Fortsätt till huvudinnehåll

Är detta på allvar?

Vilken soppa på bullshit och fakta man serverar på debattplats på DN idag:
Delegationen för jämställdhet i skolan i ny rapport: I fyra granskade läroböcker i historia är det enbart mannen som är styrande och norm i historieskrivningen. I de över 550 arbetsuppgifterna till en lärobok i historia för grundskolan är Kalmarunionens drottning Margareta med som enda namngivna kvinna. Däremot finns flera hundra mansnamn, från Nebukadnessar till Deng Xiaoping, Birger Jarl till Fredrik Reinfeldt. I de fyra läroböcker vi har granskat namnges sammanlagt 62 kvinnor – och 930 män. Man måste på allvar ställa frågan hur skolelever påverkas av att få historien presenterad som en aldrig ifrågasatt eller diskuterad manlig angelägenhet och som dessutom har sexistiska och förnedrande inslag, skriver professorerna och rapportförfattarna Ann-Sofie Ohlander och Ebba Witt-Brattström.

Nyhet?

Men historien är ingen vacker historia(!). Historien är i huvudsak driven av manliga företrädare oavsett vad man tycker. Den är blodig, den är skitig, den är förnedrande, den är grym, den är falsk, den är sexistisk och den är det den är.

"Självdestruktiva drag och handlingar"

Vi har i dag en återkommande diskussion om självdestruktiva drag och handlingar hos framför allt flickor. 2005 uppgav 29 procent unga kvinnor i åldrarna 16–19 år (jämfört med sju procent unga män) att de kände ängslan, oro eller ångest. Man måste på allvar ställa frågan hur skolelever, flickor som pojkar, påverkas av att få historien presenterad som en aldrig ifrågasatt eller diskuterad manlig angelägenhet med traditionella manliga perspektiv, en historia som inte rymmer kvinnor och som dessutom har sexistiska och förnedrande inslag.
(Källa.)

Åhhhh, eller nej...

"Jag är en 14-årig flicka som har byxångest samt ångest för att jag inte ser ut som Hannah Montana. Och nu när jag inser att historia handlar mest om kungar och andra män så blir detta 50 reser värre!!!"

Vad tänker författarna med?

  • Att självmord begås i högre grad av pojkar beror på?
  • Att pojkar får sämre betyg i skolan beror på?
  • Att pojkar är i huvudsak drabbade av arbetsplatsolyckor beror på?
  • Att det är pojkar som offras i krig?
  • Att det i huvudsak är män som är brottsoffer?
O s v..

Eftertanke inget för feminister!

När det gäller självmord så kan man komma och snacka om "självdestruktiva drag och handlingar"!
Flickor mår dåligt, pojkar begår självmord - det får oss andra att fundera, men inte feministerna...

Mer (rött) bränsle på elden!

Vet ni vad? Historien handlar mest om de med makt, de i överklassen! Av alla de namngivna i historieböckerna så lär den övervägande majoriteten vara från medel- eller överklassen.
Det får en att tänka, gör det inte? Tänk om man skulle passa på att kvotera in sisådär en 40-90% namnsatt arbetarklass i historien också?

Kvoterad, ja..?

Artikelförfattarinnan Ann-Sofie Ohlander som är professor emeritus i historia skulle jag tro är inkvoterad p g a sitt kön. Så pass ovarsam med ett ämne som i huvudsak drivits och skapats av män kan man väl inte vara på normala erfarenheter och krav på kunnande och mångsidighet?

Ebba Witt-Brattström

Den andra artikelförfattarinnan, är sedan länge känd för sina tunnelseende utspel vad gäller könsmakt och annat inom området. Det enda imponerande jag sett från hennes sida är väl att hon hoppade/kastades av ifrån FI, som hon var med och startade... Lite för extremt, lite för vänster och lite för mycket fokus på HBT-frågor om jag inte missminner mig.

Än mer om...

(anti)FeminismJämställdhet
PolitikMarklundsfejket
Om bloggenAnnika Östberg Deasy


//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Avväpna polisen!

Alltså, jag har varit, på goda grunder, oerhört kritisk mot polisen innan... Men hur faan hanterar de sina vapen?? Gång på gång så läser man om hur poliser står och blundar och tömmer sina vapen i hyggligt rätt riktning ... Ta ifrån dem vapnen! Från de tragiska händelserna i Malexander där poliserna trodde att bildörrarna skulle ge dem skydd(!) från automatkarbiner till de senaste årens klumpiga hantering av ensamrätten till dödligt våld. Det är faktiskt dags att poliserna i Sverige tas ifrån sina vapen, det är möjligt att de känner sig säkrare, men det är sannerligen inte säkrare för befolkningen längre! Vår polis kan helt enkelt inte hantera vapnen på rätt sätt. Varför klarar sig den normala polisen i både Norge och i Storbritannien normalt utan vapen - har vi så mycket värre kriminalitet här? *retorisk fråga eftersom det står klart för alla att vi inte har det...* England En överväldigande majoritet av poliskåren vill fortfarande förbli vapenlösa i England