Fortsätt till huvudinnehåll

Skippa frukten!

Det är nog ganska bra att vara ovetande om hur frukterna i allmänhet odlas... Låt oss ta bananer som exempel:

Men bananerna då, vem ska ta hand om bananerna?(*)

Bananer som vi sätter i oss 20kg per person och år har ingen rolig bakgrundshistoria... Dels bränner man ner regnskog så det står härliga till, sedan mättar man mer eller mindre jorden med diverse preperat, sedan när bananstockarna kommer fram så sätter man en plastpåse över varje bananstock som man fyller med olika typer av kemikaler för att få en god skörd. Dessa plastpåsar kastar man bara och de fortsätter att påverka miljön under lång tid. Man ser mycket ekologiska katastrofer även utanför bananplantagen, det handlar om observationer kring påverkad växtmassa till fiskdöd.

Arbetsmiljön

Sjukdomar och skador av den tunga kemikaliebehandling är inget ovanligt bland arbetarna från bananodlingarna, det handlar om cancer och rena neurologiska skador. De växtgifter som hanteras idag är bland det starkaste som överhuvudtaget får användas, och då är ändå de värsta avarterna bortrensade idag. Det är egentligen ingen miljö som någon skulle vilja gå in i utan komplett skyddsutrustning - och där odlar man människoföda...

Omogen

All frukt skördas lång tid innan den är mogen idag, mycket p g a de långa, miljöovänliga transportsträckorna. Det är mycket ovisst om hur mycket av nyttigheterna i frukten som överhuvudtaget hunnit utvecklas - antioxidanter, vitaminer och inte minst mineraler och andra spårämnen. Men även grönsaker har också denna problematik uppdagats, uppdragna på stenull med näringslösning.

"Förädling"

Till detta hör att frukterna är "förädlade" till rent absurda nivåer.

Kollar ni på SLV för att se vad grönsaker och frukt innehåller för nyttigheter - gör inte det, deras register är så hopplöst föråldrat att de inte ens själva vet hur det ligger till idag! Stickprov indikerar att t ex majoriteten av tomaterna är så urvattnade att de enligt EU:s regler numera bara duger till tomatjuice:

Tomaterna duger inte ens till juice!

Frukt- och grönsaksdiskarna i svenska butiker ser bra ut men varorna saknar smak och är näringsfattiga.
Ett test av utbudet hos de ledande livsmedelskedjorna ger skrämmande resultat.
85 procent av tomaterna var så vattniga att de inte ens dög till juice.
Källa: http://www.aftonbladet.se/vss/matovin/story/0,2789,861762,00.html

Usch, man blir mer och mer desillusionerad för varje dag som går! Tänk också på:
Frukt och grönsaker innehåller mindre vitaminer och mineraler än för 50 år sedan, visar flera studier. Järn, kalcium och c-vitamin hör till det som minskat mest. Men svenska myndigheter har inte kartlagt hälsoeffekterna.

(Samma källa som ovan.)

Tagna på sängen?

Och vi skall vara den intelligentaste rasen på jorden...

Men detta med att näringen kraftigt drygats ut är uppenbarligen helt ny och okänd information för SLV:

Men varken Livsmedelsverket eller Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, har studerat frågan.
- Det här är nytt för mig, säger Livsmedelsverkets generaldirektör Inger Andersson.
Professor Per Åman på SLU påpekar att det finns stora metodproblem när man jämför så gamla data med nya.
- Men resultatet är inte konstigt i sig. En förädling inriktad på ökad avkastning skulle kunna ge mer stärkelse och protein men mindre mineraler, säger Per Åman.

(Källa.)


Inte helt oväntat att inte SLV har undersökt, eller ens är särskilt intresserade... SLU säger:

En förädling inriktad på ökad avkastning skulle kunna ge mer stärkelse [...]

(Samma källa som ovan.)


Då är väl de nöjda med det kan man anta...

Mer kalorier för att klara RDI

- Det går att översätta näringsrekommendationerna till en fyraveckors matsedel som uppfyller kraven. Det har vi gjort på Livsmedelsverket. Men då får du i stort sett bara äta nyckelhålsmärkta produkter och 500 till 700 gram frukt och grönsaker per dag. Man måste äta mycket allsidigt för att klara det, säger Åke Bruce.
Den som inte följer menyn måste i stället kompensera genom att äta mer mat, med mer kalorier än rekommenderat, för att undvika brist på vitaminer och mineraler. Men då krävs motion för att inte gå upp i vikt.

(Källa.) Min kursevering och fetstil.

Inte bara frukt...

Svenskt vete är inte lika näringsrikt som förr. Forskare varnar för att innehållet av järn och andra mineraler inte längre täcker människors behov. Utarmningen av svensk åkerjord anses ha gått så långt att skördarna riskerar att minska.
(Källa.)

Växelbruk

Svenskt vete är inte lika näringsrikt som förr. Forskare varnar för att innehållet av järn och andra mineraler inte längre täcker människors behov. Utarmningen av svensk åkerjord anses ha gått så långt att skördarna riskerar att minska.
Källa: http://www.svd.se/dynamiskt/inrikes/did_13308384.asp

Irriterande, vad var det för fel med växelbruk? Jo, den gav inte samma avkastning år efter år... Istället har man sett till att utarma jorden. Tjoho!

Paradoxalt miljö-o-vänliga

Jag blir galen på detta, världens renaste jordbruk - PYTTSAN! De bytte till andra typer av konstgödlsel och fick därmed ner den totala gödselmängden i ton räknat, men eftersom det var starkare så blev den lokala miljöbelastningen på naturen ännu större...
Men det är min syn på framtiden, vi sågar av den gren vi sitter på...
Jag har alltid handlat allt vad jag kan i den lokala butiken och då företrädelsevis lokala varor. Dyrare, men mycket mer tillfredställande. Och sitta i bil i en halvtimme bara för att komma till stormarknaden... då kan man gott passa på att handla lite miljövänligt tvättmedel...

Äta ännu mer?!

Som en ytterligare fotnot så kan ju påpekas att SLV rekommendationer om att vi bör äta minst 500g frukt och grönt är baserat på de gamla, betydligt högre värdena på näringsinnehåll.

Så de menar att när vi ska äta mer grönsaker - så är det helt enkelt för att komma upp i samma intag av vitaminer och mineraler som man fick i sig genom betydligt mindre mängder förr...

Sannolikt måste dessa 500g minst dubblas eller heller tredubblas för att man idag skall komma upp till miniminivåerna av DRI, daglig rekommenderat intag, av olika vitaminer, spårämnen, mineraler etc. Vansinne! SLV lägger idag resurser för att analysera 35 nya livsmedel per år - och därmed så är de tvungna att rejält selektera vilka råvaror som skall uppdateras och vilka som inte ska uppdateras...

Bort med frukt in med veggies!

Min enkla rekommendation är att helt skippa frukten - och innan ni trillar av stolarna så läs vidare - skippa frukten och ersätt den med grönsaker istället. De är än så länge inte alls lika sockeruppblåsta och "förädlade". Frukt innehåller inga nyttigheter som det inte finns betydligt mer av i grönsaker.

Skicka med ungarna en paprika till skolan istället för en banan/äpple!


//Zac

(*) Ett litet citat från en av mina favoritfilmer - 'Mitt liv som hund' - av en av de stora regissörerna - Lasse Hallström. Det får allt bli ett litet utvik kring hans filmer framledes!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Och verkligheten då?

Är inte detta (går-)dagens, för att kanske inte säga årtiondets sämsta rubriksättning på ledarplats , någon ledarplats, alla kategorier? De jämställer således en person som fällts för dråp och för dubbla mord , dömd enligt konstens regler i en demokrati , som skall avtjäna resterande straff i sverige. en som fängslats och torterats för att ha utfört sina journalistiska principer och skrivit om demokratiska reformer i hemlandet ...  Jag trillade först på Expressens ledare på Nyhetstorken , men var tvungen att kolla upp om det verkligen var sant - trodde faktiskt först att det var en photoshoppad bild... Jag tror jag spyr! Men det är ganska symptomatiskt för historien om Annika Östberg , även om det är draget till sin extremaste spets av (den numera arbetslösa, hoppas jag) rubriksättaren på Expressen. Vi har gott om andra fångar som suttit länge i fängelse och som säkert skulle må bra av att luftas lite. Lite verklighetsförankring om jag får be! Att hon n