Fortsätt till huvudinnehåll

Demokratin vilar på darriga partier

Jag lekte häromdagen med tanken om ett av våra partier ensamt fick majoritet i riksdagen i två val - vilka partier skulle lämna öppet för demokratiska val och vilka skulle göra sig själva till enväldiga kroniska härskare utan val?

Inte dessa

Jag ser inte att S, MP, M, C , KD eller FP skulle göra det. Jag tror de har en sådan demokratisk tradition och grund i partiet att risken skulle vara liten. Socialdemokraterna har ju mer eller mindre prenumererat (eller fuskat sig till?) på makten i drygt 60 år av de sista 74 åren eller hur det nu var.

Men vilka litar jag INTE på?

Vänsterpartiet som grundas i en ideologi där staten vet bättre än medborgaren, där individuella framsteg skall hållas tillbaka ligger illa till som jag ser det. De har nog en låg tröskel till att skapa den elitistiska partitoppen som bestämmer allt på vägen till den kommunistiska utopin. Det är inte helt länge sedan som toppar kallade sig öppet för kommunister och ansåg att Berlinmurens fall var en hemsk händelse och än idag inte kan välja mellan Iran och Israel (för ett år sedan så valde dock han Iran - solsting eller kronisk hjärnsmälta?)
Det pyr fortfarande under rödkommunisternas skjortor tror jag.

Givetvis inte heller SD...

Givetvis så är vårt främlingsfientliga parti som sprunget ur direkt odemokratiska och svartskjortade grupper en mycket stor riskfaktor. Det moraliska moderpartiet i Tyskland för en mansålder sedan visade vad demokratin var värd när de väl kom till makten och jag har inga som helst illusioner om att SD inte skulle göra likadant i samma typ av situation.

Jag ger alltså Hägglund rätt (igen!)

Sverigedemokraterna är inte värre än Vänsterpartiet, enligt KD-ledaren Göran Hägglund.
– Det är som att fråga: ”Vill du ha pest eller kolera”, säger han till Aftonbladet.
(Källa.)

Att sedan Sahlin får spunk tar jag bara som tecken på att hon kanske inte hängde med riktigt i skolan om kommunismens brott (eller vi kanske inte läste om det i sossarnas 70-tals skolor?).

Piratpartiet då?

Jo, i den starka demokratiska anda som arbetet bedrivs så tror jag inte att det är någon fara... Det är för övrigt en skam att inte de för demokratin så grundläggande frågorna om medborgarnas rätt till privatliv och integritet helt har ignorerats av media och av politikerna i valet.

Rösta Pirat

 Rösta Pirat 

Opinionen idag

Idag ser det ut som om Alliansen får ensam majoritet, något jag personligen tror skulle gagna Sverige - dels så är en parlamentarisk stabilitet viktigt för ekonomin i landet och dels känns det viktigt att inte SD får något som helst inflytande. Tyvärr så lär vi få se representanter i riksdagen stå i talarstolen och vräka ur sig sin skit - en skammens dag då det händer (igen, minns Ny Demokrati).

Fel partiledare i ett stelt och gammalt, trött parti

Jag vill också att S gör ett katastrofval och att Mona ryker all världens väg. Jag anser att vår demokrati behöver en stark och stringent opposition. Idag är oppositionen, under Mona Sahlins, styre ett skämt. Tillbakablickande gnällspikar som inte utvecklat sin egen politik eller kan komma med några nya svar överhuvudtaget i en ny tid.

Mer om...

PolitikBodströmsamhället
PiratpartietFRA-lagen
KulturUpphovsrätten


//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning


Läs även andra bloggares åsikter om Piratpartiet, övervakning, privatliv, Politik, Boströmssamhället AB12345, Ex12345, SvD123, DN1234

Kommentarer

 1. Tror du verkligen att det fortfarande finns stora mängder aktivt folk i Vänsterpartiet som tycker att Berlinmurens fall var en hemsk händelse?
  Tror du inte de gått vidare till de andra öppet kommunistiska partierna?
  Jag tror mer de huserar i t.ex. Kommunistiska Partiet (fd KPML(r)) eller Sveriges kommunistiska parti.
  Jag tror snarare att många nuvarande Vänsterpartister hämtar sin politiska inspiration mer från konflikter i Centralamerika och Mellanöstern (Palestina) där bristen på demokrati varit tydlig och något de ser som ett problem.
  Du kan ha rätt, men jag skulle bli förvånad om någon av de Vänsterpartister jag känner skulle se upp till det gamla östblockets tänk. . .

  SvaraRadera
 2. @E-mannen: Alla partier är givetvis toppstyrda (PP kanske lite mindre, men det är en annan fråga), så givetvis handlar ställningstagandet om hur den politiska toppen inom partierna skulle hantera makt.


  //Zac

  SvaraRadera
 3. Zac: Naturligtvis är det så. Alla vi vänsterpartister är (egentligen, bakom masken) hjärtliga förespråkare av sovjetiska traditioner som statlig massövervakning, deportering av romer och ockupation av Afghanistan. Vi har bara inte förstått det själva än.

  SvaraRadera
 4. Tur att det finns sanningssägare(mig!)

  För övrigt har inte de röda partierna särskilt vackert CV vad gäller övervakning och förtryck...


  //Zac

  SvaraRadera
 5. Skall man vara petig och göra historiska referenser bör man inte glömma att kristna korsfarare mördat rätt mycket folk.

  SvaraRadera
 6. SD in i riksdagen, PP inte. Precis som jag förutspått tidigare, runt 8%. SD får fler röster än någon opinonsmätare visat. PP får stå och skämmas med sina <2%.

  SvaraRadera
 7. Det var inte så länge sedan Moderaterna/Högern tyckte att halva sveriges befolkning klarade sig utan rösträtt.

  SvaraRadera
 8. @Mr ggp: Mer info, tack gärna.

  @Jonne: Kristendomen ställer mig veterligen inte upp i valet?

  @LosKrikon: Jo - jag hoppas på 2,51% så att kvalar in för partistöd fortsättningsvis. En väl så god anledning till att "vaska" sin röst på PP - för upplysningskampanjen till nästa val! :o)


  //Zac

  SvaraRadera
 9. Nej, men det gör inte heller "kommunismen" eller "nationalsocialismen".

  SvaraRadera
 10. @Jonne: Däremot så ställer det nog upp en hel del kristna och namnbytta kommunister. Rena nationalsocialister tror jag generellt sett att det är mer tunnsått med.

  Sedan är det viss skillnad på vad som hände för i runda slängar 900 år sedan, svartskjortor för 70 år sedan och representanter som för bara en handfull år sedan avsvor sig epitet "kommunist" - och mig veterligen inte ändrade på sina politiska mål överhuvudtaget?


  //Zac

  SvaraRadera
 11. @Zac
  Här kommer några länkar.
  Jag kan medge att inga partier var särskilt snabba i vändnigarna när det gäller kvinnlig rösträtt men Högern var extra motsträvig.


  http://tinyurl.com/2ewal4r

  http://tinyurl.com/y98kabc

  http://tinyurl.com/2e9lvbm

  SvaraRadera
 12. @Mr ggp: En skitintressant detalj är att alla män för övrigt inte fick rösträtt förrän flera år efter alla kvinnorna fått det. Ett historiskt faktum som knappt någon känner till...


  //Zac

  SvaraRadera
 13. Jag tycker bara att om man nu kallar VP och SD för pest eller kolera så bör man vara medveten om vart man själv kommer ifrån.

  Det är dessutom ganska osnyggt rent debattmässigt att använda sig av guilt by association.

  SvaraRadera
 14. Tack, Anonym, för uttömmande och tankevärd kritik.


  //Zac

  SvaraRadera
 15. Bra med tillbakablickar ang den världsfrånvända kommunismen. Men nu så är vi alla snart nyliberaler vare sig vi vill det heller inte. Liberalismen är inskiven i Lissabonfördraget i lag. Alla vägar bär nu mot EU något som politikerna inte nämner ens i valet. Lite förändringar i grundlagen som blir fastslagna till hösten rör väl inte folket...Inte behöver vi upplysas om det.

  Det trots att det är inskrivet i grundlagen att det är folket som ska vara uppdragsgivarna och inte främmande makt som EU.

  Om ändå folk kunde sluta tjata om kommunismen. Den har ingen genomslagskraft idag. Vi har annat än den att bekymra oss över. Även om man ogillar kommunismen, så borde man oroa sig mer över att nyliberalismen har sådan ENORM genomslagskraft, så att det snart är det enda alternativet. Det är demokrati det :( En superstat EU med nyliberaler (en del ovetande sådana) låter lika skrämmande som kommunism...och ingen kan förklara vad liberalism egentligen står för lika lite som vad demokrati står för. På något underligt vis så får människor ihop det till att de nödvändigtvis hör ihop. Fast att vi vet att det är individerna som utgör innehållet inte tvärtom. Vi svänger oss med ord som vi inte ens begriper.

  Men om vi tar folkomröstningar t.ex. så VET vi att inom EU är de inte populära. Länder har fått rösta flera gånger till svaret blivit det "rätta".

  Valfrihet dvs. frihet var tar det vägen...Det motsäger sig självt liberala värderingar vad är egentligen det? Framtvingad liberalism? Inskrivet i EU:s lagar annars får ni böta om ni bryter mot dessa liberala värderingar. Det är ju frihet förstår ni väl? Frihet att endast kunna välja liberalismen. Leve friheten! Leve "demokratin".

  Förstår ni "liberaler" vart vi är på väg? Vet ni vad ordet står för? Eller är det bara ett ord bland andra som vi tolkar väldigt olika.

  Tycker det är att blunda om man inte ser vad som händer utvisningen av romer, lånekarusellen som får det ena efter det andra landet att kapejsa. TRON på att vår ekonomi kommer att vara som den är nu, mitt i allt detta...Ju starkare ekonomi vi får ju intressantare blir vi för destruktiva krafter. Det är bara att hänga med men "glöm" kommunismen...det var då det!

  //Lisbeth

  SvaraRadera
 16. Du har nämnt hur nyliberalismen är inskriven i Lissabonfördraget - du får gärna exemplifiera lite.


  //Zac

  SvaraRadera
 17. "Valfrihet dvs. frihet var tar det vägen..."

  Kommunismen är ju emot allt vad valfrihet är. Dessutom finns det inget exempel där kommunismen kombineras med demokrati. Alla kommunisktiska länder är diktaturer, är det diktatur du vill ha? Måhända att vi lever i en skendemokrati men det är allafall inte diktatur.

  Man kan välja på:

  1. Alla har det halvtaskigt

  eller

  2. De flesta har det bra, några inte. De som inte har det bra uppmuntras att försöka att få det bätte (till exempel genom utbildningar, hjälp med att söka jobb, rehab osv).

  Varför ska de som nu har det bra få det sämre, för att några har det sämre än de? Folk som har det bra har det av en anledning. Personligt ansvar som sagt.

  SvaraRadera
 18. LosKrikon du tjatar om kommunismen som om den vilar som ett hot över oss. Det gör den inte. Det var förut det. Det finns beröringspunkter mellan diktatur och demokrati. Demokratins motsats är enligt mitt sätt att tänka demagogi. Makthungriga personer kan bete sig som diktatorer även i en "demokrati". Det tycker jag att politikerna gör...

  Varför? Jo 20/11 2008 röstade Alliansen och deras bundsförvanter Socialdemokraterna ja till Lissabonfördraget UTAN att fråga det svenska folket.

  I början av Juni 2010 beslutade riksdagen att göra en ändring av EU paragrafen i regeringsformen (RF 10:5) Motiveringen är att EU medlemsskapet tydligt bör framgå av regeringsformen. Varför slå fast att Sverige är en lydstat under EU? Vill folket det? Är vi tillfrågade?

  Med denna nya paragraf blir Sveriges medlemsskap och Lissabonfördraget grundlagsskyddat. Efter valet ska riksdagen fatta det avgörande beslutet. Om detta hör vi ingenting fast det är valtider...Det är som om medlemsskapet inte existerar trots att vi vet att mer och mer makt lämnas över till Bryssel.

  När byråkrater stiftar lagar och INTE företräder folket är det INGEN demkrati.

  Det är skendemokrati och samtidigt diktatur i ett nötskal.

  Du talar om personligt ansvar LosKrikon är det personligt ansvar att se kommunismen som ett hot när liberalismen har tagit fäste på allvar? Nu börjar vi se verkningarna av den.

  Vad har du fått välja när det gäller EU? Varför får människor i andra länder rösta upp till tre gånger i folkomröstningar till svaret blir det "rätta"?. Är det för att det finns mycket kommunister inom EU?

  Så jag frågar dig/er samma fråga Är det diktatur du/ni vill ha? Eller vill ni att folket ska vara uppdragsgivarna och inte främmande makt. Det står inskrivet i grundlagen att folket är uppdragsgivarna... Alltså är det olagligt att köra över folket.

  //Lisbeth

  SvaraRadera
 19. "Vad har du fått välja när det gäller EU?"

  Nu var jag för ung för att få välja ja eller nej till eu. Jag är som sagt motståndare så varför du fortsätter att tjata om eu förstår jag inte.

  Du borde släppa din tankar om allas rikedom och rättvisa. Det kommer inte att hända, det är bara något småbarn drömmer om. Väx upp!

  SvaraRadera
 20. Nej det kommer inte att hända förmodligen inte... Det kan man utläsa av de resonemang som man tar del av. Det är nedslående att människor vägrar att erkänna enheten människor emellan. "Väx upp" Ja det gör vi alla genom evolutionens gång. Men det skulle kunna gå snabbare om viljan fanns.

  Allas uteblivna rikedom handlar om en väldigt sned och orättvis fördelningspolitik där man tjänar pengar på pengar (kallas ränta) och inte på hederligt arbete. Så "det ska löna sig att jobba" är ett skämt.

  Jag ser nästan fram emot att allt rasar och är inte det minsta rädd. Börjar inse att det är det enda som "hjälper" samt att det är oundvikligt.
  Men fortsätt gärna att TRO på alliansen eller oppositionen. På att politikerna har stor makt samtidigt som de lämnar över den. Fast det blir väldigt motsägelsefullt.

  "tata om EU" tja det säger ju allt...men tjata om kommunismen det går bra :)

  //Lisbeth

  SvaraRadera
 21. Zac: Naturligtvis är det så. Alla vi vänsterpartister är (egentligen, bakom masken) hjärtliga förespråkare av sovjetiska traditioner som statlig massövervakning, deportering av romer och ockupation av Afghanistan. Vi har bara inte förstått det själva än.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Avväpna polisen!

Alltså, jag har varit, på goda grunder, oerhört kritisk mot polisen innan... Men hur faan hanterar de sina vapen?? Gång på gång så läser man om hur poliser står och blundar och tömmer sina vapen i hyggligt rätt riktning ... Ta ifrån dem vapnen! Från de tragiska händelserna i Malexander där poliserna trodde att bildörrarna skulle ge dem skydd(!) från automatkarbiner till de senaste årens klumpiga hantering av ensamrätten till dödligt våld. Det är faktiskt dags att poliserna i Sverige tas ifrån sina vapen, det är möjligt att de känner sig säkrare, men det är sannerligen inte säkrare för befolkningen längre! Vår polis kan helt enkelt inte hantera vapnen på rätt sätt. Varför klarar sig den normala polisen i både Norge och i Storbritannien normalt utan vapen - har vi så mycket värre kriminalitet här? *retorisk fråga eftersom det står klart för alla att vi inte har det...* England En överväldigande majoritet av poliskåren vill fortfarande förbli vapenlösa i England