Fortsätt till huvudinnehåll

Vinkla fakta...

Det är mängder med beslut och praktiskt politik som jag inte är nöjd med under Alliansens regeringsperiod. Och då tänker jag inte ens på deras förakt för människors privatliv genom lagstiftning som FRA, IPRED och Teledatalagringen. Men AB bör nog hålla igen lite och ta sig en funderare hur de oavbrutet tiden vinklar sina ledare. Det är knappast någon nyhet för någon, men nu börjar de gå över en etisk, journalistisk gräns tycker jag;

"Sjuka betalar experiment"

Jo, de gör stor sak av att många fått lägre ersättning, vilket är sååå enkelt att kontrollera - du går helt enkelt och kollar på Försäkringskassans hemsida:

I januari betalade Försäkringskassan ut aktivitetsstöd till ca 11 500 personer som hade slut på dagar i sjukförsäkringen. De hade tidigare haft förlängd sjukpenning eller tidsbegränsad sjukersättning.

Denna första utbetalning av aktivitetsstöd är ofta preliminär, främst på grund av att de underlag som krävs (bland annat från a-kassan) för att fastställa den slutliga ersättningen för den enskilde individen inte är klara. Då görs en utbetalning på så kallad lägsta nivå, 223 kronor per dag. När alla handlingar finns i ärendet fastställs den slutliga ersättningen och tilläggsutbetalning görs. Därför går det idag inte att dra slutsatser kring ersättningsnivåernas ökning eller minskning, utan uppgifterna avser endast vad som har betalats ut i januari.

Uppgifter för januari visar att ca 3200 personer fick mer eller samma summa som tidigare utbetalning från sjukförsäkringen. Ca 8 300 personer fick mindre ersättning.

Hur svårt är det?

Fast AB har uppenbarligen trätt över en gräns, emedan Expressen, DN och SvD alla är förhållandevis varliga med fakta och också kritiserar Alliansen när det finns fog så går AB på nock oavbrutet. Det spelar ingen roll hur lågt man debatterar, eller hur vinklat. Uselt! Och (ot-)roligt nog så är de mer balanserade på nyhetsplats...

Sanna Rayman:

Mer troligt är det att preliminära siffror från den första månaden inte är tillräckliga som underlag för svekrubriker.
(Källa.)

Kassa Försäkringskassan...

Däremot har FK sina egna problem med trovärdigheten och om hälften stämmer som jag hört av anställda och f d anställda där så är det mycket, mycket illa. Men till syvende och sist så måste vi ta en del ansvar själva.


//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,  AB1, SvD, DN

Kommentarer

  1. Efter 6 års sjukskrivning så var det för mig en behövlig motivation med de hårdare reglerna. Med det vill jag säga att i just MITT fall fungerar det bra. Man måste dock se till individen vad som fungerar. Det här systemet fungerar inte för alla och det förra fungerade inte heller. Med min och många vänners erfarenhet av sjukskrivning, (IT utbrändhet) så kan jag med stor säkerhet säga att en blandning av de två blockens idéer skulle fungera bäst. Det viktigaste är att man ser till INDIVIDEN. IBLAND är det bra med större krav och IBLAND finns det inget alternativ utom full sjukskrivning/förtidspension i flera månader eller till och med år. Detta är något som man som "utbränd" har svårt att bedöma själv. Därför behövs det omprövning och arbetsträning med jämna mellanrum. Detta har inte så mycket med ersättning att göra. Men jag ville ändå dela med mig av mina tankar angående FK/AF med mera. Jag har själv haft turen att ha fantastiska handläggare på både FK och AF. De har genom sitt engagemang hjälpt mig att bryta en annars till synes rak väg mot förtidspension.
    //KK

    SvaraRadera
  2. Riktigt roligt att höra ifrån någon som är på rätt väg. Givetvis är det inte svartvitt, min poäng är att vi har prövat de rödas variant i åratal och det har bara gett kolsvart statistik. Låt oss ge chansen för Alliansen att genomföra sin vision. F ö så är det dessvärre bara Alliansen som har en vision, en plan för framtiden. Visst kan det slå fel, men bara resignera och säga att man vill tillbaka är knappast vettigt. Dessutom är det vettigt med arbetslinje som huvuddrag, ökat bidrag och hitte-på-jobb är knappast melodin.


    //Zac

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Är det något i vattnet?

Vad sjutton händer?? Verkligheten har blivit som någon typ av dålig LSD-tripp. Vi har en regering som lovar "de största miljösatsningarna någonsin" - och de skall i huvudsak levereras efter valet (då förhoppningsvis både MP o KD försvunnit, SD minskat och Fi imploderat). Vi har en flyktingmottagning som slagit dubbelknut på sig själv för att upprätthålla illusioner - jag menar "boende för vuxna ensamkommande barn"? På riktigt? Socialdemokraterna som "aldrig någonsin, någon gång, någonstans" skulle göra sig beroende av SD vansinniga när SD inte stödjer regeringens förlag om offentlig upphandling. En f d socialdemokratisk ledare och statsministerkandidat rensas ut av SAP i vad som tydligt ser ut som lite historierevisionism. Utan att någon bryr sig. Och jag börjar tycka synd om Juholt! (Kanske beroende på att även han börjar prata sanningar när slutet på S-karriären närmar sig). Det är regelrätt krig i många ytterområden med bakhåll mot räddnings

Och ändamålsglidningen är ett faktum...

Vad skönt att lagarna mot terrorism och grov brottslighet nu äntligen börjat användas! Vad tryggt vi medborgare har fått det. Och vad fel Piratpartiet och många andra fick! Tryggt!