Fortsätt till huvudinnehåll

Fobi för att byta avdelning?

Fortfarande år 2010 råder en oskriven lag om vilka kläder små flickor respektive pojkar ska bära. På pojkavdelningarna i de flesta affärer hänger kläder i mörka färger: svart, brunt, blått. Kanske kan man hitta en röd eller vit tröja om man har tur men då såklart med ett tufft tryck på i form av monster, spindelmannen eller en cool bil.
På flickavdelningen hänger de färgglada figursydda modellerna med paljetter, spets, glittertryck och gulliga texter.
(Källa.)

Själv tycker jag inte att det är så förbannat svårt att gå över till en annan avdelning och handla de färglada kläder jag vill ha där? Jag vågar inte svara för artikelförfattarinnan, men att få överväldigande skuldkänslor för att man handlar något på "fel avdelning" kan inte vara helt friskt?

Själv?

Själv har jag två barn som har både pojk- och flickkläder i sina respektive garderober. Utan tvivel så är det dock så att det inte skulle fungera med exakt samma kläder. Min son kräver t ex helt enkelt betydligt mer slitstarka byxor än vad dottern gör. Jag kan också tänka mig att det handlar om rörelsefrihet då sonen är mer fysik än vad dottern är.


//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentarer

 1. Jag fattar inte vad som är problemet? Duger inte kläderna i affären så handla inte där. Det finns två kön, är det så jälva konstigt att det då finns två typer av klader? Eller vill de att alla ska gå klädda som lebban i PPs styrelse? Man vet ju inte vilket kön hon har vid en första anblick.

  SvaraRadera
 2. Zac, du tillhör de upplysta som inte skriker som en flicka i bögfobi om någon kille skulle råka titta på din snopp i duschen (till skillnad från LK?) Dessutom är du engagerad och öppensinnad och bryr dig inte så mycket om mode. Tyvärr tror jag att du tillhör en minoritet i det avseendet och jag tror att det vore en tjänst till världen att du kvoterades in bland shoppingmammorna för låta barnen få ha ett något friare val om hur de vill göra innan de blivit formade bortom all räddning.

  Hmm, något raljant så tolka mig som att jag är snäll och inte menar något illa.

  SvaraRadera
 3. Varför ska man behöva gå över till flickornas avdelning för att få färggranna kläder? Det finns väl flickor som är "mer fysiska" också?
  Min yngsta dotter var/är som en pojkflicka sa jag ja alla...
  Varför sa jag/alla andra inte att hon var en busig, orädd flicka bara?

  "formade bortom all räddning" ja det verkar vi vara.

  Tycker det var ett väldigt bra förslag att kvotera in Zac bland shoppingmammorna :)

  //Lisbeth

  SvaraRadera
 4. "Min yngsta dotter var/är som en pojkflicka"

  Föga förvånande...

  SvaraRadera
 5. Jag personligen har inga problem med att handla kläder till min son från flickavdelningen. Men det finns ju fler än jag i samhället faktiskt...

  SvaraRadera
 6. Varför inte låta pojkar vara pojkar och flickor vara flickor? Låter som ni behandlar dem som androgyner.

  SvaraRadera
 7. Jag är medveten om att människan inte är tillräkligt smart för att kunna hantera alla möjligheter utan att vi måste generalisera och gruppera. Priset vi betalar för inte bryta nacken av överviktig hjärna. Men varför måste vi ha ett sådant behov av att förnedra de som inte håller samma normer som vi själva. Att låta flickor vara flickar, ja jättegärna. Men låt varje flicka bestämma vad det innebär att vara flicka.

  SvaraRadera
 8. Jo, för barn som inte handlar kläder själva vet ju vad det innebär... Tänk lite för fan.

  SvaraRadera
 9. En annan grej, oskrivna lagar existerar bara i folks huvuden, det är upp till var person om man vill leva efter dem eller ej. Vilket val ni än gör så får ni ta konsekvenserna av ert val.

  SvaraRadera
 10. LK, för barn som inte handlar kläder själva vet ju vad vaddå innebär...??

  Konsekvenser som att bli nedknackad utanför homobarer? Få huvudet nedstoppat i toaletten efter skolan? Vilka konsekvenser menar du och vilka menar du är acceptabla?

  SvaraRadera
 11. Jag förstår bara inte varför det är sådant extremt mentalt motstånd mot att gå in på flickavdelningen och köpa ett klädesplagg där? Min son har en massa röda tröjor, hans favorit t-shirt är rosa? Och?

  Min dotter har iofs kommit upp i den ålder där hon är mycket medveten om kläderna och hon vill klä sig extremt "flickigt". Och varför skulle jag sätta stopp för det?

  Som jag har skrivit innan - butikerna är inte dumma i huvudet. De vill sälja (och sälja dyrt). Är det efterfrågan på blommiga gossetröjor så lär de knappast av ideologi vägra ta in dessa... Så logiskt sett så har vi en minoritet konsumenter som skriker sig hesa för att butikerna skall tvingas ta in kläder som passar in i deras ideologi. Jag ser det för vad det är - idioti! Men samtidigt så välkomnar jag opinionsarbetet, de kan mycket väl starta en ny trend som gör att efterfrågan ökar.

  Jag är ett barn av 60/70-talet och hade alltid massa blommiga, färgglada kläder - har det påverkar mig? Det skadade i alla fall inte, men då skulle det se ut så... Det var efterfrågan och det blev tillgång.

  Jag misstänker själv att det i huvudsak handlar om mammor som vill kunna klä sina barn likadant som de klär sig själva. Snacka om att bryta mot invanda mönster va? ;o)


  //Zac

  SvaraRadera
 12. @daydreaming: jag tar aldrig illa upp, jag är MR PTFE!

  Men jag motsätter mig din inkvotering å det grövsta! Jag hatar nämligen passionerat att shoppa... ;o)


  //Zac

  SvaraRadera
 13. Zac, att du hatar att shoppa innebär att affärerna skulle må bra av att kvotera in dig och få din input på hur de skulle göra affärer. Tänk så mycket pengar de missar för att du inte tillbringar tid i deras affärer. Det kan inte vara de mest kvalificerade som missar sådana möjligheter till stora pengar. :-)

  SvaraRadera
 14. Jag tror att rent ekonomiskt så tjänar affärerna betydligt bättre på att se till att i högre grad dra till sig de som handlar, handlar gärna och handlar mycket... :o)


  //Zac

  SvaraRadera
 15. Zac, att du hatar att shoppa innebär att affärerna skulle må bra av att kvotera in dig och få din input på hur de skulle göra affärer. Tänk så mycket pengar de missar för att du inte tillbringar tid i deras affärer. Det kan inte vara de mest kvalificerade som missar sådana möjligheter till stora pengar. :-)

  SvaraRadera
 16. LK, för barn som inte handlar kläder själva vet ju vad vaddå innebär...??

  Konsekvenser som att bli nedknackad utanför homobarer? Få huvudet nedstoppat i toaletten efter skolan? Vilka konsekvenser menar du och vilka menar du är acceptabla?

  SvaraRadera
 17. Jag personligen har inga problem med att handla kläder till min son från flickavdelningen. Men det finns ju fler än jag i samhället faktiskt...

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Och verkligheten då?

Är inte detta (går-)dagens, för att kanske inte säga årtiondets sämsta rubriksättning på ledarplats , någon ledarplats, alla kategorier? De jämställer således en person som fällts för dråp och för dubbla mord , dömd enligt konstens regler i en demokrati , som skall avtjäna resterande straff i sverige. en som fängslats och torterats för att ha utfört sina journalistiska principer och skrivit om demokratiska reformer i hemlandet ...  Jag trillade först på Expressens ledare på Nyhetstorken , men var tvungen att kolla upp om det verkligen var sant - trodde faktiskt först att det var en photoshoppad bild... Jag tror jag spyr! Men det är ganska symptomatiskt för historien om Annika Östberg , även om det är draget till sin extremaste spets av (den numera arbetslösa, hoppas jag) rubriksättaren på Expressen. Vi har gott om andra fångar som suttit länge i fängelse och som säkert skulle må bra av att luftas lite. Lite verklighetsförankring om jag får be! Att hon n