Fortsätt till huvudinnehåll

Oscarsgalan, 2010

Ja, då är det dags för årets mest glittriga och inavlade gala. Spännande med mycket bra film i år.
Ruskigt bra regi och skådespelarprestationer.
Starka berättelser och gripande öden.
Mycket godis för oss filmälskare!

Pinsamt

Jag har utelämnat bästa utländska film faktiskt. Pinsamt nog har jag inte sett en enda av de nominerade i år. De senaste åren har de nominerade varit grymt starka filmer. Så jag kommer hålla utkik framledes, men här är de alltså borta... :o|

Till nomineringarna (och vinnarna):

Bästa film

Inget lätt startfält! Det är riktigt bra filmer allihop, möjligtvis att jag är besviken på Coens 'A Serious Man' som jag tycker inte alls hade den genomgående höga kvalité som bröderna brukar uppvisa. Annars ett antal filmer som förgyller en filmkväll när som helst!
Min favorit: Up in the Air. En pärla; gedigen, mänsklig och mycket övertygande skådespeleri.
Mitt tips: Avatar. Ingen direkt överraskning. Bästa film? Nej, men tyngsta och mest ögonuppspärrande film. Sedan kan man inte undgå att det är ett tekniskt genombrott också. Solklar.

Bästa manliga huvudroll

Grymma skådisar i denna grupp. Clooney är bäst i smågalna roller där energin inuti kreverar mer eller mindre långsamt. Men i denna roll så är han nedtonad och mycket, mycket bra. Firth är bra, Bridges är rent av fantastisk.
Min favorit: George Clooney. Aldrig varit bättre. Måste dock sätta Jeff Bridges som en liten dark horse också. Han är sällan så bra som här, har han gått och blivit en hard working guy??
Mitt tips: Colin Firth. Samma gäller för Firth. En favorit lustigt nog när han egentligen ofta är så oerhört träbockig... Fast nästan alltid i rätt roll.

Bästa kvinnliga huvudroll

Det är väl lite så även här. Bullock är i sig ingen duktig skådespelerska. Hon lever normalt på sin utstrålning och charm, men är riktigt bra här. Mirren är ingen överraskning, Streep är fantastisk i lättviktiga filmer, här med tyngd och en rent av explosiv charm.
Min favorit: Meryl Streep. Detta är en kärleksfull gestaltning om något. Svärtan finns, men bara i bakgrunden.
Mitt tips: Gabourey Sidibe. Jag tror man går lite vilt till och vill se nytt på scenen. Och det är en stark, nästan för stark roll...

Bästa manliga biroll

Matt Damon i Invictus
Woody Harrelson i The Messenger
Christopher Plummer i The Last Station
Stanley Tucci i The Lovely Bones
Christoph Waltz i Inglourious Basterds
Mycket svår grupp. Damon är alltid bra, gäller Tucci flerfalt. Plummer är gammal i branschen, Waltz är bara för superskön...
Min favorit: Christoph Waltz. Jag tycker utan tvivel att detta är årets bästa biroll. 'Inglourious Basterds' bärs i mångt och mycket av honom. Fantastisk roll - Bingo! Tucci är en annan favorit, men jag tycker han var betydligt bättre i Julie & Julia.
Mitt tips: Woody Harrelson. Duglig och amerikaner är galna för folk i uniform...

Bästa kvinnliga biroll

Massor av favoriter här. Har det inte varit ovanligt starka kvinnoporträtt i år?
Min favorit: Maggie Gyllenhaal. Så mystisk, så omvälvande. Stark.
Mitt tips: Maggie Gyllenhaal. Hon har aldrig vunnit, så det är dags nu.

Bästa regi

Wow! Vilken grupp! Sjukt bra filmer har de klämt ur sig. Kanske att jag tycker att Scott Cooper för 'Crazy Heart' fattas, men en gedigen grupp. Daniels kommer från ingenstans, men gör en övertygande debut - för mig. Reitman visar nu att han behärskar både smalare och lite bredare film. Mycket övertygande. Att Cameron behärskar storsvulna verk visste vi väl alla?
Bigelow har hållit på länge, länge. Jag trodde hon skulle fara iväg som en raket efter 'Strange Days' (1995), men så blev det inte. Hoppas hon stannar kvar däruppe nu, mycket övertygande regi i The Hurt Locker, mycket.
Min favorit: Jason Reitman. Näe, jag kan inte värja mig. Det är en grymt bra film. Nästan minimalistisk, men så mänsklig och snyggt berättad. Riktigt, riktigt bra.
Mitt tips: James Cameron. Håller man i årets snackis så bör Oscarstatyetten inte vara långt borta. Och på ett sätt (av många!) så är han väldigt förtjänt av statyetten - han har haft betydligt mer kontroll på ALLT i filmen än de övriga regissörerna... ;o)

Bästa originalmanus

Starka berättelser allihop. Tarantinos friheter i manuset är ganska oemotståndliga. 'The Hurt Locker' är mer traditionellt berättad. Skildringen i en passus av ett helt liv i 'Up' gör mig andlös såväl som tårögd, fantastiskt skriven. Blir varm inuti bara genom att tänka på den.
Min favorit: Inglourious Basterds. Helt enkelt för att det ånyo fungerar med manusskrivningen för Tarantino igen. Berättarglädje och spaghettiwestern. Oerhört roande.
Mitt tips: A Serious Man. Coenbröderna gör alltid gedigna saker. Här blir det lite tröstpris för att ha missat bästa film.

Bästa manus, baserad på förlaga

Samma sak gäller här. 'District 9' är galenskaper, men med ett budskap. Snyggt och humoristiskt berättat. 'An Education' är ruskig och riktigt intressant där den utspelar sig i brytpunkten precis innan 60-talet med bjärta färger och ungdomsrevolten kom. Spännande berättelse.
Min favorit: District 9. Jag tycker det är så roligt att en splatterfilm tar sig ända upp till Oscarsnominering. Den är kul, men med en bismak. Up in the Air är också extremt snyggt berättad, men fotot är nästan med drivande än ramberättelsen.
Mitt tips: Precious: Based on the Novel Push by Sapphire. En stark berättelse om ett Amerika som man inte vill se. I skuggen av en svart president kanske?

Bästa foto

Inte så mycket att prata om? Jag hade dock velat se både 'Up in the Air' och 'The Lovely Bones' i denna kategori. De är båda bättre än alla i gruppen - förutom vinnaren förstås!
Min favorit: Avatar. Det går inte att bortse från att det handlar om fotot i denna film. Andlöst vacker och fascinerande.
Mitt tips: Avatar. Ja...

Bästa animerade film

Coraline är riktigt fin, Wes Anderson gör en lekfullt rolig, riktigt rolig film. Disney gör det bästa de gjort på 20år, men...
Min favorit: Up. Det blir inte mycket bättre än så här. Kanske att filmen tappar lite andra halvan där den trillar över till mer traditionell animerad film och magin sjunker undan lite. Lite synd på Disney som återgått till rena hantverksdimensioner igen. Hurra!
Mitt tips: Up.

Bästa visuella effekter

Varför har jag ens med denna kategori? En solklar vinnare - utan tvivel. Taskigt dock när de två övriga egentligen är fantastiskt gjorda också. Men det vore en smärre sensation om favoriten får stryk här...
Min favorit: Avatar. Motivering överflödig.
Mitt tips: Avatar. Motivering överflödig


//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , DN1234567890, SvD12, AB1234567890, Ex12345678901

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Nu får vi lugna oss ett par hekto...

Detta känns som ett av de mer viktiga blogginläggen jag gjort under denna valrörelse. Den vulgära kampanjen där man plockar upp utförsäkrade extremfall emot Alliansregeringen känns både osmaklig, fördummande och rent ut sagt ovärdig en svensk valrörelse. Lovvärt försök Och nej, det handlar absolut inte om att jag negligerar eller nedvärderar svårt sjuka människor med berättelser som är svåra att ta in. Det handlar om att vi nu får dessa extremfall uppslagna på löpsedlarna som om det vore det normala. Det handlar dels om fyrkantig byråkrati och ett lovvärt försök att rensa upp i det svårnavigerade träsk som sjukförsäkringsfrågorna vuxit upp till under de senaste 20 åren. Ja, mer om det lite senare i texten. Tragik i kubik (se update under min signatur) Annica Holmquist, 55, lider av en svår sjukdom som får hennes kroppsdelar att växa okontrollerat. Hon kräks ofta av sina smärtor och kommer enligt läkaren aldrig kunna arbeta igen. Men Försäkringskassan vill att hon söker jobb – socia

Och verkligheten då?

Är inte detta (går-)dagens, för att kanske inte säga årtiondets sämsta rubriksättning på ledarplats , någon ledarplats, alla kategorier? De jämställer således en person som fällts för dråp och för dubbla mord , dömd enligt konstens regler i en demokrati , som skall avtjäna resterande straff i sverige. en som fängslats och torterats för att ha utfört sina journalistiska principer och skrivit om demokratiska reformer i hemlandet ...  Jag trillade först på Expressens ledare på Nyhetstorken , men var tvungen att kolla upp om det verkligen var sant - trodde faktiskt först att det var en photoshoppad bild... Jag tror jag spyr! Men det är ganska symptomatiskt för historien om Annika Östberg , även om det är draget till sin extremaste spets av (den numera arbetslösa, hoppas jag) rubriksättaren på Expressen. Vi har gott om andra fångar som suttit länge i fängelse och som säkert skulle må bra av att luftas lite. Lite verklighetsförankring om jag får be! Att hon n