Fortsätt till huvudinnehåll

Normalisering eller felmätning?

Jag har hela tiden trott på, och tror på, att Alliansen skulle få bättre siffror ju närmre valet vi kommer. Det är samma mekanismer bakom som gör att man gärna visar sitt missnöje långt ifrån valet genom att "okynnesrösta" på något annat parti eller t o m block.

Sverigedemokraterna

Precis det händer SD. På säkert avstånd ifrån valdagen så tar man chansen att lufta lite av de unkna åsikter man har om sina medmänniskor, eller kanske bara uttrycka oro över att så många kriminella numera har utländska namn. Men som tur är för oss andra så återvänder (förhoppningsvis!) vettet när valdagen är här och man lägger sin röst på något etablerat parti med en människosyn som stämmer bättre med svenska värderingar och humanistiska principer.

Och siffrorna då?

S 30,1 –1,2

Plågsamt att se Sahlin fortsätta tappa mark. Jag vill fortfarande se en rejäl överhalning och reformering av S-politiken. Jag tycker de är kvar i 1900-talets brukssamhällen, de har en politik som känns så oerhört 1985. Och med detta (fd?) jättelika och oerhört tröga parti så tror jag att det bara är ett valresultat av klassen SUPERCHOCK som kan öppna för dylika förändringar. Så hoppet står till under 30% i det slutliga valresultatet och ånyo förlorad regeringsmakt. Ja, och så en partiledare som tillsätts för något annat än att hon har äggstockar då...

V 5,9 +1,1

Sorligt att man helt bortser från den helt galna politik som V företräder. Planekonomi och sedelpressar, brödköer och hat mot alla som har det bra - oavsett om de själva jobbat sig fram dit.
Historielösheten gör också att nästan 6% av de röstberättigade svenskarna tydligen överväger att rösta på detta parti - eller värre - de kanske kan sin historia och ändå överväger det? :O

MP 7,9 –1,0

Många STO-gräsliberaler inser att en röst på MP innebär en helt galen röst på Butlers, Könsneutrala toaletter och sängmys med vänsterpartister/kommunister. Vakna och känn kaffedoften! Geografiskt sett så är det MP som är Alliansen närmst så risken för väljarflykt ökar ju mer de RödGröna positionerar sig vänsterut...

M 32,1 +1,6

Kanske har Reinfeldts dröm om Moderaterna som det statsbärande partiet slagit in. I dagsläget så ser jag ingen som helst utmanare till tronen. Det är glädjande att se att AB:s smutskastningskampanj mot Littorin inte verkar har lämnat varaktiga spår i siffrorna - ja, annat än förhoppningsvis AB:s upplagesiffror då givetvis...
Och inte förvånar siffrorna när M nu kan påvisa fantastiska bokslut för ekonomin, Sveriges två politiker med störst förtroende; Reinfeldt och Borg samt en fungerande och väloljad Allians?

FP 7,8 +1,0

Skolpolitiken ger effekt. Och tyvärr så verkar också hårdare tag mot invandrargrupper också fungera. Jag tycker själv att det är dags att FP tar och funderar lite över varför man de senaste valrörelserna kommit med lite bajsbruna förslag? Socialliberaler?
Förslagen i sig är oftast inte så jätteupprörande, men vill man verkligen profilera sig med dem i en valrörelse? Jag fruktar att större delen av den procenten som FP gått upp kommer ifrån SD-väljare som trots allt vill rösta på ett i grunden mer demokratiskt parti med en människosyn som stämmer bättre med humana värderingar.

C 5,8 +0,3

Vad har Maud gjort? Ingen vet. Kan det ha varit baddräktsbilderna i AB? Oavsett så har C kommit fel till det mesta tycker jag. Utspel som borde skrämma kärnväljarna långt bort i avbefolkningsmarkerna; kolkraft, kärnkraft och döda vargar.

KD 5,8 0

I dagens upplysta tid så står ett religionsbaserat parti fortsatt starkt; KD. Jag tror det är Hägglund-effekten. Killen är nog den jag själv helst skulle vilja ta en öl ihop med. Skön humor och nästan lite mänsklig. Men politiken är äcklig och doftar så mycket gammelmoral att det gör ont långt ner i svalget.

SD 3,7 –0,8

Största glädjeämnet för dagen är givetvis att det ser ut som om vi slipper se ett rasistisk parti i den svenska riksdagen 2010. Jag tror som jag spekulerade ovan att det är lätt att missnöjesrösta långt ifrån valet, men att  värderingar och människosynen gör att man röstar på ett annat alternativ när valdagen är kommen.
Bort, bort, bort.

Rödgröna 43,9 –1,1

Vi slipper se Mona Sahlin som statsminister, Ohly som utrikesminister och MP på miljöministerpostern. Vi slipper få en regeringspolitik som dragen ur säcken - de RödGröna har väl skjutit upp i stort sett varenda stötefråga till efter valet? Ohederligt och som att rösta på en politik i blindo för samarbetspartnerserna.

Alliansen 51,5 +2,9

En politik som öppnat ögonen på många väljare att det finns en fungerande regeringspolitik utanför SAP. Reformeringarna har tyvärr störts av en ekonomisk konjunktur som störtade i marken. Men den optimism och framåtanda som ändå finns i det svenska samhället och som nu gör att vi tycks återhämta oss rekordsnabbt kan inte vara något annat än ett kvitto för att man känner förtroende och förlitar sig på Alliansen i fortsättningen också.

Piratpartiet?

Den 19 september röstar jag själv på Piratpartiet. Jag vill inte se en vidare marsch mot Bodströmssamhället; herr Bodström och fröken Ask har gång på gång visat sitt förakt för grundläggande demokratiska frågor och beröringskänsligheten för integritetsfrågorna under valrörelsen är tydliga tecken på att man själva vet hur pass långt ifrån liberala, mänskliga och humana rättstraditioner man nu kommit.

Alliansens svek

Alliansens stora svek mot sina egna medborgare där man numera växlat till en syn där alla är potentiella kriminella, massövervakningen och utförsäljning av rättsväsendet är en skamfläck som i alla fall jag personligen aldrig kommer överse med.
Skattefrågor är faktiskt en skitsak i sammanhanget. Antingen värnar man demokratin eller så fortsätter man att tjata om det skall vara ett par hundralappar mer eller mindre på skatten.

Rösta rätt

För mig är valet enkelt - det är dags att säkra medborgarnas rätt, våra demokratiska principer och (äkta) liberala ståndpunkter.

Än mer om...

(anti)FeminismJämställdhet
PolitikMarklundsfejket
Om bloggenAnnika Östberg Deasy


//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning

Läs även andra bloggares åsikter om politik, , , mona sahlin, valet 2010, alliansen, socialdemokraterna, samarbetePiratpartiet, , AB1, SvD1, DN, Ex, Metro Mary, Peter Andersson, Zoomin

Kommentarer

 1. Plågsamt att se Sahlin tappa mark? Inget är mer tillfredsställande. I övrigt klockrent skrivet.

  SvaraRadera
 2. Klart det är plågsamt att se någon kämpa och ändå förlora. Jmf med att se en långdistanslöpare som raglar fram knappt vid medvetande längre. Samma sak med sossarna som uppenbarligen ser en stor del av sina väljare numera rösta på moderaterna och trots att de i desperationen för att behålla och få tillbaka hittar på allt mer desperata förslag.

  SvaraRadera
 3. Se igenom spektaklet fullt ut rösta inte alls ;)
  Inget parti kan logiskt sätt inneha all kunskap, erfarenhet, vetskap som behövs för att skapa ett idealt samhälle. Lite anarki eller kaos och förvirring är inte farligare än den förvirring som nu råder.
  PP är ett okej alternativ ;) Men bara okej för de vet ju inte speciellt mycket om olika sakfrågor? Behövs inte en bred kunskap? Kanske (spekulation) kan de vara en bra början....

  //Lisbeth

  SvaraRadera
 4. Tror man att svensk näringsliv talesmän allisansen. Någonsin gjort det bättre för svenskarna, så kan man inte se igenom Illusionen de skapat med pengar.

  SvaraRadera
 5. Tack anonym (08:12) för dina vänliga ord.

  @Lisbeth: Du kan välja att "Kommentera som Namn/Webadress" och strunta i att fylla i webadress så får du ditt namn istället för anonym i signaturen? Snyggare och mer lättidentifierat.

  För övrigt så kan man uttrycka det som att du ställer dig utanför det enda demokratiska system vi har genom att inte rösta. Du försöker inte ens förändra inifrån utan ställer dig utanför och klagar på sakers tillstånd. Människor har kämpat och dött för rätten att rösta, att låta bli är en rättighet, men också en skam som jag ser det. Rösta blankt i så fall - även att det delvis innebär en röst på de du minst tycker om i valet...

  @Anonym (10:55): Jag förstår faktiskt inte helt riktigt vad du vill uttrycka. När senast var inte pengar ett krav för förändringar och illusionen av förändringar? Det gäller de rödgröna, det gäller alliansen.

  Ett ideellt samhälle kommer aldrig någonsin skapas på jorden med mindre än att det samhället består av en individ som inte är personlighetskluven. Ty annars går alltid någon annans önskemål på tvärs med ens egna. Största möjliga nytta för största möjliga antal är den enda vettiga vägen att gå och ger nog ett samhälle som är närmst det idealsamhälle som du drömmer (och får drömma vidare) om...


  //Zac

  SvaraRadera
 6. Lisbeth, demokrati är svaret på att ingen kan inneha all kunskap. Man låter olika intressen i möjligaste mån få balansera varandra. Demokrati är inte perfekt men det är det i särklass bästa vi har lyckats att åstadkomma så här långt. Om jag skulle vilja se en förändring i demokratin skulle det nog vara en högre transparens och mindre politik. Tex som jag hörde på radion igår där Fredrik R inte svarade på en rak fråga om han skulle kunna tänka sig att ta hjälp av SD. Ja eller Nej var de två givna svaren men så kunde naturligtivis inte en politiker svara eftersom det ena fallet skulle bakbinda honom och det andra skulle innebära att han skulle kunna tänka sig att samarbeta med de bruna. Att han inte kunde ge det ärliga svaret är ett problem med demokratin som den ser ut idag. Om ni hittar så leta upp Sveriges Radios progra Medierna i det ämnet.

  SvaraRadera
 7. Ps, svaret som FR gav var att han hade som målsättning att regera i ensamt majestät, vilket jag inte riktigt betraktar som ett svar på frågan.

  SvaraRadera
 8. @daydreaming: Sahlin har vägrat att svara på om de tillsammans i samförstånd med SD skulle fälla en Alliansregering, så visst är det ett problem med ett litet missnöjesparti skall kunna ställa och styra i frågor mycket större än vad de är... ;o)

  Men det är också en demokratisk fråga, inte ett problem som underkänner demokratin som sådan.


  //Zac

  SvaraRadera
 9. Den senaste mätningen (precis som de flesta andra) var inte statistiskt säkerställd. Med andra ord saknar den betydelse, lika så analysen av siffrorna.

  http://www.svd.se/nyheter/politik/valet2010/regeringen-far-egen-majoritet_5169305.svd

  "Vid ett urval på 1445 personer krävs, för att en förändring ska vara statistiskt säker jämfört med föregående mätning, att den i procent-enheter är större än:
  ±3,4 för M
  ±2,3 för S
  ±1,9 för FP och MP
  ±1,8 för V
  ±1,7 för Cm och KD
  ±1,4 för SD"

  SvaraRadera
 10. "Största glädjeämnet för dagen är givetvis att det ser ut som om vi slipper se ett rasistisk parti i den svenska riksdagen 2010."

  SD är inte rasistiskt, förstår inte varför du, som jag utgått har nått i huvudet, vägrar att förstå det. Mycket synd, då du skriver vettiga saker om annat.

  SvaraRadera
 11. Nej, problemet är inte att SD skulle hamna i vågmästarställning. Problemet är (i exemplet) att FR inte säger att han inte kan utesluta att ett sådant samarbete, i någon form skulle kunna ske för att det är retoriskt felaktigt. Retoriken får någon form av företräde mot sanningen och det var vad jag anmärkte på.

  SvaraRadera
 12. SD gör skillnad på människor enbart utifrån vilken kultur de tillhör, eller hudfärg/religion eller vad du vill. De generaliserar grovt när de anklagar hela folkgrupper för vad en handfull individer gör. Ungefär som att dra slutsatser utifrån Kapten Klännings beteende och lägga den på svenska män.

  De är ett missnöjesparti som bygger all sin politik på att vi har problem med invandringen. De är inget annat än ett rasistiskt ensvarsparti - allt är invandringens fel.


  //Zac

  SvaraRadera
 13. Aha, så i förlängningen är alla som inte vill öppna gränserna totalt rasister? Sverige är ett LAND inte en PLATS dit alla som vill, oavsett anledning, ska få bosätta sig i. Det märks på dig att du inte bor på en plats där invandrarna är ett stort problem, tvärt emot många svenskar. PP vill ju inte ens ta ställning i frågan, visar ju fegheten i det partiet. Fast å andra sidan sysslar ju alla i PP med barnporr, det vet ju alla, precis som alla anhängare av SD är raisister, eller?

  SvaraRadera
 14. @LosKrikon: Allt är öppet för spekulation. Men du polariserar lite väl i dina exempel.

  Precis så bor jag på ett ställe där de flesta invandrare inte är ett problem överhuvudtaget. Däremot ute i miljonprogrammen så är det oroligt och mycket liv - konstigt nog så är det procentuellt också en hög andel av de svenskar som bor där. Kanske tyder det mer på ett "slumproblem" än ett kulturellt?

  Anhängarna till SD är sällan rasister, däremot så är de ofta dåligt pålästa, kvällstidningsförblindade och enkelspåriga. Är de alltid sådana? Nej, jag har träffat diametralt motsatta människor också.

  PP har heller inga åsikter i skattepolitiken, vården etc.


  //Zac

  SvaraRadera
 15. http://www.expressen.se/Nyheter/1.2107658/piratpartist-domd-for-valdtakt-mot-barn

  SvaraRadera
 16. Visst är det trist att lektioner om privatlivets helgd måste komma från misstänkta pedofiler och konspriationsteoretiker i stället för etablerade politiker. Det säger en del om hur duperade folk i allmänhet är. Det är ju som att SD skulle ge lektioner i människovärde och vikten av att hålla familjer samman även om det bara är en som har flyktingstatus.

  Fast kunde moderaterna bli ett arbetarparti så...

  SvaraRadera
 17. Det är klart att efter ett tag vid maktens grytor så hade man blivit ogin och börjat övervaka just de skålarna...

  Så det är nog därför det är så svårt att prata om dessa frågor för de etablerade partierna, och det krävs oborstade rallare utanför 08-området.


  //Zac

  SvaraRadera
 18. Han var inte bara misstänkt, utan dömd. Men det är klart när det gäller PP så är det ok att varit dömd för något, SD nej.

  SvaraRadera
 19. En personlig tragedi för alla inblandade, som brukligt. Jag förstår inte var du vill komma, LK? Han döms för ett allvarligt brott och åker ut ur partiet?

  Jag vet inte hur det är idag, men för ett par år sedan så handlade det väl om att bortåt 10% av SD:s valbara politiker var dömda för grövre brottslighet - rån, misshandel etc.

  Jag har inte sett någonting som gör att jag får ifråga sätta bilden av ett främlingsfientligt missnöjesparti som i ovanligt hög grad drivs av kriminella som intensivt försöker tvätta rent sin yta.


  //Zac

  SvaraRadera
 20. LK, var har du fått ifrån att det skulle vara ok att vara dömd i något parti (i domstol eller bara av medmänniskor)? Hört talas om toblerone som kommer att nämnas när Sahlin dör och det har inte ens gått till domstol. Så SD är knappast mer offer i sammanhanget än något annat parti.

  SvaraRadera
 21. Kanske är det på sin plats att påpeka att det inte bara handlade om Toblerone? Drygt 50 000 (och detta var i mitten av 90-talet!) i privata uttag på regeringens kontokort. Vi pratar också om att hon som partiledarkandidat och i förlängningen statsministerkandidat hamnar som misstänkt i en åklagarutredning för trolöshet mot huvudman alternativt behörighetsmissbruk och bedrägeri.

  Ganska unikt och hur många kommunalpolitiker med tveksam privatmoral du än slänger upp så lär vare sig du - eller jag, i vår livstid komma i närheten av en sådan ifrågasatt statsministerkandidat...

  Toblerone, my ass! Ett försök till att förminska det hon ställde till med - konstigt nog så finns hennes namn i stort sett inte på någonting annat, så politiskt så har hon åstadkommit mycket, mycket lite. Så att om "politik är att vilja" så vill hon antagligen förbannat lite... Persson slog nog huvudet på spiken när han beskrev henne i sin biografi.


  //Zac

  SvaraRadera
 22. Zac, jag åsyftar hela historien runt Toblerone och har ingen tanke att förminska den. Det jag funderar runt är hur lång tid synden vara ett giltigt politiskt argument.

  Det jag försökte att förklarade är att SD inte är hårdare drabbat än något annat parti när det kommer till att politikers brottshitoria blir argument i debatter så SD har inte så mycket att snyfta om i det fallet.

  Sedan borde du kanske själv sluta kalla det för Toblerone om du anser att det är förminskande av affären, du har själv närt uttrycket här på bloggen en gång eller två. "Monas 50 000 kronorssvindel" kanske är bättre så att ingen misstar vad det är du syftar på :-)

  SvaraRadera
 23. http://blogg.svd.se/faktakollen

  "Är invandrare överrepresenterade i statistiken?"

  "Överrepresentationen försvinner heller inte när myndigheten gör en så kallad standardisering, vilket betyder att man "likställer" grupperna när det gäller kön, ålder, utbildning och förvärvsinkomst. Även då är personer födda utomlands överrepresenterade i statistiken, men överrisken minskar."

  Sedan skyller man såklart på att invandrare anmäls oftare än andra. LOL, snacka om att bortförklara och försöka vara poltiskt korrekt när statistiken inte visar vad man vill.

  "Om 0,04 av personer födda i Sverige med svenskfödda föräldrar har misstänks för våldtäkt så är motsvarande siffra för personer födda utomlands 0,22, säger Klara Hradilova Selin. "

  Altså 5,5 gånger så ofta som svenskar.

  SvaraRadera
 24. Den lavinartade ökningen är, precis som både du och jag vet, att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna.

  En annan sak som vore oerhört intressant i sammanhanget är att invandrare generellt sett alltid tillhör socialklass 3. Hur mycket överrepresenterade är denna socialklass vid våldtäktsmisstanke? Och hur ser det ut mellan svenskfödda/invandrare inom denna grupp? Att de sämst bemedlade alltid är överrepresenterade för brott kommer knappast som en överraskning för någon?

  " 'Om 0,04 av personer födda i Sverige med svenskfödda föräldrar har misstänks för våldtäkt så är motsvarande siffra för personer födda utomlands 0,22, säger Klara Hradilova Selin.'

  Altså 5,5 gånger så ofta som svenskar."


  Så vi då tar SD:s egna siffror och leker med dem lite; enligt SD:s egen statistik så är det 70st invandrare som dömts för våldtäkt, av totalt 114 fällda. Det är en kraftig överrepresentation när invandrargruppen enbart knappt är 20% av invånarna idag; d v s 1,6 miljoner ungefär.

  Om vi antar att könsfördelningen inom denna grupp är 50/50 så ger det alltså 800 000 invandrarmän och -pojkar, som kan misstänkas för brott. Av dessa så fälldes 70st för detta brott, det ger ungefär 9st/100 000. För enkelhetens (och xenofobins skull) skull så slänger vi in två svartskallar till i gruppen fällda för våldtäktsbrott så att vi hamnar på en jämn och bra siffra; 11st /100 000 invandrare fälls för våldtäkt.

  Leker vi vidare och räknar baklänges att det är 5,5ggr så vanligt med våldtagningsbenägenheten bland invandrare kontra svenskar så ger det att ungefär att 2st svenskar/100 000 fälls för våldtäkt?

  Förklara logiken varför de övriga 99 989st oskyldiga invandrarmännen i gruppen misstänkliggöras, men inte de 99 998st oskyldiga svenskarna?

  Du ser hur uppenbart korkat och skygglappsförsett resonemanget är?

  Det finns bara ett begrepp som passar riktigt bra på sådant resonemang när man pekar ut och misstänkliggör en hel grupp för vad en handfull individer inom gruppen gör - och jag har själv använt det för att beskriva SD:s politik flera gånger.


  //Zac

  SvaraRadera
 25. Kanske är det på sin plats att påpeka att det inte bara handlade om Toblerone? Drygt 50 000 (och detta var i mitten av 90-talet!) i privata uttag på regeringens kontokort. Vi pratar också om att hon som partiledarkandidat och i förlängningen statsministerkandidat hamnar som misstänkt i en åklagarutredning för trolöshet mot huvudman alternativt behörighetsmissbruk och bedrägeri.

  Ganska unikt och hur många kommunalpolitiker med tveksam privatmoral du än slänger upp så lär vare sig du - eller jag, i vår livstid komma i närheten av en sådan ifrågasatt statsministerkandidat...

  Toblerone, my ass! Ett försök till att förminska det hon ställde till med - konstigt nog så finns hennes namn i stort sett inte på någonting annat, så politiskt så har hon åstadkommit mycket, mycket lite. Så att om "politik är att vilja" så vill hon antagligen förbannat lite... Persson slog nog huvudet på spiken när han beskrev henne i sin biografi.


  //Zac

  SvaraRadera
 26. @LosKrikon: Allt är öppet för spekulation. Men du polariserar lite väl i dina exempel.

  Precis så bor jag på ett ställe där de flesta invandrare inte är ett problem överhuvudtaget. Däremot ute i miljonprogrammen så är det oroligt och mycket liv - konstigt nog så är det procentuellt också en hög andel av de svenskar som bor där. Kanske tyder det mer på ett "slumproblem" än ett kulturellt?

  Anhängarna till SD är sällan rasister, däremot så är de ofta dåligt pålästa, kvällstidningsförblindade och enkelspåriga. Är de alltid sådana? Nej, jag har träffat diametralt motsatta människor också.

  PP har heller inga åsikter i skattepolitiken, vården etc.


  //Zac

  SvaraRadera
 27. "Största glädjeämnet för dagen är givetvis att det ser ut som om vi slipper se ett rasistisk parti i den svenska riksdagen 2010."

  SD är inte rasistiskt, förstår inte varför du, som jag utgått har nått i huvudet, vägrar att förstå det. Mycket synd, då du skriver vettiga saker om annat.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Och verkligheten då?

Är inte detta (går-)dagens, för att kanske inte säga årtiondets sämsta rubriksättning på ledarplats , någon ledarplats, alla kategorier? De jämställer således en person som fällts för dråp och för dubbla mord , dömd enligt konstens regler i en demokrati , som skall avtjäna resterande straff i sverige. en som fängslats och torterats för att ha utfört sina journalistiska principer och skrivit om demokratiska reformer i hemlandet ...  Jag trillade först på Expressens ledare på Nyhetstorken , men var tvungen att kolla upp om det verkligen var sant - trodde faktiskt först att det var en photoshoppad bild... Jag tror jag spyr! Men det är ganska symptomatiskt för historien om Annika Östberg , även om det är draget till sin extremaste spets av (den numera arbetslösa, hoppas jag) rubriksättaren på Expressen. Vi har gott om andra fångar som suttit länge i fängelse och som säkert skulle må bra av att luftas lite. Lite verklighetsförankring om jag får be! Att hon n