Fortsätt till huvudinnehåll

Offren för våldtäkter

För en liten tid sedan så skrev jag om hur man vill luckra upp rättssäkerheten i och kring sexualbrotten. "Man" i detta fall var den något populistiska Peter Eriksson...

Mitt inlägg

Miljöpartiet presenterar idag ett förslag om att skärpa våldtäktslagen. Lagtexten ändras så att ofrivilligt sex betecknas som sexuellt utnyttjande. Det är hög tid att lägga ansvaret där det bör ligga: på förövarna, inte på deras offer, skriver språkröret Peter Eriksson.
(Källa.) Tja, vad skall man säga? Att vi kastar rättssäkerheten och rättsprinciperna överbord för att våldtäkt är ett avskyvärt brott? Som dessutom är svårbevisat? Herregud, väx upp och var inte så förbannat populistiska Miljöpartiet! I praktiken vad Eriksson säger är att bevisbördan bör ligga på de misstänkta och inte på åklagarsidan... Tja, varför inte egentligen - varför skulle vi inte överge en rättspraxis som gällt i ett par tusen år? Och frukta ej, regeringen kollar över detta... Riktigt intressant blir det när man parar ansträngningarna för att öka bevisbördan för anklagade(!) med att nästan 70% av AB:s läsare håller med om att frånskilda kvinnor är bittra... HUA! Men det är en förkrossande majoritet på AB som i mycket luftiga ordalag uttrycker avsky inför brottet i sig, men frågan hur man skipar rättvisa tycks lysa med sin frånvaro... Mer i AB och än mer... Och en debattartikel om detsamma.

Enkät

Jag har nu satt ihop ett litet enkät/frågeformulär, delvis initierat av tankegångar efter en kommentar till sagda inlägg ovan. Var snäll och fyll i det noggrannt, jag har gjort den så enkel som möjligt. Precis som min förra enkät (håller fortfarande på, så har nig inte gjort den innan...) så:
I ett försök att bringa lite mer klarhet i detta så har jag mödosamt plitat ihop ett litet formulär - hoppas verkligen att det fungerar nu! :o) Givetvis är det helt anonymt och jag kommer som sagt att redovisa datan när jag fått lite mer kött på benen.

Jag kommer presentera resultaten när tillräckligt mycket data kommit in. Tack så mycket för att du hjälper mig att förstå mekanismerna bakom detta. //Zac

Kommentarer

 1. Whohooo! Ett svar redan! Jag måste erkänna att jag är oerhört spänd på hur statistiken kommer att se ut. Däremot är jag rädd för att det är ganska få som kommer att svara överhuvudtaget... :o(

  Givetvis är det så att frågorna är vinklade för att svara på de frågor jag har kring detta med våldtäkt och rättssäkerheten, men jag tror knappast att frågorna är vinklade.

  Kom med kommentarer om det också!


  //Zac

  SvaraRadera
 2. Frågan är enkel:
  Ska vi ha total säkerhet i rättsalen eller i samhället? Båda fallen är utopi. Man sätter dit några oskyldiga för att ge rätten en möjlighet att kunna döma någon i överhuvud taget.

  Så för varje beviskrav måste man väga antalet oskyldigt dömda mot antalet faktiska brott där gärningsmannen går fri. Det är ingen enkel fråga. Frågan blir änne svårare i brott där konkreta bevis är en bristvara, vilket dessvärre inte innebär att brottet inte ägt rum.

  SvaraRadera
 3. "Så för varje beviskrav måste man väga antalet oskyldigt dömda mot antalet faktiska brott där gärningsmannen går fri."

  Du får gärna utveckla, för det låter som att man har variabelt beviskrav som varierar beroende på om man fyllt upp sin "dömda-kvot". Är det så du menar så är det inte riktigt det samhäller jag vill bo i s a s... :o|


  //Zac

  SvaraRadera
 4. Det är inget lätt val att välja mellan att låta brottslingar få fortsätta att begå brott eller att döma oskyldig. Vi dömer idag oskyldiga och ska man tolka dina blogginlägg över domstolars och åklagares kompetens så är inte den siffran låg. :-)

  Jag har inga svar på hur man ska komma åt brott där traditionella bevis är i det närmaste värdelösa. Att ignorera att brottet begås känns inte rätt men bra lösningar är en bristvara.

  Variabelt beviskrav (mellan olika typer av brott, absolut inte för samma brott) skulle kunna vara en väg att gå, en annan skulle kunna vara att öka egenansvaret som vid många ekonomiska situationer där det inte är skatteverkets ansvar att se till att du har gjort rätt.

  SvaraRadera
 5. Det är inget lätt val att välja mellan att låta brottslingar få fortsätta att begå brott eller att döma oskyldig...
  Så skriver någon och det är säkert fler som har denna rättsvidriga åsikt!
  I så fall ska samma rättsliga förfarande gälla alla andra brott såsom t.ex falsk angivelse.
  Om det inte går att åtala eller fälla någon för våldtäkt p.g.a teknisk bevisning eller annat så ska "kvinnan" per automatik dömas till fängelse minst 2 år för falsk angivelse utan några som helst pardon.
  Givetvis så ska hon få chansen att bevisa sin oskuld för att slippa fängelse. Lyckas hon inte bevisa sin oskuld p.g.a hon inte har spelat in händelsen eller har några trovärdiga vittnen så ska hon dömas till fängelse rakt av! På samma sätt som den stackare som hon falskeligen anmält hade behandlats om han inte hade lyckats bevisa sin oskuld.
  Några av de som då döms för falsk angivelse är säkert skyldiga och det är ju huvudsaken!!!
  Ett eller annat förstört oskyldigt liv spelar väl ingen roll!

  SvaraRadera
 6. Jag är för all del för hårdare straff i en del fall, men då detta också i hög grad är ett impulsbrott - att ex falskanmäla efter ett bråk el dyl, så finns det ingen preventionsgrund i hårdare straff.

  Men jag har som sagt en hel falang av min släkt som jobbar inom kriminalvården, och brott mot kvinnor och barn ses som det längsta och de som döms/misstänks får ett helvete. Därför är det av högsta vikt att behandla dessa fall oerhört varsamt och låta bli att plocka vederbörande på arbetet med uniformerad polis etc. I alla fall vid de tillfällen som det inte behövs.


  //Zac

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Filmrecension: Familjen Savage

++++ Utmärkt , en riktigt bra film, bör ses ' Familjen Savage ' Oj vilken liten pärla. Bra manus, känslig regi med magkänsla för humorn i vardagen, och i tragiken, och sanslöst skådespeleri från Philip Seymour Hoffman och Laura Linney . Två skådisar som alltid är bra, ofta som biroller, eller som amerikanarna uttrycker bättre - supporting roles. Och oj vad de alltid supportar filmerna de är med i! :o) Den anspråkslösa filmen i sig handlar om ett syskonpar som glidit isär under årens lopp, men när pappan blir dement så måste de samarbeta ihop. Filmen gör ett nerslag mitt i livet hos syskonparet, och lämnar sedan dem där, mitt i livet. En amerikansk independentfilm när de är som bäst. Kanske inte filmen jag visar mina åldriga svärföräldrar, då den är ganska osentimental inför åldrande och död. Riktigt, riktigt bra! //Zac +++++ Världsklass , mästerverk, måste ses ++++ Utmärkt , en riktigt bra film, bör ses +++ Bra , en film som lämnar god eftersmak ++ Godkänd ,

Förbjud direkt!

Sverige är numera det enda landet i Europa som tillåter mobilprat i bilen utan handsfree. Nu kräver Motormännen att användandet av mobiltelefon utan handsfree i bilen förbjuds helt. ( Källa .) Mobiltelefoner, stereo och cyklister - så skulle nog jag rangordna farorna i trafiken. Ja, förutom förarna själva då... ;o) En iakttagelse Jag kör inte så mycket i tjänsten längre, men jag gör som de flesta - jag kör igenom stan till jobbet och på hemväg. När man ser någon uppföra sig som en idiot i trafiken så är det en 20-årig kille i en BMW med ett ENORMT avgasrör, kan vara en äldre Volvo med en löjlig vinge på också. Ser man misstag i trafiken - någon som kör ut felaktigt, byter fil rakt in i bilar på väg om etc så är det nästan utan undantag en förare som pratar i mobil. Snabba på med ett förbud Givetvis skall vi införa ett mobilförbud - helst igår. //Zac, ibland kan det vara en mamma som petar in tutten eller leker med en telning i barnstolen också som vinglar runt i trafiken. Läs äv