Fortsätt till huvudinnehåll

Inte hela sanningen om "straffskatten"

Pension är inte ett bidrag utan uppskjuten lön och ska beskattas som sådan. Ändå har regeringen straffat pensionärerna med mer skatt, och ju äldre man är desto mer missgynnad av alliansregeringen, skriver Mona Sahlin och Ingvar Carlsson.
(Källa.)

Är inte detta lite historierevision? Alliansen har väl vid flera tillfällen sänkt pensionärernas löner?

Man fortsätter

Endast 3 procent av svenska folket stödjer regeringens straffbeskattning av pensionärer. Det visar en undersökning som Novus opinion nyligen har genomfört på uppdrag av Socialdemokraterna.
(Källa samma som ovan)

Straffskatt?

Som man frågar får man svar säger man, men oavsett hur många det handlar om - "straffskatt"?
Var kommer det språkbruket ifrån? Det kan knappast handla om det 12-åriga (s-)styret innan då man inte sänkte skatten för pensionärerna en enda gång? Handlar det inte de facto om att både pensionärer och arbetstagare har lägre skatt idag än vad Socialdemokraterna tycker är brukligt och vill ha?

Varför inte dödskatt?

Jo, jag vet att de numera tycker att det är OK med jobbskatteavdraget, men fortfarande att det hade varit bäst med ett betydligt högre skattetryck på arbete - vad skulle man kunna kalla ett sådant förfarande? "Dödsskatt"?

Krisen? Ohederligt!

När den nuvarande och förre s-toppen skall beskriva verkligheten så finns inte den ekomiska krisen, ni vet den största sedan 1930-talet(?), med överhuvudtaget? Att vi tycks komma ur den med en starkare ekonomi än andra europeiska länder är något som helt glömts bort - det kan knappast bero på något annat än en medveten lögnstrategi!


//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning
PS. Update - glömde att lägga till de ca 6% statlig skatt av sin bruttoinkomst som betalas via arbetsgivaren - som inte pensionärer betalar. Utgifter för resor, luncher och allt annat slipper pensionärer. Avdragsrätten för fackavgift och A-kassa är borttagen för de som arbetar. Undrar om jag inte är uppe i mer än 700SEK/mån för en arbetstagare nu?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Kommentarer

  1. Att vi tycks komma ur krisen med en starkare ekonomi än andra europeiska länder, kan bero på att vi gick in i krisen med en starkare ekonomi.

    Det i sin tur borde bero på att den förra regeringen skötte statsfinanserna ganska bra, om man jämför med andra europeiska länder. Som man sår får man skörda vet du Zac...? Skördelagen den gudomliga... och inte mänskligt trams! Det fanns pengar i "pungen" när Alliansen tog över.

    Alliansen tog alltså över något som åtminstonde utåt sett var ganska bra. (Det ekonomiska systemet i sig är inte bra) men det är en annan sak.

    Det är bra att de inte kör ekonomin i botten en gång till, för visst gick det sämre förra gången de tog över. De har väl lärt sig lite.
    Det är väl bra det...:) Nu är det väl så att vi inte har sett slutet på den ekonomiska krisen ännu. Vi är med i EU alla kan falla framöver en efter en. Faller en faller alla, fallera!

    Har S toppen påstått att den ekonomiska krisen inte finns? Det har jag inte hört. Men jag har hört att Alliansen påstår att de säger det. Det är dock en helt annan sak.

    Det jag har hört är att Alliansen kunde ha gjort mer och bättre än vad de gjort. Så går det till i politiken. De klagar på varandra.

    //Lisbeth

    SvaraRadera
  2. Lisbeth, så när det går bra för Sverige är det sossarnas förtjänst och när det går dåligt för Sverige är det alliansens förtjänst, oavsett vem som sitter vid makten? Bra att du är konsekvent i varje fall. Det är rätt klarlagt att 90tals krisen grundlades av Sossarnas kreditavreglering och tidigare inflationspolitik. Nu framhålls 90tals krishanteringen som exemplarisk utomlands och Bo Lundgren får turnera runt och föreläsa om den, medan mannen som hyllas i Sverige, Göran Persson snarare förlängde återhämtningen med sin allt för hårdföra sanering. Det räcker inte bara med att ha en massa pengar efter år av högkonjunktur, utan man måste spendera dem väl med och det tycker jag i alla fall att den nuvarande regeringen har gjort.

    SvaraRadera
  3. Zac, det Mona och Ingvar pratar om är differansen mellan en löntagare och en pensionär. Att pensionärerna har fått sänkt skatt är kanske bra, att de inte fått lika mycket sänkt skatt som en löntagare är dåligt.

    Patric, att enögdt säga att Alliansens snart fyra år är den enda anledningen till att det har gått bra under den här krisen är inte heller sant. Budgetdisiplin var något som infördes efter den kris som sammanföll med att "alliansen" lämnade makten för en 16(?) år sedan. Utan den hade vi varit som Grekland oavsett regering.

    Jag såg en undersökning som helt menade att det inte hade spelat något roll om det varit rött eller blått i regeringen. Det som seriöst har räddat oss från krisen har varit att stora arbetsgivare och fack kommit överens om att inte sparka folk mot mindre arbetstid, tex på volvo. I jämförelse skulle politikernas åtgärder varit som att skjuta mygg mot stridsvagn.

    SvaraRadera
  4. Ja visst kan det betraktas som dåligt att pensionärerna inte fått lika mycket sänkt skatt som löntagarna. Om man ser det ur perspektivet "det ska löna sig att jobba" så blir det dessutom förvirrande. Människor som har jobbat väldigt länge räknas inte på samma sätt. Då har det per automatik alltså inte lönat sig att jobba. Ska inte politikernas ord stämma med verkligheten? Det är allas ansvar att se till att deras ord gör det. Det är bara dumt att försvara uppenbara orättvisor och dumheter.

    Patrick undrar om du inte projicerar dvs lägger ut "skuld" på mig, du låter konsekvent själv...

    Det räcker inte att ha en massa pengar i högkonjunktur år efter år, utan man måste spendera dem väl skriver du. Ja så säger sossarna nu att man måste spendera mer, själv så sparade man i ladorna. Det är ett exempel på det jag skrev "Så går det till i politiken. De klagar på varandra." Det är också dumt och vi behöver se igenom vad de egentligen säger och om det stämmer med hur de handlar/handlat.

    Sedan vad är konstigt med vad jag skrev, det måste väl ha "funnits pengar i pungen" du skriver ju själv om Göran Persson och hans "allt för hårdföra sanering". Så det var förmodligen EN av anledningarna till att vi klarat oss bättre än många andra. Tillfälligt...

    Att ha spenderbyxorna på kanske fungerar ett tag. Men nu visar det sig att "nerväxt" kan bli konsekvensen av detta. Det är ett ord som vi kommer att få höra mycket om framöver oavsett om vi vill heller inte, det är min personliga övertygelse.

    Sedan så TROR jag som daydreaming skriver att det det inte handlar om höger eller vänster. Det handlar dessutom mindre och mindre om det, sedan vi gick med i EU. Politikerna har ingen större makt. Det finns andra med större. Så det finns intresse av våra pengar "i pungen". Var så säker.

    //Lisbeth

    SvaraRadera
  5. "Straffskatt" är alltså straffet för att ha arbetat ett helt liv. Skulle du själv vilja "straffas" på det sättet Zac?
    "Var kommer det språkbruket ifrån" undrar du"
    Tja det kommer väl ifrån att det finns människor som anser att alla ska beskattas LIKA i ett idealt samhälle.

    //Lisbeth

    SvaraRadera
  6. @Lisbeth: Att man klagar över en "straffskatt" för pensionärer när man själv sett till att de har haft detta höga skattetryck hela tiden måste nog räknas till 2010 roligaste dubbelmoralistiska uttalande från ledande politiker! ;o)

    Dessutom hymlar man inte med att de själva minsann gärna hade sett ännu hårdare skattetryck... Att också Reinfeldt och Borg påtalat att pensionärerna ligger i pipen för skattesänkningar när det finns utrymme utelämnas klädsamt också...


    //Zac

    SvaraRadera
  7. De ligger "i pipen för skattesänkningar när det finns utrymme"

    Utrymme finns det plötsligt när det är valår och efter massiv kritik....så "klädsamt"!

    //Lisbeth

    SvaraRadera
  8. Det är väl knappast något unikum att Moderaterna vill sänka skatten?


    //Zac

    SvaraRadera
  9. "Unikum" du menar att de inte är ensamma i sitt slag om att vilja sänka skatterna? Utveckla?

    //Lisbeth

    SvaraRadera
  10. Definiera klassisk moderat politik i en enda mening? Du lär sannolikt ha med ordet 'skattesänkningar' i den meningen. Så att anklaga ett regeringsparti som oavbrutet sänkt skatterna under sina år vid makten för valfläsk när de berättar om ytterligare skattesänkningar är väl nästan lite korkat?

    Borg har varit oerhört tydlig med att de tar ansvar för budgeten och kommer enbart sänka om det finns utrymme - och just nu finns det inget utrymme. Logiskt, självklart och långt ifrån något valfläsk. Vill du hitta överbudspolitik så behöver du dock inte leta länge...


    //Zac

    SvaraRadera
  11. Är det inte korkat att TRO att inte politiker kör med valfläsk när det är valår?

    De har berättat om ytterligare skattesänkningar efter massiv kritik från alla möjliga håll från uppretade pensionärer t.ex. Det är valår....?

    Vad är det i mitt resonemang som inte stämmer?
    Lyssna på Reinfeldt när han talar, verkligen lyssna. För dem som jobbar....är hans favoritord. Har aldrig hört honom säga för dem som HAR jobbat. Inte ännu... få se om det ändras nu inför valet. 40-talisterna är en stor grupp att slåss om. Dessutom så är de tuffa och kan ofta säga ifrån. Önskar att de sjuka fick samma kurage så att det blir förändring för även dem "när det finns utrymme"...

    Undrar hur mycket viljan spelar in när det gäller utrymmet.

    //Lisbeth

    SvaraRadera
  12. Poängen missas, är det rätt att göra åtskillnad på en arbetare och pensionär. Är pension en uppskjuten lön eller ett bidrag? Om det är en uppskjuten lön förstår jag inte varför skattesatserna ska skilja.

    En fråga jag har börjat undra över är vilka mål de olika partierna har. Ingen vill ha 0% arbetslöshet för då skulle det bli svårt att anställa och inflationen skulle gå i taket. Så vilken är rätt siffra att ha i arbetslöshet? För det måste ju vara den siffran som man jobbar emot? Och om man har den siffran kanske det inte är så fel att ha några i "insats" hellre än "ren" arbetslöshet. Kanske något för nästa inlägg Zac (inte arbetslösheten utan möjlighet att kvantifiera)?

    SvaraRadera
  13. @Lisbeth: När hörde du Sahlin prata om "de som har jobbat" när det inte gäller att underblåsa den felaktiga synen på straffskatten? Regeringen Reinfeldt har infriat ovanligt många vallöften (ja, utom det där med att inte jaga ungdomar då...). Han har varit solklar med att det handlar om att ge lättnader för de som jobbar - inte de som jobbat, eller ens de som kommer att jobba.

    Och det är århundrades värsta dubbelmoral när man anklagar Alliansen för att ha sänkt den skattenivå som man själv ville ha på pensionärer för lite... Gudars skymnning - det är valsläsk och historierevisionism och kletig politik så det skriker om det!

    Du, daydreaming, kan se pensioner som en del uppskjuten lön och en del försäkring - något som skiljer dem från vanliga löntagare och ger exakt den åtskillnad som regeringen Reinfeldt har pratar om hela tiden.


    //Zac

    SvaraRadera
  14. "Unikum" du menar att de inte är ensamma i sitt slag om att vilja sänka skatterna? Utveckla?

    //Lisbeth

    SvaraRadera
  15. Lisbeth, så när det går bra för Sverige är det sossarnas förtjänst och när det går dåligt för Sverige är det alliansens förtjänst, oavsett vem som sitter vid makten? Bra att du är konsekvent i varje fall. Det är rätt klarlagt att 90tals krisen grundlades av Sossarnas kreditavreglering och tidigare inflationspolitik. Nu framhålls 90tals krishanteringen som exemplarisk utomlands och Bo Lundgren får turnera runt och föreläsa om den, medan mannen som hyllas i Sverige, Göran Persson snarare förlängde återhämtningen med sin allt för hårdföra sanering. Det räcker inte bara med att ha en massa pengar efter år av högkonjunktur, utan man måste spendera dem väl med och det tycker jag i alla fall att den nuvarande regeringen har gjort.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Smidigt med Gmail m fl

Oj vilken enkel och smidig liten länkhjälp jag sprang på för ett tag sedan. Tipset förutsätter för övrigt att man använder gmail . GmailThis! TinyURL Jag har ytterligare en, som också är riktigt bra - tinyURL . När man stöter på länkar som är kilometerlååååånga så har vi en tjänst här som kortar ner dem betydligt. Inte minst är det av nytta i många mailprogram etc som har en förmåga att radbryta mitt i länkarna vilket är riktigt skitirriterande... TinyURL! //Zac EDIT: Har uppdaterat så att länkarna faktiskt fungerar, såg det när jag höll på med ' Vem länkar vem? ' :o)

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man l...

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt.