Fortsätt till huvudinnehåll

Aspartamets farlighet

SLV och aspartam

Jag har nämnt aspartam innan i 'Ett Livsmedelsverk som bryr sig!?':

Men inte minst intressant är borttagandet av Apsartam - ett ämne som används i ganska stor omfattning av kaloriskrämda människor sedan tidigt 80-tal. Från och till så har det kommit larmrapporter som dock avfärdats från offentligt håll och aspartam är idag det mest använda sötningsmedlet; vår eget Livsmedelsverk säger om Aspartam att det är ofarligt i måttliga doser. Spännande att se vad engelsmännen har kommit fram till!
Som vanligt är de menlösa när det gäller att sätta ens en misstanke vad gäller folkhälsan före producenternas intressen... Flytta omedelbart bort SLV från producenternas intresseorganisation Jordbruksverket! Mer om detta i min post 'SLV'.

Sukralos istället?

Enligt en professor vid Chalmers, Göran Petersson, liknar sukralos mest DDT och dioxiner; några av våra värsta miljögifter. Tillskyndarna av sukralos tycker att det är ett försäljningsargument att ämnet passerar genom kroppen utan att brytas ner. (Vilket inte är helt sant, enligt studier.) Men då uppstår frågan: om sukralos passerar genom kroppen utan att brytas ner, vad ställer då detta konstgjorda ämne till med i naturen?
(Källa.) Fru (fröken?) Ahlborg är (nästan!) alltid läsvärd och intressant. Jag letade efter en länk jag har haft liggande där det påpekades att sukralos visst går igenom kroppen helt obehandlad, men att inte 100% går igenom. Sannolikt så lagras denna abnormitet till molekyl någonstans i kroppen... Ska leta lite senare! Lite mer läsning om just sukralos: Sveriges Konsumenter i Samverkan om sukralos

Råttor och aspartam

Råttor som fick sötningsmedlet aspartam i maten fick också cancer. Men något EU-förbud mot aspartam i livsmedel blir det inte.
(Källa.) Är man råtta skall man således absolut inte äta aspartam! ;o)

Ofarligt!?

I fredags meddelade EU:s livsmedelsmyndighet EFSA att sötningsmedlet aspartam är ofarligt och underkände därmed den i särklass största studie som gjorts. Beskedet är ett bra exempel på hur tveksamheter aldrig tolkas till konsumentens fördel.
(Källa.) Studien i fråga pratar man om i DN här.
EU:s livsmedelsmyndighet dömer ut den italienska studie som kopplat sötningsmedlet aspartam till cancer. En orsak är att kontrollgruppen ansågs för frisk. Men en ledande brittisk expert påpekar att det argumentet aldrig använts av EU för att skydda konsumenterna.
När tveksamheter finns borde tolkningen alltid gå till konsumentens fördel, anser Erik Millstone. Men hans egen forskning kring beslutsfattandet visar att verkligheten är en annan: för att stoppa en farlig tillsats i maten krävs en närmast enig expertis.
(Källa - detta och detta.) Intressant, men det enda man kan vara säker på är att osäkerheten kommer bestå... En detalj är att världens främsta nation för att stämma skiten ur sina företag - USA - har druckit aspartamsötade drycker i drygt 30 år... Måste sätta in mig i om det har varit några större stämningar mot tillverkare där!?

Obehandlad mat!

Jag har sakta fått min linje klar för mig, när det gäller mat och råvaror - ju mer behandlade/modifierade de är, desto mindre är de tjänliga som människoföda... All margarin är ful-borta sedan länge, men ny ryker också all typ av artificiella sötningsmedel. Socker och mjöl är iofs borta sedan en tid också, men de kanske inte kan räknas hit... Läs om Aspartam och bli dj*vligt rädd... Det jag glömde att lägga till är att aspartam var tidigare känd som NutraSweet©, men den fick dåligt rykte så man bytte helt sonika namn!

Varför alltid sötma?

Frågan är överhuvudtaget om vi västerlänningar är så korkade att vi alltid måste kunna äta kakan men ändå ha den kvar. Det ska smaka smör, men vara fettfritt, det ska vara sött som f-n, men utan kalorier o s v... Men efter att ha sänkt ribban för vad som är sött själv - normaliserat kanske? - så blir sötsaker nästan obehagliga i munnen på mig... Mjölk smakar t ex bara socker. Varför bibehålla den, i mitt tycke, ganska onaturliga nivå på vad som är sött och inte? Näe, bort med all light-strunt!
Ropen skalla - naturligt åt alla!
Det är roligt med den nya smaksinnet man har numera - utan kh. T ex gräddfil eller turkisk yoghurt hade inte gått att äta alls förut! Men nu känner man hur mycket sött den turkiska yoghurten ändå smakar. Även rött vin som fick mina smaklökar att skrumpna ihop och skrika i ångest, är idag vertiabla smaksensationer i jämförelse, det är en massa smaknyanser som varit helt bortfiltrerade med högkh-kost!
En "gourmé" som äter massa kh har inte samma trovärdighet hos mig längre...
//Zac

Kommentarer

 1. Håller med allt till 102 procent!!!

  SvaraRadera
 2. För att studien skulle godkännas skulle de alltså ha avlivat dem innan det fanns någon chans att cancer skulle hinna utvecklas.

  Men det är ju väldigt bekvämt att när resultaten inte stämmer med vad man vill ha fram är det bara att hänvisa till att resultaten inte är direkt överförbara på människor.

  När man däremot testar på fröätare som möss och råttor ifall det är nyttigt att äta gräsfrön, då är de direkt överförbara på köttätaren människan.

  Det gäller tydligen inte gifter som kan antas vara generellt skadliga för alla biologiska mekanismer.

  Försiktighetsprincipen är tydligen väldigt viktig, man skall vara försiktig med att riskera stora företags vinster så länge det går att tysta ner riskerna.

  SvaraRadera
 3. förtydligar det jag har tänkt på ett tag nu. som LC-praktikant har man ju bara fått massa trevliga erfarenheter gällande mat och "nya" smaker som man numera känner tydligare. t ex vin är något jag t om suktar efter nu för det är ju så fruktigt GOTT (vilket jag inte riktigt tyckte tidigare). cola light har varit en dryck man gärna tar som vettigt substitut men det här med konstgjort som förnamn har ju aldrig känts riktigt bra, så... det är helt enkelt bara att... stryka från listna av drycker man slänger i sig framöver. har ändå varit realitet senaste månaderna (eh, förutom då man fuskat)... :)

  SvaraRadera
 4. Det är samma sak här med vin - jag har aldrig egentligen tyckt särskilt mycket om rött vin; söta vita viner gick att dricka, men inte mycket mer... Numera är ju ett glas rött, nästan lite sött, nyansrikt och fruktigt - mycket, mycket gott och långt ifrån den sura dryck man minns...

  Light-Cola drack man en hel del förr och tyckte inte det var någon större skillnad, nu smakar det kraftigt kemiskt och något som jag enbart dricker i undantagsfall.

  Jag ska faktiskt fira imorrn - har ett färdigt nylagt tak då, och jag skall fira med en massa vin... Men för att slippa baksmälla så kommer jag att kolhydratsladda... *skäms nästan*

  Läs lite mer om alkohol och LC här och speciellt kommentaren här - fantastisk!


  //Zac, som grundar med kroppkakor imorrn... :o)

  SvaraRadera
 5. Ja! När jag läste början av ditt inlägg tänkte jag just på varför vi alltid, alltid måste allting så sött, och sen kom du ju själv fram till det.

  Jag gillar t.ex. smaksatt vatten vilkt iofs är ganska lätt att göra själv, men med hjälp av t.ex. Fun Light skulle man kunna få mer variation - om det inte vore så förb-t sött!!

  Bara för att man använder sötningsmedel istället för riktigt socker behöver man väl inte vräka på så att den riktiga smaken försvinner, kan man tycka...?

  SvaraRadera
 6. Förr var det nästan alltid "vuxenvarianter" som inte var lika söta - eller minns jag helt fel?


  //Zac

  SvaraRadera
 7. Godaste sättet jag hittat att smaksätta vatten är att lägga i en skiva ekologisk citron eller några djupfrysta bär, t.ex. blåbär. Ser dessutom trevligt ut i kannan när man ställer fram den på bordet.

  SvaraRadera
 8. Mina Saida-krafter säger mig att du har ett rött... Nej, nu blir andarna svagare... Nu kommer de igen! Du har glastillbringare!

  Fantastiskt att andarna alltid har rätt... ;o)


  //Zac

  SvaraRadera
 9. :-)

  Fast nuförtiden blir det mest vanligt kranvatten, eller nymalet kaffe. :-)

  SvaraRadera
 10. Det visste jag också... ;o)


  //Zac

  SvaraRadera
 11. Undrar om man blir synsk av Sukralos? ;-P

  Eller, hemska tanke, får telepati!

  Tänk så hemskt att kunna läsa andras sjuka tankar, då skulle man fullständigt tappa den lilla tro på mänskligheten man har kvar...

  Men det skulle underlätta när man är ute och raggar, fast å andra sidan skulle man tappa lusten.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Och verkligheten då?

Är inte detta (går-)dagens, för att kanske inte säga årtiondets sämsta rubriksättning på ledarplats , någon ledarplats, alla kategorier? De jämställer således en person som fällts för dråp och för dubbla mord , dömd enligt konstens regler i en demokrati , som skall avtjäna resterande straff i sverige. en som fängslats och torterats för att ha utfört sina journalistiska principer och skrivit om demokratiska reformer i hemlandet ...  Jag trillade först på Expressens ledare på Nyhetstorken , men var tvungen att kolla upp om det verkligen var sant - trodde faktiskt först att det var en photoshoppad bild... Jag tror jag spyr! Men det är ganska symptomatiskt för historien om Annika Östberg , även om det är draget till sin extremaste spets av (den numera arbetslösa, hoppas jag) rubriksättaren på Expressen. Vi har gott om andra fångar som suttit länge i fängelse och som säkert skulle må bra av att luftas lite. Lite verklighetsförankring om jag får be! Att hon n