Fortsätt till huvudinnehåll

Varför släppa obduktionsbilderna överhuvudtaget?

Nu börjar diskussionen kring att "TPB lägger ut obduktionsbilder på Arboga-offren" äntligen att återfå sans och balans. Jag tycker nog också att man börjar inse var någonstans ansvaret egentligen ligger.
Dels är det åklagaren som inte begärt att man hemlighetsstämplar bilderna i materialet, utan tillät de bli offentliga. Det är inte första gången som åklagaren uppför sig som en klumpig nybörjare iofs...
Och dels så är det TV4 som med sitt "scoop" såg till att det plötsligt väcktes ett allmänintresse för bilderna, vilket som bekant resulterat i att det offentliga förundersökningsmaterialet laddats ner tiotusentals gånger vid det här laget...

Ursäkt!

Jag läser också på TPB att man nu ber om ursäkt för hur man uttryckt sig:
Slutligen vill vi be om ursäkt till den anhörige som mailade oss om borttagning av torrenten. En av våra moderatorer svarade på ett oförsvarligt sätt och det är vi alla ledsna för. Förlåt.
Det är oerhört synd att allt har hamnat så snett i diskussionen, att vi har både justitieminstrar och pressombudsmän som argumenterar mot att offentliga dokument blir lite mer offentliga och åtkomliga för allmänheten?! Ingen som reagerar på det?

TPB är infrastruktur

Det är precis som Rick Falkvinge säger:
Men att anklaga Pirate Bay, som är infrastruktur, för att Västmanlands tingsrätt har publicerat känslig information — det är bara riktigt, riktigt billig sensationsjournalistik som dessutom är demokratihotande när det skapar ett pöbeldrev som går upp på regeringsnivå. Den tredje statsmakten borde vara mer mån om sitt presstöd än så. Precis samma handlingar går lika lätt att hitta med Google som med Pirate Bay.

Varför bilderna?

DN ledare idag:
Problemet ligger inte på Pirate Bay, utan i mötet mellan en lagstiftning från 1700-talet och modern kommunikationsteknik.
Därför är det bra att justitieminister Beatrice Ask har engagerat sig. Frågan är dock om den lösning hon antyder är den bästa: att se över reglerna kring sekretessbeläggande av förundersökningar.
De flesta är säkert överens om att obduktionsbilder av barn inte ska vara allmänt tillgängliga på nätet. Men ett allmänt sekretessbeläggande kan leda till kryphål där polis och domstolar hemligstämplar uppgifter för att skydda sig själva snarare än medborgarnas personliga integritet.

Granska makthavarna

Blogge Bloggelito:
Om lagstiftaren skärper integritetskraven för offentliggjorda protokoll har denna blogg inget att invända mot det, då irrelevant material av sådan integritetskränkande karaktär inte har att göra i sådana handlingar. Bilderna i fråga utgör ett exempel på medborgare som gjorts transparenta, men det är bara staten som ska vara transparent. Och hur offentlighetsprincipen används av främst gammelmedia för att ta reda på vad grannens villa är värd eller i övrigt kontrollerar medborgarnas handel och vandel är inte förenlig med de tankar som en gång låg till grund för offentlighetsprincipen, nämligen att granska staten och dess hantlangare – något som sker i allt mindre utsträckning av gammelmedia, som för allt vad det är värt kan anses ha växt samman med staten i ett värd-parasit-förhållande.

Precis!

Det är makthavarna som skall vara transparenta, inte medborgarna! I detta fall så struntade åklagaren fullständigt att hon lämnade ut obduktionsbilderna på barnen, låt mig spekulera i att hemlighetsstämpeln hade haglat om det gällt information kring den klumpiga hanteringen av fallet...

Åklagarens fel!

Felet ligger i, som jag ser på det, helt och hållet i att åklagaren beslutat sig för att släppa dessa bilder offentligt överhuvudtaget. Det finns ingen som helst anledning till detta. Och det är inte det första misstagen från åklagarmyndigheten heller...
Usch vad trist att den lilla människan kommer ikläm när elefanterna klumpar sig...


//Zac


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Filmrecension: Jumper

+ Underkänd , näe, detta är inget att hänga i granen - undvikes som pesten! ' Jumper ' zzzzzzzzzzz... *vaknar* Åhh, jag som tänkte skriva en liten recension... En film om en ung pojke som upptäcker att han kan teleportera sig fram och tillbaka i rummet, han är en s k "jumper"; dock så upptäcker han att det finns en organisation som gör allt för att förgöra alla jumpers. Dumunderhållning! Hål som elefanter springer igenom på höjden, dumunderhållning i dess allra, allra sämsta betydelse. Hayden Christiansen måste onekligen tillhöra sin generations absolut sämsta skådisar. Filmen är riktigt tråkig, dock med häftiga effekter och en grundhistoria som borde kunna ge filmen en chans att i alla fall ta sig över den normalt redan låga ribban för dum serietidningsaction, men nej - filmen är en riktig plåga att ta sig igenom... zzzzzzz *somnar igen* *risk för whiplashskador* //Zac +++++ Världsklass , mästerverk, måste ses ++++ Utmärkt , en rikti

co2 per kalori - Kostdoktorn excellererar

Jag använde mig för någon vecka sedan i ett inlägg, ' Vafaan - tjock av frukt?? ' av Kostdoktorns utmärkta genomgång kring sockerinnehåll i olika varor: Nu har kostdoktorn igen krossat lite illusioner , denna gång om hur svår köttuppfödningen är mot miljön: 1 liter/kilo apelsinjuice medför 4,8 kilos utsläpp av koldioxid. Produktionen av 1 kilo oxfilé medför utsläpp av 16,2 kilo. Låter som oxfilén är värst? Men inte så snabbt - en liter apelsinjuice innehåller 450 kalorier. Ett kilo oxfilé ca 2000 kalorier. Omräknat till en mängd som ger 1000 kalorier medför apelsinjuicen 10,7 kilo CO2 medan oxfilén “bara” ger 8,1 kilo! Att äta oxfilé skulle alltså kunna vara miljövänligare än att dricka apelsinjuice! Detta kan bero på att juicen skall transporteras långa sträckor (apelsiner växer knappast i Sverige), och innehåller få kalorier per vikt då den till 90% består av vatten. Skynda dit och läs - alltid läsvärd! Mer om miljön ' Miljökorkade kossor? ' ' Klappjakt p