Fortsätt till huvudinnehåll

Bakläxa för upphovsrättsbeivrare

EU:s generaladvokat Juliane Kokott ger det svenska förslaget om att låta upphovsrättsinnehavare rätten att kräva ut identiteten på sådana som de misstänker kränker deras upphovsrätt en rejäl smäll på fingrarna. Vad svenskarna har förslagit är helt enkelt en form av legaliserad lynchmobb i branschens tjänst.
Hon skriver bl a:
"överföring av personrelaterade trafikuppgifter ... endast är tillåten till behöriga statliga myndigheter och att en direkt överföring till upphovsrättsinnehavare som vill vidta civilrättsliga åtgärder mot intrång i deras rättigheter inte är tillåten"

Jag kan inte se detta som något annat än en rejäl grabbatag i örat på de politiska krafter som helt tycks ha tappat förståndet här hemma. Undantaget är C som står ensamma kvar av partierna i regeringen och slåss för allas våra mest basala rättigheter.
Kritiker menar att det bara ska vara polisens uppgift att jaga brottslingar. En del varnar också för att anonyma fildelningstjänster kan växa fram.

Givetvis! Förra gången det gjordes inskränkningar i den personliga integriteten så ploppade det omedelbums fram nya, betydligt mer anonyma tjänster.

Polisiärt arbete skall skötas av polisen och ingen annan.


Källor IDG, SvD, AB ,Expressen och DN.

Jag har tidigare skrivit om upphovsrätten i:

'Upphovsrätten'

'Film om copyright'

'För övrigt anser jag att Skivbolagen bör läggas ner'//Zac

Kommentarer

 1. Det händer vid enstaka tillfällen att EU kan tillföra något positivt, det här är ett sådant tillfälle.

  SvaraRadera
 2. Fast är vi egentligen inte alla glada innerst inne över de raka gurkorna och de standardiserade jordgubbarna? Och som lök på laxen så fick vi dessutom ha kvar snuset! ;o)

  //Zac

  SvaraRadera
 3. Det underliga med Justitiedepartementets enhetschef Christine Lagers uttalande i artikeln i Svd är att det på sidan 194 i promemorian klart står angivet att förslaget självklart ska "ändras om avgörandet från EG-domstolen skulle gå i en annan riktning".

  JuDep kände alltså till att en annan tolkning än den egna var möjlig:
  " För närvarande pågår dock ett mål vid EG-domstolen där domstolen förväntas att uttala sig om huruvida denna tolkning var riktig, dvs. om konfidentialitetsprincipen i direktiv 2002/58/EG begränsar rätten till information enligt artikel 8 (mål nr C-275/06). Förhandling i målet har ägt rum och generaladvokatens yttrande är planerat till den 18 juli 2007. Det är oklart när dom i målet kommer att meddelas. Som framgått ovan finns det dock, i avvaktan på EG-domstolens dom, starka skäl att utgå från att direktivets bestämmelse om rätt till information skall kunna tillämpas även mot en Internetleverantör för att få information om intrång som begås med hjälp av Internet. Någon begränsning i detta avseende bör alltså inte föreslås. Denna bedömning får självklart ändras om avgörandet från EG-domstolen skulle gå i en annan riktning."

  Promemorian ligger online här och generaladvokatens utlåtande här (klicka på länken "C-275/06" längst upp till vänster och välj sedan Svenska (längst ner)).

  SvaraRadera
 4. Inte upphovsrätt men lika viktigt; - kan inte Du Zac eller Kenneth hjälpa Annika med att ha kommentarsfunktionen kvar utan ha jobbet med att sudda i kommentarerna?

  Det är så trist, först Piltson, nu Annika. Detta är den verkliga censuren, att se till att de inte står ut med kommentarerna. Börjar tro att kenneth har rätt, det är starka krafter bakom, som känner sig hotade.

  SvaraRadera
 5. vikingmormor,
  Jag tror att den bästa lösningen är att bestämma sig för att lita på några utvalda personer som får rättigheter att sålla bland kommentarerna. En tänkbar möjlighet om man kan få passagen eller annan blogleverantör att införa en funktion så att man kan ange att t.ex. två moderatorers krävs för att radera en kommentar för att minska risken för missbruk eller misstag.

  Möjligen kan man även göra om bloggen till en gruppblogg där flera personer, ev. samma som moderatorerna men inte nödvändigt, kan posta nyheter och artiklar. En blogg av den omfattning som Annikas vuxit till är knappast möjlig att driva för en enda person.

  En möjlighet är att Annika går samman med t.ex. Litzfeldt och kanske några fler bloggare inom samma intresseområde, det är ju egentligen lite dumt att det görs så mycket extraarbete. Sedan kan man då välja ut några som varit aktiva bland kommentarerna och som visat sig besitta sunt förnuft och erbjuda dem att hjälpa till som moderatorer.

  SvaraRadera
 6. Hahaha! Kenneth, två själar en tanke! ;o)

  Det är exakt vad jag föreslår i min senaste postning! Länk.


  //Zac

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Filmrecension: Jumper

+ Underkänd , näe, detta är inget att hänga i granen - undvikes som pesten! ' Jumper ' zzzzzzzzzzz... *vaknar* Åhh, jag som tänkte skriva en liten recension... En film om en ung pojke som upptäcker att han kan teleportera sig fram och tillbaka i rummet, han är en s k "jumper"; dock så upptäcker han att det finns en organisation som gör allt för att förgöra alla jumpers. Dumunderhållning! Hål som elefanter springer igenom på höjden, dumunderhållning i dess allra, allra sämsta betydelse. Hayden Christiansen måste onekligen tillhöra sin generations absolut sämsta skådisar. Filmen är riktigt tråkig, dock med häftiga effekter och en grundhistoria som borde kunna ge filmen en chans att i alla fall ta sig över den normalt redan låga ribban för dum serietidningsaction, men nej - filmen är en riktig plåga att ta sig igenom... zzzzzzz *somnar igen* *risk för whiplashskador* //Zac +++++ Världsklass , mästerverk, måste ses ++++ Utmärkt , en rikti

co2 per kalori - Kostdoktorn excellererar

Jag använde mig för någon vecka sedan i ett inlägg, ' Vafaan - tjock av frukt?? ' av Kostdoktorns utmärkta genomgång kring sockerinnehåll i olika varor: Nu har kostdoktorn igen krossat lite illusioner , denna gång om hur svår köttuppfödningen är mot miljön: 1 liter/kilo apelsinjuice medför 4,8 kilos utsläpp av koldioxid. Produktionen av 1 kilo oxfilé medför utsläpp av 16,2 kilo. Låter som oxfilén är värst? Men inte så snabbt - en liter apelsinjuice innehåller 450 kalorier. Ett kilo oxfilé ca 2000 kalorier. Omräknat till en mängd som ger 1000 kalorier medför apelsinjuicen 10,7 kilo CO2 medan oxfilén “bara” ger 8,1 kilo! Att äta oxfilé skulle alltså kunna vara miljövänligare än att dricka apelsinjuice! Detta kan bero på att juicen skall transporteras långa sträckor (apelsiner växer knappast i Sverige), och innehåller få kalorier per vikt då den till 90% består av vatten. Skynda dit och läs - alltid läsvärd! Mer om miljön ' Miljökorkade kossor? ' ' Klappjakt p