Fortsätt till huvudinnehåll

Tre terminer?!

Högskolan kan komma att få tre terminer per år i stället för två. Såväl alliansen som Socialdemokraterna överväger att ta bort den långa sommarledigheten och därmed förkorta studietiden. ”Se det som en åtgärd bland flera att få ut studenterna i arbetslivet fortare, säger högskoleminister Tobias Krantz (FP).”
(Källa.)

Klart som korvspad. Det fungerar ju utmärkt i ett antal länder som dessutom har bättre studieresultat än oss, så varför skulle det inte fungera? Vi plockar ju t ex skolbalen som någon typ av tradition utan problem?

Tappa fart

Jag minns tydligt hur man fick ägna en ganska god portion av varje hösttermin med att "uppdatera" sig då man tappat en massa kunskap under det långa sommarlovet. Så ett kortare uppehåll där är nog klokt på många sätt.

Rester från tid som flytt

Faktum är att många av våra lov är rester ifrån bondesamhället.
Det långa sommarlovet handlade från början om att barnen skulle få möjlighet att vara hemma och hjälpa till under den för oss nordbor så oerhört viktiga, intensiva och korta sommaren på gården.
Vårt sportlov (vinterlov/februarilov/skidlov) hette från början kokslov och instiftades under kriget (1940) då det var ransonering på koks och ett veckolov mitt under vintern gav bra besparingar för skolan.
Vi har också ett höstlov som har rötter(!) i ett potatislov, som är ganska bra självförklarande...

Varför det långa sommarlovet?

Ja, varför. Dels så är lärarlönerna satta efter den extra semester de får, och dels så är det en slö rest ifrån en tid och ett samhälle som inte finns längre. Det är nog dags att uppdatera även detta till vår verklighet så att vi får en mer samstämmig skola med andra länder där treterminssystemet har funnits och fungerat väl länge.

Bonus!

Att vi sedan får en sannolikt förtjänt skjuts i lärarlönerna tycker jag är en bonus. Jag tror fast på att lärarna också kommer se att de tre terminerna också ger bättre flöde och möjligheter till planering.
Sedan är jag så förbannat avundsjuk på den långa semestern också... ;o)


//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , Ex, SvD, AB1

Kommentarer

 1. Zac!
  Du kan sluta vara avundsjuk på universitetslärarnas långa semester. Den är lika lång som för andra statsanställda. Du tänker säkert på lärare på gymnasier/grundskola som fortfarande har sommarferier. På universiteten är de borta sedan cirka 30 år./TS

  SvaraRadera
 2. Har du någonsin studerat någonting på högskolan?
  Du verkar ha åsikter om saker som du inte vet någonting om och det är både förmätet och farligt.Vi har varken sportlov, höstlov eller jullov och behöver arbeta på sommaren för att få allting att gå ihop.

  SvaraRadera
 3. Sätt lite eld i röven på de lata studenterna!

  SvaraRadera
 4. Lysande förslag. Bara det fortfarande ger tillfälle till de som inte är klara med terminens studier att skriva klart det som de inte hunnit med.
  Det kan ju vara så att tre terminer gör så att fler hinner med pga att det blir lägre studiehastighet då lärarna kan planera innehållet utan något sommarlov.
  //kk

  SvaraRadera
 5. Den personen som kom på hela idén med en 3:e termin kan omöjligt tänkt på hur ungdomar i vårt samhälle är idag, många är "ut brända", skoltrötta.. Och v ad det skulle hjälpa arbetslösheten har "han" max. tänkt till steg 1. Det hjälper inte att du skickar ut dom tidigare i arbetslivet & får dom inte jobb efter loven, lär det ju inte öka deras chanser till något nämnvärt. Det enda dom vill är att tjäna sina jävla pengar och låtsas göra ett "jobb" som nästan vem som helst kan, då kan dom känna sig lite viktiga. Det som kommer hända är sannoligt att fler kommer bli utbrända och gå in i väggen. Det vet jag inte hur det ska hjälpa ungdomarna? Arbetslösheten kommer istället att öka och fler kommer bli utbrända

  SvaraRadera
 6. För studentens ekonomi är detta det bästa som kan hända. Att få "studie-lön" året runt utan att behöva stressa på sommaren med att hitta sommarkurser, sommarjobb etc etc. Att se studier som vilket jobb som helst som ska ge betalt året om är positivt.

  Sedan är jag inte säker på om studietempot kommer att höjas för så många. Loven är ett bra tillfälle att ta igen rest-tentor etc och förhindra att man stannar ett år extra i studier för att få sin examen. Första el-tentan för el-ingengörerna brukar innebära ett ganska brutalt uppvaknande där 10-15% klarar sig på första försöket så det finns kurser som lämnar långa spår av omtentor efter sig.

  SvaraRadera
 7. jag tycker en tredje termin skulle vara en riktigt dålig ideé!
  T ex som jag skulle inte orka hålla i ett studietempo hela året runt, det går inte, jag skulle bli utbränd och det kan ju hänga i sig under hela tiden ja pluggar sedan eftersom man inte får något uppehåll och kan ladda batterierna ordentligt!
  Jag tror att för att få bästa studie resultat så behöver man ordentligt ledigt en gång om året, men det behöver inte vara 3 månader eller vad det är nu? men säg 1,5-2 månader
  Sen måste man tänkta på att många studenter lever fattigt, även om de skulle få studielån under den här tredje terminen, så tror jag det är bättre att jobba, för man får antagligen ut mer än lånet+ att det är bra att få lite extra arbetslivserfarenhet. Men sen är det väll inte alla som jobbar, men det är ett eget val.
  Sen det här med att politikerna tror att det kommer leda till att man får jobb snabbare sen( har för mig det var det som ja hörde på radion, men just den biten är ja osäker på att de tror)? tror inte det gör någon skillnad! Finns det jobb så finns det.
  Låt studenterna få ha sitt sommarlov, man kommer jobba hela livet sen och får ungefär 5 veckor semester, man måste få njuta lite av livet oxå.

  SvaraRadera
 8. "Lysande förslag. Bara det fortfarande ger tillfälle till de som inte är klara med terminens studier att skriva klart det som de inte hunnit med.
  Det kan ju vara så att tre terminer gör så att fler hinner med pga att det blir lägre studiehastighet då lärarna kan planera innehållet utan något sommarlov."

  Det var ju inte meningen att det skulle vara lägre studiehastighet, det var ju meningen att det skulle bli klara med studierna fortare! alltså samma studiehastighet, fast på indelat på 3 terminer per år

  SvaraRadera
 9. Jag röstar för 3 terminer och aningen lägre studiehastighet. Med andra ord tycker jag helt klart att det är ett förslag att jobba vidare på för att få till ett system som är mindre stressigt än idag.
  //kk

  SvaraRadera
 10. Det är roande, kk, att se hur studenter och lärare tokvägrar att ta in en ens en bråkdel av vad förslaget innebär.

  Det är så synd om studenterna för de måste söka jobb och jobba hela sommaren, och sedan så får de inte den vila som tre månader skulle ge dem o s v i en allt vildare paradoxal virvelström av dåliga ursäkter.


  //Zac

  SvaraRadera
 11. Förändringar är alltid skrämmande. De gör ofta att folk stänger ner det konstruktiva sinnet som i det här fallet kunde vara att fundera vidare på en passande lösning.

  SvaraRadera
 12. Förändringar är alltid skrämmande. De gör ofta att folk stänger ner det konstruktiva sinnet som i det här fallet kunde vara att fundera vidare på en passande lösning.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Avväpna polisen!

Alltså, jag har varit, på goda grunder, oerhört kritisk mot polisen innan... Men hur faan hanterar de sina vapen?? Gång på gång så läser man om hur poliser står och blundar och tömmer sina vapen i hyggligt rätt riktning ... Ta ifrån dem vapnen! Från de tragiska händelserna i Malexander där poliserna trodde att bildörrarna skulle ge dem skydd(!) från automatkarbiner till de senaste årens klumpiga hantering av ensamrätten till dödligt våld. Det är faktiskt dags att poliserna i Sverige tas ifrån sina vapen, det är möjligt att de känner sig säkrare, men det är sannerligen inte säkrare för befolkningen längre! Vår polis kan helt enkelt inte hantera vapnen på rätt sätt. Varför klarar sig den normala polisen i både Norge och i Storbritannien normalt utan vapen - har vi så mycket värre kriminalitet här? *retorisk fråga eftersom det står klart för alla att vi inte har det...* England En överväldigande majoritet av poliskåren vill fortfarande förbli vapenlösa i England