Fortsätt till huvudinnehåll

Pigdebattens vara eller icke vara

Idag skriver han om socialdemokratins helomvändning - nästan - i pigdebatten. I denna fråga anser jag nog att Alliansen fullständigt krossat vänsterns ihåliga och dåliga argument, men Skytte är inte bara en dålig förlorare, han är ju också en "dålig vinnare"...

Men!

I denna artikel så är han dock rätt ute:

De välbeställda socialdemokratiska tribunerna trodde säkert att de var smarta när de myntade begreppet ”pigdebatt” och ”pigavdrag”. Det gick hem i de röda salongerna.

Men det slog tillbaka. Det avslöjade en nedlåtande attityd till människor med vissa mindre ”fina” jobb.

..

Men S-ledningens motstånd fortsatte. År efter år. Opåverkat av verkligheten. Ända till den punkt där deras politik nådde det absurda.

..

2009 förenklade regeringen skatteavdraget, efterfrågan ökade, och plötsligt hade nästan 12000 personer fått jobb inom hemservice. Mitt under brinnande lågkonjunktur.

Det är en bra arbetsmarknadsinsats!

Det är svårt att komma ifrån 7 600 heltidsjobb (med stor andel kvinnor) - och det har kostat tillsammans med ROT-avdraget, som också genererat en massa jobb utöver dessa, ungefär 3,5 miljarder per år. Sätt detta i perspektiv till att lägga ut 5-10 miljarder för att rädda SAAB och kanske 3-3.500 jobb som vänstern ville. Jag tycker nog inte att de röd-gröna har någon som helst trovärdighet i arbetspolitiken längre.

Inget motstånd mot ROT-avdraget?

Vad gäller jämförelsen med ett ROT-avdrag då? Skapar arbeten, minskar svartjobben och subventioneras av skattemedel, samt inte minst så är det i huvudsak medelklass som nyttjar den? Detta lär väl svida och man kan höra slagorden "Det är bara de rika som kan utnyttja den!". Nej? Konstigt, speciellt när det i huvudsak är män som får jobben också?

Pragmatisk

MP insåg att det är billig arbetspolitik, Sahlin såg att 70% av deras egna väljare är positiva till avdraget och Ohly vägrar. Allt är ungefär som vanligt hos de rödgröna alltså... ;o)


//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,
AB12

Kommentarer

 1. Det är en kostig värld där högern är för skattefinansierade jobb och vänstern är emot det.

  Använd gärna pig-avdraget för att starta branchen men se för guds skull till att det finns ett slutdatum, innan 2011 när jag ska sluta finansera arbete som inte överlever på egen hand eller fyller en samhällsviktig funktion (samma sak med ROT och skatteavdraget på lånen)

  Usch, jag känner mig som en gammelmoderat när jag läser det ovan men moderaterna horar ju bara för röster numera.

  SvaraRadera
 2. En intressant aspekt är att dessa skattefinansierade jobb antingen bär sig själva med något överskott eller går plus minus noll. "Baksidan" är ju att det ändå rasar in en massa skatteintäkter också.

  Och visst är det kul, jag skriver i ett kommande inlägg; "Dagens frågor har sällan den tydliga vänster-höger skala som präglat de senaste 30 årens politik. Det är också därför väljarna är så vilsna."


  //Zac

  SvaraRadera
 3. För att det ska "rasa in skatteintäkter" på skattefinansierade tjänster så är det rundgång i systemet vilket rimligtvis inte kan vara sunt. Det blir som vänsterns resonemang att fler anställda i kommunerna ger kommunerna mer skatteinkomster...vilket är sant men inte hela berättelsen.

  Skatteavdragen flyttar pengar med ett mål. Från en plånbok till en annan och jag kan se att de kan lösa tillfälliga problem, tex ge en ny marknad en möjlighet att bryta ny mark. Men som permanenta åtgärder har jag svårt att se nyttan.

  SvaraRadera
 4. Jag håller med, men betänk också att vi har olika momssatser på varor.


  //Zac

  SvaraRadera
 5. ....men om man tar bort RUT-avdraget så kommer ju folk att köpa samma tjänster svart igen?... och den som säljer svarta tjänster kanske stämplar... Kan inte förstå hur det skulle vara mer lönande än att många "nya svenska kvinnor" får ett jobb med pension etc... Jag betalade tidigare svart städhjälp - nu är den vit och "totalsumman" efter RUT är lika mycket som jag betalade svart... dvs för mig är det +/-=0 men för hon som städer väldigt stor skillnad...

  SvaraRadera
 6. Jo, det är ju det jag har så svårt att förstå. Framför allt när man ställer det emot sjukvården - ett självfinansierat avdrag??

  Näe, skall det diskuteras så skall det nog vara utifrån ideologi och inte ekonomi eller som arbetsmarknadsåtgärd. De rödgröna är oerhört vilsna i denna fråga tror jag, framför allt V.


  //Zac

  SvaraRadera
 7. Jo, det är ju det jag har så svårt att förstå. Framför allt när man ställer det emot sjukvården - ett självfinansierat avdrag??

  Näe, skall det diskuteras så skall det nog vara utifrån ideologi och inte ekonomi eller som arbetsmarknadsåtgärd. De rödgröna är oerhört vilsna i denna fråga tror jag, framför allt V.


  //Zac

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Beeeeenjamin!

Jag läser i Expressen :  Benjamin är glad. Benjamin köper nya byxor. Benjamin är nöjd. Benjamin får syn på tvättrådslappen i byxorna; På tvättrådslappen stod det två separata instruktioner – en för kvinnor, och en för män. Kvinnoinstruktionen var de riktiga tvättråden, medan männen fick följande råd: "Don't even try, just give to:", följt av en pil till ordet "women". Benjamin förstår att det är ett skämt, men "sunkigt och ofräscht" . Benjamin blir chockad. Benjamin blir ilsk. Benjamin säger "det är sexistiskt, helt enkelt" . Benjamin klipper av lappen för att han klarar inte av att gå runt en sådan lapp. Benjamin publicerar en bild med lappen på Facebook. Benjamin hoppas på att den sprids. Benjamin märker att den sprids. Benjamin hamnar i Expressen. Benjamin verkar gladare igen. Jag tänker:  Benjamin kanske borde skaffa sig ett liv?

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Galen flyktingpolitik - och oansvarig

Flyktingpolitiken måste vara hållbar - även på fem, tio års sikt. Är vi inte beredda att vara första destination i alla lägen, kan inte Sveriges flyktingpolicy skilja sig radikalt från andra länders. Och om integrationen inte hinner med migrationen, skapas enklaver. Vilket kan leda till att människor som flyr hit, från förtryck och förföljelse, finner att samma strukturer har vuxit upp här. ( Källa .) Ja, vem ställer inte upp på detta? Bland det värsta jag vet är plakatpolitik där man signalerar godhet och handlingskraft och sedan vänder ryggen till och förnekar problemet. Offrar de man värnar om. Så har flyktingpolitiken fungerat i mångt och mycket. Sverigedemokraternas inflytande på stora delar av den svenska debatten har varit oproportionerlig och bedövande. Debatten har sedan snedvridits av twittervänstern som har styrt in debatten på att debattera SD och ingenting utom SD. Amen! Att debattera något annat har tolkats som en typ av tyst medgivande av SD's existens. G