Fortsätt till huvudinnehåll

TPB är ett demokratiskt verktyg!

Men Wikileaks - och alla andra former av wikis, gräsrotsjournalistik och crowdsourcing, där grundbulten utgörs av allmänhetens möjligheter att delta i publiceringar - är inte "bara" påfallande likt journalistik ibland. Det är framför allt exempel på en ny medial verklighet.
Nyckelordet i denna verklighet är transparens. Gör så mycket dokumentation som möjlig tillgänglig för alla, så att de själva kan dra slutsatser, söka och sortera - och själva bidra till att sprida det de tycker är viktigt. Det är en tanke som är djupt demokratisk...
..
Man kan vara kritisk mot mycket i förfarandet: publiceringar av "allt" kan ofta skada många oskyldiga (minns när obduktionsbilder från Arbogamorden gjordes tillgängliga via Pirate Bay häromåret) eller vara propagandistiska (som på rasistiska bloggar som hänger ut etniska minoriteter). Men även om Wikileaks och dess källor kan ha en tydlig agenda finns det förmildrande omständigheter. Dels att de nästan alltid agerar mot slutna maktsfärer, dels att det som sagt alltid finns en chans att själv bedöma materialets betydelse.
(Källa.)
"..minns när obduktionsbilder från Arbogamorden gjordes tillgängliga via Pirate Bay häromåret.."

Fel!

Nja, mer korrekt vore kanske:

"minns när det offentliga förundersökningsprotokollet där åklagaren valt att inte plocka ur obduktionsbilderna från Arbogamorden gjordes tillgängliga via Pirate Bay häromåret"?
Rätt skall vara rätt. Men annars belyser ledarbloggen frågan bra - det är i sak en god sak att vi får en bättre och enklare genomlysning av makten, och inte behöver förlita oss på journalisterna. Och på tal om journalisterna från tidigare idag:

Journalisternas kris

Jag har hävdat förr att det är en journalistisk kris i Sverige sedan länge. Möjligt att den beror på feghet att "bränna sig" för all framtid om man är lite för obekväm för maktens människor, men jag tror att det också handlar om en allmän fördumning där journalisterna helt enkelt är korkade.

I framtiden

Inom PP-kretsar så pratas det och skrivs spaltmeter om hur det ser ut i framtiden - Vision år2022 - jag tror att vi kommer få se mer och mer tyngre, ifrågasättande journalistik från bloggsfären. Avslöjandena redan idag föds påfallande ofta hos någon bloggare och sedan tar tidningarna ("gammelmedia") vid och blåser upp det på löpet.

Demokratin och TPB

Jag tycker själv att TPB gör en demokratisk välgärning när de hjälper till att sprida offentliga förundersökningar på detta sätt. Det är normalt ett hemskt krångel för oss vanliga människor att hämta ut det på rätten - vilket har gjort att journalisterna mer eller mindre har förtur och ensamrätt på dessa. Journalisterna har på detta sätt förtolkningsrätt och kan selektivt välja vad och vilken bild man skall förmedla.

Demokratiseringsrevolution

För övrigt så är TPB ytterligare en del av demokratiseringsrevolutionen på nätet - men det vågar kanske inte skribenten skriva ut?

Rösta Pirat

 Rösta Pirat 

Mer om...

PolitikBodströmsamhället
PiratpartietFRA-lagen
KulturUpphovsrätten

Jag har skrivit om de hemska Arbogamorden innan:

Äckligt med offentlighet!
Varför släppa obduktionsbilderna ...
Anklaga alla tills någon erkänner?//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning


Läs även andra bloggares åsikter om Piratpartiet, upphovsrätten, kultur, ipred-lagen, ipred, sharing is caring, , , , DN, NK, Ex1, SMP1, SvD, HD


Kommentarer

 1. Vad är din kommentar till att man inte är välkommen att rösta på PP om man överväger att rösta på SD?

  SvaraRadera
 2. Tja, knappast något som det finns något som helst stöd för centralt? PP fungerar också som en magnet för många unga män som annars skulle ha röstat på SD. Så om sådana röster inte skulle vara välkomna så tror jag att det är oerhört långt till riksdagen.


  //Zac

  SvaraRadera
 3. LosKrikon: (Nu är jag inte bloggskaparen men jag försöker mig på ett svar ändå)

  Det är du absolut, alla röster på PP är bra. Partiet som sådant tar definitivt inte ställning i vilket parti du är med i eller håller på, däremot kan jag personligen inte förstå varför man röstar på ett annat parti än det som man är medlem i (om man nu naturligtvis är medlem i något) så länge man håller med sitt medlemsparti ideologiskt.

  (Piratpartiet tar inte ställning till SD's huvudsakliga fråga - dvs invandring. Däremot kan informationspolitik påverka invandring liksom resten av samhället)

  SvaraRadera
 4. Tänkte mest på följande inlägg: http://www.wiktzac.com/2010/07/varfor-diskrimineras-pp.html?showComment=1280575741626#c6676521180114608069

  SvaraRadera
 5. @LosKrikon: Den kommentaren var ganska dumt formulerad, men då dylika kommentarer ofta slår tillbaka på avsändaren själv så lät jag den vara kvar... :o)


  //Zac

  SvaraRadera
 6. Jag tror jag tittar in efter valet nästa gång, det är alldeles för mycket PP propaganda nu :|

  SvaraRadera
 7. Du är välkommen då, så får vi jämföra erfarenheter och diskutera utfallet! :o)


  //Zac

  SvaraRadera
 8. LosKrikon: (Nu är jag inte bloggskaparen men jag försöker mig på ett svar ändå)

  Det är du absolut, alla röster på PP är bra. Partiet som sådant tar definitivt inte ställning i vilket parti du är med i eller håller på, däremot kan jag personligen inte förstå varför man röstar på ett annat parti än det som man är medlem i (om man nu naturligtvis är medlem i något) så länge man håller med sitt medlemsparti ideologiskt.

  (Piratpartiet tar inte ställning till SD's huvudsakliga fråga - dvs invandring. Däremot kan informationspolitik påverka invandring liksom resten av samhället)

  SvaraRadera
 9. Vad är din kommentar till att man inte är välkommen att rösta på PP om man överväger att rösta på SD?

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Är det något i vattnet?

Vad sjutton händer?? Verkligheten har blivit som någon typ av dålig LSD-tripp. Vi har en regering som lovar "de största miljösatsningarna någonsin" - och de skall i huvudsak levereras efter valet (då förhoppningsvis både MP o KD försvunnit, SD minskat och Fi imploderat). Vi har en flyktingmottagning som slagit dubbelknut på sig själv för att upprätthålla illusioner - jag menar "boende för vuxna ensamkommande barn"? På riktigt? Socialdemokraterna som "aldrig någonsin, någon gång, någonstans" skulle göra sig beroende av SD vansinniga när SD inte stödjer regeringens förlag om offentlig upphandling. En f d socialdemokratisk ledare och statsministerkandidat rensas ut av SAP i vad som tydligt ser ut som lite historierevisionism. Utan att någon bryr sig. Och jag börjar tycka synd om Juholt! (Kanske beroende på att även han börjar prata sanningar när slutet på S-karriären närmar sig). Det är regelrätt krig i många ytterområden med bakhåll mot räddnings

Och ändamålsglidningen är ett faktum...

Vad skönt att lagarna mot terrorism och grov brottslighet nu äntligen börjat användas! Vad tryggt vi medborgare har fått det. Och vad fel Piratpartiet och många andra fick! Tryggt!