Fortsätt till huvudinnehåll

Annika Dahlqvist är farlig?

Ät så många ägg du önskar - kolesterol är helt ofarligt.
Så lyder fettdoktorn Annika Dahlqvists påsktips.
- Hon vet inte vilken skada hennes kost orsakar, kontrar hjärtspecialisten Karin Schenck-Gustafsson.
..
[Karin Schenck-Gustafsson, överläkare som har specialiserat sig på hjärt- och kärlsjukdomar i 30 år] - Sedan fettdieten dök upp har vi fått fler patienter med skyhöga kolesterolvärden och hjärtinfarkter. Dahlqvist vet inte vad hon orsakar.
(Källa.)

Papper?

Skulle onekligen vara klädsamt att visa den där ökningen på hjärtinfarkter svart på vitt? Och är det sant så är det upprörande och lite smått omtumlande. Så med enkel fakta på bordet så skulle de kunna kasta omkull LC-tanken.
Jag misstänker dock att vi aldrig kommer få se den där ökningen i statistiken... Och ett anekdotiskt fall? Det är skrattretande måste jag säga.


//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , AB123

Kommentarer

 1. Med mina 2-6 ägg om dagen så hoppas jag verkligen att Dr.Karin har fel. Med tanke på att jag sedan jag var barn har ätit extremt mycket mer ägg än rekommendationen. Jag har alltid haft perfekta värden utom den perioden runt 20-25 då jag var vegan. Är nu 36 och har fortfarande perfekta värden med mina 2-6 ägg om dagen. Däremot aktar jag mig nog för alla konserveringsmedel, klumpförebyggande medel, light produkter mm.

  Jag tror snarare att ökningen idag beror på alla E och andra kemikalier som folk får i sig. För att inte tala om den konstant ökande stressen i samhället. Detta tillsammans med total avsaknad av motion är en livsfarlig mix tror jag.

  SvaraRadera
 2. @Anonym: Jag tycker du låter som en klok person! Om du bara skjuter in ett ord i sista stycket så skriver jag under på det rakt av:

  "Jag tror snarare att ökningen idag beror på alla E och andra kemikalier som folk får i sig. För att inte tala om den konstant ökande stressen i samhället. Detta tillsammans med total avsaknad av vardags-motion är en livsfarlig mix tror jag."


  //Zac

  SvaraRadera
 3. Hanna Tolander29 mars 2010 13:25

  Äter inte kolhydrater och har aldrig i mitt liv mått så bra. Kan inte tänka mig att min nya allmänhälsa rimligen skulle kunna innebära faror för pumpen som nu slipper slå i en kropp som drabbas av ideliga infektionssjukdomar, värk och elände. Och förresten tror jag inte heller att vi någonsin får se den där statistiken i siffror :-)

  SvaraRadera
 4. Dra inte in äggen i det här!
  Det är nog inte äggen hjärtdoktorn är orolig för.. Kolesterol i kosten påverkar inte nämnvärt det är fettkvalitén som är grund byggstenen till kolesterol.

  Och ägg kan man äta nuförtiden, dom har undvikits alltför länge.

  SvaraRadera
 5. Alltså det var bland det mest långsökta och låga nivå jag sett om diet i AB. Brutalt uselt. Vill man ifrågasätta LCHF så finns det betydligt bättre sätt.


  //Zac

  SvaraRadera
 6. Fråga vilken utbildad dietist som helst så slår dom hål på annika dahlqvists fettdiet direkt. hon har deltagit i debatter med dietister där hon har gjort bort sig helt totalt för att hon inte har tillräckligt med saker som backar upp det hon påstår.. efter hennes uttalanden i samband med svininfluensan har hon helt tappat all trovärdighet hos alla.. förstår inte varför debatten fortsätter i media. det ger henne bara ännu mer publicitet=pengar vilket är det enda människor som hon bryr sig om!

  SvaraRadera
 7. Säga vad man vill om Annika Dahlqvist men att hon bara skulle vara ute efter att göra pengar på LCHF tror jag är en klockren "missuppfattning"!

  SvaraRadera
 8. @fetsmart, Anonym: Håller helt med dig, fetsmart. Det är absolut inte pengar som driver - och har aldrig varit.

  Publicitet ger också annat än pengar... ;o)


  //Zac

  SvaraRadera
 9. Hur vet man det yttersta motivet till vad som driver eller inte driver en annan människa?

  mvh
  Lisbeth

  SvaraRadera
 10. En liten fråga, hur vet man det yttersta motivet till hur en annan människa handlar? Vi kan ha många motiv däribland ädla och mindre ädla. Det yttersta avgör hur vi handlar. Alltså så är det omöjligt att avgöra vad som driver även Annika D.

  mvh
  Lisbeth

  SvaraRadera
 11. Det yttersta motivet har nog få vetskap om - om ens Annika själv. Men från mitt perspektiv med min kunskap och mina erfarenheter så kan jag dra slutsatser om min syn på hennes motiv - och blogga om dem! :o)


  //Zac

  SvaraRadera
 12. En som inte vaccinera sig.1 april 2010 08:18

  Till anonym som pratar väl om utbildade dietister. Är det inte konstigt att när dietisterna började jobba i den omfattning som nu, så ökade fetman i landet.

  Varför jo får när folk åt lågfett blev de mer hungriga började äta mer för att kompensera detta. Lägg därefter till onormal insulinproduktion som lågfett kost ger oss.

  Och PS

  Du kanske missade det men vaccinering blev ingen succé, länder som inte vaccinerade klarade sig lika bra, så även där får vi nog ge Annika rätt. Felaktig kost försämrar immunförsvaret. Så enkelt är det.

  SvaraRadera
 13. @En som inte vaccinera sig: Men dietisterna kanske började arbete just på grund av att det var en fetmaepedemi på väg?

  Men jag tror dock du har rätt i lågfett vs fettissar.

  Vaccinet blev ingen succe, men LC:are som är så glada i historiska erfarenheter torde kanske finna lite ödmjukhet i att Spanska sjukan var mild första gången den rullade runt jorden. Sedan kom den tillbaka, muterad, och dödade bortåt 100 miljoner människor... Vi ser redan idag hur svininfluensaviruset muterat ett flertal gånger till farligare varianter, som f ö nuvarande vaccinet också biter på - men inte klassiska virusmediciner som Tamiflu.

  Inutierna som åt "rätt kost" dog i betydligt högre grad än andra... Det är dags att släppa taget om föreställningen att enbart (LC-)kosten ger hälsa. Jag har kritiskt skrivit om det och dylika saker här.


  //Zac

  SvaraRadera
 14. Jo visst kan du det. Bloggandet gör att människor kan mötas och förhoppningsvis ta till sig att vi är olika. Likväl kan jag kan uttala mig om perfekta värden (egna) i samband med vegetarisk kost.

  Sedan så kan man ju tro och spekulera kring allt. Angående motion så tror även jag att vardagsmotion är att föredra. Fast även där menar vi kanske olika, för en del innebär det att ta trappan eller att gå till bussen. För andra innebär det en rejäl långpromenad.

  mvh
  Lisbeth

  SvaraRadera
 15. Dietister ??

  Det är som att fråga MP och V hur får vi tillväxt i ekonomin.


  olle w

  SvaraRadera
 16. Lite offtopic, men jag menar generellt sett med "vardagsmotion" en ökad fysisk aktivitetsnivå generellt. Tokträning för att kompensera stillasittande kontorsdagar skadar mer än de gör nytta tror jag. Jag gör småsaker numera. Jag går på toaletten längre bort, jag skriver ut på skrivaren lägre bort etc.

  Jo, anekdoter är anekdoter. Jag känner en f d vegetarian med perfekta värden som ändå mådde dåligt och först efter återgång till en "normalkost" mådde bättre med bibehållna värden. Skall jag dra långtgående slutser på det, som Karin Schenck-Gustafsson? ;o)


  //Zac

  SvaraRadera
 17. Det är inte vardagsmotion för mig :);) Fast dessa småsaker ingår.
  Nej man ska inte dra långtgående slutsatser som t.ex. Annika D om "hennes" kosts förträfflighet eller slutsatser som Karin S. Vi är olika och mår olika av olika kost. Det som är bra för en är rena giftet för någon annan. Människor som påstår annat och utan tillräckliga bevis är "farliga" ur den synvinkeln att det finns människor som går på mycket. Vi vill ju må så bra som möjligt och glömmer lätt att oro över bl.a. kosten inte är bra för oss. En del jämför oss helt med djuren. Vi liksom djuren är av olika ras. Är det logiskt att tro att vi kräver exakt samma föda?

  //Lisbeth

  SvaraRadera
 18. Zac

  Fetman gick från ett litet problem till ett stort problem när folk började följa dietisternas råd, de var dock inte ensamt skyldiga utan även industrin hjälpte till med sina lightprodukter och tillsatser. Människan har ätit kött och fett i många tusen år. Men potatis började vi äta relativt sent. För att inte tala om aspartam...

  Angående influensan så är det inte så att kost garanterar en från alla sjukdomar och slutligen döden. Men en bra kosthållning förbättrar immunförsvaret. Sedan får man även titta på D-vitaminerna i kroppen. Det är ingen slump att influensan slår till när vi har som lägst D-vitamin nivåer i blodet.

  Inuiterna äter rätt kost och på så sätt kan de överleva i ett av världens hårdaste klimat. Det säger dock inte att det är ofarligt att leva i deras miljö även om man äter rätt kost. Men du kan ju tänka dig vad som hade hänt om de levde på dietisternas kostråd.

  SvaraRadera
 19. Nja, jag ser det snarast som en satsning på dietister när fetman började breda(!) ut sig. Sedan kan man diskutera varför inte kurvan uppåt bröts...

  Potatisen är inte purfärsk som föda, i 10 000 år har vi tydligen odlat och ätit den. Men den har inte någon chans på fisk/kött.

  Influensan slår också mystiskt nog till när vi sitter ihopkrypna inomhus under vintern också - knappast något man kan bortse ifrån när det gäller smittan.

  Inuitierna äter om jag förstår det rätt också maginnehållet på sina djur - ger både vitaminer och en hel del kolhydrater kan jag tänka mig. Att sedan de hårda förhållandena har selekterat ut de allra bästa hållbara och seglivade exemplaren gör knappast deras kosthållning till ett föredöme för alla andra.

  Jag tror mycket på LC som vägen till hälsa, men jag håller båda ögonen på vägen - det är säkrast så... ;o)


  //Zac

  SvaraRadera
 20. Bra skrivet =) Mvh //Carro
  http://biglost.blogg.se/?tmp=01234009

  SvaraRadera
 21. D-vitamin produceras i kroppen när vi solar. På vinterhalvåret kompensarar vi bristen på D-vitamin genom våran kosthållning (som också ger oss D-vitamin).

  Så rätt kost påverkar immunförsvaret.

  Sen potatis, trodde vi började äta den när Alhströmmer hade med den till sverige från en av sina resor?

  SvaraRadera
 22. @Anonym: Vem har förnekat att kosten har med immunförsvaret att göra? Jag tror att invandrarnas hälsoproblem delvis har att göra med deras minskade upptag av D-vitamin - deras mörkare hy.

  Rätt, men i andra världsdelar så är potatisen en m mycket gammal kulturväxt. Ungefär lite som när LC:are förordar kokosfett?


  //Zac

  SvaraRadera
 23. Lite offtopic, men jag menar generellt sett med "vardagsmotion" en ökad fysisk aktivitetsnivå generellt. Tokträning för att kompensera stillasittande kontorsdagar skadar mer än de gör nytta tror jag. Jag gör småsaker numera. Jag går på toaletten längre bort, jag skriver ut på skrivaren lägre bort etc.

  Jo, anekdoter är anekdoter. Jag känner en f d vegetarian med perfekta värden som ändå mådde dåligt och först efter återgång till en "normalkost" mådde bättre med bibehållna värden. Skall jag dra långtgående slutser på det, som Karin Schenck-Gustafsson? ;o)


  //Zac

  SvaraRadera
 24. Hanna Tolander9 december 2010 07:45

  Äter inte kolhydrater och har aldrig i mitt liv mått så bra. Kan inte tänka mig att min nya allmänhälsa rimligen skulle kunna innebära faror för pumpen som nu slipper slå i en kropp som drabbas av ideliga infektionssjukdomar, värk och elände. Och förresten tror jag inte heller att vi någonsin får se den där statistiken i siffror :-)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället.
EttsvarspartietJag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga.
SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel".
Lite mer jämförelser i slutet...
Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET??Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott (mm) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna.
Mer socialklass 3 än "kultur"?En annan…

Förbjud direkt!

Sverige är numera det enda landet i Europa som tillåter mobilprat i bilen utan handsfree.
Nu kräver Motormännen att användandet av mobiltelefon utan handsfree i bilen förbjuds helt.
(Källa.)

Mobiltelefoner, stereo och cyklister - så skulle nog jag rangordna farorna i trafiken. Ja, förutom förarna själva då... ;o)
En iakttagelse Jag kör inte så mycket i tjänsten längre, men jag gör som de flesta - jag kör igenom stan till jobbet och på hemväg. När man ser någon uppföra sig som en idiot i trafiken så är det en 20-årig kille i en BMW med ett ENORMT avgasrör, kan vara en äldre Volvo med en löjlig vinge på också. Ser man misstag i trafiken - någon som kör ut felaktigt, byter fil rakt in i bilar på väg om etc så är det nästan utan undantag en förare som pratar i mobil.
Snabba på med ett förbud Givetvis skall vi införa ett mobilförbud - helst igår.


//Zac, ibland kan det vara en mamma som petar in tutten eller leker med en telning i barnstolen också som vinglar runt i trafiken.
Läs även andra b…

Filmrecension: Familjen Savage

++++ Utmärkt, en riktigt bra film, bör ses
'Familjen Savage' Oj vilken liten pärla. Bra manus, känslig regi med magkänsla för humorn i vardagen, och i tragiken, och sanslöst skådespeleri från Philip Seymour Hoffman och Laura Linney. Två skådisar som alltid är bra, ofta som biroller, eller som amerikanarna uttrycker bättre - supporting roles. Och oj vad de alltid supportar filmerna de är med i! :o)
Den anspråkslösa filmen i sig handlar om ett syskonpar som glidit isär under årens lopp, men när pappan blir dement så måste de samarbeta ihop. Filmen gör ett nerslag mitt i livet hos syskonparet, och lämnar sedan dem där, mitt i livet. En amerikansk independentfilm när de är som bäst.
Kanske inte filmen jag visar mina åldriga svärföräldrar, då den är ganska osentimental inför åldrande och död. Riktigt, riktigt bra!


//Zac
+++++ Världsklass, mästerverk, måste ses
++++ Utmärkt, en riktigt bra film, bör ses
+++ Bra, en film som lämnar god eftersmak
++ Godkänd, en film som är ok på TV, men…