Fortsätt till huvudinnehåll

Top tolv tips för nyblivna pseudovetare

Vilket grymt inlägg!
Läs, skratta och försök pricka av vilka punkter som ledande LC:are har använt sig av från och till:
 1. Om du någonsin tvingas möte personer som försvarar en vetenskaplig förklaringsmodell som faktiskt vet vad de pratar om, inse att du aldrig kan vinna på sakfrågan, så försök argumentera utifrån evidensbaserad rationalitet så lite som möjligt.
 2. Använd polariserat språk: prata om dogmatiska darwinister, klimattroende och vaccingestapo. Detta är fördelaktigt för att det kan få de som försvarar vetenskapen att tappa fattningen och tvinga dem att ödsla dyrbar tid på att förklara varför dessa etiketter är felaktiga.
 3. Blanda ihop rimliga vetenskapliga diskussioner om hur någonting har hänt med en diskussion rörande om något har hänt. Porträttera kontroversen om hur hur kraftiga olika positiva återkopplingar är som en kontrovers kring om mänsklig aktivitet påverkar klimatet; en kontrovers kring molekylära klockor som en kontrovers kring om gemensamt biologiskt ursprung stämmer. Blanda ihop en kontrovers kring hur delaktig den tyska byråkratin var i förintelsen men din egna föreställning om att förintelsen aldrig hänt.
 4. Citera vetenskapliga auktoriteter ur sitt sammanhang för att få det att se ut som de stödjer din position, som Darwin om ögat, Gould om fossiler med övergångsegenskaper, McCormick om bieffekter av vaccin, Phil Jones om "hide the decline" eller Himlers "ingen likvidering av judarna".
 5. Överdriv faktiska eller tänka misstag, osäkerheter och avvikelser och få det att se ut som att detta gällde hela området: Haeckel och embryologi, Piltdownmannen och paleontologi, revideringen av antalet dödsoffer vid Auschwitz, IPCC kring Himalayaglaciärernas smältning, felmarginaler kring storleken på olika radiative forcings eller Guillain–Barré och 1976 års utbrott av svininfluensan. Evolutionsbiologi är bara en teori, klimatmodeller är bara modeller.
 6. Kräv att få ha rätten att spy ut din position i skolor och TV, och hävda att du blir förföljd, trakasserad och censurerad när du inte får lika tid i media eller får dina patetiskt dåligt skrivna artiklar publicerade i Nature eller Science. Var även noga med att du säger att du endast "ställer frågor" så fort någon ställer frågor om eller kritiserar din position . Glöm inte att påpeka att anledningen att du får den reaktionen du får beror inte på att du är ett skämt, utan för att etablissemanget är så rädda för dig.
 7. Påpeka att det finns ett vinstmotiv bakom de du attackerar trots att detta är irrelevant för giltigheten i påståendena; hävda att i och med att vaccinproducenter och läkare tjänar pengar på vaccin så är vaccinet antingen ineffektivt eller farligt, hävda att IPCC ger klimatforskare pengar för att komma fram till AGW, att ingenjörerna bakom diverse 9/11 rapporter är kontrollerade av reptilpolitiker eller att förintelsehistoriker egentligen är avlönade i hemlighet av den judiska världsordningen.
 8. Använd dig ofta av Gishgaloppen, namngiven efter hur den amerikanska ungjordskreationisten Duane Gish brukar spy ut så många olika påståenden om så många olika saker inom en kort tid att hans motståndare knappast visste vart han eller hon skulle börja. Det tar kanske 10 sekunder att komma med ett påstående, medan det kan ta flera minuter att dekonstruera och förklara det. I och med att din debattmotståndare omöjligen kan ha tillräckligt med tid för att refutera alla, krön dig själv som vinnare när han eller hon misslyckas.
 9. Uttryck dig själv oerhört kategorisk med en elak ton, men när din motståndare uttrycker sig självsäkert inom ett område där liten genuin vetenskaplig debatt finns eller använder sig av ironi, själsförmögenheter eller slagfärdighet, anklaga honom för att göra kategoriska påståenden utan belägg och ha en oroväckande elak och förolämpande ton.
 10. Ställ upp en hög evidensstandard för din motståndare och flytta hela tiden målstolparna när hon eller han närmare sig. Fråga exempelvis om ett enda exempel på en fördelaktig mutation, när du får listor på sådana, säg att det där bara är mikroevolution, inte makroevolution. När evidens presenteras för att fåglar härstammar från "reptiler", hävda att det där bara är exempel på evolution där en reptil förändras till en annan reptil, inte makroevolution. När belägg presenteras för gemensamt biologiskt ursprung, betona att det där inte förklarar livets uppkomst eller moral.
 11. Gör så mycket felaktiga påståenden att människor som faktiskt är insatta kritiserar dig. Tolka detta offentligt som att det visst finns en kontrovers.
 12. Blanda ihop vetenskapliga modeller med verkliga eller påhittade politiska och sociala projekt. Hävda att evolutionsbiologin orsakade förintelsen, att klimatforskare egentligen vill etablera en global koldioxidskatt för att straffa utvecklingsländer, att vaccin och kondomer är den amerikanska statens sätt att utföra ett folkmord på den svarta befolkningen eller att förintelsen bara var en judisk konspiration för att finansiera byggandet av staten Israel. Ignorera det faktum att reparationer gick till individer och var baserad på hur många som var tvungna att bli omplacerade, inte baserat på hur många som dog.
(Källa.)

Min kritiska granskning

Detta kan fungera som en ingång i en liten serie där jag själv gör en kritisk röst hörd mot LC och den argumentering som tyvärr råder idag;

Mer om...

LCDiet
SLVHumor
PolitikOm bloggen


//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Kommentarer

 1. LC, förr Atkins och numer LCHF är helt hjärntvättade. De tål ingen kritik och tystar motståndare. Världen är ju emot dem. Kanske ska vi i Sverige snart betrakta dem som folkgrupp också?

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Och verkligheten då?

Är inte detta (går-)dagens, för att kanske inte säga årtiondets sämsta rubriksättning på ledarplats , någon ledarplats, alla kategorier? De jämställer således en person som fällts för dråp och för dubbla mord , dömd enligt konstens regler i en demokrati , som skall avtjäna resterande straff i sverige. en som fängslats och torterats för att ha utfört sina journalistiska principer och skrivit om demokratiska reformer i hemlandet ...  Jag trillade först på Expressens ledare på Nyhetstorken , men var tvungen att kolla upp om det verkligen var sant - trodde faktiskt först att det var en photoshoppad bild... Jag tror jag spyr! Men det är ganska symptomatiskt för historien om Annika Östberg , även om det är draget till sin extremaste spets av (den numera arbetslösa, hoppas jag) rubriksättaren på Expressen. Vi har gott om andra fångar som suttit länge i fängelse och som säkert skulle må bra av att luftas lite. Lite verklighetsförankring om jag får be! Att hon n