Fortsätt till huvudinnehåll

Köttproduktion och miljön

Eftersom jag är en riktig sucker som låter mig provoceras av veganiska idiotier (grönsaker?), så tänkte jag passa på att här i inlägg dra lite elementa om bl a köttproduktionen.

Koldioxidutsläpp

Kodioxidutsläppen när det gäller kött belastas till mycket stor del av tillverkningen och hanteringen av fodret till kor/grisar etc. Det går för övrigt åt mellan 7 och 10kg foder för varje kilo kött. Det är en lätt måltavla för alla vegetariska meningsmotståndare – och fantastiskt svårt att försvara sig mot.

Så länge vi i huvudsak konsumerar spannmålsuppfödda köttdjur så är detta en belastning för LC-anhängare.

Jag har lyckan att ha tillgång till gräsuppfött nötkött från Brasilien i min affär hemma, vilket gör att jag faktiskt kan tillfredsställa både mitt naturliga köttbehov samt mitt värkande samvete till både överlägsen kvalitet och pris! ;-)

Oduglig åkermark

Det finns oerhörda arealer som bara duger åt boskapsskötsel - de duger helt enkelt inte som åkermark. Ungefär 70% av jordens landyta är helt oduglig som åkermark, men oftast inga större problem att hantera djurhållning.

Felaktigt antagande

Ett systemfel som jag förstår det är att man enbart räknar med hur vi föder upp boskap idag. Tradionellt grönbete ger förutom betydligt bättre kött, även någonstans runt en femtondel så mycket energiåtgång. (Med brasklapp om att jag minns fel om just femtondelen).

Kött och regnskogarna

Vegetarianerna, och veganerna har en förmåga att bli lite väl selektiva när det gäller påhitt om att regnskogarna nästan enbart huggs ner för att göra plats för köttuppfödning. Regnskogarna huggs dessvärre ner p g a många olika anledningar. Det handlar om ge plats för odlingsbar mark, för boskap och inte minst för att resten av världen av någon anledning skattar exotiska träslag högt! Sedan är behovet av bränsle nästan omättligt, man tillverkar papper, möbler. Röjande av vägar till och från gruvdriften som sakta vuxit fram är inte heller att förakta, gruvdriften och dess krav på utrymme är ytterligare en faktor.
Städerna växer, kravet på energi därifrån resulterar i dammbyggen o s v.
Att enkom peka ut köttproduktionen som ensam faktor till att "världens lunga" minskar i storlek är i högsta graden felaktigt, men visst - många bäckar små... men det är långt ifrån den svart-vita köttfråga som vegetarianer/veganer vill ha den till...

Fisande kor!

Världsproduktionen av kött ökar snabbt och svarar redan för 18 procent av de utsläpp av växthusgaser som orsakats av människan. Det visar en rapport från FN:s jordbruksorganisation, FAO.
Källa: http://www.svd.se/dynamiskt/inrikes/did_14658110.asp

Läser man ytterligare lite längre ner:
Orsaken är en kraftigt ökad konsumtion i kombination med att en större del av jordens djur föds upp på modernt västerländskt sätt. I stället för att äta gräs och annan naturlig föda, och därmed utnyttja solenergi och fotosyntes, får djuren ett ensidigt foder som främst baseras på fröer, inte minst soja och majs. Det fodret slukar mycket fossila bränslen vid odling, förädling och transporten till djuren. Dessutom bidrar inte minst sojaproduktionen i Brasilien till avverkning av regnskogar vilket frigör ytterligare koldioxid.

Sämst lämpade för sin nya föda är nötboskapen vars välkända magar är högeffektiva fermenteringsanläggningar, optimerade för att tillgodogöra sig en gräsblandning med små naturliga inslag av frön. När de stärkelserika fröna i stället tillåts dominera sjunker ph-värdet i förmagen våmmen, och korna får kroniskt ont i magen. Det är inte bara ett systematiskt djurplågeri som kan leda till att djuret dör, utan orsakar också ett slags bisarrt pruttande av växthusgaser som vore tragikomiskt om det inte vore för att det sker i industriell skala i hela världen, utgör ett hot mot oss alla och enbart kan beskrivas som tragiskt.

Djurplågeri!

Så förbannad man blir!
Alla djur oavsett anledning till varför man håller dem, har rätt till att leva så naturligt som möjligt - allt annat borde kvalificera in som djurplågeri! I detta är en grundpelare att de måste ha rätt till att äta sin naturliga föda så långt det går.
Vansinne att den absoluta majoriteten av miljöpåverkan vid köttproduktion skall vara att frambringa en för boskapen, helt onaturlig kost och dessutom öka risken för onödig plåga!?
Joo - "Köttet blir nog bara bättre av den stress som djuren erfar efter gasattacker och onaturlig tillväxt...
" - NOT!

Massor av antaganden

Ungefär 35 procent av alla utsläpp av koldioxid i Sverige kommer från sjöar och vattendrag visar nyligen publicerade svenska forskningsresultat.
---
Ett vulkanutbrott släpper ut mer koldioxid & gifter än sverige under flera decennier.
---
I Science Magazine visar svenska och finska forskare i rapporten "High Natural Aerosol Loading over Boreal Forests" att även Nordens barrskogar, granar och tallar, producerar stora mängder luftförorenande partiklar. Ju högre temperaturer desto mer partiklar produceras. Mängderna av partiklar är så stora att vid nordliga sommarvindar utgör de majoriteten av luftföroreningarna över den norra barrskogsregionen på jorden. Dessa naturliga organiska föreningar kan uppgå till hela 1.400 miljoner ton per år.

Om vi tycker att det råder många motsatta åsikter när det gäller näringslära så är det inget jämfört med den villervalla som råder kring klimatmodeller... ;-)
Det enda jag kan säga med säkerhet är att 99% av alla debattörer har fel...

Fattigdom och politik

För det första - svälten idag handlar enbart om fattigdom och orättvis handelspolitik. Visst kan krig och naturkatastrofer slå in, men sjutton vet om inte i alla fall jag skyller även dem på handelspolitik... Enligt siffror jag sett så producerades nog med mat år 2000 för att föda 12 miljarder människor. Det är fel på hur den maten distribueras - inget annat...

Onaturliga risfält

Har man som vegan åsikter om bieffekterna när det gäller köttproduktionen så kan jag meddela att det dessvärre finns ganska svåra problem på hemmaplan - risproduktionen enbart orsakade ex 1993 i runda tal 155 miljoner fall av malaria, 500 miljoner människor fick influensa samma år efter kontakt med fåglar i de ganska onaturliga risfälten etc. Människans födoproduktion har alltid varit behäftad med dylika problem, att försöka producera vår egen mat innebär alltid att man gör mer eller mindre våld på naturen och dess känsliga kretslopp.

Onaturligt utnyttjande

Det är också så att det enahanda bruk av åkrar för enbart växtbruk som vi ägnar oss åt idag, lämnar efter sig död jord som bara behöver mer och mer konstgödsel. Samtliga grödor idag är rejält urvattnade p g a överbruk. Växelbruk är det enda ekologiskt hållbara! Och vilka djur är det som ska beta på de fälten? Vegetarianer kanske? Man får mer än dubbelt så mycket skörd från åkrar där man praktiserar växelbruk...
Dagens jordbruk är ute på en farlig väg, p g a det onaturliga utnyttjandet av jorden så krävs mer och mer besprutning och konstgödsel. Enda vägen är tillbaka, till ett växelbruk som stödde kretsloppet.

Så fel det blev...

Läs mer om hur sjuk vår livsmedelsproduktion, och i detta fall frukt/grönsaksproduktion är - i mitt inlägg om 'Skippa frukten'.

Billigare grödor?

Vad skulle hända om vi alla blev vegetarianer? Jo, priset på exempelvis spannmål skulle givetvis raka i höjden! Det bidrar knappast till mättnaden för de fattiga svältande i Afrika...
Mer deprimerande läsning från dokumentären "We feed the world".

Hjälp till bönder

En ytterligare sak - det är panik i LRF:s korridorer idag - för det visar sig att man bygger hus allt oftare på vår bästa åkermark. Och needless to say - det är ganska kört med att s a s reversera utvecklingen...
Rapporten handlar om fenomenet "urban sprawl" som fritt översatt betyder "städernas okontrollerade utbredning". Av rapporten framgår att mellan åren 1990 och 2000 bredde städer och vägbyggen ut sig på 8 000 kvadratkilometer mark i Europa. Det motsvarar ett område lika stort som landet Luxemburg eller 0,25 % av den sammanlagda europeiska jordbruks-, skogs- och naturmarken. Vidare framgår att under de senaste 20 åren har de bebyggda områdena ökat med 20 procent, medan folkmängden enbart ökat med sex procent. I rapporten spås att år 2020 kommer 80 procent av Europas invånare att bo i städer.
[...]
Av länsstyrelsens rapport framgår att enbart i Skåne har på 40 år närmare 14 000 hektar av Sveriges bästa åkermark försvunnit för att ge plats åt byggnader och vägar. Vidare framgår att under de närmaste 20-30 åren kommer ytterligare 9 000 hektar av den skånska åkermarken att bebyggas enligt översiktsplanerna. I Jordbruksverkets rapport konstateras att exploateringstrycket på den svenska jordbruksmarken har tredubblats de senaste tio åren.
Länk

Och det handlar alltså inte ens om någon köttproduktion alls... Räknar man lite så kommer det alltså om 20-30år ha försvunnit 230 miljoner kvadratmeter åkermark, bara i skåne...

EU...

De mängder mat som förstörs bara inom EU för att hålla våra egna bönder under armarna... Näe - det är på tok för billigt att transportera!

Lösningen?

Vad är lösningen då?
Att leva på luft och kärlek?
Att leva som vegetarian, eller ännu värre som vegan kräver enorma kunskaper jämfört med en normal kosthållning - en köttbit och grönsaker och du har allt du behöver på en tallrik!

Konsumentmakt!

Jag personligen försöker med min plånbok som vapen i så lång utsträckning jag kan premiera hög kvalitet och etisk drift, detta gäller både köttproduktion och annat bruk av jorden. Underskatta absolut inte detta vapen!

Att sluta äta kött visar bara på att man väljer äta något annat - att selektivt välja bra kött visar var pengarna finns och därmed har man gett köttproducenterna den trigger som behövs.

Tyvärr är jag relativt ensam om detta, de flesta räknar bara kronor och ören och struntar i kvaliteten på det de konsumerar så länge som det är billigt. För mig har det en gourméaspekt - bra producerat kött är godare och därmed oändligt mycket mer attraktivt för mig. Dagens kraftfoder kostar på som sjutton - ger stressat och urselt kött ur både fettsynpunkt och smak.//Zac

Kommentarer

 1. Bra inlägg, tack! Håller med om det mesta, särskilt slutklämmen, "visa var pengarna finns"!

  /fetsmart

  SvaraRadera
 2. Tack. Jag är så trött på veganers naiva sätt att resonera på...

  Jmfr med bilindustrin. Tycker man att det görs för miljö-o-vänliga bilar så är det inte rätt strategi att inte köra bil, det är ett mycket bättre sätt att istället åka miljöbil - visa bilindustrin vart pengarna finns!

  Vad är annars alternativet för biltillverkarna - att lägga ner biltillverkningen? Tror knappast det är något de ens reflekterar över. Mycket bättre att låta dem justera sin produktion istället... Och med miljöbilar blir nog alla glada! ;-)


  //Zac, som vill ha mer miljökött att välja på i affären!

  SvaraRadera
 3. Vikingmormor har också hittat brasilianskt naturbeteskött. Noterar i en ovetenskaplig test; att hunden och katten väljer naturbetesköttet hellre än "vanligt" Katten har verkligen vitaliserats av det råa köttet, vovven går långsamt ner i vikt.

  I debatten på FIb igår, där Frank N gjorde ett bra jobb, - hade ett bottennapp, veganen påstod att det skulle gå bra att låta hundar äta vegan- och vegetarisk kost.

  SvaraRadera
 4. Jag skummade igenom den debatten, men jag missade tydligen den oerhört korkade aspekten att hundar skulle må bra på vegankost...

  Är själv uppvuxen i en kennel och det är en enorm skillnad på vanlig hundmat och köttkost!


  //Zac

  SvaraRadera
 5. Upptäckte ett kompletterande inlägg av Johanna Söderlund på den utomordentligt välformulerade och väl underbyggda 'Kost och Hälsa'.

  Om jag får lov att vara lite smickrande oss bloggers emellan, så är Johannas blog sannolikt den sista kostblogg jag skulle sluta läsa. Mycket hög kvalité och hög läsbarhet. Hon har ett tydligt mål med sina inlägg, och i stort sett alltid en mycket god grund i den vetenskapliga myllan! Jag å andra sidan orerar mest och flyter som sjutton mellan ämnena, men jag försöker bli bättre... :o)


  //Zac

  SvaraRadera
 6. Kanske ska man ha varit med om en slakt av en ko, ett får eller en gris innan man tar definitiv ställning i frågan. Kanske ska man ha gjort för egen hand. Vi fjärmar oss ju skönt mycket från det obehagliga i livet, och så kör vi på som om ingenting har hänt. Eller som om det inte angår oss.

  SvaraRadera
 7. Helt korrekt, du anonyme. Vi i det moderna samhället fjärmar oss från allt obehagligt. Det gäller sjuka, det gäller handikappade, det gäller gamla, det gäller döende människor och inte minst döda människor. Det handlar om inlärning, jag har ex haft katter som tittat på levande möss med avsmak... ;o)

  Jag har haft jobb som inneburit att jag sett köttindustrin inifrån på nära håll. Och det är ofta en ren industri, med allt vad det innebär. Jag är stark motståndare till hur dagens köttindustri ser ut och fungerar. Det finns inga genvägar till hur bra mat produceras! Det gäller tomater såväl som biffdjur.

  Det finns ingen som helst anledning till att inte behandla vår gröda på något annat sätt än etiskt. Ett bonus-egenvärde för mig är att kvalitén blir bättre.

  Jag har som sagt all respekt för veganer, då de för fram personliga etiska och moraliska skäl till att inte äta animalisk föda. Men vegetarianer som påstår att det skulle vara nyttigare att hoppa över kött… HUA!

  Evangelister av endera slaget har jag ju givetvis svårt för – det är ju vi fanbärare som slår ihop först! ;o)


  //Zac

  SvaraRadera
 8. Inte metangas, men väl om ekologiskt lantbruk, som ju bör uppmuntras.

  Senaste nytt från Danmark; de ekologiska mjölkbönderna har testat en mobil mjölkningsrobot. Den mjölkar korna ute på betet och korna vande sig snart. Tyvärr blev belöningen för kon efter mjölkningen var klar – en giva kraftfoder. Roboten rymmer en 4000 liters kyltank och kommer till försäljning till årsskiftet.

  SvaraRadera
 9. Du har vettiga argument men jag undrar över det köttet från brasilien du handlar. Funderat på vad transportsträckan kostar för miljön? Vad har du emot att vara vegeterian när du tycker att dagens köttindustri är hemsk? Intresserad över hur du resonerar

  SvaraRadera
 10. Jag har varit i kontakt med naturkött och fått hänvisningar till LRF vill jag minnas. Då miljöbelastningen är mer eller mindre noll för fodret (grässtäpper) så minskar den totala belastningen enormt. Dessutom är fartygen stora och oerhört energieffektiva per kilo last, vilket gör sitt till.

  Jag hittar tyvärr inte mitt inlägg där jag redogör för detta just nu. Lär säkert återkomma i detta.

  Vad gäller frågan att sätta press på köttbranschen så har jag också behandlat det i ett just nu svårhittat inlägg... :o)

  I korthet tror jag betydligt mer på att visa köttproducenterna var pengarna finns genom att handla kvalitetskött. Att sluta äta kött innebär att de får dra ner på kostnaderna kring produktionen ännu mer - och resultatet av det är knappast svårt att förutse.

  Visa var pengarna finns!


  //Zac, smickrad över berömmet.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Avväpna polisen!

Alltså, jag har varit, på goda grunder, oerhört kritisk mot polisen innan... Men hur faan hanterar de sina vapen?? Gång på gång så läser man om hur poliser står och blundar och tömmer sina vapen i hyggligt rätt riktning ... Ta ifrån dem vapnen! Från de tragiska händelserna i Malexander där poliserna trodde att bildörrarna skulle ge dem skydd(!) från automatkarbiner till de senaste årens klumpiga hantering av ensamrätten till dödligt våld. Det är faktiskt dags att poliserna i Sverige tas ifrån sina vapen, det är möjligt att de känner sig säkrare, men det är sannerligen inte säkrare för befolkningen längre! Vår polis kan helt enkelt inte hantera vapnen på rätt sätt. Varför klarar sig den normala polisen i både Norge och i Storbritannien normalt utan vapen - har vi så mycket värre kriminalitet här? *retorisk fråga eftersom det står klart för alla att vi inte har det...* England En överväldigande majoritet av poliskåren vill fortfarande förbli vapenlösa i England