Fortsätt till huvudinnehåll

Piska p-vakten!

"Ska p-vakter behöva tåla lite våld?" frågas det retoriskt i en debattartikel i SvD idag. Det är Styrelsen för Svenska Parkeringsföreningen som författat och det handlar om det fall där en p-vakt blev överfallen med strypgrepp och verbala okvädningsord och där inget skadestånd utdömdes då man ansåg att ”Vissa utsatta grupper måste ha en större mental beredskap”.

Rätt eller fel?

Det är inte helt enkelt, mannen dömdes för övrigt till både böter och villkorlig dom för brottet i sig. Men det har kommit hård kritik kring domen.

Avskydda

Tar man jobbet som p-vakt kan man knappast vara omedveten om att man tar anställning som ett av de mest avskydda yrkena överhuvudtaget? Och att det faktiskt förekommer ganska mycket övertoner och t o m våld? Det är knuffar, det är försök att rycka blocken ur händerna o s v.

Påskjuten polis

Det är lite som för några år sedan där två poliser följde efter beväpnade bankrånare och sedan sökte bidrag ur brottsofferfonden - de såg sig själva som brottsoffer då de blivit beskjutna. Men är inte det en del i deras vardag att vara beredda och medvetna om riskerna?

Jag tycker

Jag anser nog att rättens dom och resonemang är korrekta. Som p-vakt får man, nej - måste man - vara medveten om riskerna i sitt yrke. Nu är det givetvis en glidande och svårbedömd skala, men det är också solklart att rättssamhället ser på brottet som begåtts med stort allvar och dömer förövaren både till böter och villkorligt.

Men inte hur mycket som helst!

Däremot så är väl detta också maximum vad som skall tålas - beskjutningar eller försök att köra över eller regelrätt misshandel är ingenting som skall behöva tålas i den trots allt otacksamma yrkesrollen som p-vakt.

Mer om...

PolitikBodströmsamhället
PiratpartietFRA-lagen
KulturUpphovsrätten
(anti)FeminismIped-lagen


//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Kommentarer

 1. Det är itne så kosntigt P- Vakter går på provisionslön.

  Hur shysst är det mot P vakter liksom.

  SvaraRadera
 2. Jo, en vettig variant är att gå över till vanlig lön. Och som p-vakt måste man inse att när man jagar provision så kommer dels mängden öka och dels gråzonerna beträds oftare - viket givetvis båda ökar risken för konfrontationer.


  //Zac

  SvaraRadera
 3. Jag anser att ALLA ska ha mänskliga rättigheter!
  Utom p-vakter...

  Klart folk hatar dom. Dom jagar folk för småfel och bötfäller dyrt. Smörj ska dom ha.

  SvaraRadera
 4. Vi får inte alls provision... Inte vi som jobbar för de seriösa bolagen i vilket fall. Lär er parkera istället eller rösta på ett parti som vill bygga mer p-platser.

  SvaraRadera
 5. Jag tillhör personligen dem som tyvärr inser att ni p-lisor gör skillnad.

  Jag minns när ni strejkade 88/89/90(?) och jag mer eller mindre skrek till alla mina bekanta att nu har vi chansen att visa att vi klarar oss utan denna pest. Men inte - alla parkerade hur som helst och verkade njuta av att uppföra sig som dumma svin. Jag minns det speciellt eftersom min handikappade mormor bodde hemma hos oss och då vi var mer eller mindre beroende av handikappsparkeringar för att åka ärenden till stan - så märkte vi av den fullständigt kassa moral som folk i allmänhet har, en gubbe skrattade t o m åt oss när vi tyckte att det var lite småtaskigt att nyttja handikappsplatserna... Men han tyckte det var bekvämt och gott om plats - och nära ingången var det också. Vi fick parkera flera kvarter bort och kom sent till läkaren... :o\

  Vilka dumma svin allmänheten är! Vi kunde sluppit er om vi bara skött oss... ;o)


  //Zac

  SvaraRadera
 6. Ingen människa ska i något yrke/befattning behöva tåla våld.
  Dom som avskyr en parkeringsvakt som gör sitt jobb korrekt kan fundera var de skulle parkera om det inte fanns parkeringsvakter.
  Ge gärna förslag!

  SvaraRadera
 7. Jag tror du skrev din kommentar när jag postade min... ;o)


  //Zac

  SvaraRadera
 8. Min polare jobbade som lapplisa och hade Provisionslön.

  Han hoppade av jobbet pga pressen och klämma dit bilisterna.

  SvaraRadera
 9. Vad är det för ägg som dyker upp i den här typen av ämnen? Nivån sjunker ju till dagisnivå.

  Det fungerar inte ha ett system som inte hindrar "entreprenörer" från att bara se sina egna sina egna intressen.

  Ni kan sluta argumentera, ovanstående är allmännmänskligt sant. Vi kan helt enkelt inte uppföra oss utan rädsla för representailer. Dock ska vi inte glömma att även p-vakter (och poliser) också är människor och går under samma allmänmänskliga regler, de behöver också kontrolleras.

  SvaraRadera
 10. @daydreaming: Jag har svårt att komma på något ämne som inte bränner mer än p-vakter. I vissa sammanhang kanske kostdisussioner, feminism och t o m politik bränner - men inte så allomgivande som p-vakter! ;o)


  //Zac

  SvaraRadera
 11. Med få undantag skall ingen yrkesgrupp behöva tåla våld. De grupper som jag undantar är de yrkesgrupper som själva har rätt att utöva våld, till exempel poliser och soldater. En p-vakt må ha låg status och utföra ett smutsig byk, men man får ju knappast stryk med en batong om man inte gör som de säger. Näe, en p-vakt får vara beredd på att folk inte gillar deras jobb, men de skall inte behöva tåla knuffar och grova förolämpningar. De som har behov av att utsätta p-vakter och anndra yrkeskategorier för sådan behandling borde sitta inlåsta.
  MVH / llesrof

  SvaraRadera
 12. Bra kommentar, Mats. Jag håller med, förutom att jag tycker att en p-vakt bör ha en högre mental förberedelse om att lättare våld och okvädningsord förekommer i och under hans/hennes arbete.

  Är det OK - nej, ingen skall behöva ta skit på det sättet. Men det skall i huvudsak beivras genom andra åtgärder (läs hårdare straff) än att ge dem skadestånd.


  //Zac

  SvaraRadera
 13. Med få undantag skall ingen yrkesgrupp behöva tåla våld. De grupper som jag undantar är de yrkesgrupper som själva har rätt att utöva våld, till exempel poliser och soldater. En p-vakt må ha låg status och utföra ett smutsig byk, men man får ju knappast stryk med en batong om man inte gör som de säger. Näe, en p-vakt får vara beredd på att folk inte gillar deras jobb, men de skall inte behöva tåla knuffar och grova förolämpningar. De som har behov av att utsätta p-vakter och anndra yrkeskategorier för sådan behandling borde sitta inlåsta.
  MVH / llesrof

  SvaraRadera
 14. Min polare jobbade som lapplisa och hade Provisionslön.

  Han hoppade av jobbet pga pressen och klämma dit bilisterna.

  SvaraRadera
 15. Ingen människa ska i något yrke/befattning behöva tåla våld.
  Dom som avskyr en parkeringsvakt som gör sitt jobb korrekt kan fundera var de skulle parkera om det inte fanns parkeringsvakter.
  Ge gärna förslag!

  SvaraRadera
 16. Vi får inte alls provision... Inte vi som jobbar för de seriösa bolagen i vilket fall. Lär er parkera istället eller rösta på ett parti som vill bygga mer p-platser.

  SvaraRadera
 17. Jag anser att ALLA ska ha mänskliga rättigheter!
  Utom p-vakter...

  Klart folk hatar dom. Dom jagar folk för småfel och bötfäller dyrt. Smörj ska dom ha.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Filmrecension: Jumper

+ Underkänd , näe, detta är inget att hänga i granen - undvikes som pesten! ' Jumper ' zzzzzzzzzzz... *vaknar* Åhh, jag som tänkte skriva en liten recension... En film om en ung pojke som upptäcker att han kan teleportera sig fram och tillbaka i rummet, han är en s k "jumper"; dock så upptäcker han att det finns en organisation som gör allt för att förgöra alla jumpers. Dumunderhållning! Hål som elefanter springer igenom på höjden, dumunderhållning i dess allra, allra sämsta betydelse. Hayden Christiansen måste onekligen tillhöra sin generations absolut sämsta skådisar. Filmen är riktigt tråkig, dock med häftiga effekter och en grundhistoria som borde kunna ge filmen en chans att i alla fall ta sig över den normalt redan låga ribban för dum serietidningsaction, men nej - filmen är en riktig plåga att ta sig igenom... zzzzzzz *somnar igen* *risk för whiplashskador* //Zac +++++ Världsklass , mästerverk, måste ses ++++ Utmärkt , en rikti

co2 per kalori - Kostdoktorn excellererar

Jag använde mig för någon vecka sedan i ett inlägg, ' Vafaan - tjock av frukt?? ' av Kostdoktorns utmärkta genomgång kring sockerinnehåll i olika varor: Nu har kostdoktorn igen krossat lite illusioner , denna gång om hur svår köttuppfödningen är mot miljön: 1 liter/kilo apelsinjuice medför 4,8 kilos utsläpp av koldioxid. Produktionen av 1 kilo oxfilé medför utsläpp av 16,2 kilo. Låter som oxfilén är värst? Men inte så snabbt - en liter apelsinjuice innehåller 450 kalorier. Ett kilo oxfilé ca 2000 kalorier. Omräknat till en mängd som ger 1000 kalorier medför apelsinjuicen 10,7 kilo CO2 medan oxfilén “bara” ger 8,1 kilo! Att äta oxfilé skulle alltså kunna vara miljövänligare än att dricka apelsinjuice! Detta kan bero på att juicen skall transporteras långa sträckor (apelsiner växer knappast i Sverige), och innehåller få kalorier per vikt då den till 90% består av vatten. Skynda dit och läs - alltid läsvärd! Mer om miljön ' Miljökorkade kossor? ' ' Klappjakt p