Fortsätt till huvudinnehåll

Smisk, nej tack!

Samtycke, eget initiativ och erfarenhet hos den 16-åriga flickan friar den 32-årige man som åtalats för grov misshandel i en träff där hon var hans sexslav en helg.
Men domen ska överklagas till hovrätten.
(Källa.)

Näe, jag gillar inte smärta. Skulle nog t o m vilja påstå att jag är allergisk mot smärta, att jag rent av har en handikappanpassad smärttröskel - jäms med golvet. Så nej, smisk är inte för mig. Men om sexuellt myndiga vill ha det? Visst, gärna för mig - bara jag slipper en röd rumpa.

Den som bestrider samtycket här är staten genom dess lakej, åklagaren Ulrika Rogland, som oombedd vill agera ställföreträdande förmyndare åt den kvinnliga parten i målet. Enligt hennes synsätt är kvinnan i kraft av tidigare självskadebeteende att anse som sexuellt omyndig, inkapaciterad för resten av livet att delta i annat än av staten föreskrivet vaniljsex, trots att det finns ganska omfattande litteratur kring självskadebeteende som aktiv strategi att överkomma rädsla, exempelvis från tidigare övergrepp.

I bakgrunden figurerar också ett otäckt åldersnormativt resonemang kring kvinnans låga ålder, att sextonåringar egentligen är barn, att den sexuella myndighetsåldern egentligen inte räknas eller i alla fall bör omgärdas av begränsningar eller kunna överprövas av ”vuxna”. Sådana frihetsinskränkande resonemang måste kraftigt avvisas.

(Källa, den oförlikneliga och blivande partiledaren(?) Niklas Dougherty / 倪阔乐)

Jo, så är det

Att omyndigförklara den 16-åriga flickan tycks vara viktigt - trots att rätten gång på gång påpekar att hon varit drivande i händelseförloppet. Samt att det krävs grov misshandel för att det skall åsidosätta en vilja att bli utsatt - och här är det "bara" (betänk min egen smärttröskel) fråga om vanlig misshandel. Och det är vettigt i dagsläget att dra gränsen för hur pass mycket skada man skall få åsamka en annan människa - även om den är villig, i alla fall så länge som vi har dödshjälpförbud...

Uppdatering

Lek med tanken att han hade haft ett regelrätt samlag med flickan. Utan tvekan så tror jag att det också hade stått 'våldtäkt' bland åtalspunkterna.
Faktum är att jag är enormt imponerad av både grabben och den unga flickan, i alla fall utifrån den bild som domen (länk finns i kommentarerna) gett. Ett öppet och ömsesidigt respektfullt förhållande mellan de två under helgen. Mycket mer kontroll och samtal än vad jag fördomsfullt trodde innan. Men kvällstidningarna förmedlar bara en sådan bild som de säljer lösnummer för.
Sedan kan man inte förneka de feministiska inslagen i detta fall. Dels offerbilden av flickan som varit väl så aktiv och drivande (tänk att hittat sin sexualitet som 16-åring, det är starkt) och dels skuldbeläggelse av mannen i fallet. Journalister borde väl orka med att läsa igenom en tydlig och välskriven dom? Ser med sorg att en rasande åklagare skall överklaga - så ett varv till blir det, med martyrskap och demonisering. Trist.

Mer om...

PolitikBodströmsamhället
PiratpartietFRA-lagen
KulturUpphovsrätten


//Zac

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,   AB123, Ex, DN

Kommentarer

 1. Glöm sexet så länge, där har inte brottet begåtts. Endast myndiga personer över 18 år får ingå avtal. Det är möjligt att ”avtala” att man går med på misshandel som inte är grov. Följaktligen kan inte en 16-åring ingå ett sådant avtal. Om misshandeln är grov spelar heller inte "avtalet" någon roll. Tjejen är för övrigt i för dåligt skick för att förhöras i domstol idag. När jag läser bdsm-ivrarnas kommentarer slås jag av hur aggresiva de låter och hur låsta de är till sitt eget hedonistiskt hänsynslösa perspektiv. När man har med sådana att göra är det mycket tydligt gärden och staket som gäller. Gör vad ni vill men håll er till vuxna frivilliga och låt barnen vara. Klarar sig det här perversa äcklet är vi många som kommer att jobba för en lagändring för att skydda minderåriga. För övrigt tycker jag alla borde tänka på vilka implikationer en sådan här dom skulle få för de som utsätts för mobbing och vad de kan pressas att "frivillgt" gå med på.

  SvaraRadera
 2. "Hedonistiskt hänsynslösa perspektiv"? 1800-talet ringde, de vill ha sin moral tillbaka.

  SvaraRadera
 3. Jag tror du missat några viktiga aspekter, anonym. Dels så har flickar i mycket stort varit drivande i händelseförloppet, inte heller har man kunnat se att hon stått i beroendeställning till pojken.

  Kontraktet har inte någon relevans överhuvudtaget - och det är lagligt att vilja få stryk fram t o m misshandel.

  Flickan är sexuellt myndig - eller vid vilket klockslag tycker du att det är ok att sexa loss?

  Hur stor ålderskillnad tycker du är ok? 5år? 10år?

  Hur lång tid efter psykisk sjukdom skall en person kunna sexuellt myndighetsförklaras?

  Vad skall anses som tillåten sex?

  Hur mycket har egentligen vi andra att göra med att en individ vill ha sex?  //Zac

  SvaraRadera
 4. Det som jag tycker kan vara intressant är att det flyttar gränsen hos många vad som är rimligt att tillåta. Får jag piska på bara för att någon tillåter mig det? Hur långt får jag gå då enligt den liberala värderingen (skild från det lagliga)? Får jag ge upp mitt liv för pengar? Finns det ens en gräns så länge det är mitt beslut och ingen annan har tagit det åt mig?

  SvaraRadera
 5. Nej, jag tycker personligen att gränsen vid "vanlig" misshandel som gäller juridiskt också är en bra gräns i verkliga livet. Überliberal är jag absolut inte!

  Själv är jag vek både när det gäller att ta (smärttröskel!) - och när det gäller att ge (äckelmagad och pacifist)... ;o)


  //Zac

  SvaraRadera
 6. Ehm "att omyndig förklara flickan", du är medveten om att myndighetsåldern i Sverige är 18 år? Det finns inget som heter sexuell myndighetsålder. Barn under 18 har inte egen rättshandlingskraft. De får inte skriva under avtal utan målsmans medgivande. Att mamman polisanmälde är för fan bara led i hennes föräldraansvar! Det är skillnad på sex och sex. Att leta upp trasiga själar och påstå att man kan läka dem genom att ge dem stryk är ett jävla övertramp! Hoppas han blir dömd i HovR

  SvaraRadera
 7. Ta och läs den välskrivna och välformulerade domen istället för att gissa på worst case?

  "Sexuell myndighetsålder" är ett vedertaget och väldefinierat begrepp - läs på lite.


  //Zac

  SvaraRadera
 8. Vid vilken ålder tycker ni att barn ska få gå med på misshandel då om 18 inte räcker för er? 15 år? 10år? 5år? Men just det ja, dom hade ju sex också, skulle misshandeln av minderåriga som är mellan 15 och 18 år alltså bli mindre allvarlig för att vederbörande också har sex? Ger det frikort på något sätt? Hoppas han blir dömd och får sitta på en vanlig anstalt och inte på nåt av pervoreservaten! För övrigt är det naturligtvis upp till var och en hur vuxna människor vid sina sinnens fulla bruk har sex med varandra så länge dom inte blir ett fall för vården.

  SvaraRadera
 9. Domen är solklar som sagt - för den som orkar läsa den. Det är väldigt många som har åsikter utan att ens satt sig in i vad rättegången handlade om och hur utfallet blev...

  "En utgångspunkt för regleringen av samtycke som ansvarsfrihetsgrund är att en individ, så länge vissa förutsättningar är uppfyllda, själv måste ha rätt att bestämma över sin person och att denna självbestämmanderätt inte utan vägande skäl bör begränsas av samhället.

  En av förutsättningarna för giltigt samtycke då det gäller misshandelsbrott är att samtycket inte kan avse alltför allvarlig misshandel och att samtycke till vad som är att beteckna som grov misshandel i allmänhet inte bör medföra ansvarsfrihet för gärningsmannen. Tingsrätten har ovan funnit att den misshandel målsäganden samtyckt till, vid en samlad bedömning är att rubricera som en misshandel av normalgraden.

  Målsäganden har lämnat sitt samtycke frivilligt och uttryckligt. Hon har själv tagit initiativ till kontakten med [den tilltalade] och därefter under cirka tio dagar diskuterat med honom vad hon ville att de skulle göra då de träffades. Hon har sedan begett sig till hans bostad för att delta i rollspelet.

  Målsäganden var vid gärningstillfället över sexton år gammal och behörig att samtycka till de handlingar [den tilltalade] utsatte henne för. Det är inte visat att hon, på grund av sin ungdom, sitt självskadebeteende eller av någon annan orsak, inte skulle ha förstått vad hon samtyckte till eller att hennes samtycke inte skulle ha varit allvarligt menat. Hon hade tidigare erfarenhet av BDSM och hade således egen kunskap om vad hon gick med på. Målsäganden har också haft möjlighet att under sitt möte med [den tilltalade] när som helst återkalla sitt samtycke om hon så hade önskat."  //Zac

  SvaraRadera
 10. Moralpredikningar och dömande hit och dit. Och ingen som dömmer och moralpredikar har varit på plats vid de verkliga händelserna. Inte ens tingsrätten!

  SvaraRadera
 11. @Anonym: Dagens dummaste kommentar? Visa mig ett endaste rättsfall genom svensk historia där tingsrätten har varit på plats vid det påstådda brottet? Hint.

  Kanske du tänkte något annorlunda än vad du skrev?


  //Zac

  SvaraRadera
 12. En annan anonym säger; det är ganska vanligt att brott begås i rättssalen; mened är väl vanligast men våldsbrott har också förekommit. Fast det är naturligtvis en annan sida av saken.

  Det är intressant att lagen är så viktigt när det gäller att den tillåter sex vid 15 men av samma personer anses oviktig när den inte tillåter människor att gå med på misshandel.

  Vad gäller den aktuella domen innebär den i princip att 15-åringar, dvs skolungdomar som går i åttan, kan få strängas upp med krokodilklämmor, låsas in hundburar, piskas med rotting, pissas på mm. Psykiska långtidsskador, tex PTS anses vara deras eget problem. Att försvara detta är på andra sidan en mycket djup värderingsklyfta ur mitt perspektiv. Om HR fastställer domen vilket vi inte får hoppas är vi som tur är ändå ganska många människor som kommer att driva en lagändring eller ett förtydligande av lagen i syfte att skydda personer under 18 år.

  SvaraRadera
 13. @Anonym: Vad föreslår du? Sex är ok mellan 15-18 om det är s k "vaniljsex"? Vad skall mer strykas - oralt? Analt? Bondage? Sexleksaker? Gruppsex? etc?

  Ser gärna litteratur på att man lider posttraumatisk stress efter DBSM-sex i unga år.

  Moral och morallagar? Jopps.


  //Zac

  SvaraRadera
 14. Det som skall strykas är det som faller under brottsbalkens definition av misshandel av normalgraden eller grövre.

  SvaraRadera
 15. Fast bara fram till du är 18år då? Så vi har en nästan sexuell myndighetsålder vid 15år?

  Gruppsex? Rimjob? Analt? Ass2mouth? Golden shower? Dubbelmacka? Eller rent av homosexuellt? Är allt annat ok? Eller har du mer (moraliska) förbehåll för vad eller inte vad en sexuellt myndig 15-åring skall få hålla på med?

  Du har inte läst domen va?


  //Zac

  SvaraRadera
 16. Hon satt på sjukan och frågade efter mer smärtstillande, enl den information vi har. Om man hamnar på sjukan efter ett rimjob är det väl pga magsjuka. Äckligt men man lär inte behöva smärtstillande. Jag talade om vad jag tycker är en relevant gräns och konstaterar att värderingar kan vara olika. Vi får se vad som händer i i HR. Var tycker du själv gränsen ska gå? Electro? Töjning? Piercing? Suspension? Kateter? Kanyler? Andningsbegränsning? Tvångsmatning? Oxpiska? 24/7 för 15-åringar? Du har inte egna barn va?

  SvaraRadera
 17. Flickan ljög när hon blev pressad om en gängvåldtäkt, jag skulle tro att hon var in-character när hon bad om smärtstillande?

  Jag tror månne inte du läst domen?


  //Zac

  SvaraRadera
 18. Zac även fast du bara tycker en massa kring den här tråden så ska jag inte kalla dina kommentarer för dumma.

  Vad tycker du själv att den här tråden leder till? Personligen anser jag att det bara är en massa tyckande från din sida utan att du har en aning om verklighetsbilden. Detta tyckande leder bara till mer tyckande som inte tillför verkligheten ett enda skvatt av värde.

  Förmodligen finns det inget rättsfall där tingsrätten varit på plats vid den aktuella händelsen förutom i själva rättssalen! Och det innebär att alla övriga domar bygger på indisier. Så även i detta fall! Sluta tyck: Bättre kan du!

  SvaraRadera
 19. Allt handlar om tyckande, vi vet ingenting. Människan har letat efter argument för och emot en absolut sanning sedan tidernas begynnelse.


  //Zac

  SvaraRadera
 20. Nej nu lägger jag mig i också:) Vet vi ingenting?
  Absolut ingenting?

  Håller med anonym. Du kan bättre! Mycket bättre!

  SvaraRadera
 21. Och hon var inte "in-character" när hon gjorde överenskommelsen då? Självmål... Nä, nu är debatten över i den här tråden för min del. Tack och hej.

  SvaraRadera
 22. Du har fortfarande inte läst domen va? Det är mycket tydligt vad som är hennes roll och den självsäkra och tydliga unga kvinna som är hennes verkliga jag.

  I stället för att berätta sanningen och ta fördömanden (lite likt den moral som uppvisas i denna kommentarstråd) så ljög flickan. En förvirrad historia om gruppvåldtäkt och lånade telefoner, i rollen krävs att man spelar offer vilket understryks av värktabletter. De skador som uppkommit, blåmärken och rivsår tycktes vara mycket ytliga och hade nästan helt läkts efter ett par dagar. Den unge mannen tycks ha varit mycket skicklig i att ge henne de blåmärken hon velat ha.

  Läs domen istället för att gissa.


  //Zac

  SvaraRadera
 23. "Hedonistiskt hänsynslösa perspektiv"? 1800-talet ringde, de vill ha sin moral tillbaka.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Och verkligheten då?

Är inte detta (går-)dagens, för att kanske inte säga årtiondets sämsta rubriksättning på ledarplats , någon ledarplats, alla kategorier? De jämställer således en person som fällts för dråp och för dubbla mord , dömd enligt konstens regler i en demokrati , som skall avtjäna resterande straff i sverige. en som fängslats och torterats för att ha utfört sina journalistiska principer och skrivit om demokratiska reformer i hemlandet ...  Jag trillade först på Expressens ledare på Nyhetstorken , men var tvungen att kolla upp om det verkligen var sant - trodde faktiskt först att det var en photoshoppad bild... Jag tror jag spyr! Men det är ganska symptomatiskt för historien om Annika Östberg , även om det är draget till sin extremaste spets av (den numera arbetslösa, hoppas jag) rubriksättaren på Expressen. Vi har gott om andra fångar som suttit länge i fängelse och som säkert skulle må bra av att luftas lite. Lite verklighetsförankring om jag får be! Att hon n