Fortsätt till huvudinnehåll

Sjukdomen heter maktfullkomlighet

Nu har vi en liten bloggbävning igen. Denna gång emot maktmissbruk, integritetskränkande och David mot Goliat. Det kan nog med fog sägas att huvuddragen denna gång har slående likheter med FRA-bävningen...

Historien

Jesper Nillson var på väg hem från jobbet och ser hur två civilklädda poliser uppför sig bryskt mot två pojkar. Han är journalist på en nättidning och har skrivit om just biljettkontrollerna så han tar upp sin mobilkamera och fotar tre gånger.
"Det var då helvetet bröt löst", som han själv skriver. (130 000+ besök sedan igår!)

Övergrepp eller ofredande?

De tryckte upp honom mot väggen och krävde att han skulle ta bort bilderna - eller så skulle man ta in honom för drogtester.
"Du uppträder lite nervöst, ska du följa med på ett urinprov. Du är djävligt munntorr."


Motanmäla innan

Ryggradsreaktionen efter publiceringen är tyvärr hos polisen att anmäla Jesper för något. Om jag förstår rätt i media så skall man nu inom polisen först utreda vad man eventuellt kan anmäla honom för, brott mot PUL eller ofredande.

Utred er själva först!

Tyvärr verkar man inte ha någon som helst självinsikt - jag vill påstå att en mer normal reaktion vore att utreda och kanske anmäla sig själv?
Filmen verkar uppvisa en verklighet som verkligen INTE ÄR OK!
Om inte ledningen inser hur detta beteendet skadar förtroendet för rätts-/polisväsende så tror jag att det är fel folk som sitter i ledningen. Sådant här måste prövas och beivras! Det fungerar inte heller att låta polisen utreda polisen, vi måste ha till en förändring!

Sjukdomen heter maktfullkomlighet

Lex Maria;
Lex Maria är det vardagliga namnet på 6 kap. 4 § i lagen (1998:531) om yrkesverksamhet på hälso- och sjukvårdens område, som innebär att vårdgivare har skyldighet att till Socialstyrelsen anmäla om en patient i samband med hälso- och sjukvård drabbats av eller utsatts för risk att drabbas av en allvarlig skada eller sjukdom.
(Källa, Wikipedia)

Nja, i detta fall är det i samband med polisutövande och det handlar om allmänhetens förtroende som drabbas av en allvarlig skada eller sjukdom - och sjukdomen heter maktfullkomlighet.

Bort, bort, bort

Jag tyckte igår att det borde vara två nya P-lisor, men även där lär de två lössen kunna ställa till med skada inser jag idag, så jag håller med Marcus Fridholm:
Hur som helst anser jag att de berörda poliserna bör hitta nya arbeten, och om de blir kvar i kåren så bör de sättas på någon ”intressant” och ofarlig arbetsuppgift — inventering av klädförrådet, tvätt av polisbilar eller skrivande av rapporter är tre områden där de inte bör kunna göra någon större skada… Kontentan är att det inte skall få gå att göra sådana här fadäser utan att det straffar sig. I annat fall går inte budskapet fram.

Eller är de redan borta?

Varför jobbar två stora starka, adrenalinfyllda poliser med att kontrollera 13-åringar i tunnelbanan? Har de begått övergrepp i tjänsten innan så att detta kanske skall ses som en straffkommendering? Eller är det brukligt att poliser "får lätta på ångan lite" genom att basha lite ofarliga tonåringar på någon tunnelbanestation när trycket blir för stort?

Vem skall drogtestas förresten?

Jag har sett bilderna på Jespers blogg och jag måste säga att ur en lekmans perspektiv så ser den ena polisen ut att ha någon typ av drogproblem; stirrande blick, hålögd, mager, överaggressivt beteende.
Jag skulle gissa på amfetamin om jag inte visste bättre - en drog som håller en vaken under långa pass, hjälper en att vara "på" och ger den typen av aggressivitet som uppvisas på filmen.

Någon annan som har någon gissning?


//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning
PS. Vad får man fotografera?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , Piratpartiet, kultur, droger, , , SvD1, SR, N24, DN, AB12
Mängder av bloggare har givetvis skrivit - ett axplock:
Den förbisedda ändamålsprincipen., Maktmissbrukande poliser, Rättssamhälle?, En dålig dag på jobbet...?Storebror inte bara ser. Han vill inte heller bli sedd., Makt korrumperar, Trakasserande poliser, Stockholmspolisens ungdomsrotel lär sig vad “Streisandeffekten” innebär…, dagens måsteläsning, Tänk igen, om du inte redan tänkt om..., Förtroendet för polisen, Jesper Nilsson – jag älskar dig!, Kan vi lita på polisen?, Poliserna i tunnelbanan, En korrupt skitpolis, Dålig fingertoppskänsla..., Så här jobbar svensk polis, Konstprojekt?, De här poliserna skall ni passa er för!, Aina spanar och bängen trålar. I tunnelbanan går ingen säker, När verkligheten överträffar dikten…, Är de verkligen poliser?, Stor är världen, liten är människan, Polisen i T-banan och Piratpartiet, Mobbande poliser fångade på film, Den bananmonarkiska rättsstaten, Apropå polisverksamhet... (komplettering) Uppdat.

Kommentarer

 1. Kan bara hålla med, han ser ut som en riktig tjackis och låter som en också. Civvare brukar iofs inte vara världens mest stabila människor, men den där lät ju som Kålle Kofot på Centralen!

  SvaraRadera
 2. Jag måste säga att jag blir mer och mer förbannad ju mer jag läser!


  //Zac

  SvaraRadera
 3. Polisväsendet borde verkligen ha en motsvarighet till sjukvårdens Lex Maria och anmäla sig själva vid minsta osäkerhet för att få saker utredda.

  Men vi vet ju alla hur de istället agerar...

  SvaraRadera
 4. Jo, reflexmässigt att skydda kollegorna. Kårandan är inte av godo, och frågan är om det finns någon plats för den i ett öppet, demokratiskt och tryggt samhälle som har tilltro till sin polismakt?


  //Zac

  SvaraRadera
 5. Jag är rädd för att spanarna har förhöjd risk för hjärtinfarkt...

  http://www.dagensmedicin.se/nyheter/2010/02/10/lagt-iq-kopplas-till-hjart/index.xml

  SvaraRadera
 6. Jo, med det explosiva humöret och misstänkta beteendet så dubblar väl risken ytterligare ett par gånger? ;o)


  //Zac

  SvaraRadera
 7. Han ska vara glad att han inte är 15 år, flicka och bor i USA


  http://nyheter24.se/nyheter/utrikes/62506-polis-misshandlade-15-aring

  SvaraRadera
 8. Notera att förutom att spöa skiten ur henne så lyfter han henne från golvet I HÅRET. Och vem vet vad som händer när hon tas till ett annat rum.. kanske ett utan kamera.........

  SvaraRadera
 9. Jo, jag såg den för ett år sedan. Skrattretande att hon skulle skadat honom genom att sparka skon på hans ben...

  Jag vågar nog påstå att jag på samma sätt vågar "sparka" en stålhätteförsedd känga i ansiktet på mina barn utan att de skulle skadas.

  Man ser också hur de båda håller hennes armar bakom henne när han matar ett par smällar till synes i huvudet. Fräsch kille... Och kollegan 30cm därifrån har antagligen inte sett någonting...

  Det extremaste våldsmonopolet drar givetvis till sig de extremaste typerna också. Synd bara att polis, polisskolan, polisfack och politikerna inte förstår sig på det.


  //Zac

  SvaraRadera
 10. Polisväsendet borde verkligen ha en motsvarighet till sjukvårdens Lex Maria och anmäla sig själva vid minsta osäkerhet för att få saker utredda.

  Men vi vet ju alla hur de istället agerar...

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Filmrecension: Jumper

+ Underkänd , näe, detta är inget att hänga i granen - undvikes som pesten! ' Jumper ' zzzzzzzzzzz... *vaknar* Åhh, jag som tänkte skriva en liten recension... En film om en ung pojke som upptäcker att han kan teleportera sig fram och tillbaka i rummet, han är en s k "jumper"; dock så upptäcker han att det finns en organisation som gör allt för att förgöra alla jumpers. Dumunderhållning! Hål som elefanter springer igenom på höjden, dumunderhållning i dess allra, allra sämsta betydelse. Hayden Christiansen måste onekligen tillhöra sin generations absolut sämsta skådisar. Filmen är riktigt tråkig, dock med häftiga effekter och en grundhistoria som borde kunna ge filmen en chans att i alla fall ta sig över den normalt redan låga ribban för dum serietidningsaction, men nej - filmen är en riktig plåga att ta sig igenom... zzzzzzz *somnar igen* *risk för whiplashskador* //Zac +++++ Världsklass , mästerverk, måste ses ++++ Utmärkt , en rikti

co2 per kalori - Kostdoktorn excellererar

Jag använde mig för någon vecka sedan i ett inlägg, ' Vafaan - tjock av frukt?? ' av Kostdoktorns utmärkta genomgång kring sockerinnehåll i olika varor: Nu har kostdoktorn igen krossat lite illusioner , denna gång om hur svår köttuppfödningen är mot miljön: 1 liter/kilo apelsinjuice medför 4,8 kilos utsläpp av koldioxid. Produktionen av 1 kilo oxfilé medför utsläpp av 16,2 kilo. Låter som oxfilén är värst? Men inte så snabbt - en liter apelsinjuice innehåller 450 kalorier. Ett kilo oxfilé ca 2000 kalorier. Omräknat till en mängd som ger 1000 kalorier medför apelsinjuicen 10,7 kilo CO2 medan oxfilén “bara” ger 8,1 kilo! Att äta oxfilé skulle alltså kunna vara miljövänligare än att dricka apelsinjuice! Detta kan bero på att juicen skall transporteras långa sträckor (apelsiner växer knappast i Sverige), och innehåller få kalorier per vikt då den till 90% består av vatten. Skynda dit och läs - alltid läsvärd! Mer om miljön ' Miljökorkade kossor? ' ' Klappjakt p