Fortsätt till huvudinnehåll

För övrigt anser jag att Skivbolagen bör läggas ner

Branschen är i gungning överhuvudtaget, och att erbjuda konsumenterna något extra när de köper skivan har inte slagit skivbolagen överhuvudtaget...

Priset är mysko överhuvudtaget - 'Brother in arms' som var det första album jag köpte på CD kostade om jag inte minns fel 169:- Det var iofs en hel del år sedan, men nog borde det ha sänkts under tiden?

Idag spelas det (skit-)musik i radio dygnet om, det finns hur mycket gratismusik att lyssna på som helst och det finns massa annat att bränna pengarna på. Konkurrensen om ungdomars pengar är 100-falt hårdare idag än för bara ett decennium sedan.

Sifferlek

En ful sak som skivbranschen hela tiden gör är att de jämför siffrorna idag med siffrorna kring sekelskiftet då CD:n hade fått sitt breda genombrott - då köpte nämligen alla sina gamla album på CD och gav därmed en enorm merförsäljning.

Skivbranschen har inte sett bottnen än tror jag, men priserna lär knappast sänkas ändå...

Olagligt med DRM!

Vi har alla rätt att kopiera av vänner - det är därför vi idag betalar extraskatt på kassetter, CD-R och DVD±R, men DRM gör det i de allra flesta fall omöjligt!? Är det inte en fantastisk situation där jag som konsument betalar skivbolagen pengar som de delvis använder för att fortsättta utveckla DRM-strunt som gör att mina konsumenträttigheter får stryka på foten, att jag får en massa problem och inte minst att jag inte - i vissa fall - ens kan göra backup på skivor/MP3-or jag faktiskt köpt? Jag kan räkna upp ett dussintal tillfällen då mitt liv hade blivit betydligt enklare om jag helt enkelt hade dragit ner musiken från nätet.

Dömda på förhand

Så länge som skivbolagen inte förstår denna problematik så är de helt enkelt dömda till undergång. De har helt enkelt inte monopol på hur vi konsumenter vill konsumera vår musik.

Det ploppar upp community efter community som faktiskt tillgodoser mångas musikbehov idag, artisterna lär snart förstå att de kan skippa steget med skivbolag och stoppa de pengarna som ett onödigt mellansteg tar i egen ficka.

Tappat greppet?

Och stämmer ett stycke i piratpartiets måndagsbrev denna vecka så måste jag säga att min häpnad är helt gränslös:

I samma veva kryper det fram att det har blivit svårare att sälja begagnade CD-skivor i flera delstater i USA än det är att sälja vapen. För att få sälja en begagnad CD till en butik så att den kan gå tillbaka in i cirkulation (och därmed konkurrera med nya skivor från skivindustrin), så måste du dels lämna dina fingeravtryck, butiken måste spara en kopia av din legitimation, och dessutom får du aldrig pengar för skivan, utan bara ett tillgodokvitto i samma skivbutik. Butiken måste också hålla fast vid skivan i en månad innan de får sälja den vidare. Jag förstår visserligen att skivindustrin har ett intresse av att bara sälja nya skivor, men är inte det här lite väl respektlöst mot de som en gång köpt skivorna? De som normalt brukar kallas "kunder"?

Impulskonsumtion

Vi har så mycket att välja på att exklusiviteten i en skiva musik betyder noll och intet. Vi impulskonsumerar idag, vi plockar åt oss 3 musik-CD för 99:- i kassakön på ICA. Lyssnar på skivorna och sedan åker de in i hyllan och glöms ofta bort. Musiken har blivit slit och släng - och skivbolagen stretar emot utvecklingen genom att hålla kvar priserna på en exklusiv platå.

För att avrunda och konkludera lite så är CD idag i mitt tycke det minst obekväma alternativet - om man undantar DRM-fria MP3-or direkt från nätet.

Men priserna på musik måste ner till lösgodisnivåer!

//Zac, som för övrigt anser att det inte gjorts någon riktigt bra musik sedan 'The Wall'

Kommentarer

 1. Jag har slutat ogilla DRM för att det hindrar laglig kopiering av skivor, mest för att jag hittils aldrig stött på en enda CD jag inte kunnat förbigå kopieringsskydded på genom att hålla ner shift medan skivan laddar. Det är alltså fullständigt meningslöst. Problemet är att det är farligt, dels för att det medvetet fråntas oss våra rättigheter, dels för att skivbolagens kopieringsskydd blir allt mer aggressiva till den punkt de slutar vara skydd och blir till hot istället.

  För övrigt en mycket bra post!

  SvaraRadera
 2. Jag har faktiskt inte köpt en enda skiva på många år nu i protest mot de giriga skivbolagen. Dels finns det bra musik att ladda ner, och dels så är det riktigt kul med mycket smala internetradiokanaler som kör musik utan avbrott dygnet runt.

  Tack för övrigt! :o)


  //Zac

  SvaraRadera
 3. Jag förstår inte vad du menar med att "skivbolagen" ska läggas ned... Även om en artist ger ut sitt eget material så måste han bilda eget skivbolag. Det måste ju finnas en "ansvarig utgivare" som är ansvarig till att alla får betalt. I musikbranschen jobbar ALLA mot procent på såld skiva. Ingen får "lön". Det som anses av alla andra som en självklarhet (lön) är i musikbranschen helt avlägset. Nej allt jobbar gratis och sen om det säljs så får man en del av kakan. Skivbolaget är sammordnare och ger ut förskott på din del om du är en bra förhandlare... För varje låt som ett skivbolag ger ut skrivs det en massa kontrakt med t.ex. producenten (direkt) och upphovsmännen (genom deras representant NCB) och det är skivbolagets ansvar att dela pengarna efter alla kontrakt. Det här är ett "skitjobb" som ingen artist kan/vill göra själv utan man MÅSTE ha administrativt folk som sköter det. Sen kan man tycka att vissa skivbolag tar för hög procent (artister som bara vill synas och offrar pengar för en karriär), men att "avveckla" skivbolag är idiotiskt. Då får INGEN betalt...... Bättre är att utveckla bolagen, reglera branschen och ge dom schysta spelregler (IPRED) så marknadskrafterna kan bestämma. Musikbranschen är en s.k. högriskbransch och där tar alltid investerarna (skivbolagen) högre procent. Vi måste ge musikbranschen BÄTTRE förutsättningar. Då kommer vi få ett friskare musikutbud.

  SvaraRadera
 4. Ju färre mellanhänder desto bättre, både rent mänskligt, musikaliskt och inte minst rent ekonomiskt. Ju närmre musikens utövare är sin publik desto bättre. Två enkla principer.

  Har faktiskt lite svårt att förstå att man har så svårt att få betalt för ren arbetstid som alla andra? Min bilmek är faanamig en ren konstnär på det han gör, men han tar ändå bara 300:-/timme...

  Du vidhåller gamla strukturer som försvårar utveckling. Jag ser gärna att de stora skivbolagen som styr topplistorna dör illa kvickt! Passa också på att riva ut skiten till upphovsrättslagstiftning som vi har så kan vi anpassa både den och branschen till 2000-talet och intenrnet...


  //Zac

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Beeeeenjamin!

Jag läser i Expressen :  Benjamin är glad. Benjamin köper nya byxor. Benjamin är nöjd. Benjamin får syn på tvättrådslappen i byxorna; På tvättrådslappen stod det två separata instruktioner – en för kvinnor, och en för män. Kvinnoinstruktionen var de riktiga tvättråden, medan männen fick följande råd: "Don't even try, just give to:", följt av en pil till ordet "women". Benjamin förstår att det är ett skämt, men "sunkigt och ofräscht" . Benjamin blir chockad. Benjamin blir ilsk. Benjamin säger "det är sexistiskt, helt enkelt" . Benjamin klipper av lappen för att han klarar inte av att gå runt en sådan lapp. Benjamin publicerar en bild med lappen på Facebook. Benjamin hoppas på att den sprids. Benjamin märker att den sprids. Benjamin hamnar i Expressen. Benjamin verkar gladare igen. Jag tänker:  Benjamin kanske borde skaffa sig ett liv?

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Galen flyktingpolitik - och oansvarig

Flyktingpolitiken måste vara hållbar - även på fem, tio års sikt. Är vi inte beredda att vara första destination i alla lägen, kan inte Sveriges flyktingpolicy skilja sig radikalt från andra länders. Och om integrationen inte hinner med migrationen, skapas enklaver. Vilket kan leda till att människor som flyr hit, från förtryck och förföljelse, finner att samma strukturer har vuxit upp här. ( Källa .) Ja, vem ställer inte upp på detta? Bland det värsta jag vet är plakatpolitik där man signalerar godhet och handlingskraft och sedan vänder ryggen till och förnekar problemet. Offrar de man värnar om. Så har flyktingpolitiken fungerat i mångt och mycket. Sverigedemokraternas inflytande på stora delar av den svenska debatten har varit oproportionerlig och bedövande. Debatten har sedan snedvridits av twittervänstern som har styrt in debatten på att debattera SD och ingenting utom SD. Amen! Att debattera något annat har tolkats som en typ av tyst medgivande av SD's existens. G