Fortsätt till huvudinnehåll

Mansmat och kvinnomat

Blodiga biffar åt männen och nätta sallader åt kvinnorna. När det kommer till föreställningar om manlig och kvinnligt kopplat till mathållning är det ofta dessa stereotyper som återkommer. Men myterna bör inte skrattas bort menar de som forskat på området.
(Källa.)

Men, är inte skillnaderna i matkulturerna bara något som samhället tutat i oss? Något som den manliga, globala och hemliga sammansvärjningen - a k a patriarket - har hittat på för att se till att kvinnor förblir undfallande slavar åt oss herremän?

Mer om...

(anti)FeminismJämställdhet
PolitikMarklundsfejket
Om bloggenAnnika Östberg Deasy


//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Kommentarer

 1. Hylla kvinlighet och manlighet istället för att se det som ett problem. Idag ska ju allt vara så lika. Folk är olika och bör därför vara olika.

  SvaraRadera
 2. "Det var bättre förr när män var män och kvinnor var kvinnor och fikus var en växt", eller? ;o)


  //Zac

  SvaraRadera
 3. Låter enkelt och bra...Vad är manligt och kvinnligt bör vi inte först ta reda på det? Vad gamla dogmer (förutfattade meningar) säger om manligt och kvinnligt det vet vi. Vi är programmerade genom evolutionen genom minnen och upplevelser.

  Vi kan väl inte hylla något vi inte vet så mycket om? Det är väl det som är problemet...

  Att folk är olika och bör vara olika instämmer jag personligen i. Har aldrig begripit eller förstått mig på, varför det har hävdats på bl.a. denna blogg att alla bör äta kött :) Människokroppar är olika och kräver olika föda.


  //Lisbeth

  SvaraRadera
 4. Till Zac:
  Det var bättre förr när vi levde i växtriket och var fikusar!

  SvaraRadera
 5. Nä manlighet och kvinlighet vet ingen nått om... Vad för fantasivärld lever du i egentligen?

  SvaraRadera
 6. Zac: din fanatism till PP verkar ha hjärntvättat dig totalt, vad hände med den personen som hade vettiga åsikter och inte skämtade bort allt med sarkasmer?

  SvaraRadera
 7. LosKrikon "vet ingen nått om" så skrev jag inte.
  Utan "Vi kan väl inte hylla något vi inte vet så mycket om"

  Nått vet vi väl bl.a. att vi ser olika ut mellan benen...

  Vilken fantasivärld jag lever i? Samma som din förmodar jag. Vi har alla mycket olika tankar, känslor och sinnesförnimmelser. Om jag påstår att dina inte är verkliga, vad säger du då?

  Samtidigt så har vi alla många gemensamma tankar, känslor. Hur skulle vi annars kunna diskutera dem och förstå något överhuvudtaget. Så det är ingen fantasivärld ingen illusion som många hävdar. Denna värld är i högsa grad verklig. Både din och min och andras.

  //Lisbeth

  SvaraRadera
 8. Nä, LK, du har en bild av vad som är manligt och kvinnligt. Det är inte den enda bilden och sannolikt inte den som gäller för ALLA män och kvinnor och det är där det blir fel i "låt män vara män och kvinnor vara kvinnor". Det är som att man skulle ta mig som idealbilden för män, programmerare som sitter framför datorn 8-16 timmar om dagen och tycker att teknikleksaker är det roligaste som finns och inte kan skilja färgen mocca-caffe från caffe-mocca. Är du en sådan man LK? Är du en man enligt den definitionen? Eller är du en matcho-man enligt italensk tradition eller kanske tyst och stark med näven knuten i fickan enligt den norrlänska?

  Det är inte så enkelt att man ska plocka ner folk i fack på det viset som jag uppfattar att du menar i dina kommentarer.

  SvaraRadera
 9. Måste säga att jag nog är man då, för sallad äter jag helst inte utan tar hellre biffen....

  SvaraRadera
 10. Jag läste om en undersökning (hittar den tyvärr inte nu) där man frågade massor av kulturer runt om jorden om könet på olika ord. Det var en mycket stor samstämmighet kring orden så nog finns det en mänsklig, mycket homogen syn på vad som är manligt och vad som är kvinnligt. Men i detaljerna så finns det utrymme för stor variation.

  Men svensken i gemen har nog en stark uppfattning om vad som är manligt kontra kvinnligt.


  //Zac

  SvaraRadera
 11. @SkogsÄlvan: Då är jag således också gift med en man och vi har två söner tillsammans... ;o)


  //Zac

  SvaraRadera
 12. @LosKrikon: Möjligt att jag var mindre sarkastisk förr - jag vet faktiskt inte.


  //Zac

  SvaraRadera
 13. Om medelvärdet av alla individer stämmer bra med fördommen innebär det inte att någon individ är som fördommen beskriver och definitivt inte att man ska ha fördommen som ett rättesnöre.

  Eller pissar ni utanför toan bara för att herrtoaletterna i princip alltid är toksnuskiga. Ska ni låta killar vara som killar eller ska ni göra det smarta valet och sätta er ner? :-)

  SvaraRadera
 14. Är det en fördom att män och kvinnor är exakt lika lämpade p g a sitt kön för att ex styra ett företag, eller uppfostra ett barn?


  //Zac

  SvaraRadera
 15. Måste säga att jag nog är man då, för sallad äter jag helst inte utan tar hellre biffen....

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Och verkligheten då?

Är inte detta (går-)dagens, för att kanske inte säga årtiondets sämsta rubriksättning på ledarplats , någon ledarplats, alla kategorier? De jämställer således en person som fällts för dråp och för dubbla mord , dömd enligt konstens regler i en demokrati , som skall avtjäna resterande straff i sverige. en som fängslats och torterats för att ha utfört sina journalistiska principer och skrivit om demokratiska reformer i hemlandet ...  Jag trillade först på Expressens ledare på Nyhetstorken , men var tvungen att kolla upp om det verkligen var sant - trodde faktiskt först att det var en photoshoppad bild... Jag tror jag spyr! Men det är ganska symptomatiskt för historien om Annika Östberg , även om det är draget till sin extremaste spets av (den numera arbetslösa, hoppas jag) rubriksättaren på Expressen. Vi har gott om andra fångar som suttit länge i fängelse och som säkert skulle må bra av att luftas lite. Lite verklighetsförankring om jag får be! Att hon n