Fortsätt till huvudinnehåll

Mosa Mona!

Socialdemokraternas partistyrelse håller just nu ett extrainsatt styrelsemöte inne i S lokaler på Sveavägen i Stockholm.
Styrelsen ska tillsätta en grupp som ska analysera det historiskt dåliga valresultatet.
En viktig fråga på dagordningen är Mona Sahlins förtroende. Men enligt en källa till Aftonbladet är stödet starkt för partiledaren.
(Källa.)

Jaha, självinsikten är inte större? En svag och illa omtyckt partiledare vägrar att stiga av och släppa fram nya företrädare för ett förändrings- och förnyelsearbete som hon själv inte mäktade med. Det tycks som om man överhuvudtaget inte reflekterar varför åtgärderna efter katastrofvalet 2006 uppenbarligen gav ett än värre katastrofval 2010.

Felet med S

 • Mona Sahlin
 • Samarbetet med Vänsterpartiet
 • Samarbetet med Miljöpartiet

och ungefär i den ordningen tror jag. Alla jag pratat lite politik med och som har socialdemokratiska värderingar har noll, eller i alla fall mycket lågt förtroende för Mona Sahlin. Jag kan inte förstå att det skall vara så svårt att inse att hon varit ett sänke för SAP hela tiden under sitt partiledarskap. Den valhänta hanteringen av förnyelsemandatet, det pinsamma debacklet när samarbetet med MP hamnade i soptunnan och blev MP+S+V, oppositionsrollen där S ökade så länge som Sahlin inte syntes i Media. Hon har blivit krossad av Reinfeldt i varenda debatt under valrörelsen. Tappat i opinionen tills hon slutade prata sin egen politik för att föra oppositionspolitik genom att gnälla på enstaka fall. Hon är en av arkitekterna bakom genidraget att klaga på Alliansen för skatteavdrag som de själva väljer att behålla samt dra till med den outstanding största skattesänkningarna i vallöfteskarusellen. Svårförståeligt och trovärdighetsproblem? Jo, det är bara förnamnet.
Ett sänke helt enkelt.

En annan sak bara

Jag har sett Bodströms namn dyka upp här och där som alternativ till partiledarposten. Dels så tror jag inte han är intresserad. Som partiledare så kan han inte som riksdagsman och Justitieutskottets ordförande sticka ifrån för lukrativa advokatsuppdrag och skriva (ganska dåliga) böcker samtidigt.

Sveriges farligaste man?

Bevare oss väl för den mannen, han har en mycket tveksam syn på medborgarna som potentiella våldmän, terrorister och pedofiler i första hand och som boskap i andra. Bäva månde alla vi som har något att frukta - våra privatliv. Piratpartiet har aldrig varit viktigare. En god sak är iofs att någon annan måste ta justitieministerposten istället - och sämre kan det sannerligen tyvärr inte bli!
(Ja, trots Ask och Pehrson på andra sidan...)

Självmordsuppdraget som partiledare

Jag tror inte man står i kö till uppdraget som partiledare för ett svårt ålderdomligt och omsprunget parti som Socialdemokraterna heller. De flesta inser att det är en utopi att hamnar på de <40% där man tidigare ansett vara normalfallet för partiet. Det är ett mycket svårmanövrerat parti också, det drar från socialliberala till hardcore-socialister som har mer gemensamt med kommunisterna än med sina kollegor på den socialliberala sidan. Sedan har vi ett inte helt friskt grepp som facket håller partiet i. Vore det inte för gubbarna inom Metall så tror jag knappast att Mona fått förnedra sig och plocka in V i samarbetet.

Spänning i stunden

Förstår jag det rätt så hänger Alliansens majoritet på ett mandat - Arvika och Forshaga. Oerhört spännande, men som sagt så tycker jag att vi bör tänka över lite reformer inför nästa val.
Dels ändring (demokratisering!) av mandatfördelningen, sänk gränsen till Riksdagen och ge personvalet mycket mer utrymme och makt. Så kan människors röst få mer genomslag.
Mer demokrati åt folket.

Mer om...

PolitikBodströmsamhället
PiratpartietFRA-lagen
KulturUpphovsrätten


//Zac, som givetvis inte menar att man skall mosa Mona bokstavligen. Jag håller mig till kvällstidningsrubriker bara... :o)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , AB12345, Ex12356, DN1234, SvD12, GP, SSv

Kommentarer

 1. Arvika och Forshaga? Då kan det bli min röst som fäller det slutgiltiga avgörandet alltså?

  Nej föresten... inte troligt efter som jag röstade på "none of the above"

  /fulis

  SvaraRadera
 2. Jag tror du underskattar Mona. Något är det som får sossarna att rösta fram henne trots att de inte "har förtroende" för henne. Jag vill minnas att Göran Persson inte heller satte några rekord i popularitet. Enligt VALU så hade hon inte sämst förtroende bland partiledarna och inget av vänsterpartierna verkar vara "jag tycker Göran Hägglund ser trevlig ut"-väljare utifrån hur poppis dess partiledare är (Maria Wetterstrand fick ju iofs heta "Språkrör" i undersökningen i fråga så MP:s siffror kanske var sneda). De som säger att en röst på Vänstern är en röst på Lars Olhy är ute och cyklar enligt undersökningen i alla fall, det är en röst på vänstern för Lars verkar ingen ha förtroende för.

  Faktum är att jag skulle vilja se dig argumentera över om det är bättre att identifieras som parti än partiledare. Vad händer när supernovan Reinfeldt impoloderar? Svart hål som suger upp alla som försöker att ta dess plats?

  SvaraRadera
 3. Mona har varit väldigt stark under denna valrörelse. TROR att det är det som skrämmer en del. Hon borde ju huka och skämmas för evigt. Nu så gör hon inte det.

  Kanske skulle hon göra sina svarta synder vita likt Alliansen? Då brukar folk ha förmågan att förlåta.

  SvaraRadera
 4. Mona är ett praktfiasko på två ben, att fossiliserade betongsossar inte fattar det visar hur långt från verkligheten ni är.

  SvaraRadera
 5. Det är konstigt att ingen reagerar på hatkampanjen mot Mona medan alla gnäller på att alla hatar SD.

  SvaraRadera
 6. Du gör det lite väl enkelt för dej. Socialdemokraternas problem handlar mer om att Moderaterna med Reinfeldt kraftigt omprofilerat sej och tonat ned de värsta marknadsliberala excesserna, i e man har blivit mer socialdemokratiska. Inget borgerligt parti har sedan kriget blivit framgånsrikt utan att röra sej mot mitten. Detta eftersom en överväldigande majoritet av befolkning tydligen v i l l ha kvar välfärdssamhället med en ganska omfattande offentlig sektor och finansiering. Moderaterna lyckas nu alltså både framstå som den offentliga sektorns försvarare o c h för en liberalisering. Till skillnad från tidigare borgerliga regeringar har den sittande också varit hyfsat kompetent. Man kan naturligtvis undra hur länge Moderaternas image kommer att vara. Om de nöjer sej med att försämra för mindre starka grupper, långtidssjukskrivna, arbetslösa m m kan de kanske lyckas fortsätta framstå som välfärdens försvarare medan Sverige fortsätter på vägen mot "2/3-dels samhället"så länge som medelklassen är nöjd.
  M a o har valresultatet nog ganska lite med Mona att göra.
  Man kan diskutera de röd-gröna samarbetet förvisso, ffa VPs delaktighet. Frågan är om det verkligen hade funnits ett bättre alternativ. Socialdemokraterna hade knappast framstått som ett trovärdigt regeringsalternativ ensamt, eftersom alla vet att de hade blivit tvungna att luta sej mot MP och VP för att ha en chans att regera.
  Jag tror inte heller du ska underskatta viljan att leda vad som faktiskt fortfarande är Sveriges största parti med 30% av väljarkåren bakom sej.
  Det blir ju intressant att se hur länge centerpartiet och kds tänker hänga kvar med en uppenbar risk att bli utröstade vid nästa val i skuggan av Moderaterna.
  För att inte tala om hur alliansen ska hantera Sverigedemokraterna. Trots alla högstämda ord från Reinfeldt är det en påtaglig risk att man kommer att försöka fånga upp deras väljare på samma sätt som man gjort i Danmark.

  SvaraRadera
 7. Instämmer i Mats resonemang.

  "Trots alla högstämda ord från Reinfeldt..."
  Så finns det en stor risk att SD fångar upp EU kritiska väljare. De är numera det enda partiet som är EU kritiska. Vänsterpartiet lägger band på sig i och med samarbetet med (S) och (MP) Carl Bildt var bekymrad över just det på nyheterna. Att SD och Vänsterpartiet är EU fientliga.

  Där har vi roten nyliberaliseringen som startade med (S) och EU. "Frågan är om det verkligen funnits ett bättre alternativ". Nej givetvis inte Socialdemokraterna har likt (M) rört sig mot mitten och är ett nyliberalt borgerligt mittenparti. Det krävs för medlemskapet i EU.

  "Detta eftersom överväldigande majoriteten av svenskarna vill ha kvar välfärdssamhället med en ganska omfattande offentlig sektor" Ja svenskarna ja...

  Socialdemokraterna såg problemen med denna svenska välfärdsmodell och att svenskarna ständigt sjukskrev sig och så började nedskärningarna. Socialdemokraterna skyltar under falsk flagg. Inte konstigt att många tycker att (M) och (S) förefaller vara ganska lika och att väljarna bråkar om vilka som startade nedskärningarna inom offentlig sektor. Var det (S) eller (M)?

  Bildt är orolig över EU kritiker. Hans fru Maria Corazza Bildt gör samtidigt sitt bästa för att rädda surströmmingen. Jag talade med en äldre kvinna igår. Hon är fly förbaskad likt många andra över att surströmmingen tas bort nästa år därför att den innehåller för mycket dioxin och PCB. Vi har fått dispans. Men lyckas inte aktion "rädda surströmmingen" så tas den bort.

  Vi svenskar vill behålla våra svenska traditioner. I takt med att de kommer att ifrågasättas eller helt försvinna, kommer människor att ifrågasätta EU mer och mer. Det vet Bildt och förmodligen hans fru också. Detta gynnar i huvudsak SD. De kommer att kunna driva dessa frågor nu. Vänsterpartiet har knutit ihop slipsen med gylfen och måste anpassa sig till (S) och (MP).

  EU har inte diskuterats under valet trots att Lissabonfördraget grundlagsskyddas nu efter valet i höst. Men i takt med att Sverige och därmed det svenska folket säljs ut så kommer människor att börja reagera mer. För som sagt "detta eftersom en överväldigande majoritet av befolkningen tydligen vill ha kvar välfärdssamhället med en ganska omfattande offentlig sektor".

  SvaraRadera
 8. Instämmer i Mats resonemang.

  "Trots alla högstämda ord från Reinfeldt..."
  Så finns det en stor risk att SD fångar upp EU kritiska väljare. De är numera det enda partiet som är EU kritiska. Vänsterpartiet lägger band på sig i och med samarbetet med (S) och (MP) Carl Bildt var bekymrad över just det på nyheterna. Att SD och Vänsterpartiet är EU fientliga.

  Där har vi roten nyliberaliseringen som startade med (S) och EU. "Frågan är om det verkligen funnits ett bättre alternativ". Nej givetvis inte Socialdemokraterna har likt (M) rört sig mot mitten och är ett nyliberalt borgerligt mittenparti. Det krävs för medlemskapet i EU.

  "Detta eftersom överväldigande majoriteten av svenskarna vill ha kvar välfärdssamhället med en ganska omfattande offentlig sektor" Ja svenskarna ja...

  Socialdemokraterna såg problemen med denna svenska välfärdsmodell och att svenskarna ständigt sjukskrev sig och så började nedskärningarna. Socialdemokraterna skyltar under falsk flagg. Inte konstigt att många tycker att (M) och (S) förefaller vara ganska lika och att väljarna bråkar om vilka som startade nedskärningarna inom offentlig sektor. Var det (S) eller (M)?

  Bildt är orolig över EU kritiker. Hans fru Maria Corazza Bildt gör samtidigt sitt bästa för att rädda surströmmingen. Jag talade med en äldre kvinna igår. Hon är fly förbaskad likt många andra över att surströmmingen tas bort nästa år därför att den innehåller för mycket dioxin och PCB. Vi har fått dispans. Men lyckas inte aktion "rädda surströmmingen" så tas den bort.

  Vi svenskar vill behålla våra svenska traditioner. I takt med att de kommer att ifrågasättas eller helt försvinna, kommer människor att ifrågasätta EU mer och mer. Det vet Bildt och förmodligen hans fru också. Detta gynnar i huvudsak SD. De kommer att kunna driva dessa frågor nu. Vänsterpartiet har knutit ihop slipsen med gylfen och måste anpassa sig till (S) och (MP).

  EU har inte diskuterats under valet trots att Lissabonfördraget grundlagsskyddas nu efter valet i höst. Men i takt med att Sverige och därmed det svenska folket säljs ut så kommer människor att börja reagera mer. För som sagt "detta eftersom en överväldigande majoritet av befolkningen tydligen vill ha kvar välfärdssamhället med en ganska omfattande offentlig sektor".

  SvaraRadera
 9. Det är konstigt att ingen reagerar på hatkampanjen mot Mona medan alla gnäller på att alla hatar SD.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Avväpna polisen!

Alltså, jag har varit, på goda grunder, oerhört kritisk mot polisen innan... Men hur faan hanterar de sina vapen?? Gång på gång så läser man om hur poliser står och blundar och tömmer sina vapen i hyggligt rätt riktning ... Ta ifrån dem vapnen! Från de tragiska händelserna i Malexander där poliserna trodde att bildörrarna skulle ge dem skydd(!) från automatkarbiner till de senaste årens klumpiga hantering av ensamrätten till dödligt våld. Det är faktiskt dags att poliserna i Sverige tas ifrån sina vapen, det är möjligt att de känner sig säkrare, men det är sannerligen inte säkrare för befolkningen längre! Vår polis kan helt enkelt inte hantera vapnen på rätt sätt. Varför klarar sig den normala polisen i både Norge och i Storbritannien normalt utan vapen - har vi så mycket värre kriminalitet här? *retorisk fråga eftersom det står klart för alla att vi inte har det...* England En överväldigande majoritet av poliskåren vill fortfarande förbli vapenlösa i England