Fortsätt till huvudinnehåll

Hata cyklister i gatan!

Bilisten blev sur på Andreas för att han inte använde cykelbanan och körde på honom bakifrån.
Nu åtalas – Andreas. För att han cyklade på gatan.
– Larvigt att åtalas för ett brott som ger 300 kronor i böter, säger han.
(Källa.)

Klart att idioten i bilen skall åtalas, men det är dags att cykelterroristerna skall lagföras också! Hur vältrimmade dessa havremopeder än är så går det saktare än 50km/h och de innebär en rejäl bromskloss för oss andra trafikanter. Jag säger inget om landsvägar etc, men när det är en cykelbana 2 meter bort?

Själv?

Jag hade nog lagt mig framför cyklisten i fråga och sedan tvärnitat tror jag...

Uppdatering, fördjupning och förtydligan

Hmm, nu dagen efter så ser jag hur pass aggro inlägget låter. Från början så tänkte jag en humoristisk touch, men lite tidspress (skrev under jobblunchen) gjorde nog att den slog fel...

I 100% av fallen så skall ansvaret i trafiken fördelas att först och främst tilldelas bilisterna, sedan cyklister och gångtrafikanter. Enkelt baserat på dödlighet i trafiken.

Jag bor i ett cykelstråk och har inget som helst emot dem där, min irritation handlar om när dessa motionärer cyklar runt inne i städerna och fungerar som bromsklossar och hinder - där det är cykelbana några meter bort. Cyklisten själv tycker det är irriterande med gångtrafikanterna på cykelbanan så de väljer att själva utgöra exakt samma irritation fast på allmän väg... Det gör mig förbannad.

Längs de större vägar i tätort som jag trakterar finns det alltid - alltid - cykelbana. Men trots det så får jag kryssa mellan cyklister nästan dagligen. Jag förstår att det är smidigt att ligga på marchfart på vägen och få motion från och till jobbet - men när kommunen lagt ner åtskilliga miljoner för att bygga bort farorna för cyklisterna så är det oerhört irriterande och rent av provocerande att behöva möta dem på vägen.

Men gubben i artikeln borde åtalas för dråpförsök f ö...

Uppdatering, dom har fallit

Bilisten, en äldre man, uppger i förhör att att han körde på honom av misstag.
Honom väljer tingsrätten att fria.
Däremot ska Andreas Grass böta 500 kronor för att han brytit mot trafikförordningen.
Det är okej att cykla en kortare bit på vanliga vägar om det finns cykelbana, men inte så långt som Andreas Grass gjorde, resonerar tingsrätten.
(Källa.)


//Zac, som givetvis aldrig hade gjort så - tvärnitat alltså, påminner också om min bloggläsarundersökning

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentarer

 1. På vilket sätt tycker du att trafiksäkerheten och stämningen ute på vägarna blir bättre av ett sådant agerande?

  SvaraRadera
 2. @gojo: "På vilket sätt tycker du att trafiksäkerheten och stämningen ute på vägarna blir bättre av ett sådant agerande?"

  Inte en aning, att cykla på gatan när det finns cykelgator ökar knappast på trafikstämningen...


  //Zac, som väl vet vad du menade... ;o)

  SvaraRadera
 3. Som jag tolkar det tycker han det är onödigt med rättegång för en så liten summa, när man kunde betala bötern direkt och bli av med det. Inte att det inte skulle vara ett brott i sig.

  SvaraRadera
 4. Märkligt beteende från båda. Det kan dock inte varit någon van cyklist för då hade han vetat att akta sig och att bilister för det mesta skiter fullständigt i cyklister alternativt inte ser dom.

  Att man för säkerheten skall räkna med att "alla kör som idioter" vet väll de flesta. Detta gäller i synnerhet när man cyklar då det är rent livsfarligt så fort man som cyklist följer reglerna när man tex har förkörsrätt i en korsning.

  Gångerna är många som jag kunnat mista livet pga mobilpratande apor och på annat sätt respektlösa och okunniga"mot-"trafikanter.

  Så mycket som så många irriterar sig på trafiken är det tur och samtidigt märkligt att vi inte ser många fler sådana här incidenter.

  //kk

  SvaraRadera
 5. Mobiltelefoner, stereo och cyklister - så skulle nog jag rangordna farorna i trafiken. Ja, förutom förarna själva då... ;o)


  //Zac

  SvaraRadera
 6. I Lund kanske den ordningen stämmer.
  Annars tycker jag cyklister för det mesta är de som beter sig bäst i trafiken, troligen för att de är rädda om livet.
  //kk

  SvaraRadera
 7. Som bilist har man alltid ansvar för att kunna bromsa för oförutsedda händelser, i vart fall i den mån det är möjligt. man kan ju inte vara beredd på rena självmords kandidater...

  Dock är cyklister oftast arga och tror dom har all rätt i trafiken..
  En cykel låter inte och det är jävligt läskigt att gå på t ex Götgatan och helt plötsligt inse att om man inte tittat lite mer noga så hade man fått en cykel och cykeldåre i 50kmh på sig... En moped eller motorcykel i 50 kilometer i timmen hade man iaf HÖRT och dom har dessutom mycket bättre bromsar och mer gummi grepp (bredare däck) så dom kan stanna snabbare!

  Dessutom undrar jag hur dom (cyklister) tänker när det gäller bilar.. Här kommer jag i min 2 ton tunga BMW och om jag skulle köra på en cyklist så dör han!! det spelar ingen roll hur mycket rätt han har på sin sida... han är död! Fatta! Ta det lite lugnt och sväng inte bara ut mitt i vägen.....!

  SvaraRadera
 8. Vilken attityd du har. "Cykelterrorister". Anser du att det är är någon principiell skillnad (vad gäller moral, skaderisk, juridik) att avsiktligt köra på en cyklist med bil jämfört med att skjuta mot samma cyklist med en revolver? I båda fallen är risken ungefär lika stor att cyklisten dödas. Ja, det gör du nog eftersom du själv skulle ha försökt skada/döda cyklisten genom att lägga dig alldeles framför och "tvärnitat". Coolt.

  Det är märkligt med detta svenska hat mot cyklisterna, som enligt all statistik är extremt ofarliga. (Trots alla gågator där cyklister och fotgängare blandas, trots alla som cyklar över övergångsställen (tillåtet), trots alla som cyklar mot rött, trots alla som cyklar på trottoarer, sker varje år endast drygt 100 sammanstötningar mellan fotgängare och cyklister - ca tio i månaden i hela landet, alltså. Och nästan alla dessa sker på kombinerade gång/cykelbanor och vanligast är att cyklisten trillar i backen och slår sig.  Olyckor där fotgängare blir påkörda på övergångsställen av cyklister som cyklar mot rött förekommer i praktiken inte i statistiken.) Fråga erfarna trafikpoliser (det har jag gort) så får du bekräftat att cyklisterna är den minsta farliga trafikantgruppen. De vet vad de talar om.

  I olika omgångar har jag haft vänner från Holland och Danmark här som är mycket vana cyklister (30-40 års erfarenhet) och när de har provcyklat i Stockholm har de blivit närmast chockade över hur aggressiva svenska bilister är (trots att svenska cyklister är betydligt försiktigare och mer diciplinerade än både danska och holländska) och hur svag ställning cyklister har i lagsiftningen (svagast av alla trafikantgrupper).

  Som cyklist är det självklart att man blir upprörd och förbannad när man utsätts för dödshot, när bilister avsiktligt tränger upp mig på trottoaren, smäller upp bildörrar tre meter framför mig, medvetet struntar i väjningplikt och högerregel, tränger sig förbi vid möte så att jag får en smäll av backspegeln etc etc etc. Vad ska man kalla det när en bilist bryter mot en trafikregel så att du tvingas tvärbromsa för att inte bli ihjäkörd och bilisten samtidigt ger dig fingret genom sidorutan? "Dråpförsök"? Eller har du något annat förslag? "Terroristbekämpning"?

  När det gäller såna som signaturen "godtyckligt" här ovanför kan man ju undra vilken kroppsdel dom tänker med. Jag har alltid fascinerats av detta imbecilla resonemang som dyker överallt (tema: "bilar är hårda människor/cyklister är mjuka"). Vi byter ut några ord: Här kommer jag med min 40 tons långtradare och där kommer han i en liten skit-BMW som bara väger 2 ton. Om jag skulle köra på honom så blir han bara mos. Det spelar ingen roll hur mycket rätt han har på sin sida… han är död! Fatta! Kom inte och tjafsa om trafikregler och annat larv, håll dig bara undan för fan! När du ligger där i din krossade BMW kan du gnälla hur mycket som helst om att du "har rätten på din sida". "Bla, bla, bla". Lär dig en gång för alla: "Långtradare är hårda personbilar är mjuka!"

  PS: När det gäller det aktuella fallet kunde ju bilisten avvaktat några sekunder tills trafikdelaren var passerad och sedan kört om. Som han skulle ha gjort om det var en traktor framför. (Som han absolut inte skulle ha kört på. Feg är han också.) Men du kanske inte skulle ha vågat lägga dig två meter framför en traktor och "tvärnitat". Det vågar du kanske bara med cyklister? Fegis.

  CYKLISTEN!

  SvaraRadera
 9. När det gäller det aktuella fallet så håller jag helt med om att det var sjuk gjort och att det förmodligen är en människa som inte är helt hundra som körde på cyklisten!

  Men jag tänker inte som du komma med person angrepp på vilken kroppsdel jag tänker med.

  Jag har kört bil varje dag sedan jag fick körkort och jag bor på södermalm i sthlm, vet inte om det är annorlunda i andra delar av Sverige men här är cyklister heeelt galna! dom tror dom är skyddade av någon sorts låtsas mur utav lagar och regler, någon annan slutsats kan jag inte dra när dom cyklar förbi övergångsställen i 180 på t ex götgatan i deras fixed gear racer, eller kastar sig ut i gatan mitt framför bilar och bussar. jag är verkligen inte en aggressiv förare och inte heller en aggressiv person och jag vill verkligen inte ha på mitt samvete att någon skadas.

  Det är ungefär som föräldrar som inte har koll på sina ungar när dom går på gatan utan låter dom springa 40 meter framför där dom inte kan hindra dom från att rusa ut mellan någon parkerad bil som skymmer, man får ju hjärtat i halsgropen.

  Alla som har kört mycket bil som jag pratat med om det här är överens och cyklar mycket mer uppmärksamt, men det är alltid dom som cyklar mycket som tycker att dom har rätt hela tiden
  och vägrar ändra beteende.

  SvaraRadera
 10. Hmm, nu dagen efter så ser jag hur pass aggro inlägget låter. Från början så tänkte jag en humoristisk touch, men lite tidspress (skrev under jobblunchen) gjorde nog att den slog fel...

  I 100% av fallen så skall ansvaret i trafiken fördelas att först och främst tilldelas bilisterna, sedan cyklister och gångtrafikanter. Enkelt baserat på dödlighet i trafiken.

  Jag bor i ett cykelstråk och har inget som helst emot dem där, min irritation handlar om när dessa motionärer cyklar runt inne i städerna och fungerar som bromsklossar och hinder - där det är cykelbana några meter bort. Cyklisten själv tycker det är irriterande med gångtrafikanterna på cykelbanan så de väljer att själva utgöra exakt samma irritation fast på allmän väg... Det gör mig förbannad.

  Längs de större vägar i tätort som jag trakterar finns det alltid - alltid - cykelbana. Men trots det så får jag kryssa mellan cyklister nästan dagligen. Jag förstår att det är smidigt att ligga på marchfart på vägen och få motion från och till jobbet - men när kommunen lagt ner åtskilliga miljoner för att bygga bort farorna för cyklisterna så är det oerhört irriterande och rent av provocerande att behöva möta dem på vägen.

  Men gubben i artikeln borde åtalas för dråpförsök f ö...


  //Zac

  SvaraRadera
 11. Oh yes... vilken debatt! Som bilist och gångtrafikant kan jag inte annat än förvånas över mången cyklists öh... vad skall man kalla det... adaptiva, betende..? Många cyklister verkar betrakta sin cykel som en förlängning av benen och i och med detta så gäller samma regler för cyklisten som för en gångtrafikant. Ja, när det passar. Annars kan de lika gärna klassa sig som fordon, eller varför inte terrängfordon när de far fram som galningar i löparspåret när man tar sig en promenad. Vad jag tycker om cyklister framgår här: http://trafikvett.llesrof.se/#post2
  Det jag framför allt saknar är cyklistens förståelse för att vi bilister också behöver vistas i trafiken, men i den politiska korrekthetens namn har det ju blivit fult att köra bil.

  SvaraRadera
 12. Hahaa, ett i sanning underbart blogginlägg, Mats!


  //Zac

  SvaraRadera
 13. Jo, en sak till. Eller två saker...
  1: Jag har inget emot cyklister som håller sig till trafikreglerna. För dessa regler gäller även för cyklister. Jag ger dem mer än gärna utrymme i trafiken. Jag måste ju också följa reglerna och är bekväm med det. Däremot ogillar jag dom som bryter mot reglerna, och dessa finns bland både cyklister och bilister. Regler och ömsesidig respekt och förståelse är det som gäller. Eller borde gälla. Tyvärr tenderar dessa diskussioner hamna i ett läge där båda parterna utgår från att den andra har fel och är emot en.

  2: En av anledningarna till att många bilister ogillar cyklister är rädslan för att skada dom. Det är i alla fall så jag känner. Jag vet att cyklisterna är oskyddade och det känns fruktansvärt olustigt att köra sin bil i en miljö där många cyklister hittar på sina egna regler och börjar taskspela. Det är skitjobbigt att sitta och vara beredd på ett oväntat drag från en cyklist, till exempel att behöva väja undan när de kör mot enkelriktat. Fast nu är ju inte dessa drag så oväntade :-) Tänk er själva att köra runt en kundvagn i en porslinsbutik där en hylla med porslin plötsligt kan glida ut framför en utan förvarning. Nu vet jag att många cyklister tycker samma sak om oss bilister och det beror på att många bilister är idioter.

  3: Det är min fasta övertygelse att cyklisterna begår fler trafikbrott per kilometer än vad bilisterna gör men att det straffs fler bilister än cyklister. Och nu är det vuxna människor jag pratar om, inte småbarn som saknar konsekvenstänkande. Hur kan man få en taskspelande cyklist att lära sig spela efter reglerna? "Det naturliga urvalet" är lite drastiskt, men det kanske är dags för polisen att medelst böteslappar ge fulcyklarna en liten uppsträckning.

  4: Cyklister och bilister som följer reglerna och visar hänsyn behöver inte ta åt sig.

  Det blev visst fyra saker men det bjuder jag på.

  SvaraRadera
 14. Hehee - det var fyra skarpa saker det... ;o)


  //Zac, som håller med.

  SvaraRadera
 15. Jag slutade träningscykla på cykelbanor när två(!) bilar inte hade koll på att jag kom i 20-30km/h på cykelbanan och korsade cykelbanan framför mig. En bil klarade sig, men inte den andra.
  Dessutom är det som någon annan skrev, att cyklar hörs inte, och därför kan det vara helt livsfarligt att komma ifatt en gångtrafikant bakifrån på en cykelbana.

  SvaraRadera
 16. Din analys att "Cyklisten själv tycker det är irriterande med gångtrafikanterna på cykelbanan så de väljer att själva utgöra exakt samma irritation fast på allmän väg..."

  Att cykla racer är en farlig sport och man gör allt för att minimera riskerna. Dom största farorna är gångtrafikanter, barn, hundar mm som beter sig irrationellt på cykelvägarna, den dåliga kvaliten på cykelvägarna med många korsningar ojämnheter mm som gör att dom är olämpliga för racercyklar och biltrafikanter som tycker det ska vara förbjudet att cykla på vägen och därför mer eller mindre försöker preja cyklisterna av vägen. Dom förstnämnda är vanligast, därför föredrar man vägen.

  SvaraRadera
 17. Ja drullar finns över allt . Men cyklister och särskilt när det går fort är farliga i stan för de syns knappt hörs inte heller .Vill de cykla fort ut på fina landsvägen och håll undan till höger . Och se till att ni syns med allt det innebär med belysning med fast sken gärna varselkläder mm.Eller bygg er en egen cykel tränings anlägning där ni slipper andra trafikanter och kan cykla i hög.

  SvaraRadera
 18. Cyklar hörs inte... Hmmm.
  Då måste man ju föbjuda el/hybrid bilarna också för dom hörs inte heller.
  Man blir helt vettskrämd när en Toyota Prius kommer körandes bakifrån. Vilka galningar!

  SvaraRadera
 19. Frågan är väl vilken har rätt till vägarna. Såsom gångtrafikant, cyklist, rullskidåkare, motorcyklist och bilist funderar jag hur bilister är funtade. Alla som inte sitter i en bil skall ha varselkläder och helst inte befinna sig på vägarna, det verkar var gängse inställning från bilisterna. Nåde den oskyddade trafikant som råkar vingla till precis när bilisten tränger sig förbi, för då är det (över)kört.

  SvaraRadera
 20. http://www.bjornfredriksson.se/2010/09/oonskade-cyklister.html

  SvaraRadera
 21. Ganska välbalanserat inlägg, Anonym. Däremot så intar jag den motsatta inställningen då cyklister innebär samma strul och olycksrisk för mig som bilist som de gående, hundägarna etc gör för speedcyklisterna på cykelbanan.

  Men borde inte ordet cykelbanan räcka som argument?


  //Zac, som uppskattar och roas av att länkas av ett cykelforum fullt av rabiata cyklister...

  SvaraRadera
 22. Hehee - det var fyra skarpa saker det... ;o)


  //Zac, som håller med.

  SvaraRadera
 23. Vilken attityd du har. "Cykelterrorister". Anser du att det är är någon principiell skillnad (vad gäller moral, skaderisk, juridik) att avsiktligt köra på en cyklist med bil jämfört med att skjuta mot samma cyklist med en revolver? I båda fallen är risken ungefär lika stor att cyklisten dödas. Ja, det gör du nog eftersom du själv skulle ha försökt skada/döda cyklisten genom att lägga dig alldeles framför och "tvärnitat". Coolt.

  Det är märkligt med detta svenska hat mot cyklisterna, som enligt all statistik är extremt ofarliga. (Trots alla gågator där cyklister och fotgängare blandas, trots alla som cyklar över övergångsställen (tillåtet), trots alla som cyklar mot rött, trots alla som cyklar på trottoarer, sker varje år endast drygt 100 sammanstötningar mellan fotgängare och cyklister - ca tio i månaden i hela landet, alltså. Och nästan alla dessa sker på kombinerade gång/cykelbanor och vanligast är att cyklisten trillar i backen och slår sig.  Olyckor där fotgängare blir påkörda på övergångsställen av cyklister som cyklar mot rött förekommer i praktiken inte i statistiken.) Fråga erfarna trafikpoliser (det har jag gort) så får du bekräftat att cyklisterna är den minsta farliga trafikantgruppen. De vet vad de talar om.

  I olika omgångar har jag haft vänner från Holland och Danmark här som är mycket vana cyklister (30-40 års erfarenhet) och när de har provcyklat i Stockholm har de blivit närmast chockade över hur aggressiva svenska bilister är (trots att svenska cyklister är betydligt försiktigare och mer diciplinerade än både danska och holländska) och hur svag ställning cyklister har i lagsiftningen (svagast av alla trafikantgrupper).

  Som cyklist är det självklart att man blir upprörd och förbannad när man utsätts för dödshot, när bilister avsiktligt tränger upp mig på trottoaren, smäller upp bildörrar tre meter framför mig, medvetet struntar i väjningplikt och högerregel, tränger sig förbi vid möte så att jag får en smäll av backspegeln etc etc etc. Vad ska man kalla det när en bilist bryter mot en trafikregel så att du tvingas tvärbromsa för att inte bli ihjäkörd och bilisten samtidigt ger dig fingret genom sidorutan? "Dråpförsök"? Eller har du något annat förslag? "Terroristbekämpning"?

  När det gäller såna som signaturen "godtyckligt" här ovanför kan man ju undra vilken kroppsdel dom tänker med. Jag har alltid fascinerats av detta imbecilla resonemang som dyker överallt (tema: "bilar är hårda människor/cyklister är mjuka"). Vi byter ut några ord: Här kommer jag med min 40 tons långtradare och där kommer han i en liten skit-BMW som bara väger 2 ton. Om jag skulle köra på honom så blir han bara mos. Det spelar ingen roll hur mycket rätt han har på sin sida… han är död! Fatta! Kom inte och tjafsa om trafikregler och annat larv, håll dig bara undan för fan! När du ligger där i din krossade BMW kan du gnälla hur mycket som helst om att du "har rätten på din sida". "Bla, bla, bla". Lär dig en gång för alla: "Långtradare är hårda personbilar är mjuka!"

  PS: När det gäller det aktuella fallet kunde ju bilisten avvaktat några sekunder tills trafikdelaren var passerad och sedan kört om. Som han skulle ha gjort om det var en traktor framför. (Som han absolut inte skulle ha kört på. Feg är han också.) Men du kanske inte skulle ha vågat lägga dig två meter framför en traktor och "tvärnitat". Det vågar du kanske bara med cyklister? Fegis.

  CYKLISTEN!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Och verkligheten då?

Är inte detta (går-)dagens, för att kanske inte säga årtiondets sämsta rubriksättning på ledarplats , någon ledarplats, alla kategorier? De jämställer således en person som fällts för dråp och för dubbla mord , dömd enligt konstens regler i en demokrati , som skall avtjäna resterande straff i sverige. en som fängslats och torterats för att ha utfört sina journalistiska principer och skrivit om demokratiska reformer i hemlandet ...  Jag trillade först på Expressens ledare på Nyhetstorken , men var tvungen att kolla upp om det verkligen var sant - trodde faktiskt först att det var en photoshoppad bild... Jag tror jag spyr! Men det är ganska symptomatiskt för historien om Annika Östberg , även om det är draget till sin extremaste spets av (den numera arbetslösa, hoppas jag) rubriksättaren på Expressen. Vi har gott om andra fångar som suttit länge i fängelse och som säkert skulle må bra av att luftas lite. Lite verklighetsförankring om jag får be! Att hon n