Fortsätt till huvudinnehåll

Om bloggar

Bloggarna är en intressant företeelse, att de framledes inte kommer se ut och användas som de gör idag är nog relativt säkert. Det är ju trots allt mycket få företeelser som fungerar likadant efter ett par år på nätet. Journalistiken och bloggarna är en intressant symbios, det är en hel del journalister som sitter och dammsuger bloggarna på jakt efter nyheter. Att bloggarna i huvudsak handlar om selektiva nyheter och ofta mer eller mindre personkult är ställt utom all tvivel. Idag är således bloggarna oerhört intimt förknippade med personer, eller kändisar om man så vill. På dessa bloggar hamnar det oftast mer eller mindre militanta åsiktsbröder som genast drar ut i strid mot otrogna som haft den dåliga smaken att försöka få bloggläsarna i allmänhet att lyfta blicken en smula. Tråkigt, men man ser bloggmekanismen överallt - det spelar ingen roll om bloggförfattaren heter Carl Bildt, Skugge, piratpartiet eller Dahlqvist. Bloggen blir alltså ganska snabbt en åsiktsdomän där medlemmarna är trogna soldater och försvarare.
Givetvis blir diskussionen och framskridandet i kunskap snabbt avtrubbade i sådana bloggforum.
En rent bloggteknisk fundering är om det inte vore önskvärt att se en delvis sammansmältning av blogg och diskussionsforum. Där man skulle få trackbacken från diskussionsforumen, men lättillgängligheten och snabbheten från bloggarna. Det är verkligen skitirriterande att inte ha kontroll på de kommentarer man skickat in. Tips någon? //Zac

Kommentarer

 1. ---
  Anonym sade:
  Vad har hänt på kommentarssidan Zac?
  Dina inlägg att som vanligt lika initierade och läsvärda, men..
  Att läsa kommentarer som är antingen monologer eller dialoger mellan endast två personer är inte roligt/ointressant. Inte upplysande och utvecklande heller.
  Är Du månne ockuperad?

  ---
  Lisbeth sade:
  Jag ber om ursäkt om jag ockuperat sidan. Inget illa menat. Zac har verkligen en superbra blogg. Jag ska ta och ockupera någon annan stackare istället;) Lev väl!

  Hoppas du inte är sur Zac!

  ---

  SvaraRadera
 2. Jag är inte sur, jag har uttryckt irritation över utebliven feedback. Jag skriver givetvis utifrån ett "inre tvång", men det finns också en narcissistisk ådra också. En som lever på den feedback man får genom röstningar och genom kommentarer.

  Jag tror det var piltson som hotade med att sluta blogga om det inte dök in några kommentarer... :o)

  Jag känner också en irritation över att så pass få kommenterar... *räknar lite statistik*

  OJ! När jag gör ett litet överslag så är det drygt 3,6 kommentarer per inlägg! :-O

  Generellt så blir jag alltid glad över kommentarer, både positiva och negativa. Ren spam har jag bara fått in ett halvdussin gånger.

  Kommentarer är av två olika typer, dels de som håller med och kompletterar och dels de som är dödsfiender, som alltid är emot. Egentligen är väl inget av dessa att fördra i kraftig majoritet, precis som jag skriver i mitt inlägg; det jag kallar blogmekanismen.

  Jag skulle vilja se en sammanslagning av diskussionsforum och bloggar, där man låter alla trådar starta med ett "blogginlägg", så fronten är blogg och strukturen under frontsidan är diskussionsforum. Diskussionsforum har ju så mycket bättre funktioner (oftast!) för att hålla koll på alla ens inlägg etc. Men samtidigt så är de inte lika tillgängliga som bloggar.

  Dagens Saida är alltså en hopslagning av bloggen och diskussionsforumet! :o)


  //Zac
  PS. Som en sidonot så tycker jag inte alls att du "ockuperat" min blogg, du har berikat den - på gott och ont! Du är således välkommen att skriva när du vill! :o)

  SvaraRadera
 3. TACK!:)

  Jag ska nog skaffa mig en egen blogg! Där folk får ifrågasätta mig...

  Men som Anonym sa dialoger mellan två personer eller monologer är inte så intressant. Dock så tycker jag att den kommentaren är tämligen ointressant. Inte så intressant den heller alltså.... Varför inte lägga sig i sakfrågan istället? Så du anonym berika Zac:s sida med dina åsikter. Då blir det ju inte antingen monologer eller kommentarer mellan två personer. Då kan du vara upplysande och utvecklande...;)

  Som sagt, tack din blogg är jättebra och du har tagit upp massor av intressanta saker. Jag blir ivrig, när det är frågor som intresserar mig. Men jag vill absolut inte ta över någons blogg eller ockupera den. Utan jag vill naturligtvis få respons på det som jag skriver. Helst motsatt respons så att jag kan utveckla mina tankar. Vill man ha medhåll så kan man prata med sig själv.

  SvaraRadera
 4. Jag gnäller som sagt att man inte kommenterar på min blogg, men handen på hjärtat - av alla de som jag läser, hur många kommenterar jag på? 2-3st i veckan? Säkert i överkant...

  "Vill man ha medhåll så kan man prata med sig själv."
  Låter som en blogg utan kommentarsfunktionen det! ;o)


  //Zac, som är stor nog att säga ifrån om någon tar för mycket plats! :o)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Filmrecension: Jumper

+ Underkänd , näe, detta är inget att hänga i granen - undvikes som pesten! ' Jumper ' zzzzzzzzzzz... *vaknar* Åhh, jag som tänkte skriva en liten recension... En film om en ung pojke som upptäcker att han kan teleportera sig fram och tillbaka i rummet, han är en s k "jumper"; dock så upptäcker han att det finns en organisation som gör allt för att förgöra alla jumpers. Dumunderhållning! Hål som elefanter springer igenom på höjden, dumunderhållning i dess allra, allra sämsta betydelse. Hayden Christiansen måste onekligen tillhöra sin generations absolut sämsta skådisar. Filmen är riktigt tråkig, dock med häftiga effekter och en grundhistoria som borde kunna ge filmen en chans att i alla fall ta sig över den normalt redan låga ribban för dum serietidningsaction, men nej - filmen är en riktig plåga att ta sig igenom... zzzzzzz *somnar igen* *risk för whiplashskador* //Zac +++++ Världsklass , mästerverk, måste ses ++++ Utmärkt , en rikti

co2 per kalori - Kostdoktorn excellererar

Jag använde mig för någon vecka sedan i ett inlägg, ' Vafaan - tjock av frukt?? ' av Kostdoktorns utmärkta genomgång kring sockerinnehåll i olika varor: Nu har kostdoktorn igen krossat lite illusioner , denna gång om hur svår köttuppfödningen är mot miljön: 1 liter/kilo apelsinjuice medför 4,8 kilos utsläpp av koldioxid. Produktionen av 1 kilo oxfilé medför utsläpp av 16,2 kilo. Låter som oxfilén är värst? Men inte så snabbt - en liter apelsinjuice innehåller 450 kalorier. Ett kilo oxfilé ca 2000 kalorier. Omräknat till en mängd som ger 1000 kalorier medför apelsinjuicen 10,7 kilo CO2 medan oxfilén “bara” ger 8,1 kilo! Att äta oxfilé skulle alltså kunna vara miljövänligare än att dricka apelsinjuice! Detta kan bero på att juicen skall transporteras långa sträckor (apelsiner växer knappast i Sverige), och innehåller få kalorier per vikt då den till 90% består av vatten. Skynda dit och läs - alltid läsvärd! Mer om miljön ' Miljökorkade kossor? ' ' Klappjakt p