Fortsätt till huvudinnehåll

Instängd iPhone? (ingen jailbreak)

Den rebelliska Macintoshanvändaren är inte särskilt rebellisk längre.
Både Ipod och Iphone säljer som smör i Sverige. Men priset vi betalar för dem är inte bara tusenlapparna vi gladeligen hostar upp när vi kastar oss över den senaste Iphonen. Vi accepterar samtidigt att ett företag har makten att kontrollera vad vi gör med våra mobila liv på internet.
I slutänden är det upp till oss att välja vilken väg vi vill vandra. Öppna telefonalternativ finns, där vem som helst kan skriva och köra vilka program som helst.
Vill du ha ett fritt mobilliv är det dags att bojkotta Iphone.
(Källa.)

Jag är oerhört kluven måste jag säga. Jag gillar skarpt med ökande ålder att saker och ting bara fungerar. Detta ger Apple mig i o m min iPhone. Med 100 000-tals applikationer så kan jag inte i ärlighetens namn säga att jag saknar någonting.

Inte bra med instängdhet

Men samtidigt så är jag principiellt emot inlåsning och stängda format. Svårt som sagt.

Men andra inlåsningar?

Men varför reagerar men inte likadant på liknande inlåsningar och stängda format på XBOX, microvågsugnar, bilar, tv-apparater etc? Flera av dessa kan ses som mindre (eller större) datorer idag och vi får hålla till buds med de firmwares och program som finns med tillverkarens goda vilja.

Användarupplevelsen!

Svaret är användarupplevelsen tror jag. En del vill meka och greja med sin apparat. Må vara att den inte fungerar tillfredsställande - det går alltid att meka lite till. Andra vill bara ha en fungerande manick, må vara instängd, men ansvaret för att den fungerar ligger hos tillverkaren.

Svaret?

Kanske ligger svaret i att vi måste ha friheten att också kunna välja en instängd manick om vi så önskar?
När inlåsningen ger en mer solid användarupplevelse?


//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning
PS. Upphovsmannens blogg

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Kommentarer

 1. I det här fallet används "inlåsningen" även för att kontrollera marknaden. Adobe har tex.. skrivit en fungerande flashplayer till iphone men apple vägrar oss tillgång till den. De menar att med flash kan man komma åt sidor på internet där man kan spela gratis spel och det kan de ju förlora några kronor på (Fri marknad?).
  Nej överförmynderi och inlåsning leder enbart till frustration, lagbrott och "jailbreak". Du har i det här fallet gått på lögnen helt enkelt om att en nerlåst pryl skulle vara säkrare och fungera bättre än en öppen dito.
  //kk

  SvaraRadera
 2. En upplåst Iphone är för övrigt den bästa tekniska prylen jag någonsin skaffat mig. Hade det inte gått att låsa upp den så hade funktionerna jag använder begränsats till ca 50-70%.
  //kk

  SvaraRadera
 3. Nja, flash-problematiken har jag aldrig personligen förstått mig på. Jag undviker i det längsta att använda mig av sidor som är byggda i, eller innehåller flashelement. Och OSX och flash är en lång, mycket sorglig saga - mest p g a en uselt skriven flashklient. Jag förstår att Jobs tröttnat - och se - det är mängder med stora sajter som bygger bort flash nu - det var inte omöjligt, det behövdes bara någon som utmanade skiten.

  Jag ser inte riktigt vad flash skulle användas till? Fullversionen är för slö och lite-versionen är ytterst begränsad. Jag har personligen tillgång till det mesta och jag kan inte säga att jag saknar något alls till min iPhone.

  Att den fungerar bättre kan jag själv dra slutsatser om då jag också har en Androidtelefon. Det är en eller ett par klasser som skiljer vad gäller användarvänligheten. Och se - människor vill ha en enkel mackapär som fungerar och fungerar bra, enkelt och användarvänligt.

  Vad gäller den konspiratoriska "lögnen" så har jag nog knappast gått på den - däremot har du läst in mer i min text än vad som står där.


  //Zac

  SvaraRadera
 4. Diskussionen om avtalsfrihet - "friheten att kunna välja en instängd manick" - hade vi på min blogg häromdagen, fast då om nätneutralitet, det är ganska närliggande argument som går att använda:

  Nästan nätneutralitet i Sverige

  En notering - jag är inte riktigt lika positiv till att använda lagstiftning när det gäller nåsta prylar. Det ligger utanför "slutpunkten" på internet och bärarimmuniteten begränsas därför inte av den anledningen...

  SvaraRadera
 5. Håller helt och fullt med om att flash för det mesta är ett otyg. Dock vill jag ha möjligheten att själv bestämma om jag skall använde detta otyg eller inte. All form av "onödigt" överförmynderi är ett brott mot våra rättigheter anser jag. Hackad som ohackad är iphonen mycket stabil och fungerar bra. Vad det gäller bilar så har många reagerat över de hutlösa priserna som gäller bara för att verkstaden skall koppla in en pc för diagnostik. Även över de hutlösa priserna för den relativt enkla elektroniken.
  Det ÄR skönt när saker "bara fungerar". Så länge man har friheten att bygga om när man vill. Friheten att modifiera samtidigt som då företaget, i detta fall apple, har rätt att säga upp garantin.
  Frihet under ansvar skulle man också kunna kalla det för.
  //kk

  SvaraRadera
 6. @kk: Jo, jag håller som sagt med dig, men är tveksam. Kanske har jag blivit förförd av äppelsirenerna, men jag tror faktiskt att "att det bara fungerar" också tyvärr är lite av resultatet av att den är låst och kontrollerad.

  Nästan alla hängningar i windows beror på kassa drivrutiner. I Macvärlden existerar inte detta just eftersom den är nerlåst. För mig så är detta inte ett självklart val. Låsa upp - räkna med instabilare men friare system. Svårt.

  @Markus: Bra diskussion, som det brukar vara på din blogg. Inte svartvitt någonstans.


  //Zac

  SvaraRadera
 7. Det är samma debatt kring inlåsning även på andra plattformar. Titta bara på hur folk moddar sina spelkonsoller för att köra egna program på dem. Jag använder tex moddade XBoxar med XBMC som mediaspelare, en moddad PSP som emulator, folk chiptrimmar sina bilar osv.

  Jag tror att den tillverkare som släpper en helt öppen telefon (Android är inte helt öppen), en helt öppen spelkonsoll, en helt öppen datorbox i bilen osv skulle krossa konkurrenterna. Folk vill ha öppenhet.

  SvaraRadera
 8. Det mesta i Android är så öppet som det är sunt att ha det. Med NDK får du direkt tillgång till hårdvaran. Kanske så att man skulle kunna tänka sig att ge användaren en möjlighet att få root-access men det tror jag först borde kräva en stor sinnesundersökning, iq-test och 160 poäng säkerhetslära från högskolan.

  Eller har du ett konkret exempel på vad som skulle behöva vara öppnare?

  SvaraRadera
 9. Daydreaming: Rootaccess är väl en självklarhet att man ska ha? Äger man maskinen så ska man ha full tillgång till den. Det ska också vara möjligt att byta ut delar av OS-et om man vill, eller hela för den delen. Man kanske inte vill köra Android, man kanske vill köra en annan Linux?

  Varför överhuvudtaget binda hårdvara till ett visst OS? Varför inte publicera specarna helt öppet och göra det möjligt att installera andra OS?

  Ta tex Kindle. En OK hårdvaruplattform, men så nedlåst att den är oanvändbar. Så onödigt.

  SvaraRadera
 10. Root-access blir lite som att låta patienten ta hand om kniven själv när han ligger på operationsbordet. Kanske en form av frihet men kanske inte så lyckat alla gånger.

  Så ibland kanske en begränsad frihet är den som hindrar de stora ofriheterna i from av intrång, virus etc...

  SvaraRadera
 11. Tja, så länge som man har en möjlighet att blåsa in ett rent OS igen så är root-behörighet harmlös.

  SvaraRadera
 12. Ooo vad jag inte förstår vad ni skriver om! Det enda jag vill är att kunna vara ute på nätet på min pc utan att det hänger sig titt som tätt... Är det ens möjligt? Får titt som tätt köra ctrl alt del... Tröttsamt!
  Hamnade här när jag sökte kring lc o sen av nån anledning så bara fastnade jag. Gillar mycket av det Zac skriver har jag upptäckt. Utan att för den skull vara den där ordsprutande personen själv, men tycka o tänka o så, det kan jag :-)

  SvaraRadera
 13. Välkommen och tack, Marina. Det var likadant för mig. Sökte och skrev om LC och sedan fastnade jag... ;o)


  //Zac

  SvaraRadera
 14. Jag vet inte vad du har för problem med internet, men om jag får ge ett tips så är det att ladda ner och använda FireFox istället för Internet Explorer när du ska surfa:

  http://www.firefox.se/

  Lycka till!

  SvaraRadera
 15. Ooo vad jag inte förstår vad ni skriver om! Det enda jag vill är att kunna vara ute på nätet på min pc utan att det hänger sig titt som tätt... Är det ens möjligt? Får titt som tätt köra ctrl alt del... Tröttsamt!
  Hamnade här när jag sökte kring lc o sen av nån anledning så bara fastnade jag. Gillar mycket av det Zac skriver har jag upptäckt. Utan att för den skull vara den där ordsprutande personen själv, men tycka o tänka o så, det kan jag :-)

  SvaraRadera
 16. Nja, flash-problematiken har jag aldrig personligen förstått mig på. Jag undviker i det längsta att använda mig av sidor som är byggda i, eller innehåller flashelement. Och OSX och flash är en lång, mycket sorglig saga - mest p g a en uselt skriven flashklient. Jag förstår att Jobs tröttnat - och se - det är mängder med stora sajter som bygger bort flash nu - det var inte omöjligt, det behövdes bara någon som utmanade skiten.

  Jag ser inte riktigt vad flash skulle användas till? Fullversionen är för slö och lite-versionen är ytterst begränsad. Jag har personligen tillgång till det mesta och jag kan inte säga att jag saknar något alls till min iPhone.

  Att den fungerar bättre kan jag själv dra slutsatser om då jag också har en Androidtelefon. Det är en eller ett par klasser som skiljer vad gäller användarvänligheten. Och se - människor vill ha en enkel mackapär som fungerar och fungerar bra, enkelt och användarvänligt.

  Vad gäller den konspiratoriska "lögnen" så har jag nog knappast gått på den - däremot har du läst in mer i min text än vad som står där.


  //Zac

  SvaraRadera
 17. Diskussionen om avtalsfrihet - "friheten att kunna välja en instängd manick" - hade vi på min blogg häromdagen, fast då om nätneutralitet, det är ganska närliggande argument som går att använda:

  Nästan nätneutralitet i Sverige

  En notering - jag är inte riktigt lika positiv till att använda lagstiftning när det gäller nåsta prylar. Det ligger utanför "slutpunkten" på internet och bärarimmuniteten begränsas därför inte av den anledningen...

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Och verkligheten då?

Är inte detta (går-)dagens, för att kanske inte säga årtiondets sämsta rubriksättning på ledarplats , någon ledarplats, alla kategorier? De jämställer således en person som fällts för dråp och för dubbla mord , dömd enligt konstens regler i en demokrati , som skall avtjäna resterande straff i sverige. en som fängslats och torterats för att ha utfört sina journalistiska principer och skrivit om demokratiska reformer i hemlandet ...  Jag trillade först på Expressens ledare på Nyhetstorken , men var tvungen att kolla upp om det verkligen var sant - trodde faktiskt först att det var en photoshoppad bild... Jag tror jag spyr! Men det är ganska symptomatiskt för historien om Annika Östberg , även om det är draget till sin extremaste spets av (den numera arbetslösa, hoppas jag) rubriksättaren på Expressen. Vi har gott om andra fångar som suttit länge i fängelse och som säkert skulle må bra av att luftas lite. Lite verklighetsförankring om jag får be! Att hon n