraRadera
 37. @Anonym: Enligt uppgift så handlade det om bortåt 750 000 sjukskrivna och sjukpensionärer - ett enormt samhällsproblem. (Och detta i en befolkning som drabbas lindrigare av epidemier, uppvisar bättre hälsa upp i åldrarna och så vidare...)


  //Zac

  SvaraRadera
 38. "Vi är inte felfria."

  Nej, men staten har heller ingen plikt att hjälpa till så fort någon begår ett misstag. Hade folk ett uns av personligt ansvar så skulle vi inte höra folk gnälla så mycket i kvällstidningarna.

  SvaraRadera
 39. Anonym
  Det är ett faktum att människor är sjuka i ett samhälle. Det kommer att vara så oavsett vilket block som vinner valet. Det vet politiker. Människor är satta i åtgärder oavsett regering. Man tjafsar om siffror hit och dit, för att dölja det verkliga sjuktalet eller arbetslösheten.

  Detta är något som sossarna haft problem med under lång tid. De var irriterade på att människor ständigt sjukskrev sig. Om sextio och 70-talet var socialistiskt så var 80- 90- talet borgerligt med socialistiska nyliberaler vid spakarna. De skulle ändra på detta med sikte på EU. (Som om det går att trolla bort sjukdom)

  Det är en snedfördelning av dess like som är orsaken till problemen. Det är viljan att anpassa oss till EU som kommer att bli ett större och större problem. Det finns uppenbarligen pengar ibland...?

  SvaraRadera
 40. Ni glömmer något väldigt viktigt.
  Människor runt om i världen har sneglat "avunsjukt" på vårt sjuksystem. Något som vittnar om att det fattas dem själva något? En del påstår att den övriga världen är friskare och vi latare...Vi har haft ett system som visar verkligheten att människor är sjuka i en sjuk värld.

  SvaraRadera
 41. "Det är ett faktum att människor är sjuka i ett samhälle."

  WOW! Vilken insikt du har!

  Sjuka, som är så sjuka att de inte kan jobba, ska självklart vara sjukskrivna, men det är inte de vi pratar om, utan de som sjukskriver sig i ONÖDAN.

  SvaraRadera
 42. LK Är det det du bevittnat i verkligheten som är en och samma för oss alla. Zac:s berättelse om en kille med reumatism under sossarnas styre. Cancersjuka som blir utförsäkrade. Människor som tar sitt liv med försäkringskassans papper liggande bredvid sig. Listan kan göras lång...

  VAKNA LK! Se på världen. Sluta försvara vad du nu försvarar.

  Du/jag/ingen kan veta hur många som sjukskriver sig i onödan. Hur f-an ursäkta att jag tar i.. kan du veta att folk, som säger att de är sjuka inte är det?

  SvaraRadera
 43. Lisbeth,

  "Vi har haft ett system som visar verkligheten att människor är sjuka i en sjuk värld".

  Sjuk värld? Vilken planet jämför du med? Hur var levnadsstandarden för hundra år sedan kontra dagens samhälle?

  Förutsättningen för att du sitter där med tak över huvudet, mättad mage och med en dator och filosoferar över världen är att folk på 10-60 talet slet för att bygga det moderna samhället. På den tiden fanns det inte drivor med sjukskrivna eller förtidspensionärer - mer eller mindre alla ställde upp efter förmåga. Numera - när levnadsstandarden aldrig varit högre - tar sig folk friheten att stå utanför systemet - som om vår välfärd alltid förblir vad den är/varit.

  Är det realistiskt att att tro att världen är sjuk när medelåldern blir allt högre eller är det så att folk blivit bortskämda med den höga levnadsstandarden att dom har tid att känna efter hur "sjuka" dom är?

  Livet har aldrig varit lätt och kommer aldrig heller bli. Bara att bita och göra sitt för att nästa generation ska ha en sjukvård att vända sig till när det verkligen gäller.

  SvaraRadera
 44. "Cancersjuka som blir utförsäkrade. Människor som tar sitt liv med försäkringskassans papper liggande bredvid sig."

  De flesta som tar sitt liv har INTE försäkringskassans papper liggandes brevid sig. Som sagt innan också, att mista sjukpengen är inte samma som att inte ha någon inkomst.

  "Du/jag/ingen kan veta hur många som sjukskriver sig i onödan. Hur f-an ursäkta att jag tar i.. kan du veta att folk, som säger att de är sjuka inte är det?"

  Genom undersökningar, som den länkad ovan.

  SvaraRadera
 45. Förklara gärna hur det ska gå till Anonym. Du kan ju bidra här. Hur ska nästa generation få en sjukvård att vända sig till, när det verkligen gäller?

  Jag jämför inte med någon annan planet utan jag har fullt upp med att se efter vad som skett och sker här.

  Ja det är realistiskt att anse inte TRO att världen är sjuk när man ser vad som sker. Det har nödvändigtvis inget med högre medelålder att göra. Människor är trasiga inombords.

  Berätta vad som sker....och hur man gör sitt.

  SvaraRadera
 46. LK jag vill inte bara se de flesta utan ALLA. Detta jagande efter fuskande som båda blocken ägnar sig åt gynnar inte ett demokratiskt samhälle. De FLESTA människor vill göra rätt för sig det är inbyggt i oss, inprogrammerat sedan generationer. Anonym tar upp just det hur tidigare generationer slet häcken av sig. Det gör vi med, vi ska hinna med gudbevars allt på dygnets timmar. Kraven ökar och ökar. Inte kroppsligt kanske men på andra sätt. Man kan dö av andlig svält också.

  Tack och lov inser fler och fler det. Nu också delar av PP helt uppenbart. Det är en del i övervakningssamhället att jaga fuskande sjuka på bekostnad av verkligt sjuka. Vi måste lita mer på våra medmänniskor, att de liksom vi själva vill göra det bästa utifrån sin nuvarande förmåga. Allt annat är att upphöja sig själv och samtidigt se ner på andra.

  SvaraRadera
 47. "Vi måste lita mer på våra medmänniskor"

  Tvärt om, folk litar för mycket på andra. Det är därför de inte klarar sig själva när problem uppstår. Plus att det är folk som litar för mycket på andra som drar snyftare om hur de blev lurade på pengar via nätet och liknande. De verkar helt sakna en naturlig misstänksamhet mot främlingar som vill åt deras pengar. Personligt ansvar som sagt.

  SvaraRadera
 48. Lisbeth,

  Men...*suck* Har människorna någonsin varit hela inombords? Livets berg-o-dalbana bjuder garanterat både på lyckliga och olyckliga ögonblick. Människans eviga lycka existerar inte - när alla sitter där i din drömvärd med bidrag upp över öronen så hittar vi alltid nya saker att oroa sig och bli olyckliga över.

  En högre medelålder visar dock att vi aldrig har slitit ut våra kroppar mindre än i dagens samhälle och den trasiga insida du pratar om har tagit över helt och hållet. Istället för att glädjas över statistiskt fler dagar att leva på oroar vi oss istället över morgondagen mer än någonsin - paradoxalt inte sant? Är det människans natur att leta faror överallt?

  Morgondagens välfärd bygger, precis som dagens, på att vi som lever här och nu kämpar för nästa generation. Kämpar mot människans natur, dess destruktiva tänkande och gör sitt yttersta för att bidra.

  Hoppas att det inte kommer som en överraskning att mer eller mindre samtliga välfärdsstater ute i Europa är kraftigt överbelånade - räkningen för det skickas till nästa generation. Hade bondesamhället för hundra år sedan gjort samma sak hade vi knappast suttit här och filosoferat - vi hade fortfarande varit ute på fältet för att jobba in brödfödan.

  Det finns garanterat hundratusentals i det här landet som skulle kunna byta ut sitt bidrag mot ett enklare arbete och på så sätt bidra efter sin förmåga, kanske inom vården eller skolan. Det om något vore solidariskt.

  SvaraRadera
 49. Inser att jag vår något luddig ovan. Vad jag menar kortfattat: att jobba är inget man väljer eller väljer bort - att jobba är en förutsättning för att få mat på bordet och har så alltid varit i människans historia. Vissa kan bidra mer eller mindre än andra men det är allas ansvar att bidra efter sin förmåga. När vi har återinfört den inställningen kommer den solidariska sidan av människans natur komma till sin rätt - att hjälpa dom i riktigt behov.

  När alla letar efter sitt egna behov av välfärd fallerar systemet med överbelånade välfärdsstater och olycklig befolkning som resultat.

  SvaraRadera
 50. Sluta påpeka att Försäkringskassan gjort felbedömningar, tack. Där jobbas det efter NYA och hårda direktiv uppifrån = Alliansen/Hägglund. Det är tragiskt att se högern skylla ifrån sig effekten av det här med att FK har gjort fel. Vanligt tjänstefolk som tar beslut grundade på nya regler. Lätt o sitta hemma o spekulera om sånt här och tycka det är fel bara för att man har ett semi-blått filter framför ögonen men lyssna hellre på dom som jobbar på FK och få verkligheten visad? ... På gatorna hungerstrejkar människor i protest mot hur dom utförsäkrats bara för att man "prövas mot arbetsmarknaden"... Finns några extremfall men det finns också MÅNGA generella fall som nej - dom är inte heller speciellt trevliga. Men många. Också lätt o sitta hemma och påpeka att det inte är nåt man behöver ta ansvar för.

  Hade du/ni själv/själva råkat ut för det som tusentals människor råkat ut för så tror jag inte att åsikten varit detsamma. Och det är väl det som bör vara i fokus i mitt tycke. Förmågan att sätta sig in i andra människors liv. Något som jag tycker är dålig representerat i högerpolitiken, kort och gott.

  Och vad vann vi på hela denna tragiken? Tja, dom här "fuskarna" och dom som "egentligen kan jobba för dom är ju inte så sjuka".... Det resulterade i ca 100 st hela tillsvidare-tjänster. Var det värt det?

  Icke.

  Det går ju nu slänga fram massa argument och siffror som motbevsiar det jag sagt. Det är även så politiken funkar. Anders Borg kan ju bevisa precis va fan som helst genom att bolla med siffror och ord - Som t ex att kalla "minskad arbetslöshet" för "ökad sysselsättning" istället. Det är inte samma sak. Arbetslösheten har ÖKAT under Alliansens tid. Bloggare gör samma sak. Men har en åsikt och sen letar man upp "bevis" på det kära internet som ska täcka upp för åsikten och påvisa att det faktiskt ÄR så... Blir det korrekt då plötsligt? Tja, det kan ju uppenbarligen INGEN svara på. Allt vinklas så som man vill.

  Och just därför ville jag skriva allt det jag nu skrivit. För att lägga in en åsikt grundat på FAKTA och ERFARENHET... Från mig, dock. Någon annan har väl andra fakta och erfarenhet och då är det väl uppenbarligen någon annans sanning.

  SvaraRadera
 51. Anonym: Personligen så anser jag att vi inte ska sitta med bidrag upp över öronen. Utan naturligtvis dela på jobben. Instämmer i mycket av det du skriver. Vi bör leva här och nu titta tillbaka på historien se samband, men leva här och nu. Du skriver om bondesamhället. Jag skriver om stadskuppen som Feldt, Åsbrink, Dennis (S) gjorde på 80-talet. Ett gäng nyliberaler som bekymrades över den svenska välfärdsmodellen, då folk började sjukskriva sig ideligen. Konsekvensen av bl.a. det gamla bondesamhällets slit.

  Här och nu är t.ex. att kommunismen är mer och mer avlägsen. Tack och lov för det. Istället så har nyliberalismen full vind under vingarna. Efter valet grundlagsskyddas Lissabonfördraget i svensk grundlag. Folket är uppdragsgivarna enligt grundlagen inte främmande makt. Men makten förflyttas nu istället mer och mer till Bryssel från folket och från våra politiker.

  Det är ingen överraskning för mig att samtliga "värlfärdsstater ute i Europa är kraftigt överbelånade" och att "räkningen skickas till nästa generation". Det är konsekvensen av karma.

  Hoppas att det inte är en överraskning för svenska folket, att vi själva är med på skutan. Eller att vi uppmanas att låna mer och mer. Människor uppmanas liksom ute i Europa att delta i lånekarusellen och låna bl.a. till dyra bostäder. Det oavsett om man har ekonomi till det eller inte. Inte svårt att lista ut att vi inte är mer skyddade än andra medlemsländer. Eller är tomten snällare mot oss?

  Vi ser nu hur det ena landet efter det andra faller samman. Vi ser hur främlingsfientligheten breder ut sig. Frankrike ska fortsätta utvisa romer säger de. EU som skulle vara ett fredsprojekt...Vi kan vänta mer och mer kaos. Vi kan däremot inte vänta oss att vi kommer att lämnas ifred med vår nuvarande goda ekonomi.

  Det finns ett alternativ ta en blank sedel och skriv Folkupproret Lämna EU. Det är inget politiskt parti. Utan folkets röst mot två nyliberala block Alliansen och de röd-gröna. Den enda vägen bär nu mot EU. Det är de nyliberala sossarnas verk från början.

  Men som tur är historien slutar inte med EU...Människor kan förändra när de inser att saker måste förändras.

  SvaraRadera
 52. LK sprider dynga som vanligt. Börjar seriöst undra om han är en FI som astroturfar (låtsas hålla på en åsikt men framför den på ett sådant sätt att man väjms och tar avstånd ifrån den i syfte att få den egna åsikten att verka som ett bättre val).

  SvaraRadera
 53. LOL, för min del får man gärna gräva en stor jävla grop och dumpa ner allt pack i och täcka över, levande. Eller göra som man gör med Brazilien, skjuta av dem.

  SvaraRadera
 54. Tar det som en bekräftan på att LK röstade FI och astroturfar

  SvaraRadera
 55. LOL, för min del får man gärna gräva en stor jävla grop och dumpa ner allt pack i och täcka över, levande. Eller göra som man gör med Brazilien, skjuta av dem.

  SvaraRadera
 56. "Arbetskador är det alltid självalt?"

  Man har ju valt arbete, och får därmed ta konsekvenserna av det. Vissa arbeten ger vissa skador.

  "Har en vän som en kille hoppade på."

  Helt oprovicerat?

  SvaraRadera
 57. LK Vilket intelligent resonemang :) Eller är det skrämmande fördomar?

  SvaraRadera
 58. Zac skrev:
  "Tyvärr tar du inte heller överhuvudtaget i beaktning att S under sina år vid makten sett vilket problem detta är,men underlåtit att ta tag i det. "

  Du må tro att jag har beaktat det faktumet. Har läst vad han Bo Södersten hade förslag på och även Palmes söner som tyckte att fel system betalade ut fel pengar t.ex sjukpeng i stället för A-kassa och detta påverkade tydligen beslutande sossar i ett obevakta ögonblick.

  Har kollat och beaktat detta så pass nogsamt att jag var nära att rösta på moderaterna (nu kommer filmmusiken i från filmen psyko in här)%0, då jag ,för en stund, trodde dem om att vilja att de sjuka som har lite kraft kvar skulle släppas in igen på arbetsplatserna.

  Om man jobbar/har jobbat hyfsat länge som lönearbetare , så vet man att man inte bara kan komma där och komma och försöka få anpassning till sina handikapp eller sjudkomar efteråt för att börja få lov att arbeta igen.
  Naivt men så trodde jag en gång i tiden att man kunde få göra.

  Blev överbevisad när jag råkade skada mig på jobbet att man fick verkligen INTE ens en matta att stå på som skulle underlättat återgången till jobbet.:-(
  Detta oavsett att lagen medgav att man skulle få hjälpmedel och annpassat + att jag hade 200% försäkringskassa , läkare, chefter t.o.m med på min sida. Nix. Det skulle trasslas in i absurbdum för att förmå mig att sluta larva mig ang mina krämpor och krav.:-(
  Lång historia som jag kan dra i bloggen sen kanske.

  Att säga en sak och lagstifta annorlunda är inte ärligt.
  Högern vill på sin höjd att icke arbetsföra ska ha mat på bordet. (det är ju lite äckligt att se benrangel ligga ute på trottoarerna och det kan ju sticka nån väljare i ögonen kanske?)
  All annan STANDARD ska vi tjäna i hop pengar till själva =de av oss som har tur att ha både kropp och tankekraften intakt + någon att bli beroende av dennes ekonomiska hjälp om oturen är framme. Rättssäkert?? Näe!

  Vi ska minsann inte hålla på och socialförsäkra och fåna oss och leva på den "närande samhällskroppen" , det är helt enkelt inte okej när man är löntagare, möjligen när man är företagare eller svartjobbare kanske?!?

  Är man sjuk, svag , lågutbildad, ska man veta sin plats helt enkelt. Man ska icke dessförinnan ha dummat sig och skaffat stor villa eller andra låneutgifter. Då ska man snabbt bli av med dem genom att behöva vända sig till soc, vilket iofs är rätt att man inte ska ha hjälp av så länge ma kan hjälpa sig själv genom att vara bra försäkrad mot sjukdom t.ex.

  Man bör haja att man är född lön-tagare och då ska man intet äga om man inte klarar av att skapa profiter som man kan ta utav vid sjukdom.

  Nästa val kommer att handla om skattefusket, svartjobben, i jämförelse med sjukförsäkring-bidrags-fusket.

  Kan nog trolla fram talande statistiska höga staplar i glada blå färger där.

  Ursäkta "" Jag är indignerad av att ha blivit lurad att ens lyssna på ett nytt s.k "arbetarparti", som inte bekänner färg, den mörkblå och därför skriver jag kanske lite kategoriskt och dömande.

  Hav överseende då jag är mycket vassare när jag inte är arg och kan då rapa fakta som talar för sig själv i stället. Återkommer snäll och foglig igen efter valet.
  Högern vill ingen något illa, men de är och förblir , som det nu verkar, okunniga om hur människor lever.

  SvaraRadera
 59. SÅ GICK DET TILL PÅ SOSSARNAS TID...

  ********************************************************
  Försäkringskassan och cancersjuka http://alturl.com/ofwu
  ********************************************************
  Mor nekades sjukskrivning vid dotterns självmord http://alturl.com/cvzs
  ********************************************************
  Försäkringskassan drev henne till självmord http://alturl.com/i577
  ********************************************************
  Försäkringskassan får sjuka att ta sitt liv http://alturl.com/r5xa
  ********************************************************
  Från inkompetens i amalgamfrågan till självmord http://alturl.com/3rvr
  ********************************************************
  Folk behandlas som ping-pong-bollar http://alturl.com/e5ru
  ********************************************************


  RÖSTA PÅ ALLIANSEN FÖR ETT BÄTTRE SVERIGE!!!

  RÖSTA PÅ ALLIANSEN FÖR ETT BÄTTRE SVERIGE!!!

  SvaraRadera
 60. Ojojoj!
  Zac?
  Arbetar du?
  Förstår du verkligen att när du blir sjukskriven så går 2-3 år väldigt väldigt snabbt och det finns många kroniska sjukdomar som kan drabba så att man behöver vara borta från jobbet i många många år.
  Du har dessutom ångesten över att du inte får behålla din anställning hur länge som helst som sjuskriven.:-(
  Grejen är inte att det är ENSTAKA FALL utan det är detta du och jag och alla andra ska gå omkring och fasas för , medans vi skapar familj, bygger hus, sparar till något och så vidare.

  Man behöver spara ihop mycket pengar för att kunna leva den dagen man inte får sjukpenning längre och dessförinnan har man inte heller 80% av inkomsten som en del tror utan den är snarare 50% eftersom det är pension man får och inte 80% av sin lön när det har gått en viss tid.

  Att bli sjuk med denna regerings politik är att närma sig USAs obefintliga "sjukförsäkringssystem" och jag antar att borgarna tycker det är jättebra att leva som folk får göra där.:-(

  SvaraRadera
 61. "Dottern" är organiserad vänsterpartist. klart detta är politiskt planterat. Men i TV4 i torsdag var det katastrofläge för reinfeldt men hämtades upp med råge i SVT i fredags kväll.

  Där fick man fram att det är just felaktiga beslut som leder till dessa katastrofer. Dels att sjuka ska inte arbeta, dels att genom att Rödgröna utnttjade cancersjuka alla 3 i sina frågor framstod som cyniska och taktiska politrucker samtidigt som reinfeldt svarademed medmänsklighet förståelse och lugnt förklade att arbetslinjen är bra. Därmed tror jag han behöll minst 6% enheter av alliansväljarna som annars skulle tippat över till vänsterkartellen.

  dock finns många som låter sig luras av Monas valskolor, byggnads grupptrycksröstning och demensboendes röstande av (S) funktionärsmodell och tal om att alla deras enorma satsningar på allt och alla ska kunna finansieras av "de rika" (som dock kommer flytta utomlands med sina små förmögenhetr".

  i värsta fall blir det så att SD blir tungan på vågen och Sveriges majoritetsregering blir betydligt svagare.

  Hoppas att väljarna i mitten förstår och ser att vad Mona säger är något helt annat än vad de sen efter valnatten kommer att göra och inte låter sig luras.

  SvaraRadera
 62. Bra skrivet! Fallet Annica är knappast Alliansens fel. Försäkringskassan har brustit och gjort felbedömningar - de borde stå till svars istället! Det blir en så onyanserad debatt det här. Att sjuka ska dö? Herregud....

  SvaraRadera
 63. Och hur typiskt är fallet med Annica? Istället för att hjälpa till att reformera ett sjukt försäkringssystem så används det till slagträ för att få tillbaka makten. Jag tror jag spyr...


  //Zac

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Och verkligheten då?

Är inte detta (går-)dagens, för att kanske inte säga årtiondets sämsta rubriksättning på ledarplats , någon ledarplats, alla kategorier? De jämställer således en person som fällts för dråp och för dubbla mord , dömd enligt konstens regler i en demokrati , som skall avtjäna resterande straff i sverige. en som fängslats och torterats för att ha utfört sina journalistiska principer och skrivit om demokratiska reformer i hemlandet ...  Jag trillade först på Expressens ledare på Nyhetstorken , men var tvungen att kolla upp om det verkligen var sant - trodde faktiskt först att det var en photoshoppad bild... Jag tror jag spyr! Men det är ganska symptomatiskt för historien om Annika Östberg , även om det är draget till sin extremaste spets av (den numera arbetslösa, hoppas jag) rubriksättaren på Expressen. Vi har gott om andra fångar som suttit länge i fängelse och som säkert skulle må bra av att luftas lite. Lite verklighetsförankring om jag får be! Att hon n