Fortsätt till huvudinnehåll

Katter och LC

Katter är kraftigt utpräglade köttätare, så att tillverka något annat än helt köttbaserad mat är egentligen idioti!

Animaliskt, animaliskt, animaliskt!

Se t ex tillförseln av taurin där katterna som ett av mycket få rovdjur (det enda?) inte kan tillgodose sitt behov själva, utan måste få det utifrån, genom maten. Och när vi pratar maten så är det helt enkelt ett bytesdjur. Ska man hårddra det ur LC-synpunkt så får kattten möjligtvis i sig annan föda genom det som bytet har i kroppen. Katter är också intressanta eftersom de i min erfarenhet väldigt ofta väljer att äta enbart framdelen på sina byten. Personligen tycker jag att "skinksteken" bak på en mus eller råtta ser betydligt smaskigare ut än att sätta i sig huvud och bröstkorg... Men kanske är det att de mest näringsrika bitarna finns där? Fett i hjärnan, en massa mineraler och spårämnen i inälvorna?

Egen kattmat?

Här en länk som vid en snabb överblick verkar mycket vettig. Länk.

Inside info...

Efter att ha jobbat i djurbranschen ett antal år, så vet jag med säkerhet att oerhörda kraftansträngningar görs för att helt enkelt få till en välsmakande mat. Dessvärre arbetar man inte från grunden - man fyller ut maten med en massa spannmål, aska och annan skit - sedan försöker man med artificiella smaker få djuren att äta smörjan.
Jmfr ex med margarintillverkning, fast då skall man i sanningens namn säga att det är ett värre kemiskt hopkok som vi äter... ;o)

Bajssnacks för vovvar...

En anledning till att hundar idag är mer eller mindre galna i att leta "godbitar" från kattlådan är att smakämnena inte bryts ner i kroppen utan följer med avföringen ut - mumma för vovven. Det är delvis samma sak med hundmat, men katter är så mycket mer kräsna än hundar (sic!) så det krävs mer insatser (eller snarare tillsatser...) för att övertyga dem om matens godhet(!).

Hälsa!

Och som sagt, jag kan inte nog trycka på vilken hälsoskillnad jag ser med egna ögon på naturlig kost för våra husdjur. Och som görel säger i en kommentar till förra inlägget ('Hundar och LC') - det är små prydliga högar som släpps efter dem - och de är aldrig lösa i magen. För feta djur är det perfekt, en köttkost - något mängdbegränsad - gör att de rasar i vikt.


//Zac


Kommentarer

 1. Insiktsfullt och välskrivet som vanligt.

  Jag tror att en del av problemet kan vara att vi överskattar vår kunksap om vilke näringsämnen vi behöver. Det är ju ändå ett faktum att det ständigt upptäcks nya vitaminer, mineraler och andra näringsämnen som visar sig vara essesiella för oss. Vi är ännu väldigt långt ifrån att kunna samma ställa ett piller med all näring vi behöver.

  Det innebär att både vi och djur, och även de växter vi odlar, skall ges sin naturliga föda eftersom vi ännu har lång tid kvar innan vi kan börja ersätta näringsämnena med syntetiska motsvarigheter och ändå vara säkra på att få i oss allt vi behöver.

  SvaraRadera
 2. Jo, vi är långt ifrån rymdfärder med frukost, lunch och middag bestående att handfull färgglada piller... ;o)

  Förrsten har jag inte sett några flygande bilar på senare tid heller... :o)


  //Zac
  PS. stenullsodlade växter suger fett...

  SvaraRadera
 3. Men platta t-apparater som man hänger på väggen finns, fast det tog ganska många år från att Eric Bergsten förutspådde dem i Teknisk Magasin.

  SvaraRadera
 4. rättelse: tv-apparater

  SvaraRadera
 5. Hej Zac, min katt är en duktig sorkfångare men får sardiner och rått kött, färs och kyckling, när jag lagar mat. Även en gräddskvätt med äggula i. Han är slank å jättefin i pälsen, och en mycket nöjd kisse. Mvh Nillan.

  SvaraRadera
 6. Äter din katt någonting på sorkarna, Nillan? Min katt och även min förra ratade dem så länge de bara kunde. På de rester man hittade så verkade det som om möss äts upp och sorkar sparades till oss - antagligen så är de inte goda... ;o)


  //Zac

  SvaraRadera
 7. Mina föräldrars katter äter med förtjusning de sorkar de fångar.

  SvaraRadera
 8. Mysko, då återstår antingen att jag har av slumpen råkat få två katter som är kräsna av sig, alternativt att den yngre lärde sig av den äldre... Häftigt i alla fall! :o)


  //Zac

  SvaraRadera
 9. Tack Zac för att du tog upp detta inlägg med kattmat. Har försökt att gå in på länken till "egen kattmat" men det funkar inte. Försökte tidigare idag och försökte nu igen.

  Om man nu ger katterna kokt kött och inälvsmat mm, hur vet man att dom får i sig tillräckligt med övriga vitaminer, mineraler och det viktiga taurin som torrfodret innehåller?? Har någon svar på detta, vore mycket tacksam.

  Mina små äter inte något av vår mat, det ratas med bestämdhet, t o m räkor, skinka, leverpastej mm som normalt brukar gå ner, däremot så gillas gröna oliver!! Nog är katter speciella ;o)

  SvaraRadera
 10. Länken är ordnad, det hade smygit sig in ett blanksteg i länken... Sorry...

  Taurin finns alltid i kött, men mest i hjärtat, som iofs är en stor muskel = kött...

  Katter är kanske det mest utpräglade rovdjuret av alla, bl a manifesterat genom att den inte har någon egen produktion av taurin. Och då taurin inte finns i någon vegetabilier så är nog dieten 100%. Förutom oliver då... ;o)


  //Zac

  SvaraRadera
 11. Hej, min katt "sigge" äter allt utom tarmarna och nån blåsa som alltid ligger kvar på gräset. Jag spyr nästan när jag ser han tugga i sig en sork, de är ca 15cm utan svansen. Hugaligen, han börjar alltid med huvet. Nillan

  SvaraRadera
 12. Det är alltså mina katter som är lustiga! :o)

  Blåsan de lämnar är väl galllblåsan, tror jag. Har faktiskt aldrig haft lust att undersöka det närmre... :o(

  Näbbmöss då? De är så vitt jag vet alltid helt intakta hemma. Fåglar är lite gång till gång tror jag.

  Det är egentligen ett ganska fruktansvärt rovdjur katten. Jag vet brorsan hade en katt för länge sedan, han släpade hem hela fältharar - vet ni hur stora de blir?! Brorsan brukade säga att hans stora mardröm var att katten en dag skulle komma hemsläpande på ett spädbarn! :o)

  Den katten överlevde beskjutning av en ilsken granne - en örn högg tag över ryggen och lyckades sånär döda honom. Han kom hemsläpandes efter ett dygn, helt söndelsliten, kröp in och lade sig och sova. De närmsta dagarna kom han uppsläpande enbart för att dricka och kröp sedan tillbaka. Efter ytterligare några dagar kom han ut och gick ut på jakt igen... Det är ingen tillfällighet att man pratar om nio liv... Hugaligen!


  //Zac

  SvaraRadera
 13. Tack nu funkar länken. Härligt nu har jag en hel del att läsa och testa :o)

  Två katter jag hade tidigare, som var utekatter i vår sommarstuga (innekatter i stan på vintern), åt inte heller sorkar, endast små möss.

  Kanske dom bara var bortskämda med annan mat, så dom valde att sålla bland godbitarna ;o) Sorkarna var bara leksaker ett tag, usch det där lät inge vidare!

  SvaraRadera
 14. Efter ett års påverkan (tjatande?) av min mor och far började de mata sin (feta) katt med enbart blötfoder och si! katten rasade i vikt när den slapp spannmålen i torrfodret. Katten blev fem år yngre på en månad...

  SvaraRadera
 15. Vi har sju katter i huset, alla utom en har bara dykt upp för att bli omhändertagna. Fyra fick vi genom att mamman kollade igenom huset, varenda rum på bottenvåningen, och bestämde att det var ett bra hus för sina ungar. Hon bar in dem en i taget under ett par veckor, stannade utanför och glodde in för att kolla hur det gick och försvann sedan för all framtid.
  En måste ges bort för att hon var elak mot syskonen, två blev överkörda men en finns kvar, hon är väl 8-9 år nu.
  Sen kom en annan mamma och födde fram fyra ungar i ett skåp, en drunknade, tre har vi kvar och två av dem vägrar att ha med andra människor att göra.
  Nu har det kommit en igelkott också, ett förfärligt problem eftersom han kliver in genom en lucka som behövs för katterna, stjäl deras mat och är en sanitär olägenhet, eftersom han använder katternas motskålar för andra ändamål. Ingen lösning på detta problem.

  SvaraRadera
 16. En rekommendation är att installera en kattlucka med magnetlås - det fungerar alldeles utmärkt. Ett problem kan väl iofs vara om katterna inte har halsband - och det misstänker jag att dina/era inte har.

  Jag är dock övertygad om att igelkotten inte har vare sig halsband eller magnet-"nyckel"... ;o)


  //Zac

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Avväpna polisen!

Alltså, jag har varit, på goda grunder, oerhört kritisk mot polisen innan... Men hur faan hanterar de sina vapen?? Gång på gång så läser man om hur poliser står och blundar och tömmer sina vapen i hyggligt rätt riktning ... Ta ifrån dem vapnen! Från de tragiska händelserna i Malexander där poliserna trodde att bildörrarna skulle ge dem skydd(!) från automatkarbiner till de senaste årens klumpiga hantering av ensamrätten till dödligt våld. Det är faktiskt dags att poliserna i Sverige tas ifrån sina vapen, det är möjligt att de känner sig säkrare, men det är sannerligen inte säkrare för befolkningen längre! Vår polis kan helt enkelt inte hantera vapnen på rätt sätt. Varför klarar sig den normala polisen i både Norge och i Storbritannien normalt utan vapen - har vi så mycket värre kriminalitet här? *retorisk fråga eftersom det står klart för alla att vi inte har det...* England En överväldigande majoritet av poliskåren vill fortfarande förbli vapenlösa i England