Fortsätt till huvudinnehåll

Droppen som knäcker en människa?

Det har gått två veckor sedan Aftonbladets reporter försökte ställa frågor till den dåvarande ministern Sven Otto Littorin på flygplatsen i Visby. Frågorna handlade, som alla nu vet, om sexköp.
Resultatet blev inte några svar, men väl en inbokad intervju nästa morgon. Littorin dök inte upp. I stället kallade han till presskonferens och avgick med ett tal om sin familj och det offentliga livets pris. En plötslig insikt för en man med ett fullspäckat program för veckan.
Detta gör Littorinaffären speciell. Ett tungt statsråd avgår under dramatiska former, med två månader kvar till valet. Och han gör det med en förklaring som rimligen inte kan vara hela sanningen.
Därmed borde den journalistiska huvuduppgiften vara klar. Ta reda på vad som egentligen hänt.
(Källa.)

Jag har personligen inga som helst svårigheter att svälja tanken på att efter månader av helvete i en mycket infekterad skilsmässa så knäcks han totalt när han inser att han också skall få slåss mot, verkliga eller påhittade, sexköpsanklagelser i pressen.

Svårt med empati och fantasi?

Är det verkligen så svårt, eller ens mänskligt att tänka sig? Det är vilket fall inte så otroligt att man måste ta heder och ära av honom - helt utan bevis - som AB gjort - bara baserat på grundval av att han avgick, som är ganska lätt avfärdat i o m en enkel, logisk och stringent tankegång som ovan.

Halmstrå

Givetvis så är en anledning också att han trodde sig kunna slippa vidare skriverier, men det brydde sig inte AB om - eller jo, det gjorde de först, men sedan gav de med sig eftersom ryktesfloran hade vuxit okontrollerat. Och hur konstigt är det efter AB:s antydningar och vilda skriverier under flera dagar?

Inte helt främmande

I valet mellan att stanna kvar i strålkastarljuset med allt vad det innebär av fortsatt närgången bevakning och att skydda främst barnen från journalistisk "belägring" väljer han det senare. Det är fullt förståeligt. Gränsen går vid barnen.
(Källa, 7 juli)

Konstigt nog så hade i alla fall en (vikarie) på ledarredaktionen funderingar, eller i alla fall antydningar, i den riktningen...

AB i botten

AB har fullständigt slagit i den publicistiska botten i sitt agerande i detta. Och vad än värre är att de också blandat in (kletat ner) i stort sett alla deras tunga skribenter på ledarredationen, den politiska sektionen samt chefredaktören. De har helt enkelt ingen som helst trovärdighet kvar.

Tidigare från mig

En bottennotis...

(Pappers-)SvD har tydligen lite skoj...

Än mer om...

(anti)FeminismJämställdhet
PolitikMarklundsfejket
Om bloggenAnnika Östberg Deasy


//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , DN1, SvD1, Ex, AB12345, SvT

Kommentarer

 1. Har AB åter igen gjort fel? Ja!
  Är Littorin skyldig? Troligen
  Borde det han troligen gjort vara olagligt? Nej!

  SvaraRadera
 2. En fråga.
  Om LOS inte hade sagt upp sig, hade det då varit moraliskt korrekt/lagligt av AB att publicera artikeln?

  SvaraRadera
 3. "Om LOS inte hade sagt upp sig, hade det då varit moraliskt korrekt/lagligt av AB att publicera artikeln?

  Det hade i alla fall varit legio att gräva vidare, men underlaget är i alla fall för tunt. Mer eller mindre obefintligt. Tänk t ex om "Anna" bara är ombud för att undergräva SOL's ställning i skilsmässan? Snacka tokkatastrof för AB - och media i allmänhet!


  //Zac, som givetvis inte säger att "Anna" är falsk.

  SvaraRadera
 4. Håller med dig. Så har jag tyckt från allra första början ...

  http://skatanstankar.wordpress.com/2010/07/12/ord-star-mot-ord/

  Det är en skrämmande valstrategi detta ... för det är väl så det skall ses.

  SvaraRadera
 5. Oavsett så tror jag att det är planterat - i alla fall ur tidsaspekten. Valår och skilsmässa - AB har inte brytt sig om alternativa förklaringar överhuvudtaget.


  //Zac

  SvaraRadera
 6. Jag dristar mig till att GISSA; att detta kommer från början ifrån Sveavägen 68 - precis som det gjorde mot Reinfeldt strax innan valet 2006.

  SvaraRadera
 7. Det är konstigt att inte sossarnas smutsiga kampanjer får mer uppmärksamhet. Vi pratar om en sketen m-kommunpolitiker som vidarebefordrat ett humoristiskt mail om Sahlin - som för övrigt är 100% korrekt - med den förtalskampanjen som drevs från Socialdemokraternas högkvarter inför förra valet...

  Men visst är tidpunkten konstig. "Anna" dröjde med sina uppgifter precis till valupptakten. Inte ett år, inte två år och inte heller tre år - utan precis fyra år till strax innan valet. Det är en omständighet som med socialdemokraternas fula kampanjande tidigare i historien, inte kan bortses ifrån.


  //Zac

  SvaraRadera
 8. Vad är korrekt angående Mona IDAG? Att anklagelserna mot SOL var preskiberade var ju i sig självt en aledning till att aldrig framföra dem, så varför minnas Mona gamla synder? Om jag inte minns fel så gjordes det en förundersökning i hennes fall som konstaterade att fällande dom inte var en möjlig utgång och idag är det preskiberat. Så jag ser inte varför minnet ska vara så bra i det fallet...

  SvaraRadera
 9. @daydreaming: Vi har en stor skillnad i att Sahlin verifierade uppgifterna, hon erkände helt enkelt. Betalningsanmärkningarna och det andra är väl knappast ifrågasatta av någon?

  Vi har hennes ovilja att vara med i facket som en god fingervisning av hur viktigt det är när man väl sitter i regeringen igen. Sexigt att betala skatt när man själv har svarta barnflickor, vill slippa tv-avgifter, blir anvisad en p-plats då regeringskansliet blir trötta på p-böter etc.

  En dubbelmoral av sällan skådat slag. I SOL's fall så är det en ödets nyck att han slagits för tokfeministisk politik strax innan bomben föll - men en viktig skillnad i ett rättssamhälle - han har inte erkänt utan rent av nekat, flera gånger också. Så det är bara upp till gyttjeblaskan Aftonbladet att tala ur skägget i den nyhet där de själva kokat soppa på obefintliga ingredienser.

  Ser du verkligen inte skillnaden?


  //Zac

  SvaraRadera
 10. Hej.

  Ditt inlägg fick mig att fundera vidare kring den omständigheten att AB först gick ut med publicering om att det fanns ett påstående om att SOL begått brott med fängelse i straffskalan - utan att ange vilket brott.

  Ett mkt märkligt agerande tycker nog de flesta publicister.

  En sådan som Jan Helin, och alla andra med utgivaransvar, har hela tiden att förhålla sig till just frågan om vad som kan utgöra förtal. Detta är ju deras främsta arbetsuppgift att ta ställning till inför en publicering. Annars vore de inte ansvariga utgivare.

  Nåväl, de krävs att flera kriterier för att ett förtal ska anses föreligga. Det räcker således inte med att de publicerade uppgifterna är kränkande och osanna. Det krävs också att publiceringen var oförsvarlig med hänsyn till de omständigheter som förelåg när publiceringen ägde rum.

  Det är detta senare kriterium som jag kopplar till AB:s första publicering av uppgiften om påstående om brott som man inte närmare specificerar. Därmed satte ju AB igång en ryktesspridning och spekulation av oerhörd omfattning.

  Kan det vara så, att AB i en eventuellt kommande förtalsrättegång har för avsikt att invända, att den senare publiceringen om specificerat sexköp var försvarlig m.h.t. att man ville få stopp på ryktesspridningen (och därmed kunna framställa sig själva i ngt bättre dager).

  Att det här med att AB inte skulle ha publicerat om man fått dementi...det vet vi alla vid detta laget att det är rent bs.

  V

  SvaraRadera
 11. Intressanta funderingar, V. Man kan spekulera vidare hur länge som helst i SOL's eventuella skuld i beskyllningarna, men att AB uppfört sig mycket tveksamt publicistiskt är väl ställt utom all tvivel nu tycker jag. Jag hoppas att vi får se en förtalsrättegång snart.


  //Zac

  SvaraRadera
 12. Jag hoppas också på en förtalsrättegång. Jag är nämligen övertygad om att SOL skulle vinna den. Jag är dock osäker på om han orkar. Mycket beror nog på vad hans barn tycker skulle jag tro.

  Jag konstaterar dessutom att om FR och SOL - som så många s.k. mediekonsulter anser att de skulle ha gjort - gått ut och varit de första som gav spridning åt sexköpsanklagelserna i media, så hade vi i denna stund inte ens diskuterat möjligheten av en förtalsrättegång. Inte mot AB i alla fall, eftersom de i så fall endast hade återgett uppgifter som FR eller SOL redan spridit.

  Möjligen hade det i det läget kunnat bli en förtalsrättegång mot FR. Om han hade saknat SOL:s samtycke till att offentliggöra anklagelserna. Skulle tro att det var insikten om att ha blivit blåsta på den konfekten som fick AB:s ledarredaktion att härskna till så rejält att EF och HK omväxlade skrev ren och skär hat-propaganda mot FR och regeringen.

  V

  PS. Enligt en intervju med LM, som jag hittade på Resume.se, verkar min teori i min förra kommentar ha fått viss bekräftelse av LM själv.

  "Trots uttalandet har tidningen pumpat ut artiklar kring Littorin. Lena Mellin uppger att man valde att trycka uppgifterna om sexköpet bland annat på grund av att det hade börjat frodas rykten, samt att man hade väntat i över 3,5 dygn på en kommentar från Littorin."

  http://resume.se/nyheter/2010/07/13/vi-har-inte-betalat-anna-e/

  V

  SvaraRadera
 13. Visst är det så, men SOL tog det sista halmstrået och räknade kallt med att AB skulle uppföra sig rimligt etiskt, även för att vara en kvällstidning...


  //Zac

  SvaraRadera
 14. Du kan bara inte använda orden "etiskt" och "AB" i samma mening ;)

  SvaraRadera
 15. @Anonym: det är väl oetiskt rent av.. ;o)


  //Zac

  SvaraRadera
 16. Jag dristar mig till att GISSA; att detta kommer från början ifrån Sveavägen 68 - precis som det gjorde mot Reinfeldt strax innan valet 2006.

  SvaraRadera
 17. Håller med dig. Så har jag tyckt från allra första början ...

  http://skatanstankar.wordpress.com/2010/07/12/ord-star-mot-ord/

  Det är en skrämmande valstrategi detta ... för det är väl så det skall ses.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Och verkligheten då?

Är inte detta (går-)dagens, för att kanske inte säga årtiondets sämsta rubriksättning på ledarplats , någon ledarplats, alla kategorier? De jämställer således en person som fällts för dråp och för dubbla mord , dömd enligt konstens regler i en demokrati , som skall avtjäna resterande straff i sverige. en som fängslats och torterats för att ha utfört sina journalistiska principer och skrivit om demokratiska reformer i hemlandet ...  Jag trillade först på Expressens ledare på Nyhetstorken , men var tvungen att kolla upp om det verkligen var sant - trodde faktiskt först att det var en photoshoppad bild... Jag tror jag spyr! Men det är ganska symptomatiskt för historien om Annika Östberg , även om det är draget till sin extremaste spets av (den numera arbetslösa, hoppas jag) rubriksättaren på Expressen. Vi har gott om andra fångar som suttit länge i fängelse och som säkert skulle må bra av att luftas lite. Lite verklighetsförankring om jag får be! Att hon n