Fortsätt till huvudinnehåll

De tydliga, men osynliga strukturerna?

Ja, gud, ibland får man ett gott skratt direkt på morgonen!
Ser man sig omkring verkar det bland svenska par finnas en oskriven regel att kvinnan ska vara kortare än mannen.
Det förklaras förstås till viss del av att den svenska kvinnan i genomsnitt är 14 centimeter kortare än den genomsnittlige mannen.
(Källa.)

"..förklaras förstås till viss del.."

Hahaa! Jo...

Men...

En uppskattning mellan min tumme och mitt pekfinger visar att alldeles för många killar väljer tjejer som är kortare, timidare och mer flicka än flickor som hörs och syns och sticker ut.
(Källa.)

Jo, men i resonemanget så borde det kanske vara att man generellt sett minskar sin chans till lite förhållande med sisådär 95% om man nödvändigtvis skall/måste ha ett fruntimmer som är större! ;o)


//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Kommentarer

 1. Jag är liten och kort och blev kär i en man som är 25 cm längre än mig. Jag tvivlar på att han valde mig för att jag är kort (med tillskrivna attribut som korkad, snäll, foglig, svag). Det stör mig att; helt plötsligt är längden på kvinnan en symbol för intelligens, styrka, självsäkerhet. Som om vi kortisar inte besitter det?

  SvaraRadera
 2. Tyvärr är det offermentaliteten du råkar ut för tror jag... I sin världsbild av mannen som förövare och gärningsman görs kvinnorna till fogliga offer och mähän gång på gång...

  Det är då rakt inte den bild jag har av de kvinnor jag har runt mig. Starka, tydliga individer - med en, och hör och häpna - egen vilja! Ingen offermentalitet så långt ögat når! Och tack gode tid för det - det finns nästa inget vämjeligare...

  Jag tror personligen att du som kort råkar ut för mer fördomar än som kvinna... Synd att vi inte kan se varandra som individer istället.


  //Zac

  SvaraRadera
 3. en tjej ska inte vara lång..man ser ut som en giraff om man är över 175, jag föredrar tjejer mellan 165-70 perfekt och gärna ha lite kött i kroppen kurvig alltså och inte gapig och störande som de flesta är på fyllan fyfan va osexigt..jag är sjäölv 177, tjejer ska inte se ut som giraffer ser bara dumt ut och osexigt..Men de som räknas är hjärtat och personligheten..Själv är jag tillsammans med en tjej som är en centimeter längre en mig haha..Kram till er alla!

  SvaraRadera
 4. Personligen så gillar jag fruntimmer som är långa. Men det är en smakpreferens, kanske beroende på att jag själv är närmre 2m lång... ;o)


  //Zac

  SvaraRadera
 5. Min tjej är desutom inte Svensk hon är mullat bättre val finare hud desutom mycket mer señorita..Bättre val ; )

  SvaraRadera
 6. Som många diskussioner av det här slaget så landar vi i fördommar, för fördommar har vi eftersom vi (människan) rent generellt är för dumma för att klara att hantera alla tänkbara kombinationer på allt och inget.

  Att tjejen ska vara kortare än killen tycker man att så ska det vara för så brukar det vara. Det som avviker från det "normala" är det kanske inte något man måste tycka illa om. Men ofrivillig uppmärkhet blir i längden med väldigt stor sannolikhet en oönskad uppmärksamhet. Oönskad uppmärksamhet är en bra anledning till dumma reaktioner.

  Så om du vill passa in i mönstret, kunna ha höga klackar (som tjej), slippa mer eller mindre nedlåtande kommentarer så håller du dig till normen. Men det är inte problemet. Problemet är att folk i allmänhet inte förstår att det är så vi uppför oss. Det ett av sätten som vi formar vår omgivning och blir formade av vår omgivning. Spelets regler så att säga.

  Men ska jag utifrån ett antal år av äktenskap med en längre kvinna svara på hur fördomarna ser ut så kan jag utan tvekan säga att "hon är mindre kvinnlig för att hon inte kan ha höga klackar", jag är mindre manlig för att jag är kortare än min kvinna" etc etc etc. Alla småsaker som gör att någon kan göra sig lite mer värd relativt till någon annan precis som i alla andra sammanhang.

  Avslutningsvis, är är ute och cyklar om du tror att det har något med att man "nödvändigtvis vill ha" något som är på ena eller andra sättet. Vi styrs så bra av vår omgivning till vad som är rätt eller fel när det kommer till vår partners längd (och en miljon andra små saker som vad som anses vara ett passande yrkesval etc etc etc).

  De som är tillräkligt starka och verkligen "nödvändigtvis vill ha" brukar få. Vi har ju lagar som garanterar frihet för de som orkar.

  SvaraRadera
 7. Jo, vi har evolutionen att skylla massor av problem för. Däremot så är vi knappast "för dumma" för att vi inte kan processa 1000-tals mer data än vi är gjorda för. Jag tror knappast det finns någon livsform som kan processa alla tänkbara kombinationer. Fördomar är helt enkelt ett sätt att hantera detta. I kombination med att vi är ett flockdjur så kan en massa otrevliga och oönskvärda känslor och skeenden hända.

  Hade det dock inte varit för båda fördomarna och flocken så kan jag nästan garantera att vare sig du eller jag hade suttit och skrivit kommenterar här nu... ;o)

  Men som upplysta människor så bör vi ha i åtanke att världen är mer komplicerad än vad vi tror och känner. "Allt är inte vad det synes vara."

  Det är få saker som är helt allena utslagsgivande - jag tror knappast att längden på en eventuellt framtida partner är en av dem.


  //Zac

  SvaraRadera
 8. Zac!

  Mellan tummen och pekfingret har jag noterat att tummar nästan alltid är kortare än pekfingrar! Hur kommer det sig att pekfingrar nästan alltid väljer en tumme som är kortare än de själva?

  SvaraRadera
 9. Det är få saker som är allenarådande men med många bäckar små kan du dränka det största land.

  SvaraRadera
 10. @Medborgare X: Jag tror att pekfingret är fördomsfullt eller möjligtvis korkad? ;o)


  //Zac

  SvaraRadera
 11. Zac!

  Mellan tummen och pekfingret har jag noterat att tummar nästan alltid är kortare än pekfingrar! Hur kommer det sig att pekfingrar nästan alltid väljer en tumme som är kortare än de själva?

  SvaraRadera
 12. Jag är liten och kort och blev kär i en man som är 25 cm längre än mig. Jag tvivlar på att han valde mig för att jag är kort (med tillskrivna attribut som korkad, snäll, foglig, svag). Det stör mig att; helt plötsligt är längden på kvinnan en symbol för intelligens, styrka, självsäkerhet. Som om vi kortisar inte besitter det?

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Och verkligheten då?

Är inte detta (går-)dagens, för att kanske inte säga årtiondets sämsta rubriksättning på ledarplats , någon ledarplats, alla kategorier? De jämställer således en person som fällts för dråp och för dubbla mord , dömd enligt konstens regler i en demokrati , som skall avtjäna resterande straff i sverige. en som fängslats och torterats för att ha utfört sina journalistiska principer och skrivit om demokratiska reformer i hemlandet ...  Jag trillade först på Expressens ledare på Nyhetstorken , men var tvungen att kolla upp om det verkligen var sant - trodde faktiskt först att det var en photoshoppad bild... Jag tror jag spyr! Men det är ganska symptomatiskt för historien om Annika Östberg , även om det är draget till sin extremaste spets av (den numera arbetslösa, hoppas jag) rubriksättaren på Expressen. Vi har gott om andra fångar som suttit länge i fängelse och som säkert skulle må bra av att luftas lite. Lite verklighetsförankring om jag får be! Att hon n