Fortsätt till huvudinnehåll

Barnfetma

Allt fler barn lider av övervikt.
Nu presenterar experterna de senaste rönen för hur föräldrarna ska bekämpa barnfetman.
Receptet är lika enkelt som tidlöst - öppna dörren och ryt: "Ut och lek!"
Källa: http://www.expressen.se/index.jsp?a=638463

Visst låter det riktigt - men att ungarna går in, öppnar kylskåpet och dricker ett par-tre dl av Colan som står därinne... Nja, kanske inte så att mer rörelse skulle göra det helt ogjort... Fast det är ett steg på vägen. Vad gäller en massa sjukdomar så grundas motståndskraften mot dessa i unga år, det gäller allt från hjärt-/kärlsjukdomar till benskörhet.

En sak som slår en är hur mycket modernt journalistarbete handlar om översättningar av artiklar från AP, TT eller någon annan större nyhetsbyrå! Ofta hämtas stoff ifrån de övriga stora tidningarna... Ganska kasst, och kanske en anledning till varför svenskan börjat få så engelska nyanser?
Men här är originalartikeln i alla fall. Den gav inget särskilt mer, så det blir väl till att söka på Lancet...

Full fart förr?

Frågan är om barn verkligen rörde på sig så mycket förr - jag är inte lastgammal, men jag kan då rakt inte minnas att det var mer barn ute förr än vad det är nu. Vad som däremot har förändrats är föräldrarnas oerhörda engagemang för att barnen ska aktiveras i någon sport! Jag flyttade runt mycket när jag var liten och bytte därmed ofta skola. Ett genomsnitt i de skolor jag gått är nog mellan tummen och pekfingret att kanske 3-4st i varje klass spelade fotboll/hockey/eller någon annan sport aktivt. Jämför detta med idag... För sjutton gubbar - det är omvända siffor!
Jag hittar nu på morgonen ingen statistik, ska leta runt lite - vad gäller statistik för vuxna så finns det intressanta siffror på Fetmaparadoxen. Det är ganska motsägesfulla siffror, inte att statistiken över motion/vanor är särskilt svårförstådd - utan att man minns att man rörde sig så oerhört mycket mer förr, vilket siffrorna inte visar... Det har nog mer med "det var bättre förr"-tänket att göra än men någonting annat. Jag är övertygad att barnen är säkert femfalt mer aktiva i någon sportaktivitet idag jämfört med förr!

Åker man in i valfritt bostadsområde med barn så blir man många gånger förvånad av hur mycket det spelas på gator och öppna områden. "Förvånad" i detta fall är ganska ofta likställt med förbannad... Härute i förorten där jag bor kan det vara rent förbannat svårt att ta sig fram i vissa områden, man får kryssa mellan alla barn som är ute och spelar/leker. Min poäng är att jag inte är saligen övertygad om att barnen är så oerhört oaktiva idag, jämfört med förr! Ska leta lite efter originalartikeln för att se vad som man missat.

Redan de gamla grekerna...

Magnus Denckers undersökning visar bland annat att både pojkar och flickor med en högre andel kroppsfett var mindre fysiskt aktiva än barn med en lägre andel kroppsfett. Fysiskt aktiva barn hade också en bättre syreupptagningsförmåga än mindre fysisk aktiva barn.
– Fetma och syreupptagningsförmåga påverkas av ärftliga faktorer men vår undersökning visade också ett tydligt samband mellan fysisk aktivitet och fetma respektive syreupptagningsförmåga, säger Magnus Dencker.
– Den gamla grekiska insikten om att man mår bra av att röra på sig har ännu en gång visat sig hålla.
(Källa.)

Tja, inget som strider mot mina åsikter i alla fall. Barn som är inaktiva är oftast tjockare i min värld också.

Aktivitetschocken!

Mätningarna med accelerometern visade att barnen allmänt sett var mycket rörliga och med råge överträffade rekommendationerna om att barn ska ägna minst en timme om dagen åt måttlig fysisk aktivitet. Pojkarna var ungefär tjugo procent mer aktiva än flickorna.
(Samma källa som ovan.)

Ojdå! Här kommer något som verkligen strider emot det som etablissemanget hela tider rapar - stillasittande barn blir tjocka barn. Jo - det stämmer, men varför går medelvikten upp i rasande fart idag, då trots det - som denna undersökningen och min erfarenhet visar - barnen är mer aktiva idag?
Till stor sorg för SLV så måste man nog mer eller mindre rikta all sin uppmärksamhet på vad barnen stoppar i sig idag jämfört med förr. Läskeblask och annat onyttigt, men även enorma mängder med sötade filer, yoghurtar, flingor, müsli o s v.
Behöver jag ens påminna om att det på senare tid står helt klart att de 4-åringar som var smalast och aktivast också var de som åt mest fett, och då i huvudsak mjölkfett? Är inte det rent hjärtskärande inkompetens som ligger bakom en så hjärndöd politik som SLV driver när det gäller barnen idag. Hur många fler ska ta sina första fett-fria steg på den långa vägen mot fetma, sjukdomar och förtidig död?

Sjuk inställning?

Idag rapporteras det om misstankar för grov fridskränkning i AB, en styvpappa som tvingat sin dotter att springa upp till 2.8mil, dragit in på maten - allt för att förhindra att dottern skulle bli fet. Även om styvpappan givetvis är oskyldig tills motsatsen bevisats så är det ett uttryck för hur sjuk vår syn på fetman har blivit.

Socker, socker, socker

En ännu opublicerad rapport från Livsmedelsverket, som SvD Näringsliv tagit del av, visar att en genomsnittlig fyraåring i Sverige får i sig dubbelt så mycket socker per dag än vad som rekommenderas, 55 gram mot 28.
Källa: http://www.n24.se/dynamiskt/ravaror/did_13260939.asp

Kanske t o m ger mer effekt att halvera detta, helt onödiga energiintag? Springa mer, som synes ovan, är knappast lösningen...//ZacKommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Beeeeenjamin!

Jag läser i Expressen :  Benjamin är glad. Benjamin köper nya byxor. Benjamin är nöjd. Benjamin får syn på tvättrådslappen i byxorna; På tvättrådslappen stod det två separata instruktioner – en för kvinnor, och en för män. Kvinnoinstruktionen var de riktiga tvättråden, medan männen fick följande råd: "Don't even try, just give to:", följt av en pil till ordet "women". Benjamin förstår att det är ett skämt, men "sunkigt och ofräscht" . Benjamin blir chockad. Benjamin blir ilsk. Benjamin säger "det är sexistiskt, helt enkelt" . Benjamin klipper av lappen för att han klarar inte av att gå runt en sådan lapp. Benjamin publicerar en bild med lappen på Facebook. Benjamin hoppas på att den sprids. Benjamin märker att den sprids. Benjamin hamnar i Expressen. Benjamin verkar gladare igen. Jag tänker:  Benjamin kanske borde skaffa sig ett liv?

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Galen flyktingpolitik - och oansvarig

Flyktingpolitiken måste vara hållbar - även på fem, tio års sikt. Är vi inte beredda att vara första destination i alla lägen, kan inte Sveriges flyktingpolicy skilja sig radikalt från andra länders. Och om integrationen inte hinner med migrationen, skapas enklaver. Vilket kan leda till att människor som flyr hit, från förtryck och förföljelse, finner att samma strukturer har vuxit upp här. ( Källa .) Ja, vem ställer inte upp på detta? Bland det värsta jag vet är plakatpolitik där man signalerar godhet och handlingskraft och sedan vänder ryggen till och förnekar problemet. Offrar de man värnar om. Så har flyktingpolitiken fungerat i mångt och mycket. Sverigedemokraternas inflytande på stora delar av den svenska debatten har varit oproportionerlig och bedövande. Debatten har sedan snedvridits av twittervänstern som har styrt in debatten på att debattera SD och ingenting utom SD. Amen! Att debattera något annat har tolkats som en typ av tyst medgivande av SD's existens. G