Fortsätt till huvudinnehåll

Mac vs PC

Varför en post om datorer? Tja, jag ser i loggen att en hel del faktiskt kör Mac! Roligt, så jag tänkte dela med mig av lite reflektioner kring Mac vs PC. Håll till godo.

Världens bästa GUI?

Vad gäller GUI:et till hårdvaran så fungerar det fruktansvärt smidigt:
  • Att störta hem och koppla upp sig på mitt trådlösa nätverk - skitsmidigt! Det var *INTE* så med mina bärbara PC-diton kan jag säga...
  • Att ta datorn till jobbet och bara öppna den där och PowerBooken kopplar upp sig automatiskt till det trådlösa - skitsmidigt! Det var *INTE* så med mina bärbara PC-diton kan jag säga...
  • Att koppla upp sig via bluetooth till mobilen och surfa lite - skitsmidigt. Det var *INTE* så med mina bärbara PC-diton kan jag säga...
  • Att byta lite hej vilt mellan olika externa skärmar/tv-apparater - skitsmidigt. Det var *INTE* så med mina bärbara PC-diton kan jag säga...
Den fungerar helt enkelt fruktansvärt bra som en mobil-bärbar. Det var *INTE* så med mina bärbara PC-diton kan jag säga...
Jag har sammanlagt haft närmre ett dussin bärbara PC av olika fabrikat och jag kan bara säga en sak - det kommer inte bytas några mer märken efter PowerBooken, det kommer fortsatt bli Apple!

Disclaimer...

Men smaken är som baken - jag spelar inte några spel - jag har (fortfarande) en extra bärbar PC och en schysst stationär PC, samt några andra servers (LINUX) etc. Men för de som verkligen vågar att pröva ett byte tror jag belöningen blir stor, de som bara vill konfirmera sina fördomar mot Mac - strunta i det...

Svårt att jämföra

Förutom att det känns lite pubertalt att försöka köra igång ett flamewar här, så vill jag påpeka svårigheten med att jämföra två OS; och då framför allt när de kör på två helt olika arkitekturer… Lite mer intressanta tester kommer nog tids nog… Men med Vista så kommer MS närmre, men att först nu ha implementerat saker som funnits i OSX i två, tre år imponerar i alla fall inte vidare mycket på mig.
Jag vet inte om jag blivit för gammal för att kasta bort tid på att hålla på att mäta saker -
"Hey, min mikrovågsugn därhemma är på 2100W!!!"

Testa först!

Cudos till de som vågat, med öppna sinnen, att testa Mac(/OSX) för det den är – en dj*vligt duglig, trevlig, väl fungerande och rent av mysig dator att arbeta med! Det är kanske med många lite som med barnen hemma:
Smaka maten innan du säger att det är äckligt...
Det kommer ner till det oerhört omätbara som känsla - att ha kommit över den initiala tröskeln till OSX innebär i de allra flesta fall att man fortsättningsvis sitter och irriterar sig i windows på saker som fattas och är osmidiga...

Programutbudet?

Apple idag bara säljer datorer som i princip är pc (dock snyggare) med intel-processorer och nästa generations BIOS, så kan man utan problem köra windows på den - varför man nu skulle göra det? Möjligtvis för att spela annars har du världens bästa OS i OSX, som jag ser det. Nu kommer iofs MS med sitt Vista som minskar skillnaderna i huvudsak genom att MS i huvudsak OSX-ifierar sitt nya operativ...
Redmond, Start Your Photocopiers
Jag har aldrig ångrat min migrering även om jag har en pc för spel och de få applikationerna som inte finns/stöds på min Mac. Vad gäller film etc så kör jag med VLC - inga problem alls alltså.
Har man inget behov av att spela så fungerar Parallels Desktop alldeles utmärkt för att köra windows i en virtualiserad miljö direkt från skrivbordet på OSX. Fungerar perfekt och jag uppskattar hastigheten till kanske 80% av "normalt" - då ska påpekas att MacPro:n säkert är 200% snabbare än mina tidigare bärbara så hastigheten är väl i paritet med mina andra bärbara windows-only...
Nu kostar väl Parallel runt 600-650SEK, men har man behov av windows och inte har lust att starta om när man ska köra något MS™ så är det supersmidigt att peta igång windows direkt på skrivbordet; väl använda pengar alltså.

Religiöst

Det är mycket religiöst när det gäller debatterna kring pc vs Mac, men det är sååååååå få från pc-lägret som verkligen har egentlig erfarenhet från Mac, däremot är det mängder av Mac-användare som kanske kört pc innan, eller använder pc på jobbet etc. Så vad jag säger är att du bör i allmänhet lita mer på Mac-sidan!

Kvalité och pris!

Tror inte att det är så stor chans att priset i sig minskar. Apple har stakat ut sitt revir och det är i den högre prisklassen. Det handlar om marknadsföring. I och med att man är dyr så markerar man att man står för klass och kvalité - men man måste s a s vara dyr och leverera! Fast visst finns det jämförelser som faller väl ut till Apples fördel.
Oavsett så har Apple en mycket lång livslängd på sina prylar - det är mycket gammal hårdvara som relativt enkelt drar runt på OSX.

Bättre av uppdateringar?!

En annan sak som aldrig berörs - för varje större systemuppdatering av OSX så blir maskinen verkligen smidigare och snabbare! Oerhört imponerande! Det är ett signum för kvalité tycker jag; windowsburkarna blir knappast snabbare med varje servicepack och uppdatering... *tröööööögt, hjärtklappning och irritation*
Inte för att man kan garantera något överhuvudtaget när det gäller datorer, men jag anser att OSX är ett mycket, mycket stabilare system än något av MS operativssystem. Den enda gång jag har haft strul har varit när jag mekat runt med olika domäninloggningar.
Så även på stabilitetsområdet tycker jag att OSX är vida överlägset windows. Vi kör 4st OSX-servrar på jobbet och en handfull OSX-klienter. Även om vi kör betydligt fler windowsburkar så är strulet inte jämförbart alls.


//Zac - som faktiskt inte är Mac-taliban...

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Och verkligheten då?

Är inte detta (går-)dagens, för att kanske inte säga årtiondets sämsta rubriksättning på ledarplats , någon ledarplats, alla kategorier? De jämställer således en person som fällts för dråp och för dubbla mord , dömd enligt konstens regler i en demokrati , som skall avtjäna resterande straff i sverige. en som fängslats och torterats för att ha utfört sina journalistiska principer och skrivit om demokratiska reformer i hemlandet ...  Jag trillade först på Expressens ledare på Nyhetstorken , men var tvungen att kolla upp om det verkligen var sant - trodde faktiskt först att det var en photoshoppad bild... Jag tror jag spyr! Men det är ganska symptomatiskt för historien om Annika Östberg , även om det är draget till sin extremaste spets av (den numera arbetslösa, hoppas jag) rubriksättaren på Expressen. Vi har gott om andra fångar som suttit länge i fängelse och som säkert skulle må bra av att luftas lite. Lite verklighetsförankring om jag får be! Att hon n