Fortsätt till huvudinnehåll

Äckligt med offentlighet!

TPB (The Pirate Bay) är i blåsväder i offentligheten efter att dela ut obduktionsbilder på de stackars ihjälslagna barnen i Arboga...

FEL!

Nja, visst är de i blåsväder, men helt och hållet på fel premisser.

FUP

Dels är det är inte obduktionsbilder, det är det helt offentliga förundersökningsprotokollet som innehåller ett par obehagliga bilder som har tillgängliggjorts via en torrent.

Torrent?

TPB har alltså inte filen i sig, de tillhandahåller bara s k torrent-filer som länkar till filen på andra datorer. Blogge Bloggelito sammanfattar bakgrunden mycket bra:
Den aktuella förundersökningskopian ligger således på en enskilds dator någonstans i Sverige eller i övriga världen. Från denna dator sprids sedan materialet till andra, och från dessa andra till ytterligare andra, nämligen sådana som gör anspråk på att ta del av materialet. Det är den digitala versionen av följande scenario: polisen författar ett förundersökningsprotokoll, domstolen offentliggör och kopierar upp så många exemplar som begärs, och kopieringen fortskrider sedan i tillämpliga fall på mediernas redaktioner med mera. I ingetdera fallen föreligger någon ”publicering” av något slag – det är enskilda som kopierar av varandra, eller fildelar på digitalt språk.

Gammal nyhet

Det är tyvärr så att paradoxalt så har denna torrent legat ute sedan 2008-08-09 kl.19:05:19 och utan TV4:s "scoop" så hade den knappast tilldragit sig något som helst intresse. Nu har den däremot laddats ner mängder av gånger och således har det helt offentliga förundersökningsprotokollet fått en enorm spridning.

Okänsliga skitstövlar

Däremot tycks det, baserat på mediauppgifter, som om svaret från TPB varit tyket, onödigt och komplett idiotiskt. Vad hade det inte gett i PR om man pedagogiskt och lugnt hade förklarat den tekniska bakgrunden, samt ideologin bakom fildelningen för den förtvivlade pappan?

Be om ursäkt! Det är faktiskt inte vidare svårt.

Ska den ligga kvar?

Tja, det är ett offentligt material. Jag tycker att man faktiskt borde offentliggöra alla typer av liknande material på samma sätt. Det gäller inte minst myndigheternas protokoll och forskning. Detta vore demokrati om något. Och gärna via torrents också, så slipper man investera i sjukt stora och dimensionerade system.

Läs mer

DN: Förundersökning om Arbogamorden sprids på The Pirate Bay
SvD: Arbogapappa vädjar förgäves
SvD: Beatrice Ask (m) upprörs av obduktionsbilder på nätet.
TV4: Obduktionsbilder sprids på nätet
SR: Obduktionsbilder sprids på internet
TPB: Felaktiga uppgifter från TV4
TPB: Arbogamålet FUP mm


//Zac

Kommentarer

 1. Ska inte sådana här bilder komma ut får tingsrätten köra med stängda dörrar nästa gång.
  Veckans skitstövel får gå till tidningarna som ljuger och beskriver hur man ska gå till väga för att ladda ned materialet.

  SvaraRadera
 2. Håller med. Vill också tillägga att jag personligen hade tagit bort bilderna, men möjligtvis lagt ut övrigt material sedan. Men jag kan inte påstå att jag vare sig tappar tilltro, eller förlorar den vad gäller TPB. Däremot är det numera ganska tydligt att i alla fall en i gruppen saknar både vett och sans...
  Men jag vill nog läsa brevväxlingen innan jag helt och hållet tar ställning.


  //Zac

  SvaraRadera
 3. @Zac
  Du skulle alltså censurera ett offentligt dokument innan du lade ut det? Men är inte den förvirring du då bidrar till att skapa (med olika versioner av ett offentlig dokument) i själva verket ett led i att motverka rättssäkerheten?

  SvaraRadera
 4. Ny är ju detta en mycket hypotetisk diskussion, men jo, jag hade nog tydligt påtalat att jag utelämnat obduktionsbilderna och sedan seedat resten.

  Att rättssäkerheten skulle vara i fara för att jag personligen skulle ta ställning i en seed som jag själv står för ser jag då rakt inte. Det är helt valfritt att ladda ner, det handlar ju inte om originalet från tingsrätten.


  //Zac

  SvaraRadera
 5. Menar du att människor måste ta eget ansvar och vara källkritiska när de laddar ner och läser ett dokument? Om det är så du menar köper jag ditt resonemang. Men jag önskar dock tillägga att även den som publicerar har ett ansvar att i så fall rapportera eventuella modifikationer i källdokumentet.

  SvaraRadera
 6. Absolut, det handlar om hederlighet. Jag försöker så långt min noggrannhet tillåter att alltid ha källor till mina påståenden. De som läser alster från samma källa regelbundet får en bra bild över hur pass ärlig skribenten är.

  Jag hade skrivit "TORRENT
  FUP Arbogamålet, dock utan obduktionsbilder med hänsyn till offren."


  Så enkelt är det. Men jag tycker fortfarande inte att TPB skall stå till svars för att det publiceras offentliga dokument. Jag ser inte ens att jag kan kasta skit på den som publicerat torrentfilen, det är en offentlig handling som var och en kan få tag på i alla fall.

  Däremot bristen på både empati, vett och PR-känsla hos den som svarade från TPB lämnar mycket att önska...


  //Zac

  SvaraRadera
 7. Offentlighetsprincipen i all ära men det finns absoiut inget allmänintresse i de obduktionsbilder som FUP arbogamålet beskriver.

  SvaraRadera
 8. Jag ser nog en mycket stor principiell skillnad mellan hela FUP-dokumentet gentemot om någon bara publicerat bilderna i sig.

  Givetvis skall generellt sett FUP vara offentliga.


  //Zac

  SvaraRadera
 9. björn: Du kan ha rätt, men tingsrätten tyckte att det kunde det visst.

  SvaraRadera
 10. Obs, reklam! :o) Jag har nyss öppnat ännu en blogg, AUNER ILIAN. Där lägger jag in kopior av mina repliker på andras bloggar som har kommentargranskning. Genom att följa AUNER ILIAN kan man få ett begrepp om dessa bloggars policy. Länk på Lûzgannon.

  SvaraRadera
 11. fattar inte HUR de kan lägga ut bilder på barnen...... De tär det värsta sen protokollen är en sak men just bilderna....

  SvaraRadera
 12. Som jag skriver i dagens första blogginlägg så lastar jag enbart TV4 och åklagaren. Handlingen i sig är helt offentlig, och att den blir åtkomlig offentligt kan knappast vara grunden i problemet alls. Men med tanke på livet i media om detta så lär det hagla dylika offentliga handlingar fortsättningsvis... Sanna mina ord.


  //Zac

  SvaraRadera
 13. Ska inte sådana här bilder komma ut får tingsrätten köra med stängda dörrar nästa gång.
  Veckans skitstövel får gå till tidningarna som ljuger och beskriver hur man ska gå till väga för att ladda ned materialet.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Nu får vi lugna oss ett par hekto...

Detta känns som ett av de mer viktiga blogginläggen jag gjort under denna valrörelse. Den vulgära kampanjen där man plockar upp utförsäkrade extremfall emot Alliansregeringen känns både osmaklig, fördummande och rent ut sagt ovärdig en svensk valrörelse. Lovvärt försök Och nej, det handlar absolut inte om att jag negligerar eller nedvärderar svårt sjuka människor med berättelser som är svåra att ta in. Det handlar om att vi nu får dessa extremfall uppslagna på löpsedlarna som om det vore det normala. Det handlar dels om fyrkantig byråkrati och ett lovvärt försök att rensa upp i det svårnavigerade träsk som sjukförsäkringsfrågorna vuxit upp till under de senaste 20 åren. Ja, mer om det lite senare i texten. Tragik i kubik (se update under min signatur) Annica Holmquist, 55, lider av en svår sjukdom som får hennes kroppsdelar att växa okontrollerat. Hon kräks ofta av sina smärtor och kommer enligt läkaren aldrig kunna arbeta igen. Men Försäkringskassan vill att hon söker jobb – socia

Och verkligheten då?

Är inte detta (går-)dagens, för att kanske inte säga årtiondets sämsta rubriksättning på ledarplats , någon ledarplats, alla kategorier? De jämställer således en person som fällts för dråp och för dubbla mord , dömd enligt konstens regler i en demokrati , som skall avtjäna resterande straff i sverige. en som fängslats och torterats för att ha utfört sina journalistiska principer och skrivit om demokratiska reformer i hemlandet ...  Jag trillade först på Expressens ledare på Nyhetstorken , men var tvungen att kolla upp om det verkligen var sant - trodde faktiskt först att det var en photoshoppad bild... Jag tror jag spyr! Men det är ganska symptomatiskt för historien om Annika Östberg , även om det är draget till sin extremaste spets av (den numera arbetslösa, hoppas jag) rubriksättaren på Expressen. Vi har gott om andra fångar som suttit länge i fängelse och som säkert skulle må bra av att luftas lite. Lite verklighetsförankring om jag får be! Att hon n