13 mars 2010

LC, en sekt?

Att en LC-idol som Ferry pratat om sin nyfunna kost är roligt. Roande är att han tydligen vann p g a sin kosthållning, men varför misslyckades han i sitt andra lopp? Vann havregrynsförespråkarna dem då? Var han mätt? På havregryn?? Och alla andra lopp? Bara havregrynsvinnare under OS? :o(
Frågorna hopas!

LC är bra!

Kul är att han ser det som de flesta LC:are redan insett:
- Klart det är bättre att äta det människor ätit i alla tider och inte halvfabrikat från Kina som är tillverkat bara för att det ska vara så billigt. Jag försöker få in kvalitet i det jag äter: ekologiskt och närproducerade råvaror.

MEN!

Han ser också med fräscha och okonstlade ögon det som många LC:are tyvärr inte ser längre:
Ferry lade om sin kost i somras till den omdebatterade LCHF-dieten (Low Carb High Fat) för att han tror att det ska hålla honom friskare. Men han kallar det själv för jägarkost då han, som han säger, inte vill vara en del av en sekt[min fetstil].

Vad är en sekt?

Wikipedia om sekt:

Omvändelsesekten betonar personlig radikal omvändelse och ändrad livsföring
..
Karl-Erik Nylund karakteriserar manipulativa och farliga sekter med fyra A.
  • Aggression (intern kritik accepteras inte)
  • Aversion (mot utomstående)
  • Alienation (stänger av samhället utanför)
  • Absolut sanning.

Konfrontation och krav - på andra

Tredje punkten haltar möjligtvis lite grann… Men med den frenesi man stävjar alla utomstående som är ifrågasättande så stämmer den tyvärr ganska bra också. Inget samspel där inte, utan konfrontation och krav på att de andra minsann skall ändra på sig och lägga korten på bordet!
Jag tycker annars samtliga av Karl-Erik Nylunds punkter på ett eller annat sätt tyvärr är klockrena på en stor del av den löst organiserade LCHF-sekten/-kulten/-gruppen/-sajterna.

NE ger oss kult?

Nationalencyklopedin om sekt:
.. religiös grupp som markant avviker från ett samhälles religiösa huvudlinjer. Termen används även för att beteckna (mindre) politiska ytterlighetsgrupper o.d.
Jag följer tankesättet vidare och konsulterar ånyo Nationalencyklopedin som visar sig ha en riktigt träffsäker defintion av delar av LC-kretsarna i ordet kult:
.. religiös grupp samlad kring en ledande gestalt. En kult skiljer sig från en sekt genom att vara lösare sammanhållen och mer tillfällig, och den brukar inte som sekten avskilja sig från omvärlden.
Här är det klockrent och inget annat! Klockrent!

Från 'Censurerande av LC-anekdoterna':

Gruppanpassning

Vi människor har ett enormt behov av att tillhöra en grupp och därmed vår egen existens bekräftad, ett starkt bekräftelsebehov - varför skriver jag egentligen denna blogg? ;o)
Freud pratade om att vi var primitiva hjordvarelser, där den intellektuella nivån sänks, ohämmad utlevelse av känslor och man skrider måttlöst över alla gränser när vi hamnar i grupper.
Det känns oerhört tillspetsat, men jag kan gott i alla fall tänka mig vissa fall där det stämmer. Oavsett så verkar dock det inte i stort finnas några gränser vad vi människor är villiga att göra för att få en grupptillhörighet - och att sedan kunna upprätthålla den. Gruppens normer tas snabbt upp som ens egna och man får sin egen existens bekräftad genom ögonen på de andra i gruppen.

Förstärkande tryck

Vad detta gör för synen på den anekdotiska evidensen för LC är givetvis upp till var och en - men jag vill påstå att med en sådan oerhört hårt sammanhållen grupp som LC-anhängare och med den religiösa frenesi som oliktänkande bekämpas så känns det väldigt osannolikt om det det inte vore ett enormt tryck för att följa "LC-normen" och att detta sedan ytterligare i hög grad förstärker/förstärks av punkterna ovan.

Oskyldiga

Jag har givetvis mött på mängder av människor som både pratar om och äter enligt LCHF. De flesta av dem är långt ifrån de sekt-/kultliknande tongångar som föranlett detta inlägg. Man får absolut inte dra alla över en kam, men det är sannerligen lätt att identifiera de mer religiöst övernitiska i kommentarssträngar, bloggar och i forum. Hemskt, och rent av skämmande!

Ursäkt

De som känner sig oskyldigt träffade ber jag uppriktigt sagt om ursäkt. Dock lär ni aldrig få någon ursäkt från de som solkar och kletar ner en både hälsosam och nyttig kost och som gör att ni ständigt får försvara er kost för de som läst, hört talas om och råkat ut för den innan - lär av Ferry...

Delar i min kritiska granskning

Detta inlägg ingår i en liten serie där jag gör en kritisk röst hörd mot LC och den argumentering som idag råder;

Mer om...

LC
Diet
SLV
Humor
Politik
Om bloggen


//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning
PS. Detta inlägg, och egentligen grunden till hela denna lilla LC-serie, är inspirerad av både några inlägg och kommentarer hos Fetsmart och Kostdoktorn och inte minst allmänt av Doktor Dahlqvists blogg.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...