Fortsätt till huvudinnehåll

Varför skyller hon inte bara på att det är konst?

Ashley Kirilow, 23, rakade
huvudet, avlägsnade ögonbrynen och svalt sig.
Allt för att se ut som ett döende canceroffer.
Sen tiggde kanadensiskan ihop 140 000 kronor.
..
Men i slutet av juni slog hennes frånskilda föräldrar larm. Då hade hon försökt lura dem också.
..
I förrgår överlämnade sig Ashley Kirilow till polisen.
– Jag ångrar det jag har gjort. Jag försökte bara återförena min familj, Jag ville inte känna mig som om jag inte var värd något längre.
(Källa.)

Men skulle inte detta ha varit en intressant konstnärlig installation?
Så vad säger du, Anna Odell - vad sägs om att raka av dig hår och ögonbryn och tigga ihop pengar för något sista, beundransvärt ändamål och sedan filma häpnaden och avskyn när du avslöjar att du har brösten kvar och att sjukdomen egentligen varit rakhyvelsanvändning, diet och skådespeleri? En helt naturlig fortsättning på din bana att lura godtrogna och medkännande medmänniskor som bara ville hjälpa sin nästa i nöd.

Tidigare

Psyksjuk eller bara galen?
Anna Odell, några reflektioner...
Usel konst, ang Anna Odell


//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Kommentarer

 1. Tänk att man aldrig slutar att förvånas.. tack för en bra blogg, mycket intressant läsning här=)

  SvaraRadera
 2. Tack så mycket, det var snabbt marscherat - det var bara ett par minuter sedan jag publicerade inlägget!

  Men tack igen - lite smicker så här på söndagsmorgonen gör att man känner sig piggare och gladare än vad man egentligen är... ;o)

  Ha en trevlig söndag och kommenterara och läs gärna mer här - jag försöker alltid att svara så gott jag kan.


  //Zac

  SvaraRadera
 3. Läs de sista raderna "Jag ville inte känna mig som om jag inte var värd något längre"....

  Vad vet du/jag/vi om vad som ligger bakom dessa ord?

  Det ursäktar inte själva handlingen. Men vi behöver lära oss att skilja på sak och person?
  "Varför skyller hon inte bara på att det är konst"? Ja varför... går den frågan att besvara? Vad är hennes yttersta motiv till denna handling? Vi har många motiv samtidigt, ofta är de i konflikt med varandra. Så en människa kan samtidigt skämmas över sin handling för att hon/han vet att det är fel? Har du aldrig varit medveten om att du handlar fel Zac? Trots det så fortsätter man....

  Varför ska Anna Odell göra samma sak? Hennes syn på "konstnärlig installation" kan skilja sig från denna? Det är två personligheter med olika erfarenheter och minnen. De drivs då av olika motiv till att handla. De kan tycka att varandras handlingar är avskyvärda, trots att andra tycker att de påminner om varandra.

  //Lisbeth

  SvaraRadera
 4. Är det inte lite typiskt att man skäms först när man åker dit?

  Jag har väl så många fel som min nästa, skillnaden mellan mig och Ashley Kirilow, eller Anna Odell, är att mina misstag inte påverkar tusentals människor negativt och ger dem en smäll på fingrarna för att de enbart försökte göra gott av medkänsla. Det är ett hemskt svek emot allt det som är gott i vår värld och därför är jag också hård i mina omdömen.


  //Zac

  SvaraRadera
 5. Kan inte svara på din fråga om det inte är lite typiskt att man skäms först när man åker dit. Den är omöjligt att svara på. Kan titta på mig själv och försöka förstå mina egna handlingar.

  Kan (spekulera lite) och skriva att jag TROR att det beror på graden av handling. Om man någonstans inom sig vet att det är fel, kan man skämmas samtidigt som man utför någon handling? Trots det så driver det starkare motivet handlingen vidare.

  Vi som skriver härinne t.ex. Vet vi vad det vi skriver har för inverkan på människor? Är det inte risk att vi befäster gammal dogmatism som inte bara berör tusentals människor, utan faktiskt hela vår värld? Eller att vi river upp gammalt som är bra. Allt gammalt är inte mossigt...? Det är OMEDVETET ett hemskt svek mot "allt det som är gott i vår värld"?

  Kan tyckas långsökt vad som skrivs på en blogg spelar väl ingen roll? MEN ALLA är med och påverkar varandra och denna värld på gott och ont.

  Jag försvarar inte Ashley Kirilows eller Anna Odells handlingar i DESSA fall. Men jag måste se dem som enskilda händelser, dessutom är de oberoende av varandra. Därför så är jag inte hård i mina omdömen.

  //Lisbeth

  SvaraRadera
 6. Jaha, det är SÅ man blir smal och rik!

  SvaraRadera
 7. Tja, tittar jag på dem oberoende av varandra så tycker jag fortfarande att det är oerhört låga handlingar? Att svika människor som vill göra gott är nog bland det lägsta jag vet.

  Att spräcka gamla sanningar handlar mest om att ersätta dem med nya, som förhoppningsvis skall bli gamla sanningar...  //Zac

  SvaraRadera
 8. Ja det är låga handlingar.

  "Att spräcka gamla sanningar handlar mest om att ersätta dem med nya, som förhoppningsvis skall bli gamla sanningar".

  Det är evolution att ersätta gamla beteenden med nya mer positiva. Det är så vi lär oss och utvecklas. "I förrgår överlämnade sig Ashley Kirilow till polisen -Jag ångrar det jag har gjort".

  //Lisbeth

  SvaraRadera
 9. Lisbeth: Nu ser det faktiskt ut som du argumenterar enbart för att argumentera. Brukar hålla med dig i mycket men här ser jag verkligen inte meningen i det du skriver. Rätta mig gärna =)
  //kk

  SvaraRadera
 10. De flesta ångrar sig bittert när de väl sitter i finkan. Mest antagligen för att de nu råkar illa ut själva - inte för att det är synd om de som lurats... Det är inte någon personlig utveckling.


  //Zac

  SvaraRadera
 11. //kk Först måste du förklara varför du inte ser meningen...?

  Zac: utvecklas vi inte förhoppningsvis av det vi gör? framförallt om vi begår stora fel som har stora konsekvenser för andra än oss själva. Har du inget hopp om mänskligheten?

  //Lisbeth

  SvaraRadera
 12. Nej, jag tror inte vi utvecklas av det vi gör. Det är fortfarande precis samma faktorer bakom vårt handlande, vi bara motiverar det annorlunda i efterhand nu. Alla känslor och biologiska drifter är precis samma idag som för 5 000 år sedan.

  För mänskligheten är det inget hopp alls. Vår styrka kommer att förgöra oss och det kommer vara räddningen för alla andra livsformer på jorden. Djuret människan har visat sig vara lite för duktig, jag skulle tro att man kan jämföra människodjuret med gräshoppesvärmar - om vi skall prata bibliska proportioner.


  //Zac

  SvaraRadera
 13. Då har vi olika uppfattning. Jag anser som du vet att människan inte längre är ett djur, även om hon/han många gånger beter sig som rovdjur. Det eftersom vi har djuret latent i oss. Drifter och begär finns kvar.

  Vår styrka är den alltmer mentalt utvecklade kapaciteten. Glömmer du inte att människan har utvecklat det mentala alltmer? Där skiljer vi oss från djuren, även de högt stående arterna som hund, häst, apa, katt osv. Det emotionala utvecklas också dvs förädlas. Får vi bara ordning på alla negativa känslor och lägre tankar så fixar vi det.

  Vi måste fixa det för djurens och andra "lägre" livsformers skull.

  Så du menar att människan inte lär sig av sina handlingar? Håller delvis med om det! Det går sakta och trögt! Men det betyder inte att ingen utveckling sker. Vi kör huvudet i sanden gång på gång men till sist begriper vi lite mer, sedan förstår vi.

  //Lisbeth

  SvaraRadera
 14. Nu hänger jag med igen. =)
  //kk

  SvaraRadera
 15. Du får gärna utveckla "det mentala" lite grann. Jag tror nämligen inte att det är någon skillnad överhuvudtaget på hur en människa fungerade för 300 år sedan. Det handlar bara om miljön kring dem - de trodde det var guds godhet som gjorde att skördarna slog fel och att barnen dog i tidig ålder etc. Vi hade, uppväxta i den miljön varit och uppfört oss exakt likadant. Det har inte skett någon som helst utveckling där. Däremot kan man argumentera om vår kultur utvecklats, men det är väl en annan fråga?


  //Zac

  SvaraRadera
 16. Det mentala och det känslomässiga utvecklar vi menar jag, när vi går igenom olika saker. Vi lär oss mycket av svårigheter men även i goda tider. Evolution betyder för individen en allt större bredd i förmågan att lösa problem. På ingen nivå upphör problemen och människan kommer inte till ro då skulle evolutionen avstanna.

  Hur kan vår kultur utvecklas om vi inte utvecklas som människor? Det är vi som är innehållet?

  //Lisbeth

  SvaraRadera
 17. Nej, du pratar om ackumulerad kunskap, att vi bygger ny kunskap på gammal kunskap, kombinerar eller förfinar eller både två. Vi som människor har inte utvecklats ett dugg. Ja, om man bortser från rent fysiskt då vårt överflödssamhälle och goda levnadsstandard gjort att vi blir större, längre och kommer i puberteten tidigare (nyheter idag).


  //Zac

  SvaraRadera
 18. Ja jag talar om att vi lägger ny kunskap till gammal kunskap. All inlärning sker i system. Det är utveckling. Tyvärr så överväger de repellerande känslorna och tankarna. Därför så menar jag att evolutionen går så sakta. Men även om det går väldigt sakta, så sker viss utveckling. Om vi kan få bukt med lägre känslor och tankar så skulle medvetenhetens evolution gå snabbare.

  Vi talar förbi varandra precis som du påpekat förut. För egen del så anser jag att vi reinkarnerar. Så jag talar utifrån den hypotesen. Alltså utifrån urvecklingsstadierna.

  Tack för diskussionen! Det blir nog (spekulation) fler i framtiden misstänker jag :)

  //Lisbeth

  SvaraRadera
 19. Tack detsamma!

  //Lisbeth

  SvaraRadera
 20. Tänk att man aldrig slutar att förvånas.. tack för en bra blogg, mycket intressant läsning här=)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Och verkligheten då?

Är inte detta (går-)dagens, för att kanske inte säga årtiondets sämsta rubriksättning på ledarplats , någon ledarplats, alla kategorier? De jämställer således en person som fällts för dråp och för dubbla mord , dömd enligt konstens regler i en demokrati , som skall avtjäna resterande straff i sverige. en som fängslats och torterats för att ha utfört sina journalistiska principer och skrivit om demokratiska reformer i hemlandet ...  Jag trillade först på Expressens ledare på Nyhetstorken , men var tvungen att kolla upp om det verkligen var sant - trodde faktiskt först att det var en photoshoppad bild... Jag tror jag spyr! Men det är ganska symptomatiskt för historien om Annika Östberg , även om det är draget till sin extremaste spets av (den numera arbetslösa, hoppas jag) rubriksättaren på Expressen. Vi har gott om andra fångar som suttit länge i fängelse och som säkert skulle må bra av att luftas lite. Lite verklighetsförankring om jag får be! Att hon n