Fortsätt till huvudinnehåll

TPB är ett demokratiskt verktyg!

Men Wikileaks - och alla andra former av wikis, gräsrotsjournalistik och crowdsourcing, där grundbulten utgörs av allmänhetens möjligheter att delta i publiceringar - är inte "bara" påfallande likt journalistik ibland. Det är framför allt exempel på en ny medial verklighet.
Nyckelordet i denna verklighet är transparens. Gör så mycket dokumentation som möjlig tillgänglig för alla, så att de själva kan dra slutsatser, söka och sortera - och själva bidra till att sprida det de tycker är viktigt. Det är en tanke som är djupt demokratisk...
..
Man kan vara kritisk mot mycket i förfarandet: publiceringar av "allt" kan ofta skada många oskyldiga (minns när obduktionsbilder från Arbogamorden gjordes tillgängliga via Pirate Bay häromåret) eller vara propagandistiska (som på rasistiska bloggar som hänger ut etniska minoriteter). Men även om Wikileaks och dess källor kan ha en tydlig agenda finns det förmildrande omständigheter. Dels att de nästan alltid agerar mot slutna maktsfärer, dels att det som sagt alltid finns en chans att själv bedöma materialets betydelse.
(Källa.)
"..minns när obduktionsbilder från Arbogamorden gjordes tillgängliga via Pirate Bay häromåret.."

Fel!

Nja, mer korrekt vore kanske:

"minns när det offentliga förundersökningsprotokollet där åklagaren valt att inte plocka ur obduktionsbilderna från Arbogamorden gjordes tillgängliga via Pirate Bay häromåret"?
Rätt skall vara rätt. Men annars belyser ledarbloggen frågan bra - det är i sak en god sak att vi får en bättre och enklare genomlysning av makten, och inte behöver förlita oss på journalisterna. Och på tal om journalisterna från tidigare idag:

Journalisternas kris

Jag har hävdat förr att det är en journalistisk kris i Sverige sedan länge. Möjligt att den beror på feghet att "bränna sig" för all framtid om man är lite för obekväm för maktens människor, men jag tror att det också handlar om en allmän fördumning där journalisterna helt enkelt är korkade.

I framtiden

Inom PP-kretsar så pratas det och skrivs spaltmeter om hur det ser ut i framtiden - Vision år2022 - jag tror att vi kommer få se mer och mer tyngre, ifrågasättande journalistik från bloggsfären. Avslöjandena redan idag föds påfallande ofta hos någon bloggare och sedan tar tidningarna ("gammelmedia") vid och blåser upp det på löpet.

Demokratin och TPB

Jag tycker själv att TPB gör en demokratisk välgärning när de hjälper till att sprida offentliga förundersökningar på detta sätt. Det är normalt ett hemskt krångel för oss vanliga människor att hämta ut det på rätten - vilket har gjort att journalisterna mer eller mindre har förtur och ensamrätt på dessa. Journalisterna har på detta sätt förtolkningsrätt och kan selektivt välja vad och vilken bild man skall förmedla.

Demokratiseringsrevolution

För övrigt så är TPB ytterligare en del av demokratiseringsrevolutionen på nätet - men det vågar kanske inte skribenten skriva ut?

Rösta Pirat

 Rösta Pirat 

Mer om...

PolitikBodströmsamhället
PiratpartietFRA-lagen
KulturUpphovsrätten

Jag har skrivit om de hemska Arbogamorden innan:

Äckligt med offentlighet!
Varför släppa obduktionsbilderna ...
Anklaga alla tills någon erkänner?//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning


Läs även andra bloggares åsikter om Piratpartiet, upphovsrätten, kultur, ipred-lagen, ipred, sharing is caring, , , , DN, NK, Ex1, SMP1, SvD, HD


Kommentarer

 1. Vad är din kommentar till att man inte är välkommen att rösta på PP om man överväger att rösta på SD?

  SvaraRadera
 2. Tja, knappast något som det finns något som helst stöd för centralt? PP fungerar också som en magnet för många unga män som annars skulle ha röstat på SD. Så om sådana röster inte skulle vara välkomna så tror jag att det är oerhört långt till riksdagen.


  //Zac

  SvaraRadera
 3. LosKrikon: (Nu är jag inte bloggskaparen men jag försöker mig på ett svar ändå)

  Det är du absolut, alla röster på PP är bra. Partiet som sådant tar definitivt inte ställning i vilket parti du är med i eller håller på, däremot kan jag personligen inte förstå varför man röstar på ett annat parti än det som man är medlem i (om man nu naturligtvis är medlem i något) så länge man håller med sitt medlemsparti ideologiskt.

  (Piratpartiet tar inte ställning till SD's huvudsakliga fråga - dvs invandring. Däremot kan informationspolitik påverka invandring liksom resten av samhället)

  SvaraRadera
 4. Tänkte mest på följande inlägg: http://www.wiktzac.com/2010/07/varfor-diskrimineras-pp.html?showComment=1280575741626#c6676521180114608069

  SvaraRadera
 5. @LosKrikon: Den kommentaren var ganska dumt formulerad, men då dylika kommentarer ofta slår tillbaka på avsändaren själv så lät jag den vara kvar... :o)


  //Zac

  SvaraRadera
 6. Jag tror jag tittar in efter valet nästa gång, det är alldeles för mycket PP propaganda nu :|

  SvaraRadera
 7. Du är välkommen då, så får vi jämföra erfarenheter och diskutera utfallet! :o)


  //Zac

  SvaraRadera
 8. LosKrikon: (Nu är jag inte bloggskaparen men jag försöker mig på ett svar ändå)

  Det är du absolut, alla röster på PP är bra. Partiet som sådant tar definitivt inte ställning i vilket parti du är med i eller håller på, däremot kan jag personligen inte förstå varför man röstar på ett annat parti än det som man är medlem i (om man nu naturligtvis är medlem i något) så länge man håller med sitt medlemsparti ideologiskt.

  (Piratpartiet tar inte ställning till SD's huvudsakliga fråga - dvs invandring. Däremot kan informationspolitik påverka invandring liksom resten av samhället)

  SvaraRadera
 9. Vad är din kommentar till att man inte är välkommen att rösta på PP om man överväger att rösta på SD?

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Filmrecension: Familjen Savage

++++ Utmärkt , en riktigt bra film, bör ses ' Familjen Savage ' Oj vilken liten pärla. Bra manus, känslig regi med magkänsla för humorn i vardagen, och i tragiken, och sanslöst skådespeleri från Philip Seymour Hoffman och Laura Linney . Två skådisar som alltid är bra, ofta som biroller, eller som amerikanarna uttrycker bättre - supporting roles. Och oj vad de alltid supportar filmerna de är med i! :o) Den anspråkslösa filmen i sig handlar om ett syskonpar som glidit isär under årens lopp, men när pappan blir dement så måste de samarbeta ihop. Filmen gör ett nerslag mitt i livet hos syskonparet, och lämnar sedan dem där, mitt i livet. En amerikansk independentfilm när de är som bäst. Kanske inte filmen jag visar mina åldriga svärföräldrar, då den är ganska osentimental inför åldrande och död. Riktigt, riktigt bra! //Zac +++++ Världsklass , mästerverk, måste ses ++++ Utmärkt , en riktigt bra film, bör ses +++ Bra , en film som lämnar god eftersmak ++ Godkänd ,

Förbjud direkt!

Sverige är numera det enda landet i Europa som tillåter mobilprat i bilen utan handsfree. Nu kräver Motormännen att användandet av mobiltelefon utan handsfree i bilen förbjuds helt. ( Källa .) Mobiltelefoner, stereo och cyklister - så skulle nog jag rangordna farorna i trafiken. Ja, förutom förarna själva då... ;o) En iakttagelse Jag kör inte så mycket i tjänsten längre, men jag gör som de flesta - jag kör igenom stan till jobbet och på hemväg. När man ser någon uppföra sig som en idiot i trafiken så är det en 20-årig kille i en BMW med ett ENORMT avgasrör, kan vara en äldre Volvo med en löjlig vinge på också. Ser man misstag i trafiken - någon som kör ut felaktigt, byter fil rakt in i bilar på väg om etc så är det nästan utan undantag en förare som pratar i mobil. Snabba på med ett förbud Givetvis skall vi införa ett mobilförbud - helst igår. //Zac, ibland kan det vara en mamma som petar in tutten eller leker med en telning i barnstolen också som vinglar runt i trafiken. Läs äv