Fortsätt till huvudinnehåll

Djurplågeri är plågeri, inget annat

Mer än 4 000 hönor som skickats till slakt från en lantbrukare i Halland hade brutna vingar när de kom till Svenskt Fågelkötts slakteri i Vara.
(Källa.)

Sådant där äcklar mig och irriterar mig rejält.

Plågeri!

I första hand för att jag inte vill se djur lida i onödan, det finns ingen som helst anledning till att behandla ett djur illa för att man tänker äta upp det senare. Det finns någon psykologisk process där man stöter bort någon i förhand eftersom man vet att man måste separera senare - men när det handlar om 4000 höns så tror jag knappast det är fallet... ;o)

Sämre kött!

I andra hand så tycker jag att köttkvalitén blir lidande. Stressade, onaturligt uppfödda och skadade djur ger givetvis sämre kött än lyckliga diton.

Ett tudelat problem

Vi har dels uppfödare som jagar marginaler och där det ibland blir djuren som kommer i kläm. Hur skall vi då göra?
Jag personligen har hittat ett sätt som ger mig godare kött, rent samvete, bättre miljö, ett bättre liv för djuren vars kött jag äter, bättre hälsa (inbillar jag mig) och enda baksidan är att det kostar en smula mer! Är det inte fantastiskt?

PEKA MED PLÅNBOKEN!

Det handlar inte om något annat än att jag som konsument utnyttjar min konsumentmakt och lägger de få slantar emellan för att få ett kött som jag kan stå för. Jag är ofta på den stackars personalen på min lokala ICA-butik och frågar om naturkött och/eller bättre uppfött kött. Jag tror mig på så sätt har skapat en medveten efterfråga och ett större utbud i disken.

Dyrt, men billigt?

Det är dyrare, ja - men handen på hjärtat - har vi råd att ge veganer ett så billigt argument?

Mer om...

LCDiet
SLVHumor
PolitikOm bloggen

Liknande

'Överdos av Disney?', 'Det är Disneys fel!' och 'Djurplågeri och konsumentmakt'.


//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , GP

Kommentarer

 1. Jag har jobbat i hönshus med att packa kycklingar i lådor för transport till frakt och jag måste undra, hur i h-vete bryter man benen på 4000? Att man av olika skäl missar hålet i lådan lyckas göra något fel men det går ju många hundra hönor per olycka och varje olycka innebär ju inte en skada. Någon har gjort något fel som sannolikt borde placera personen på psykhuset.

  SvaraRadera
 2. Jag har hela tiden sett bilden av en centrifug framför mig - oklart varför...


  //Zac

  SvaraRadera
 3. Då för en 15-20 år sedan var det manuellt arbete. En kyckling i taget, 14-15 i en låda. Upp på ett rullband och in i lastbilen. Stinker som satan i hallen men man vänjer sig efter några minuter. Men centrifuger, nej... :-) Utifrån ett tekniskt intresse undrar jag hur en sådan skulle fungera...

  SvaraRadera
 4. Nej, nej. Det finns ingen som helst tankeverksamhet eller verklighetsankytning bakom! Jag gjorde bara kopplingen 50% av fåglarna kom fram med brutna vingar - "låter som de körts i en centrifug eller nå't". :o)

  Jag har varit i hönsgårdar själv och stanken är ju enorm, men den dövar på ren kraft luktsinnet efter en stund. Är imponerad av alla de som klarar av att jobba med dylikt. DET ÄR EN arbetslinje som heter duga det! ;o)


  //Zac

  SvaraRadera
 5. Nja, sanningen är att vår hjärna filtrerar bort återkommande signaler. Så när man väl kommit över chocken tröttnar hjärnan på att "det luktar här, det luktar här, det luktar här" och slutar lyssna.

  Det finns behandlingsmetoder mot smärta som går ut på att massera en nerv (jmf med att slå i nerven i armbågen i en bordskant upprepade gånger) tills hjärnan slutar lyssna på den tjatiga nerven som skriker hela tiden.

  Så om arbetslinjen inte sträcker sig längre än att behöver vänta på att hjärnan vant sig vid ett stimuli då vet jag inte om arbetslinjen är så mycket att hänga i granen.

  SvaraRadera
 6. oroa dig inte för veganerna. handen på hjärtat: vi har argument så det räcker ändå

  SvaraRadera
 7. @Linnea: Jo, med tanke på att ni lyckats övertyga...? Ja, vad - 1-2% kanske?

  Hur många håller fast vid en vegankost efter de vuxit upp? En tredjedel av dem kanske?

  Jo, det är blytunga argument. Helt klart.


  //Zac

  SvaraRadera
 8. haha nä det går ju inte i nån rasande takt. det beror nog inte på bristande argumenten tror jag, utan i att människan är så avtrubbad.

  jo det är klart att folk ändrar tankesätt, även veganer. att hela världen ska bli veganer är å andra sidan inget självändamål, det som är mest akut är att förbättra djurens livsvillkor. det som hände 4000 halländska hönor ska inte få hända alls. dit finns det olika vägar och veganismen är min.

  jag blev lite ställd av sista bloggstycket, därav kommenterandet. varför denna ovilja att ge argument till, - eller som jag uppfattar det - dela argument med veganer?

  SvaraRadera
 9. Normalt sett så är veganer motståndare till alla som inte är veganer. Jag som starkt förespråkar kött är givetvis uttryckligt motståndare till veganer. Det är en onaturlig kost där mycket få klarar av att hålla ett korrekt födointag över tid. En del följdsjukdomar av näringsbrist är inte att leka med.

  Det är veggon som väljer bort saker på tallriken - det gör inte jag. Ta valfria grönsaker, lägg till en köttbit och vips - du har nästan garanterat en fullödig måltid! :o)

  Och jag ser utan tvekan kampen om etik inom köttindustrin som en kvalitetsfråga och en etisk fråga. Varför människan skall äta kött hör helt enkelt inte dit.


  //Zac

  SvaraRadera
 10. Jag åt grillbuffe idag, nästan bara kött. Mmmmmm.

  SvaraRadera
 11. haha nä det går ju inte i nån rasande takt. det beror nog inte på bristande argumenten tror jag, utan i att människan är så avtrubbad.

  jo det är klart att folk ändrar tankesätt, även veganer. att hela världen ska bli veganer är å andra sidan inget självändamål, det som är mest akut är att förbättra djurens livsvillkor. det som hände 4000 halländska hönor ska inte få hända alls. dit finns det olika vägar och veganismen är min.

  jag blev lite ställd av sista bloggstycket, därav kommenterandet. varför denna ovilja att ge argument till, - eller som jag uppfattar det - dela argument med veganer?

  SvaraRadera
 12. oroa dig inte för veganerna. handen på hjärtat: vi har argument så det räcker ändå

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Och verkligheten då?

Är inte detta (går-)dagens, för att kanske inte säga årtiondets sämsta rubriksättning på ledarplats , någon ledarplats, alla kategorier? De jämställer således en person som fällts för dråp och för dubbla mord , dömd enligt konstens regler i en demokrati , som skall avtjäna resterande straff i sverige. en som fängslats och torterats för att ha utfört sina journalistiska principer och skrivit om demokratiska reformer i hemlandet ...  Jag trillade först på Expressens ledare på Nyhetstorken , men var tvungen att kolla upp om det verkligen var sant - trodde faktiskt först att det var en photoshoppad bild... Jag tror jag spyr! Men det är ganska symptomatiskt för historien om Annika Östberg , även om det är draget till sin extremaste spets av (den numera arbetslösa, hoppas jag) rubriksättaren på Expressen. Vi har gott om andra fångar som suttit länge i fängelse och som säkert skulle må bra av att luftas lite. Lite verklighetsförankring om jag får be! Att hon n