Fortsätt till huvudinnehåll

Straffet för frivillg försäljning?

Straffet för köp av sexuell tjänst bör höjas från dagens maximala sex månaders fängelse till fängelse ett år, föreslår regeringens utredare.
Den nuvarande straffnivån för vissa fall av sexköp står inte i proportion till brottets allvar, enligt utredaren Anna Skarhed som lämnade över sitt betänkande till justitieminister Beatrice Ask (M) i dag.
(Källa.)

Vansinne

Prostitution handlar normalt om en frivillig handling, både ifrån säljare och köpare - en affärsuppgörelse mellan två vuxna, myndiga människor.
Frångår man någonstans från den frivilligheten så är det omedelbart en fråga om sexuellt tvång eller våldtäkt. Redan olagligt alltså - och på goda och korrekta grunder också.
Läs mer

Skrivit om det tidigare

Än mer om...

(anti)FeminismJämställdhet
PolitikMarklundsfejket
Om bloggenAnnika Östberg Deasy


//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , DN

Kommentarer

 1. Jag tycker det är konstigt att kvinnan alltid slipper straff när hon köper sex av en man. jag känner fler kvinnor som gör det av olika anledningar, men blir aldrig straffade. Vari ligger skillnaden?
  Anna

  SvaraRadera
 2. Jag är inte insatt i hur sexköpslagstiftningen fungerar när det gäller kvinnor - men det är väl snarast logiskt att den gällande "kvinnorabatt" som nu finns nyttjas i ännu högre grad i sexmål.


  //Zac

  SvaraRadera
 3. Anna: jag tror att även de flesta män undgår straff för sexköp. Jag har själv köpt sex och risken för upptäckt är minimal. Eskorterna känner ju som regel ingen sympati med ett system som har idiotförklarat dom, och anmäler givetvis inte sina kunder. Skulle gissa att bara en försvinnande bråkdel av alla sexköp kommer till polisens kännedom. Polisen har heller inte resurser för det utan de lägger krutet på människosmuggling, tvång, minderåriga och utländska hallickligor.

  SvaraRadera
 4. Kan förstå resonemanget "frivillig handling både från säljare och köpare". Vi HAR vår fria vilja men det betyder inte nödvändigtvis att det är positivt att utnyttja den. Det betyder inte att allt som är frivilligt är evolutionsbefrämjande, dvs utveckling mot ett allt idealare samhälle. Det är dit vi strävar mot ett idealare samhälle?

  Borde vi inte sluta upp med att anse att allt går att köpa, att allt är till salu ja t.om människors kroppar? Är allt till salu? Främjar det utvecklingen? På vilket sätt? Vad vinner vi på att sälja våra kroppar eller köpa andras? Vinner vi självrespekt? Eller respekt för andras integritet?

  Det är så lätt att säga, vi har vår fria vilja och sätta upp mänskliga lagar utifrån den fria viljan. Men vad får det för konsekvenser. Om vi anser att pengar är energi liksom allt annat vill vi lägga dem på att köpa en annans kropp eller sälja vår egen? Ska vi uppmuntra ett sådant beteende genom att legalisera det?
  Skulle vara intressant att få svar på dessa frågor...

  Eller räcker det med att säga om någon vill köpa eller sälja kroppar, så är det deras sak...jag hör iallafall inte till dem som berörs. Det blir som sköt dig själv och skit i andra. Man kan förvandla det till omsorg om andra...Man kan förändra vad som helst till omsorg om andra. Men är det säkert att det är äkta omsorg? Det skulle lika gärna kunna vara motsatsen.

  //Lisbeth

  SvaraRadera
 5. Det finns gott om fritidsaktiviteter som inte är bra för individen som utför dem. Det är mig mycket främmande att sätta mig till doms över dem och förbjuda och påbjuda eftergifter för deras handlande.

  Det handlar bara om morallagstiftning, såsom lagstiftningen om homosexualitet och S&M såg ut förr. Jag säljer min kropp, min tid och min uppmärksamhet till min arbetsgivare i 8h/arbetsdag. Inget konstigt med det alls.

  Det är onekligen svårt att få till att det är ok att sälja en vara, men inte att köpa... Morallagar som sagt - könsselekterade också.


  //Zac

  SvaraRadera
 6. Ja jag håller med. De flesta lagar uppkommer väl på grund av att vi moralliserar. De kunde alltså skrotas. Många gånger skulle rekommendationer vara bättre. Människor måste få ta eget personligt ansvar. Men vi måste även ta ansvar kollektivt, när vi VET att människor riskerar att fara illa. Det gör många människor vid prostitution. En del mår naturligtvis gott och har det bra. Fast baksidan av "myntet" verkar större än framsidan... Då måste något göras. Då blundar man mer om man anser att detta är helt okej som vilken "fritidsaktivitet" som helst.

  Så länge som vi anser att allt ska gå att köpa för pengar så fortsätter det. Människor far illa. TROR tyvärr inte att rekommendationer räcker när det gäller prostitution. Du får inte göra någon illa...Hur skulle det gå till? Ska torsken sätta sig in i om handlingen är frivillig? Kanske inte "säljaren" är klar över detta själv ens. Då måste någon form av lag till även om den naturligtvis blir moralliserande. Vi människor är sådana. Vi skapar lagar utefter det vi för närvarande begriper eller förstår. Ibland kan det vara bättre med en lag än ingen. Inte bra men bättre.

  //Lisbeth

  SvaraRadera
 7. Och de människor som far illa har det bättre när vi genom lagstiftning tvingar ut dem i periferin där vilddjuren regerar?

  Vad är det som inte skall gå att köpas för pengar? Mer än fysiska tjänster då?

  Men faktum kvarstår - en människa vill sälja något - en annan vill köpa. Efter denna affärsuppgörelse så är den ena parten kriminaliserad - och det finns inget offer. Oerhört märkligt.


  //Zac

  SvaraRadera
 8. Knark t.ex. borde inte att gå att köpas för pengar. Det är ofta narkotika inblandat i prostitution. Hur "frivillig" är handlingen då? Kan man jämföra prostitution med sin egen 8h/arbetsdag rakt av? Ja givetvis! men allt sker i skaler och i olika grader. Hur mycket råder djungelns lag på genomsnittsjobbet kontra i den prostituerades vardag.

  Ja såvida dagen innehåller massor av övertidsarbete i jakten på knark så kan man förmodligen det (jämföra). Jakt kan vara jakt på status vi jagar de flesta av oss efter något.

  De flesta vill tjäna pengar på andras arbete inte på eget. Hur mycket av pengarna hamnar i den prostituerades egna fickor. "Vilddjuren" tar det mesta. Antar att du vill förhindra det genom att "upphöja" världens äldsta yrke. Det kan jag förstå och jag håller med om att lagar och förbud inte löser mycket.

  Det jag inte håller med om är att man kan jämföra prostitution med vilket yrke som helst. Vi VET att vädldigt många far illa och att det är ett yrke som man många gånger "väljer" på grund av t.ex. missbruksproblem.

  Tycker det blir högst märkligt när du utifrån denna faktiska kunskap säger "och det finns inget offer".

  VI offrar dem som vi inte stöder. De i sin tur gör sig själva till "offer". Sedan är frågan hur stöder vi. Jo genom att ta handen ifrån dem antingen genom lagar (mänskliga)ofullkomliga sådana. Eller så väljer vi att blunda för problem som finns genom att åberopa den fria viljan i form av laglöshet barbari (djungelns lag). Allt är okej vi är "fria" varelser. Sanningen är inte den att vi är så fria som vi gör oss dvs. det vi begriper och förstår gör oss friare. OSKRIVNA lagar föross såsom tolerans och empati gör oss fria. Mänskliga påfund i form av lagar gör oss oftare ofriare.

  Hur vi än gör så kvarstår faktumet OM vi anser att allt kan köpas för pengar. Lagar upprättas efter vårt förstånd och pengar och makt förblindar. Inte speciellt svårt att lista ut vilka sorts lagar som skapas.

  Det hela handlar om frihetstanken? Rätten att bestämma över sig själv. Vi har fattat frihet som rätten att bestämma över sig själv och makten såsom rätten att bestämma över andra.

  Inom prostitution dominerar rätten att att bestämma över andra och roffa åt sig stor del av andras intjänade pengar liksom inom andra yrken.

  Att tjäna andra vet vi vad det innebär överhuvudtaget.
  Tycker inte att det är så märkligt egentligen. Makt över andra kan man skaffa inom de flesta yrken både som säljare och köpare. Det går inte att lagstifta bort människors maktbegär. Du Zac du tar ideligen upp detta ämne. Vilket är bra och även visar att prostitution inte är som vilket genomstittsyrke som helst. Lag fungerar uppenbarligen dåligt då gör vi misstaget att vilja t bort dem helt precis som om det skulle vara lösningen. Helt plötsligt så är prostitution som vilket yrke som helst. Vilket inte är sant. Det är världens äldsta yrke och det väcker mer känslor och tankar än något annat yrke.

  //Lisbeth

  SvaraRadera
 9. Usch, alla dessa prostituerade offer... http://tinyurl.com/356tjj5

  Eller vad nu??


  //Zac

  SvaraRadera
 10. Det finns gott om fritidsaktiviteter som inte är bra för individen som utför dem. Det är mig mycket främmande att sätta mig till doms över dem och förbjuda och påbjuda eftergifter för deras handlande.

  Det handlar bara om morallagstiftning, såsom lagstiftningen om homosexualitet och S&M såg ut förr. Jag säljer min kropp, min tid och min uppmärksamhet till min arbetsgivare i 8h/arbetsdag. Inget konstigt med det alls.

  Det är onekligen svårt att få till att det är ok att sälja en vara, men inte att köpa... Morallagar som sagt - könsselekterade också.


  //Zac

  SvaraRadera
 11. Enligt den där "undersökningen" utgår sexköplagen redan från premissen att prostitution är "manligt våld mot kvinnor" och enligt artikeln i DN ( http://www.dn.se/insidan/sexkopande-kvinnor-har-aldrig-lagforts-i-sverige-1.1164088 ) är inte manlig prostitution intressant då det generellt sett inte föreligger maktrelationer eller våld i dessa transaktioner. Vi har kommit långt i frågan om erm... "jämnlikhet". Likhet inför lagen gäller inte i sexköplagen.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Och verkligheten då?

Är inte detta (går-)dagens, för att kanske inte säga årtiondets sämsta rubriksättning på ledarplats , någon ledarplats, alla kategorier? De jämställer således en person som fällts för dråp och för dubbla mord , dömd enligt konstens regler i en demokrati , som skall avtjäna resterande straff i sverige. en som fängslats och torterats för att ha utfört sina journalistiska principer och skrivit om demokratiska reformer i hemlandet ...  Jag trillade först på Expressens ledare på Nyhetstorken , men var tvungen att kolla upp om det verkligen var sant - trodde faktiskt först att det var en photoshoppad bild... Jag tror jag spyr! Men det är ganska symptomatiskt för historien om Annika Östberg , även om det är draget till sin extremaste spets av (den numera arbetslösa, hoppas jag) rubriksättaren på Expressen. Vi har gott om andra fångar som suttit länge i fängelse och som säkert skulle må bra av att luftas lite. Lite verklighetsförankring om jag får be! Att hon n