Fortsätt till huvudinnehåll

Oklart om kvoteringar inom Polisen

Är polisyrket ett fysiskt arbete, krävs det fysiska förutsättningar utöver det vanliga för att vara med i nationella insatsstyrkan?

Inte enligt DN ledarredaktion

Dessutom är man felinformerad då kvinnor redan idag har lättnader i de fysiska proven till polisen. Till vår insatsstyrka så förstår jag faktiskt inte varför (förmodligen klena) ledarskribenter är så nedlåtande mot de fysiska arbetsuppgifter som alla poliser ställs inför? Antingen i aktiv tjänst men i alla fall under aspiranttiden.

Svaga kvinnor?

Jag har gång på gång hört hur manliga poliser inte gärna åker ut med kvinnliga diton eftersom de helt enkelt enbart får kanske 70% backup i ett akut läge som kräver 100% fysik. Och jag har inte svårt att tänka mig det. Precis som att jag antar att en kvinnlig polis känner sig säkrare med en manlig kollega - d v s mer osäker med en kvinnlig kollega?

Våld

Men sedan skall man inte dra detta alltför långt, för visst finns det många tillfällen då utgången handlar om helt andra saker än hur många kilo muskler man kan kasta in i situationen. Men klagolåten kring insatsstyrkan förstår jag inte alls. När insatsstyrkan kallas in så handlar det om att våldsamma ingripanden krävs. En fysik och psyke utöver den vanliga polisen. Dina kollegors liv och ditt eget hänger på att man klarar de fysiska grundkraven.

Stelbenthet

Men jag förstår också kritiken, det är stelbent om man måste fysiskt kvalificera sig till alla tjänster som polisen gör. Man bör plocka ner stängslen kring Polishögskolan och inse att det kommer vara poliser som aldrig gör aktiv tjänst ute på gatorna utan arbetar i tråkiga kontorsmiljöer där de fysiska kraven kanske mest handlar om att bära runt på tunga pärmar. Det är en förlegad syn som råder och antagligen ett uttryck för kårandan där redan kvalificerade och de sökande vill att klubben skall ha så höga inträdeskrav som möjligt. Det höjer statusen och självkänslan. Tror att det mycket litet handlar om att hålla kvinnor borta.

Ganska tydligt?

70% sökande män och 30% kvinnor ger nog en god bild av hur det ser ut. Att det sedan blir exakt 50/50 är knappast en tillfällighet. Ledningen bör lägga korten på bordet och erkänna att de kvoterat.
Men för de individer som vill jobba i aktiv tjänst så skall ingalunda kraven sänkas tycker jag. Det är oerhört viktigt att om någon ringer 112 så innebär det ofta ett akutläge som kräver en fysisk insats av något slag. Jag som medborgare känner mig betydligt säkrare om jag vet att det kommer personal som kan hantera akuta, kritisk lägen.

Sammanfattning

För aktiv utetjänst, inklusive insatsstyrkan, så skall kraven vara kvar och uniformeras(!) så att det är samma krav för alla poliser. För tjänster som aldrig kommer att kräva fysik på det sättet skall Polisskolan släppa på sina krav. Enkelt va?

Tidigare om detta

Mer om...

(anti)FeminismJämställdhet
PolitikMarklundsfejket
Om bloggenAnnika Östberg Deasy

Mer om dumheterna att kvotera:


//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning
PS. Jag känner inte polisen på bilden och vet inte om hon blev jämlikt bedömd eller inkvoterad. För övrigt skall ingen skugga falla på de som blivit inkvoterade, det är ett (feministiskt) systemfel i samhället idag - inte individernas fel.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Kommentarer

 1. Det vore bättre om alla pärmflyttare vore civilanställda, altså inte har polisutbildning, och alla som gått polisutbildning, inklusive fysiska tester, har yttre tjänst. Självklart ska pärmflyttarna få någon annan form av utbildning, kortare, men inget man behöver söka in på som polishögskolan. Inte bara skulle man spara resurser på det sättet utan de som faktiskt gått polishögskolan jobbar med det som de borde jobba med.

  Jag har inget emot fler poliser, men de ska utnyttja de resurserna de har bättre och syssla med vad de borde göra. Hårdare tag mot grov och organiserad brottslighet bland annat.

  Det finns en dokumentär om polisutbildning från typ 1990 där de följer några personer från tester till utbildning, sen en uppföljning 10 år senare. Den som var mest kvalificerad av alla, gissa vad han jobbar med? Jo sitta på kontor och ta emot samtal! Bland annat får han fixa så en gammal person får komma till vårdcentralen.

  SvaraRadera
 2. Inte att förglömma heller: http://www.nytimes.com/1999/09/09/nyregion/metro-news-briefs-connecticut-judge-rules-that-police-can-bar-high-iq-scores.html

  Har nog hänt fler gånger. Visar lite på deras inställning till vilket folk de vill ha, även om inte detta var just i Sverige

  SvaraRadera
 3. Fast hur hårt är det? Jag har själv sökt till och var nära ett arbete som utredare hos polisen - och jag har inte gått på Polishögskolan och jag har INTE de fysiska kraven som krävs därav.

  Kanske försökte de kvotera in flintskalliga tjockisar som gillar 70-tals bluesinfluerad hårdrock? ;o)


  //Zac

  SvaraRadera
 4. Ha gärna fysikmål för polisen, men se då till att provet utförs varje år och enbart för de tjänster där den fysiska styrkan är ett krav.

  Om kvoteringen så tror jag att det är en förtroendeskapande åtgärd. Inte kanske i de 10 sekunder av fysiskt kaos, utan för de timmar av kontakt med anhöriga, brottsoffer och brottslingar som sker utanför dessa 10 sekunder. Situationer där det är viktigt att personen kan ha en förtroendefull relation till polisen. Då räcker tyvärr inte utbildning hela vägen alla gånger utan även dina fysiska attribut spelar en stor roll. Antar att vi kan skylla det på biologin, vi gillar det som är likt oss helt enkelt.

  SvaraRadera
 5. Visst är det en fördel om de anställa hos polisen avspeglar mångfalden i samhället. Men kvotering är inte lösningen. Man skulle ju aldrig komma på idén att kvotera in män till skola, sjukvård, eller socialstjänsten. Så varför skulle det då vara legitimt att kvotera in kvinnor till Polishögskolan?

  SvaraRadera
 6. @daydreaming: Håller med vad gäller fysprov varje år. Skit i kvoteringen, titta bara på faktumet att vi får in svagare poliser? Är det förtroendegivande?

  @Magnus II: Håller med. Vi får se när FI och alla genusskolor kvoterar... ;o)


  //Zac

  SvaraRadera
 7. Jag vill bli inkvoterad genusforskare!

  SvaraRadera
 8. Jag vill bli inkvoterad på något trevligt ställe med rena toaletter och hög lön...

  Så vet du om något sådant ställe som inte har sin kvot av tjock, skallig och skäggig man som gillar Led Zeppelin - maila mig genast!


  //Zac

  SvaraRadera
 9. Du får bli rocklegend helt enkelt ;)
  //kk

  SvaraRadera
 10. Hahaa! Fast att bli inkvoterad där som överårig, kulmageförsedd med skägg och tveksam hårlinje... Hua, jag skulle säga att rocken är överfull redan nu! :o)

  Hahaa, jag skrattar pinsamt nog för fullt åt min egen kommentar...

  *egenkär eller bara djävligt rolig*


  //Zac

  SvaraRadera
 11. Rock n roll baby! ;)

  SvaraRadera
 12. "Jag vill bli inkvoterad på något trevligt ställe med rena toaletter och hög lön..."

  Låter som min nya arbetsplats ;) Fast jag är inte inkvotrad då :D

  Dem de första som givit mig, en fet person, en chans. De andra var svin som inte anställde en överviktig, fast det var nog lika bra det, jag skulle inte vilja jobba på ett ställe med sån människosyn ändå.

  SvaraRadera
 13. "Jag vill bli inkvoterad på något trevligt ställe med rena toaletter och hög lön..."

  Låter som min nya arbetsplats ;) Fast jag är inte inkvotrad då :D

  Dem de första som givit mig, en fet person, en chans. De andra var svin som inte anställde en överviktig, fast det var nog lika bra det, jag skulle inte vilja jobba på ett ställe med sån människosyn ändå.

  SvaraRadera
 14. Jag vill bli inkvoterad på något trevligt ställe med rena toaletter och hög lön...

  Så vet du om något sådant ställe som inte har sin kvot av tjock, skallig och skäggig man som gillar Led Zeppelin - maila mig genast!


  //Zac

  SvaraRadera
 15. Fast hur hårt är det? Jag har själv sökt till och var nära ett arbete som utredare hos polisen - och jag har inte gått på Polishögskolan och jag har INTE de fysiska kraven som krävs därav.

  Kanske försökte de kvotera in flintskalliga tjockisar som gillar 70-tals bluesinfluerad hårdrock? ;o)


  //Zac

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Filmrecension: Familjen Savage

++++ Utmärkt , en riktigt bra film, bör ses ' Familjen Savage ' Oj vilken liten pärla. Bra manus, känslig regi med magkänsla för humorn i vardagen, och i tragiken, och sanslöst skådespeleri från Philip Seymour Hoffman och Laura Linney . Två skådisar som alltid är bra, ofta som biroller, eller som amerikanarna uttrycker bättre - supporting roles. Och oj vad de alltid supportar filmerna de är med i! :o) Den anspråkslösa filmen i sig handlar om ett syskonpar som glidit isär under årens lopp, men när pappan blir dement så måste de samarbeta ihop. Filmen gör ett nerslag mitt i livet hos syskonparet, och lämnar sedan dem där, mitt i livet. En amerikansk independentfilm när de är som bäst. Kanske inte filmen jag visar mina åldriga svärföräldrar, då den är ganska osentimental inför åldrande och död. Riktigt, riktigt bra! //Zac +++++ Världsklass , mästerverk, måste ses ++++ Utmärkt , en riktigt bra film, bör ses +++ Bra , en film som lämnar god eftersmak ++ Godkänd ,

Förbjud direkt!

Sverige är numera det enda landet i Europa som tillåter mobilprat i bilen utan handsfree. Nu kräver Motormännen att användandet av mobiltelefon utan handsfree i bilen förbjuds helt. ( Källa .) Mobiltelefoner, stereo och cyklister - så skulle nog jag rangordna farorna i trafiken. Ja, förutom förarna själva då... ;o) En iakttagelse Jag kör inte så mycket i tjänsten längre, men jag gör som de flesta - jag kör igenom stan till jobbet och på hemväg. När man ser någon uppföra sig som en idiot i trafiken så är det en 20-årig kille i en BMW med ett ENORMT avgasrör, kan vara en äldre Volvo med en löjlig vinge på också. Ser man misstag i trafiken - någon som kör ut felaktigt, byter fil rakt in i bilar på väg om etc så är det nästan utan undantag en förare som pratar i mobil. Snabba på med ett förbud Givetvis skall vi införa ett mobilförbud - helst igår. //Zac, ibland kan det vara en mamma som petar in tutten eller leker med en telning i barnstolen också som vinglar runt i trafiken. Läs äv