Fortsätt till huvudinnehåll

Naturlig kattmat!

Vem är överraskad ? Jag klipper in mitt inägg från augusti i förra året, 'Katter och LC:

Katter är kraftigt utpräglade köttätare, så att tillverka något annat än helt köttbaserad mat är egentligen idioti!

Animaliskt, animaliskt, animaliskt!

Se t ex tillförseln av taurin där katterna som ett av mycket få rovdjur (det enda?) inte kan tillgodose sitt behov själva, utan måste få det utifrån, genom maten. Och när vi pratar maten så är det helt enkelt ett bytesdjur. Ska man hårddra det ur LC-synpunkt så får kattten möjligtvis i sig annan föda genom det som bytet har i kroppen. Katter är också intressanta eftersom de i min erfarenhet väldigt ofta väljer att äta enbart framdelen på sina byten. Personligen tycker jag att "skinksteken" bak på en mus eller råtta ser betydligt smaskigare ut än att sätta i sig huvud och bröstkorg... Men kanske är det att de mest näringsrika bitarna finns där? Fett i hjärnan, en massa mineraler och spårämnen i inälvorna?

Egen kattmat?

Här en länk som vid en snabb överblick verkar mycket vettig. Länk.

Inside info...

Efter att ha jobbat i djurbranschen ett antal år, så vet jag med säkerhet att oerhörda kraftansträngningar görs för att helt enkelt få till en välsmakande mat. Dessvärre arbetar man inte från grunden - man fyller ut maten med en massa spannmål, aska och annan skit - sedan försöker man med artificiella smaker få djuren att äta smörjan.
Jmfr ex med margarintillverkning, fast då skall man i sanningens namn säga att det är ett värre kemiskt hopkok som vi äter... ;o)

Bajssnacks för vovvar...

En anledning till att hundar idag är mer eller mindre galna i att leta "godbitar" från kattlådan är att smakämnena inte bryts ner i kroppen utan följer med avföringen ut - mumma för vovven. Det är delvis samma sak med hundmat, men katter är så mycket mer kräsna än hundar (sic!) så det krävs mer insatser (eller snarare tillsatser...) för att övertyga dem om matens godhet(!).

Hälsa!

Och som sagt, jag kan inte nog trycka på vilken hälsoskillnad jag ser med egna ögon på naturlig kost för våra husdjur. Och som görel säger i en kommentar till förra inlägget ('Hundar och LC') - det är små prydliga högar som släpps efter dem - och de är aldrig lösa i magen. För feta djur är det perfekt, en köttkost - något mängdbegränsad - gör att de rasar i vikt.


//Zac

Kommentarer

 1. jag blir så arg att råd o rön får göra en sådan här test. utan ett enda rätt.. "vinnaren" i testet lidels mat är så skamligt dåligt och innehåller knappt inte något kött alls och de måste katterna haoch innehåller istället massor av spannmål. hur ni någon gång sätt en katt en katt på en åker o betar?.. De här testet lurar så många som inte fattar bättre och som inte är insatta. själv jobbar man med det här hela dagarna. hade de här varit i USA hade råd o rön blivit stämmda till tussen för det här. det ställer till med massa extra arbete att behöva förklara ut de här för frågande kunder. men dom som blir lidande är katterna om husse o matte tror på testet,

  SvaraRadera
 2. Har själv på grund av hälsoskäl experimenterat med kosten genom åren. Äter just nu ångkokta grönsaker alltå rotfrukter tillsammans med groddar och hummus som är en kikärtsröra.

  Min ena hund har alltid varit mer intresserad av mina grönsaker än sin egen mat. Så nu serverar jag en portion ångkokta grönsaker till dem om dagen. De återstående portionerna består av deras vanliga foder.

  Faktum är att även min andra hund fått smak på grönsaker. Han som alldrig förut gillat det. De är så roliga när de kollar in varandras tallrikar. De syns att de väljer ut det gottaste eftersom de byter tallrik hela tiden.

  Faktum är att de har midja numera. Flera har påpekat att de är så fina och smala helt plötsligt.

  Leve grönsaker! ;) :)

  Ska jag ändra på detta? Den ena hunden som åt fimpar förut, har nu slutat med detta. Uppenbarligen så handlade det om en brist...? Har hört att 25% av hundens kost bör bestå av grönsaker.
  Jag litar till verkligheten och vår min och hundarnas vardag visar att detta kan stämma. De verkar må bättre och är alltså slankare.

  SvaraRadera
 3. Hundar är ena riktiga soptunneröjare! De har nog till stor del anpassat sig till att även äta annat än kött under sin långa tid med oss människor. Så jag ser ingen som helst anledning till att inte låta hunden äta en hel del grönsaker och t o m lite frukt; kanske ännu mer än du ger dem. Men spannmål - precis som för oss människor - borde direkt plockas bort ur kosten. Det är bara näbbförsedda djur som äter ensidigt spannmål.

  En rolig detalj är att jag äter mer som dina hundar - förutsatt att de får animaliska produkter i övrigt! :o)

  Det är nog faktiskt en ganska optimal föda för oss också. Men varför ångkokar du maten?


  //Zac

  SvaraRadera
 4. För att varm mat är gott! Dessutom så blir det lite spänst i grönsakerna.

  Håller med om att hundar kan var soptunneröjare! Undrar om min ena hund valde cigarettmärke då han "rökte"....?

  SvaraRadera
 5. Undrar om de betalade Lassie, Rin Tin Tin m fl för att äta fimpar av någon särskild sort? Med tanke på DN: Stjärnor mutades av tobaksbolag... ;o)

  Min tanke om grönsakerna är att mycket av nyttigheterna är oerhört ömtåliga, en sak är om man vill "spränga loss" stärkelsen i ex potatis eller vete, men det vill vi ju inte, så värmen är nog mest av ondo tror jag... Det är i alla fall min personliga inställning. :o)


  //Zac

  SvaraRadera
 6. Jo det tror jag med. Jag vill övergå till att helt äta dem kalla så småningom. Hörde från en god vän en berättelse om en kvinna, som kastade ut spisen...Gäller även köttätare kanske, att rå föda är bäst? Med tanke på Inuiterna så...

  Så jag har gjort en kompromiss i nuläget jag dricker upp vattnet som jag ångkokat grönsakerna i. Det smakar lite som en god mustig buljong! Bäst är att lägga i lite grönsaker i som får koka med. "Spränger loss stärkelsen i potatisen" gör jag dock och tänker fortsätta med det. Finns det något godare än mosad potatis, med en stor klick ekologiskt smör? Observera smör...:) Tack Zac! ;)

  SvaraRadera
 7. Bakad potatis med en klick smör är oerhört gott! Iofs vilken maträtt tjänar inte på en extra klick smör? ;o)

  Jag tror att det egentligen är nyttigare med raw-food, men att våra kroppar också är bra på, att efter ha tämjt elden sedan miljoner år, hantera tillagad mat. Detsamma gäller inte katter.


  //Zac

  SvaraRadera
 8. Nej katter behöver fisk;)Det finns enligt en vän till mig som har katter ett ämne i fisken som är livsviktigt för katter. Hundar kan klara sig bra med mycket grönsaker i kosten. Det kan inte katter.

  I England försökte man i försök få katter att leva på vegetarisk kost och de dog.

  Så visst kött i all ära men fisken verkar vara ännu viktigare. Så tror jag det är ur näringssynpunkt för oss människor också. Att fisk är nyttigare än kött. Så tror jag!

  SvaraRadera
 9. Delvis korrekt, det är en aminosyra din vän pratar om - Taurin, och den finns enbart i alla animaliska livsmedel, d v s inte alls bara i fisk. Katten kan dock inte syntetisera Taurin utan måste få det utifrån, d v s genom kosten. En sann köttätare! :o)


  //Zac

  SvaraRadera
 10. Jo katten är en sann köttätare!
  Väntar med spänning på en artikel om sanna vegetarianer bland djuren.

  För visst kommer det väl en sådan snart? ;) Hur ska de omvandlas till LC anhängare...

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället.
EttsvarspartietJag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga.
SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel".
Lite mer jämförelser i slutet...
Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET??Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott (mm) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna.
Mer socialklass 3 än "kultur"?En annan…

Förbjud direkt!

Sverige är numera det enda landet i Europa som tillåter mobilprat i bilen utan handsfree.
Nu kräver Motormännen att användandet av mobiltelefon utan handsfree i bilen förbjuds helt.
(Källa.)

Mobiltelefoner, stereo och cyklister - så skulle nog jag rangordna farorna i trafiken. Ja, förutom förarna själva då... ;o)
En iakttagelse Jag kör inte så mycket i tjänsten längre, men jag gör som de flesta - jag kör igenom stan till jobbet och på hemväg. När man ser någon uppföra sig som en idiot i trafiken så är det en 20-årig kille i en BMW med ett ENORMT avgasrör, kan vara en äldre Volvo med en löjlig vinge på också. Ser man misstag i trafiken - någon som kör ut felaktigt, byter fil rakt in i bilar på väg om etc så är det nästan utan undantag en förare som pratar i mobil.
Snabba på med ett förbud Givetvis skall vi införa ett mobilförbud - helst igår.


//Zac, ibland kan det vara en mamma som petar in tutten eller leker med en telning i barnstolen också som vinglar runt i trafiken.
Läs även andra b…

Filmrecension: Familjen Savage

++++ Utmärkt, en riktigt bra film, bör ses
'Familjen Savage' Oj vilken liten pärla. Bra manus, känslig regi med magkänsla för humorn i vardagen, och i tragiken, och sanslöst skådespeleri från Philip Seymour Hoffman och Laura Linney. Två skådisar som alltid är bra, ofta som biroller, eller som amerikanarna uttrycker bättre - supporting roles. Och oj vad de alltid supportar filmerna de är med i! :o)
Den anspråkslösa filmen i sig handlar om ett syskonpar som glidit isär under årens lopp, men när pappan blir dement så måste de samarbeta ihop. Filmen gör ett nerslag mitt i livet hos syskonparet, och lämnar sedan dem där, mitt i livet. En amerikansk independentfilm när de är som bäst.
Kanske inte filmen jag visar mina åldriga svärföräldrar, då den är ganska osentimental inför åldrande och död. Riktigt, riktigt bra!


//Zac
+++++ Världsklass, mästerverk, måste ses
++++ Utmärkt, en riktigt bra film, bör ses
+++ Bra, en film som lämnar god eftersmak
++ Godkänd, en film som är ok på TV, men…