Fortsätt till huvudinnehåll

Svek ifrån nästan alla

Detta handlar om två grova brott med barn både som offer och förövare. Jag har läst igenom hela förundersökningen i "Linneas" fall och tycker det står ganska klart att pojken verkligen våldtog flickan. Oavsett små detaljer i händelserna så är det helt solklart så vitt jag kan bedöma. Även det andra fallet är klart och övertygande. Han ljuger, flickan gör det inte.

Vansinne

Våldtäkten, övergreppen på internet är båda fruktansvärda - men det lilla samhällets reaktion på händelserna är så fruktansvärda att det inte går att uttrycka i ord.
Alla vuxna, skolan, kyrkan, polisen, fritidspersonal, föräldrarna, kamraterna - hela samhället har svikit en tunn liten 14-årigt flickebarn.

Uppför sig som galningar

Att förövarens mamma och bror är blinda och fullständigt tappar koncepten och uppför sig som vettlösa galningar i jakten på offren är förståeligt, men mycket, mycket beklagligt. Någon/något måste kunna sätta stopp för dylika saker långt tidigare.

Hur sjutton kan det ske?

Att det blir drev?
Jo, det kan jag förstå - men varför är det ingen som någon gång under resans gång ser ner och tillbaka och med fasa inser hur långt de egentligen gått? Ingen?


//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , AB123456, Ex1234, SvD12345, DN1234567

Kommentarer

 1. Håkan Löfgren27 mars 2010 kl. 07:40

  Har alla i Bjästa rösträtt enligt Svensk lag????
  Eller gäller det Utländska lagar????
  Ni ,framförallt,vuxna Bjästabor har för all framtid satt en STOR Skamfläck över det tidigare
  så stolta Norra sverige.Till Mamman till Oscar,Prästen,Rektor`n,Kommunstyrelsen o Ungdomarna i Bjästa : Ni kommer för alltid att
  ha en gnagande känsla inombords - VARFÖR SA O
  GJORDE JAG DETTA????? Må väl "Linnea" mvh Håkan L.

  SvaraRadera
 2. Det visar väl ganska tydligt att vi vuxna inte alltid tar vårt vuxenansvar. Vi borde lyssna mer på hur barn/ungdomar mår. Detta är ett svek både mot förövare och offer. Som tur är så visar oss verkligheten detta, vilken är en och samma för oss alla. Något att ta lärdom av. Vi människor måste slå huvudet i väggen gång på gång innan vi lär oss.

  Däremot så lyssnar vi gärna till skvaller och förtal. Det är som en krydda. Skvaller är ett gift i samhället, inte något oskyldigt som vi kan ägna oss åt utan konsekvenser. Spekulationer av allsköns ro. Så länge som detta "gift" eller skvaller drabbar andra och inte oss själva mår vi tämligen bra?

  mvh
  Lisbeth

  SvaraRadera
 3. Fy fan vilken ort, bränn ner hela Bjästa.
  Sy in Oskar, han är ju sinnessjuk, ta med hans morsa också, glöm inte hennes käpp, hon måste ju vara blind.

  Jag skäms att vara svensk, kan vi inte se till att Bjästas sjuka innevånare lämnar landet

  Heja Linnea och Jennifer

  SvaraRadera
 4. gunbritt gislaved27 mars 2010 kl. 09:24

  hur kan en by höra på skvaller tänk tänk
  om det är min dotter eller eran också vuxsnamänniskor kan uppföra sej som barn

  SvaraRadera
 5. Bjästaborna vill ha upprättelse??? men Linnéa o Jennifer då?hur mår dom idag,inte ett ord om ånger eller färlåtelse...tycker bara synd om sig själva,hemskt. Dessutom tror mamman fortfarande att sonen är oskyldig, trots dna-bevis, tragiskt. Hon borde fundera över hur Linnea mår som tvingades flytta 50 mil.Nej-bo kvar i Bjästa med din "oskyldiga" son och håll era problem kvar där. /Öysten

  SvaraRadera
 6. för mej verkar hela j-a Bjästa som ett isolerat samhälle, där egna lagar stiftats. Kommer osökt att tänka på Twinpeaks.

  SvaraRadera
 7. Jag blev chockad då jag så detta på tv play prästens ögon och minspel då han uttalade sig var hemskt jag arbetar som distrikssköterksa min syster är rektor på en skola, Jag vet att det skulle aldrig fått ske
  utan ingripande från skolans personal
  Jag går inte in på 2 föregåendeinlägg om olika kyrkor här gäller det civilkurage från vuxna männiksor
  men du en sak som jag också mår dåligt av, är denna häxjakt som mamman till våldtäktsmannen påbörjat på facebook visar bara att hon misslyckats med sin uppfostran vilkne normal pojke sätter sig på armarna på en tjej så hon inte kommer loss OCH SEN UTFÖR DET HAN GÖR...

  SvaraRadera
 8. TROR ni att detta är något som kan hända endast i Bjästa?

  Att just detta fall uppmärksammades, beror inte det på att Uppdrag granskning granskat detta och på att det diskuterats i Debatt. När jag skriver så är det en "riktig" spekulation som inte skadar någon? Kan det vara så att Bjästa visar oss var vi befinner oss i vår medvetenhetsutveckling? Vuxna som inte tar vuxenansvar... Politiker talar ofta om att man ska flytta på mobbaren inte på offret. Att flytta runt problem är det lösningen?

  Att skuldbelägga hela Bjästa löser det något? Hoppas att detta kan öppna upp ögonen på oss. Så här fungerar uppenbarligen majoriteten av oss människor i nuläget. Har vi tid att lyssna på våra barn och ungdomar? Är det så att barn och ungdomar kan vara högre utvecklade än oss vuxna. Ha en större medvetenhet om vad som är rätt och fel. Kompisen som ställde upp på flickans sida, visar på en civilkurage som de vuxna saknade.

  När ska vi på allvar börja lyssna till barn och ungdomar? Inte när de spekulerar om andras fel och brister och haka på deras resonemang, utan när de verkligen förstått någon/något. Detta är ju något de lärt sig av oss vuxna att skitprat är helt okej.

  mvh
  Lisbeth

  SvaraRadera
 9. Hej!
  Är boende i köpmanholmen. Har en familj med fru och småbarn. Blir väldigt ledsen över mycket som skrivs i många va dagens tidningar och bloggar. Det är tydlingen så att många inte alls lärt sig något av detta tragiska som hänt. Hetsjakten och påhoppen fortsätter nu mot nya personer och grupper. Precis som tidigare när det gällde flickan så är de flesta av de värsta påhoppen och kommentarerna från personer som inte vet vad de snackar om. Visst kan vi läsa i Bjästa med omnejd men det enda jag med många ndra här visste om våldtäkterna var att det hade hänt på någon skola i kommunen. Någon hetsjakt, mobbing mm hade jag varken läst om eller hört talas om. Detta gäller nog de flesta av oss som bor i Bjästa med omnejd. Vi är lika chockade som er över det som inträffat. Tror ni verkligen att majoriteten av vuxna i ett samhälle ställer upp på detta som hänt? Tror ni verkligen att människorna som bor här är så annorlunda er? Då har ni nog inte lärt er något av det hemska som hänt. Hoppas att det inte är så utan att alla dessa påhopp, och meningslösa uttalanden om något man egentligen inte vet något om, får ett slut. Tänk om vi alla kunde lägga all denna energi på att ställa upp för de i våran omgivning där vi bor och lever som behöver vårt stöd istället.

  En sak till: Var inte för hård mot personer som ni inte känner och situationer som ni inte vet så mycket om. Lennart Kempe är mänsklig som oss alla och har begått ett misstag som han fått/får betala för men kilen hade INTE besöksförbud till kyrkan och Lennars största ”problem” är att han nog är FÖR snäll och i detta fall godtrogen.

  mvh
  Emanuel

  SvaraRadera
 10. När det kommer till verkligheten så fungerar den kristna förlåtelsen väldigt dåligt, framför allt när den kommer i kläm med hämndkänslor och skuld.

  Sedan får man inte vara dummare än att man inser att alla journalister, boende, präster, anklagade och offer har sin version av verkligheten. Det är inte lätt. Men de som känt till historien och vänt ryggen till, eller värre agerat på hörsägen tycker jag skall skämmas ögonen ur sig. Vuxna som barn, myndigheter som privatpersoner.


  //Zac

  SvaraRadera
 11. Är det vår individuella rätt att avgöra vilka som som ska skämmas ögonen ur sig eller inte? Är vi alla domare och bödlar? Ska vi agera som sådana. Den kristna förlåtelsen fungerar dåligt instämmer helt. Vi de flesta av oss är överhuvudtaget väldigt snara på att döma och har svårt för att förlåta? Kan vi se och erkänna det för oss själva var och en? Vi är emotionalvarelser och reagerar känslomässigt många gånger istället för förnuftsmässigt.

  Att man skulle fungera annorlunda i Bjästa är inte vidare logiskt. Det är bra skrivet Emanuel "Var inte så hård mot personer som ni inte känner och situationer som ni inte vet så mycket om". Det är ren spekulation i negativ mening som får konsekvenser både på individnivå och på gruppnivå för hela samhället.

  Det är ju just detta som vi diskuterar här just det fenomenet som uppstått? Att människor är så snara att döma och spekulera. På grund av det så är både förövaren och flickan svikna. Så låt oss lära oss något av detta.

  Har du Zac eller jag eller ni andra aldrig vänt ryggen till något/någon som borde uppmärksammats?

  Jag har då det. Säger vi vårt hjärtas mening i vardagen alla gånger? Eller dras vi med i sladder och förtal eller t.om. skapar detta "gift" själva.

  Varför lägger VI de flesta av oss ut skuld på andra samtidigt som vi förfasas över att andra gör detsamma? Sedan så ser vi det inte ens eller erkänner det för oss själva.
  Medvetenhetsutveckling åter igen Zac...;)Vad håller vi på med?

  mvh
  Lisbeth

  SvaraRadera
 12. Jag blev chockad då jag så detta på tv play prästens ögon och minspel då han uttalade sig var hemskt jag arbetar som distrikssköterksa min syster är rektor på en skola, Jag vet att det skulle aldrig fått ske
  utan ingripande från skolans personal
  Jag går inte in på 2 föregåendeinlägg om olika kyrkor här gäller det civilkurage från vuxna männiksor
  men du en sak som jag också mår dåligt av, är denna häxjakt som mamman till våldtäktsmannen påbörjat på facebook visar bara att hon misslyckats med sin uppfostran vilkne normal pojke sätter sig på armarna på en tjej så hon inte kommer loss OCH SEN UTFÖR DET HAN GÖR...

  SvaraRadera
 13. Har alla i Bjästa rösträtt enligt Svensk lag????
  Eller gäller det Utländska lagar????
  Ni ,framförallt,vuxna Bjästabor har för all framtid satt en STOR Skamfläck över det tidigare
  så stolta Norra sverige.Till Mamman till Oscar,Prästen,Rektor`n,Kommunstyrelsen o Ungdomarna i Bjästa : Ni kommer för alltid att
  ha en gnagande känsla inombords - VARFÖR SA O
  GJORDE JAG DETTA????? Må väl "Linnea" mvh Håkan L.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Och verkligheten då?

Är inte detta (går-)dagens, för att kanske inte säga årtiondets sämsta rubriksättning på ledarplats , någon ledarplats, alla kategorier? De jämställer således en person som fällts för dråp och för dubbla mord , dömd enligt konstens regler i en demokrati , som skall avtjäna resterande straff i sverige. en som fängslats och torterats för att ha utfört sina journalistiska principer och skrivit om demokratiska reformer i hemlandet ...  Jag trillade först på Expressens ledare på Nyhetstorken , men var tvungen att kolla upp om det verkligen var sant - trodde faktiskt först att det var en photoshoppad bild... Jag tror jag spyr! Men det är ganska symptomatiskt för historien om Annika Östberg , även om det är draget till sin extremaste spets av (den numera arbetslösa, hoppas jag) rubriksättaren på Expressen. Vi har gott om andra fångar som suttit länge i fängelse och som säkert skulle må bra av att luftas lite. Lite verklighetsförankring om jag får be! Att hon n