Fortsätt till huvudinnehåll

Oscarsgalan, 2010

Ja, då är det dags för årets mest glittriga och inavlade gala. Spännande med mycket bra film i år.
Ruskigt bra regi och skådespelarprestationer.
Starka berättelser och gripande öden.
Mycket godis för oss filmälskare!

Pinsamt

Jag har utelämnat bästa utländska film faktiskt. Pinsamt nog har jag inte sett en enda av de nominerade i år. De senaste åren har de nominerade varit grymt starka filmer. Så jag kommer hålla utkik framledes, men här är de alltså borta... :o|

Till nomineringarna (och vinnarna):

Bästa film

Inget lätt startfält! Det är riktigt bra filmer allihop, möjligtvis att jag är besviken på Coens 'A Serious Man' som jag tycker inte alls hade den genomgående höga kvalité som bröderna brukar uppvisa. Annars ett antal filmer som förgyller en filmkväll när som helst!
Min favorit: Up in the Air. En pärla; gedigen, mänsklig och mycket övertygande skådespeleri.
Mitt tips: Avatar. Ingen direkt överraskning. Bästa film? Nej, men tyngsta och mest ögonuppspärrande film. Sedan kan man inte undgå att det är ett tekniskt genombrott också. Solklar.

Bästa manliga huvudroll

Grymma skådisar i denna grupp. Clooney är bäst i smågalna roller där energin inuti kreverar mer eller mindre långsamt. Men i denna roll så är han nedtonad och mycket, mycket bra. Firth är bra, Bridges är rent av fantastisk.
Min favorit: George Clooney. Aldrig varit bättre. Måste dock sätta Jeff Bridges som en liten dark horse också. Han är sällan så bra som här, har han gått och blivit en hard working guy??
Mitt tips: Colin Firth. Samma gäller för Firth. En favorit lustigt nog när han egentligen ofta är så oerhört träbockig... Fast nästan alltid i rätt roll.

Bästa kvinnliga huvudroll

Det är väl lite så även här. Bullock är i sig ingen duktig skådespelerska. Hon lever normalt på sin utstrålning och charm, men är riktigt bra här. Mirren är ingen överraskning, Streep är fantastisk i lättviktiga filmer, här med tyngd och en rent av explosiv charm.
Min favorit: Meryl Streep. Detta är en kärleksfull gestaltning om något. Svärtan finns, men bara i bakgrunden.
Mitt tips: Gabourey Sidibe. Jag tror man går lite vilt till och vill se nytt på scenen. Och det är en stark, nästan för stark roll...

Bästa manliga biroll

Matt Damon i Invictus
Woody Harrelson i The Messenger
Christopher Plummer i The Last Station
Stanley Tucci i The Lovely Bones
Christoph Waltz i Inglourious Basterds
Mycket svår grupp. Damon är alltid bra, gäller Tucci flerfalt. Plummer är gammal i branschen, Waltz är bara för superskön...
Min favorit: Christoph Waltz. Jag tycker utan tvivel att detta är årets bästa biroll. 'Inglourious Basterds' bärs i mångt och mycket av honom. Fantastisk roll - Bingo! Tucci är en annan favorit, men jag tycker han var betydligt bättre i Julie & Julia.
Mitt tips: Woody Harrelson. Duglig och amerikaner är galna för folk i uniform...

Bästa kvinnliga biroll

Massor av favoriter här. Har det inte varit ovanligt starka kvinnoporträtt i år?
Min favorit: Maggie Gyllenhaal. Så mystisk, så omvälvande. Stark.
Mitt tips: Maggie Gyllenhaal. Hon har aldrig vunnit, så det är dags nu.

Bästa regi

Wow! Vilken grupp! Sjukt bra filmer har de klämt ur sig. Kanske att jag tycker att Scott Cooper för 'Crazy Heart' fattas, men en gedigen grupp. Daniels kommer från ingenstans, men gör en övertygande debut - för mig. Reitman visar nu att han behärskar både smalare och lite bredare film. Mycket övertygande. Att Cameron behärskar storsvulna verk visste vi väl alla?
Bigelow har hållit på länge, länge. Jag trodde hon skulle fara iväg som en raket efter 'Strange Days' (1995), men så blev det inte. Hoppas hon stannar kvar däruppe nu, mycket övertygande regi i The Hurt Locker, mycket.
Min favorit: Jason Reitman. Näe, jag kan inte värja mig. Det är en grymt bra film. Nästan minimalistisk, men så mänsklig och snyggt berättad. Riktigt, riktigt bra.
Mitt tips: James Cameron. Håller man i årets snackis så bör Oscarstatyetten inte vara långt borta. Och på ett sätt (av många!) så är han väldigt förtjänt av statyetten - han har haft betydligt mer kontroll på ALLT i filmen än de övriga regissörerna... ;o)

Bästa originalmanus

Starka berättelser allihop. Tarantinos friheter i manuset är ganska oemotståndliga. 'The Hurt Locker' är mer traditionellt berättad. Skildringen i en passus av ett helt liv i 'Up' gör mig andlös såväl som tårögd, fantastiskt skriven. Blir varm inuti bara genom att tänka på den.
Min favorit: Inglourious Basterds. Helt enkelt för att det ånyo fungerar med manusskrivningen för Tarantino igen. Berättarglädje och spaghettiwestern. Oerhört roande.
Mitt tips: A Serious Man. Coenbröderna gör alltid gedigna saker. Här blir det lite tröstpris för att ha missat bästa film.

Bästa manus, baserad på förlaga

Samma sak gäller här. 'District 9' är galenskaper, men med ett budskap. Snyggt och humoristiskt berättat. 'An Education' är ruskig och riktigt intressant där den utspelar sig i brytpunkten precis innan 60-talet med bjärta färger och ungdomsrevolten kom. Spännande berättelse.
Min favorit: District 9. Jag tycker det är så roligt att en splatterfilm tar sig ända upp till Oscarsnominering. Den är kul, men med en bismak. Up in the Air är också extremt snyggt berättad, men fotot är nästan med drivande än ramberättelsen.
Mitt tips: Precious: Based on the Novel Push by Sapphire. En stark berättelse om ett Amerika som man inte vill se. I skuggen av en svart president kanske?

Bästa foto

Inte så mycket att prata om? Jag hade dock velat se både 'Up in the Air' och 'The Lovely Bones' i denna kategori. De är båda bättre än alla i gruppen - förutom vinnaren förstås!
Min favorit: Avatar. Det går inte att bortse från att det handlar om fotot i denna film. Andlöst vacker och fascinerande.
Mitt tips: Avatar. Ja...

Bästa animerade film

Coraline är riktigt fin, Wes Anderson gör en lekfullt rolig, riktigt rolig film. Disney gör det bästa de gjort på 20år, men...
Min favorit: Up. Det blir inte mycket bättre än så här. Kanske att filmen tappar lite andra halvan där den trillar över till mer traditionell animerad film och magin sjunker undan lite. Lite synd på Disney som återgått till rena hantverksdimensioner igen. Hurra!
Mitt tips: Up.

Bästa visuella effekter

Varför har jag ens med denna kategori? En solklar vinnare - utan tvivel. Taskigt dock när de två övriga egentligen är fantastiskt gjorda också. Men det vore en smärre sensation om favoriten får stryk här...
Min favorit: Avatar. Motivering överflödig.
Mitt tips: Avatar. Motivering överflödig


//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , DN1234567890, SvD12, AB1234567890, Ex12345678901

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Filmrecension: Jumper

+ Underkänd , näe, detta är inget att hänga i granen - undvikes som pesten! ' Jumper ' zzzzzzzzzzz... *vaknar* Åhh, jag som tänkte skriva en liten recension... En film om en ung pojke som upptäcker att han kan teleportera sig fram och tillbaka i rummet, han är en s k "jumper"; dock så upptäcker han att det finns en organisation som gör allt för att förgöra alla jumpers. Dumunderhållning! Hål som elefanter springer igenom på höjden, dumunderhållning i dess allra, allra sämsta betydelse. Hayden Christiansen måste onekligen tillhöra sin generations absolut sämsta skådisar. Filmen är riktigt tråkig, dock med häftiga effekter och en grundhistoria som borde kunna ge filmen en chans att i alla fall ta sig över den normalt redan låga ribban för dum serietidningsaction, men nej - filmen är en riktig plåga att ta sig igenom... zzzzzzz *somnar igen* *risk för whiplashskador* //Zac +++++ Världsklass , mästerverk, måste ses ++++ Utmärkt , en rikti

co2 per kalori - Kostdoktorn excellererar

Jag använde mig för någon vecka sedan i ett inlägg, ' Vafaan - tjock av frukt?? ' av Kostdoktorns utmärkta genomgång kring sockerinnehåll i olika varor: Nu har kostdoktorn igen krossat lite illusioner , denna gång om hur svår köttuppfödningen är mot miljön: 1 liter/kilo apelsinjuice medför 4,8 kilos utsläpp av koldioxid. Produktionen av 1 kilo oxfilé medför utsläpp av 16,2 kilo. Låter som oxfilén är värst? Men inte så snabbt - en liter apelsinjuice innehåller 450 kalorier. Ett kilo oxfilé ca 2000 kalorier. Omräknat till en mängd som ger 1000 kalorier medför apelsinjuicen 10,7 kilo CO2 medan oxfilén “bara” ger 8,1 kilo! Att äta oxfilé skulle alltså kunna vara miljövänligare än att dricka apelsinjuice! Detta kan bero på att juicen skall transporteras långa sträckor (apelsiner växer knappast i Sverige), och innehåller få kalorier per vikt då den till 90% består av vatten. Skynda dit och läs - alltid läsvärd! Mer om miljön ' Miljökorkade kossor? ' ' Klappjakt p