Fortsätt till huvudinnehåll

100% juridiskt ansvarig!


Givetvis skall ägaren vara fullständigt juridiskt ansvarig för vad hunden gör. I detta fall ser jag helst att ägaren dras till rätten som om han/hon bitit ungen själv.

Ett enkelt, smidigt sätt att se till att buset som tycker det är tufft att springa runt med kamphundar håller sig lite mer i skinnet?

Update

Mats Odells förslag om att förbjuda tio hundraser missar den verkliga problematiken. Det är aggressiva hundägare vi behöver göra någonting åt, skriver Hundcoachen på TV 4, Fredrik Steen.
(Källa.)

Nej, det är OKUNNIGA hundägare det handlar om. Och tyvärr vet gemene man mycket litet om vad det handlar om att inneha en kamphund. - Och f ö till viss del okunniga "experter" också... ;O)


//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning 

PS. Från ett äldre inlägg, och hunden på bilden är med största sannolikhet inte inblandad i detta, han/hon vill nog mest försvara sin matskål...


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , AB1, Dagen, NK, SSv, Ex

Kommentarer

 1. Det råder redan strikt ägaransvar. Problemet är okunskap bland föräldrar och hundägare. 95% av alla hundattacker är mot just barn. Anledningen är att barn ofta har ett rörelsemönster som hundar ofta uppfattar som hotfullt. Om föräldrar och hundägare hade mer förståelse för detta så skulle hundattackerna minska drastiskt. Förutom själva rörelsemönstret så har jag flera gånger sett små barn bete sig illa mot hundar. Säger inte hunden ifrån då så kanske den gör det nästa gång ett annat barn kommer i närheten. En hund som har dålig erfarenhet av barn kan känna sig hotad när ett okänt barn närmar sig. Men oavsett så är det i princip alltid hunden som får skulden trots att det egentligen är föräldrarna som borde uppfostra sina ungar.

  SvaraRadera
 2. Min erfarenhet när folk får sina småhundar bitna av hundar av före detta kampras är att småhundarna inte kan uppföra sig som en hund för att ägarna inte tillåtit dem att lära sig detta, blir tillrättavisade av den starkare hunden och blir skadade. Det borde vara småhundsägarna som skulle ha munkorg på sina djur - och tvingas lära dem hur man uppför sig som hund!

  Min 2 år gamla staffetik Jenny, som är 35 cm i mankhöjd, har sedan i våras blivit attackerad av 4 KOMPLETT ouppfostrade småhundar som bitit och rivit henne utan att hon krökt så mycket som ett hår på dem. Jag vill inte att min totalt ofarliga hund ska tvingas bära munkorg utomhus på grund av lata och rädda småhundsägare och kristdemokrater.

  SvaraRadera
 3. Håller delvis med, har själv två små hundar som jag misslyckats med att uppfostra. De skäller och gormar på andra hanhundar. Det är liksom lite ojej folk ler och tycker att de är väl bra gulliga ändå. Hade det varit kamphundar så hade ingen förmodligen tolererat deras beteende.

  Fast problemet med kamphundar kvarstår ändå. En arg hund skäller sällan? (vet inte om det stämmer). Häromdagen blev en golden där jag bor attackerad av en kamphund som en flicka inte orkade hålla. Hunden som blev överfallen är stor väldigt lugn och ger aldrig igen. Den har blivit biten flera gånger.

  Till saken hör att mina små hundar skulle inte kunna göra lika stor skada som denna hund orsakade.

  Men jag TROR att det stämmer i många fall hundar blir tillrättavisade av starkare hundar. Om den starkare hunden är rätt funtad så tillrättavisar den dock andra hundar på ett lugnt sätt.

  //Lisbeth

  SvaraRadera
 4. Små hundar tycks attackera först - och det är klart, från deras perspektiv så är det ingen större idé att ens försöka skrämmas först... ;o)


  //Zac

  SvaraRadera
 5. Precis, det är vissa hundägare som är problemet, inte kamphundarna. Skrev själv ett inlägg om det hela nyss, där jag redogör vad som är sant och vad som är falskt när det gäller kamphundar. Inlägget heter "Det är inte kamphundarna som är problemet, Mats Odell".

  SvaraRadera
 6. Skall läsa dig sedan, Karpstryparn. F ö så är 'Karpstryparn' årets roligaste nick! Tack för den.


  //Zac

  SvaraRadera
 7. Hej!

  Precis som någon påpekade ovan, det råder redan strikt ägaransvar i Sverige. Till detta finns det också en lag som ger Rätten möjlighet att frånta och förbjuda olämpliga människor att ens äga en hund, oavsett ras. De kan också tilldöma fängelse upp till ett år med hjälp av den lagen. Varför den sällan eller aldrig används, är ju en gåta och en annan diskussion. Herr Odell verkar också totalt ha missat den, tyvärr.

  Att införa ett förbud mot specifika raser kommer inte att göra någon som helst skillnad för buset, de kommer att lalla på med sitt och förstöra sina hundar ändå. (Och andra hundar och människor om oturen är framme.)

  Tror f.ö att herr Steen försökte vara ironisk/sarkastisk i sin krönika. I övrigt nailade han åsikterna rätt träffsäkert. Och det är nog första gången jag håller med karln.

  /MsRebel

  SvaraRadera
 8. Små hundar tycks attackera först - och det är klart, från deras perspektiv så är det ingen större idé att ens försöka skrämmas först... ;o)


  //Zac

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Och verkligheten då?

Är inte detta (går-)dagens, för att kanske inte säga årtiondets sämsta rubriksättning på ledarplats , någon ledarplats, alla kategorier? De jämställer således en person som fällts för dråp och för dubbla mord , dömd enligt konstens regler i en demokrati , som skall avtjäna resterande straff i sverige. en som fängslats och torterats för att ha utfört sina journalistiska principer och skrivit om demokratiska reformer i hemlandet ...  Jag trillade först på Expressens ledare på Nyhetstorken , men var tvungen att kolla upp om det verkligen var sant - trodde faktiskt först att det var en photoshoppad bild... Jag tror jag spyr! Men det är ganska symptomatiskt för historien om Annika Östberg , även om det är draget till sin extremaste spets av (den numera arbetslösa, hoppas jag) rubriksättaren på Expressen. Vi har gott om andra fångar som suttit länge i fängelse och som säkert skulle må bra av att luftas lite. Lite verklighetsförankring om jag får be! Att hon n