Fortsätt till huvudinnehåll

Tvärsäkert om stenålderskosten

En kost bestående av lite kolhydrater och i stället mera av naturligt fett, LCHF (LowCarbHighFat), är den bästa för vår hälsa att äta, och motsvarar den kost som människorna åt innan de började att odla kolhydratmat, för cirka 10 000 år sedan. Eftersom LCHF motsvarar den ursprungliga kosten, måste den primära hypotesen vara att den är den optimala kosten. Allt annat måste bevisas.
(Källa.)

Lite väl tvärsäkert kanske?

T ex Staffan Lindeberg (bör väl anses som en av Sveriges ledande inom "evolutionary biology in nutritional science")  håller inte med:
Kosten skiljer sig mycket påtagligt från vår, vilket redan påpekats. Hos 24 studerade populationer jägar-samlare har vilt, fisk och skaldjur med dominans av kött utgjort 1/3 av kosten (per vikt). Resten har varit vegetabilier, huvudsakligen grönsaker, frukt, rötter, bär och nötter. Dessa livsmedelsgrupper sammanslagna tillför dagens svenskar i genomsnitt mindre än 30% av energin. Mejeriprodukter har saknats helt liksom matfett, socker och energigivande drycker. Odling har inte förekommit och vilt växande spannmål har inte varit mödan värd att plocka i större mängd. Jägar-samlarkosten har därför varit mycket rik på mineralämnen (kalium, magnesium, kalcium m fl), spårämnen (högvärt järn, zink m fl), fiber (gelbildande fiber, inte spannmålsfiber), vitaminer och kolesterol (pga det höga intaget av kött, fisk och skaldjut). Däremot har fettintaget varit mycket lågt, ungefär hälften av vårt, och mängden mättat fett har oftast också varit lågt. Saltintaget har varit i storleksordningen 1/10 av vårt eget.

Mer om...

LCDiet
SLVHumor
PolitikOm bloggen


//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning
PS. Givetvis skall vi inte ha någon (mer) korkad skatt heller...

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Kommentarer

 1. Jag stör mig också på att hon skriver "nämligen" tre gånger, som jag sa på fetsmart också...

  SvaraRadera
 2. Bara att läsa Boken Vete vapen och Virus av Jared diamond så får man svaret på mycket! Väldigt intressant bok! Den slår hål på så många fördomar vi har idag så jag skulle rekommendera alla att läsa den! Dock är vissa bitar lite sega men det är intressant!
  Enda stället jag kan tänka mig att människan åt väldigt mycket kött på är i Amerika när den första människan kom dit, då dom stora djuren inte hade någon rädsla för människan eftersom att dom aldrig sett en förut, vilket ledde till att människan i stort sett kunde gå fram och klubba ner djuren, vilket ledde till utrotning av många större djur.

  Däremot tror jag att kolhydrat intaget måste ha ökat när människan lärde sig att domesticera växter.

  Tror den här boken vore något för dig Zac! Mycket intressant! Den tar även upp mycket av det som PP förespråkar indirekt. Nämligen skriftens betydelse i människans utveckling!

  SvaraRadera
 3. Prat om den där boken stöter man på från och till - snart blir det onekligen dags för mig att införskaffa och läsa den! ;o)


  //Zac

  SvaraRadera
 4. Jag reagerade också på ordvalet. Men hon är alldeles för insnärjd i sig själv för att kunna se saker och ting klart.

  SvaraRadera
 5. "hon är alldeles för insnärjd i sig själv för att kunna se saker och ting klart."

  Precis vad jag tycker om de flesta i LCHF-rörelsen.

  SvaraRadera
 6. "Prat om den där boken stöter man på från och till - snart blir det onekligen dags för mig att införskaffa och läsa den! ;o)"

  Den är intressant och helt klart läsvärd men man kanske inte ska skriva om den som en vetenskaplig avhandling direkt. Han drar rätt många slutsatser som kanske är lite väl dåligt underbyggda men är helt klart värd att läsa om inte annat för överblicken den ger över människans historia.

  SvaraRadera
 7. @Anonym

  Det stämmer att han spekulerar om vissa saker, självklart egentligen eftersom att "saker" hände för 10-13 tusen år sen. Men nej man ska inte ta allt som vetenskapligt bevisat även om han förklarar grundligt varför han resonerar som han gör. Han redogör även för vad andra forskare har haft för teorier som jämförelse till sin egen uppfattning.

  SvaraRadera
 8. ENOUGH! Jag kommer köpa den! Nåd! *viftar med vita flaggan*

  ;o)


  //Zac

  SvaraRadera
 9. Vore kul att höra dina åsikter om den Zac! (Du brukar ha skarpa och konkreta åsikter och det vore kul kan även för att locka lite till säga att han fick pulitzer priset för den... ;)

  SvaraRadera
 10. http://www.kostdoktorn.se/dahlqvist-pa-aftonbladet-debatt#comment-169569

  http://i37.tinypic.com/ehm34m.png

  Nu ska vi se hur lång tid det tar innan det inlägget blir borttaget ;)

  SvaraRadera
 11. Jag tror för all del att de till stor del har rätt. Det är tvärsäkerheten och kult-andan som jag får uppstötningar av.

  Riktigt fyndigt om 'invärtes beundran' f ö! :o)


  //Zac

  SvaraRadera
 12. Jag tror för all del att de till stor del har rätt. Det är tvärsäkerheten och kult-andan som jag får uppstötningar av.

  Riktigt fyndigt om 'invärtes beundran' f ö! :o)


  //Zac

  SvaraRadera
 13. "Prat om den där boken stöter man på från och till - snart blir det onekligen dags för mig att införskaffa och läsa den! ;o)"

  Den är intressant och helt klart läsvärd men man kanske inte ska skriva om den som en vetenskaplig avhandling direkt. Han drar rätt många slutsatser som kanske är lite väl dåligt underbyggda men är helt klart värd att läsa om inte annat för överblicken den ger över människans historia.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Beeeeenjamin!

Jag läser i Expressen :  Benjamin är glad. Benjamin köper nya byxor. Benjamin är nöjd. Benjamin får syn på tvättrådslappen i byxorna; På tvättrådslappen stod det två separata instruktioner – en för kvinnor, och en för män. Kvinnoinstruktionen var de riktiga tvättråden, medan männen fick följande råd: "Don't even try, just give to:", följt av en pil till ordet "women". Benjamin förstår att det är ett skämt, men "sunkigt och ofräscht" . Benjamin blir chockad. Benjamin blir ilsk. Benjamin säger "det är sexistiskt, helt enkelt" . Benjamin klipper av lappen för att han klarar inte av att gå runt en sådan lapp. Benjamin publicerar en bild med lappen på Facebook. Benjamin hoppas på att den sprids. Benjamin märker att den sprids. Benjamin hamnar i Expressen. Benjamin verkar gladare igen. Jag tänker:  Benjamin kanske borde skaffa sig ett liv?

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Galen flyktingpolitik - och oansvarig

Flyktingpolitiken måste vara hållbar - även på fem, tio års sikt. Är vi inte beredda att vara första destination i alla lägen, kan inte Sveriges flyktingpolicy skilja sig radikalt från andra länders. Och om integrationen inte hinner med migrationen, skapas enklaver. Vilket kan leda till att människor som flyr hit, från förtryck och förföljelse, finner att samma strukturer har vuxit upp här. ( Källa .) Ja, vem ställer inte upp på detta? Bland det värsta jag vet är plakatpolitik där man signalerar godhet och handlingskraft och sedan vänder ryggen till och förnekar problemet. Offrar de man värnar om. Så har flyktingpolitiken fungerat i mångt och mycket. Sverigedemokraternas inflytande på stora delar av den svenska debatten har varit oproportionerlig och bedövande. Debatten har sedan snedvridits av twittervänstern som har styrt in debatten på att debattera SD och ingenting utom SD. Amen! Att debattera något annat har tolkats som en typ av tyst medgivande av SD's existens. G