Fortsätt till huvudinnehåll

Vinnare Oscarsgalan, 2010

Jo, då är det över. Tråkig tillställning av det jag sett...

Fel, fel, fel

Jag hade fel i mängder av mina gissningar. Men det känns skönt att en solid film som 'The Hurt Locker' står som vinnare. Solitt hantverk rakt över och nu är Kathryn Bigelow en av de riktigt stora. Hoppas som sagt att hon nu fortsätter att leverera övertygande filmer.

Avatar?

Jo, det är inte direkt en skådespelardriven film, det handlar om visuella effekter - således är det helt rätt att den vinner för både foto och effekter.

Mesta chocken?

Sandra Bullock utan tvekan. En riktigt bra roll, hennes bästa som hon knappast lär komma i närheten av igen (överbevisa mig gärna Sandra!), så kanske är det för lång och trogen tjänst?

Till vinnarna (och de nominerade)

Jag sätter ett stort 'R' på det jag gissade rätt på:

Bästa film

 F  (The Hurt Locker)

Inget lätt startfält! Det är riktigt bra filmer allihop, möjligtvis att jag är besviken på Coens 'A Serious Man' som jag tycker inte alls hade den genomgående höga kvalité som bröderna brukar uppvisa. Annars ett antal filmer som förgyller en filmkväll när som helst!
Min favorit: Up in the Air. En pärla; gedigen, mänsklig och mycket övertygande skådespeleri.
Mitt tips: Avatar. Ingen direkt överraskning. Bästa film? Nej, men tyngsta och mest ögonuppspärrande film. Sedan kan man inte undgå att det är ett tekniskt genombrott också. Solklar.

Bästa manliga huvudroll

 F  (Jeff Bridges)

Grymma skådisar i denna grupp. Clooney är bäst i smågalna roller där energin inuti kreverar mer eller mindre långsamt. Men i denna roll så är han nedtonad och mycket, mycket bra. Firth är bra, Bridges är rent av fantastisk.
Min favorit: George Clooney. Aldrig varit bättre. Måste dock sätta Jeff Bridges som en liten dark horse också. Han är sällan så bra som här, har han gått och blivit en hard working guy??
Mitt tips: Colin Firth. Samma gäller för Firth. En favorit lustigt nog när han egentligen ofta är så oerhört träbockig... Fast nästan alltid i rätt roll.

Bästa kvinnliga huvudroll

 F  (Sandra Bullock)

Det är väl lite så även här. Bullock är i sig ingen duktig skådespelerska. Hon lever normalt på sin utstrålning och charm, men är riktigt bra här. Mirren är ingen överraskning, Streep är fantastisk i lättviktiga filmer, här med tyngd och en rent av explosiv charm.
Min favorit: Meryl Streep. Detta är en kärleksfull gestaltning om något. Svärtan finns, men bara i bakgrunden.
Mitt tips: Gabourey Sidibe. Jag tror man går lite vilt till och vill se nytt på scenen. Och det är en stark, nästan för stark roll...

Bästa manliga biroll

 F  (Christoph Waltz)

Matt Damon i Invictus
Woody Harrelson i The Messenger
Christopher Plummer i The Last Station
Stanley Tucci i The Lovely Bones
Christoph Waltz i Inglourious Basterds
Mycket svår grupp. Damon är alltid bra, gäller Tucci flerfalt. Plummer är gammal i branschen, Waltz är bara för superskön...
Min favorit: Christoph Waltz. Jag tycker utan tvivel att detta är årets bästa biroll. 'Inglourious Basterds' bärs i mångt och mycket av honom. Fantastisk roll - Bingo! Tucci är en annan favorit, men jag tycker han var betydligt bättre i Julie & Julia.
Mitt tips: Woody Harrelson. Duglig och amerikaner är galna för folk i uniform...

Bästa kvinnliga biroll

 F  (Mo'Nique)

Massor av favoriter här. Har det inte varit ovanligt starka kvinnoporträtt i år?
Min favorit: Maggie Gyllenhaal. Så mystisk, så omvälvande. Stark.
Mitt tips: Maggie Gyllenhaal. Hon har aldrig vunnit, så det är dags nu.

Bästa regi

 F  (Kathryn Bigelow)

Wow! Vilken grupp! Sjukt bra filmer har de klämt ur sig. Kanske att jag tycker att Scott Cooper för 'Crazy Heart' fattas, men en gedigen grupp. Daniels kommer från ingenstans, men gör en övertygande debut - för mig. Reitman visar nu att han behärskar både smalare och lite bredare film. Mycket övertygande. Att Cameron behärskar storsvulna verk visste vi väl alla?
Bigelow har hållit på länge, länge. Jag trodde hon skulle fara iväg som en raket efter 'Strange Days' (1995), men så blev det inte. Hoppas hon stannar kvar däruppe nu, mycket övertygande regi i The Hurt Locker, mycket.
Min favorit: Jason Reitman. Näe, jag kan inte värja mig. Det är en grymt bra film. Nästan minimalistisk, men så mänsklig och snyggt berättad. Riktigt, riktigt bra.
Mitt tips: James Cameron. Håller man i årets snackis så bör Oscarstatyetten inte vara långt borta. Och på ett sätt (av många!) så är han väldigt förtjänt av statyetten - han har haft betydligt mer kontroll på ALLT i filmen än de övriga regissörerna... ;o)

Bästa originalmanus

 F  (The Hurt Locker)

Starka berättelser allihop. Tarantinos friheter i manuset är ganska oemotståndliga. 'The Hurt Locker' är mer traditionellt berättad. Skildringen i en passus av ett helt liv i 'Up' gör mig andlös såväl som tårögd, fantastiskt skriven. Blir varm inuti bara genom att tänka på den.
Min favorit: Inglourious Basterds. Helt enkelt för att det ånyo fungerar med manusskrivningen för Tarantino igen. Berättarglädje och spaghettiwestern. Oerhört roande.
Mitt tips: A Serious Man. Coenbröderna gör alltid gedigna saker. Här blir det lite tröstpris för att ha missat bästa film.

Bästa manus, baserad på förlaga

 R  (Precious)

Samma sak gäller här. 'District 9' är galenskaper, men med ett budskap. Snyggt och humoristiskt berättat. 'An Education' är ruskig och riktigt intressant där den utspelar sig i brytpunkten precis innan 60-talet med bjärta färger och ungdomsrevolten kom. Spännande berättelse.
Min favorit: District 9. Jag tycker det är så roligt att en splatterfilm tar sig ända upp till Oscarsnominering. Den är kul, men med en bismak. Up in the Air är också extremt snyggt berättad, men fotot är nästan med drivande än ramberättelsen.
Mitt tips: Precious: Based on the Novel Push by Sapphire. En stark berättelse om ett Amerika som man inte vill se. I skuggen av en svart president kanske?

Bästa foto

 R  (Avatar)

Inte så mycket att prata om? Jag hade dock velat se både 'Up in the Air' och 'The Lovely Bones' i denna kategori. De är båda bättre än alla i gruppen - förutom vinnaren förstås!
Min favorit: Avatar. Det går inte att bortse från att det handlar om fotot i denna film. Andlöst vacker och fascinerande.
Mitt tips: Avatar. Ja...

Bästa animerade film

 R  (Up)

Coraline är riktigt fin, Wes Anderson gör en lekfullt rolig, riktigt rolig film. Disney gör det bästa de gjort på 20år, men...
Min favorit: Up. Det blir inte mycket bättre än så här. Kanske att filmen tappar lite andra halvan där den trillar över till mer traditionell animerad film och magin sjunker undan lite. Lite synd på Disney som återgått till rena hantverksdimensioner igen. Hurra!
Mitt tips: Up.

Bästa visuella effekter

 R  (Avatar)

Varför har jag ens med denna kategori? En solklar vinnare - utan tvivel. Taskigt dock när de två övriga egentligen är fantastiskt gjorda också. Men det vore en smärre sensation om favoriten får stryk här...
Min favorit: Avatar. Motivering överflödig.
Mitt tips: Avatar. Motivering överflödig

Mina gissningar

Nja, 4 rätt av 11 är kanske inte helt godkänt. Men om man bortser från bästa skådisar, film och regissör så är det ju jättebra! ;o)
Kanske skall jag skriva recensioner om vinnarna? Ge mig en hint om vad du tycker i kommentarerna.

Mer om...

FilmKultur
FilmrecensionUpphovsrätten
TV-Tipsetoscarsgalan
Mina gissningar innan Oscarsgalan.


//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning
EDIT - rättade ett fel... 'The Hurt Locker' som bästa originalmanus hade jag INTE chansat på... Och Waltz var bara ett önsketänkande...

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , DN1234567890, SvD12, AB123456789012, Ex12345678901
+++++ Världsklass, mästerverk, måste ses
++++ Utmärkt, en riktigt bra film, bör ses
+++ Bra, en film som lämnar god eftersmak
++ Godkänd, ok på TV, lite blåsning på bio
+ Underkänd, näe, undvikes som pesten!

Kommentarer

  1. Lysande analys! Fortsätt blogga på!

    SvaraRadera
  2. Tack så hemskt mycket! :o)


    //Zac

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Filmrecension: Familjen Savage

++++ Utmärkt , en riktigt bra film, bör ses ' Familjen Savage ' Oj vilken liten pärla. Bra manus, känslig regi med magkänsla för humorn i vardagen, och i tragiken, och sanslöst skådespeleri från Philip Seymour Hoffman och Laura Linney . Två skådisar som alltid är bra, ofta som biroller, eller som amerikanarna uttrycker bättre - supporting roles. Och oj vad de alltid supportar filmerna de är med i! :o) Den anspråkslösa filmen i sig handlar om ett syskonpar som glidit isär under årens lopp, men när pappan blir dement så måste de samarbeta ihop. Filmen gör ett nerslag mitt i livet hos syskonparet, och lämnar sedan dem där, mitt i livet. En amerikansk independentfilm när de är som bäst. Kanske inte filmen jag visar mina åldriga svärföräldrar, då den är ganska osentimental inför åldrande och död. Riktigt, riktigt bra! //Zac +++++ Världsklass , mästerverk, måste ses ++++ Utmärkt , en riktigt bra film, bör ses +++ Bra , en film som lämnar god eftersmak ++ Godkänd ,

Förbjud direkt!

Sverige är numera det enda landet i Europa som tillåter mobilprat i bilen utan handsfree. Nu kräver Motormännen att användandet av mobiltelefon utan handsfree i bilen förbjuds helt. ( Källa .) Mobiltelefoner, stereo och cyklister - så skulle nog jag rangordna farorna i trafiken. Ja, förutom förarna själva då... ;o) En iakttagelse Jag kör inte så mycket i tjänsten längre, men jag gör som de flesta - jag kör igenom stan till jobbet och på hemväg. När man ser någon uppföra sig som en idiot i trafiken så är det en 20-årig kille i en BMW med ett ENORMT avgasrör, kan vara en äldre Volvo med en löjlig vinge på också. Ser man misstag i trafiken - någon som kör ut felaktigt, byter fil rakt in i bilar på väg om etc så är det nästan utan undantag en förare som pratar i mobil. Snabba på med ett förbud Givetvis skall vi införa ett mobilförbud - helst igår. //Zac, ibland kan det vara en mamma som petar in tutten eller leker med en telning i barnstolen också som vinglar runt i trafiken. Läs äv