Fortsätt till huvudinnehåll

Marken närmar sig, S!

Ohly passar på nu när högerfalangen har problem i Socialdemokratin att dra sitt strå till stacken för en mer vänsterbetonad politik.

Ingen politik alls

Det vi måste komma ihåg i dagsläget är att Socialdemokraterna idag inte har någon som helst politik alls. Det är fullständigt kalabalik i de normalt så disciplinerade leden. Opinionssiffror i fritt fall bidrar ytterligare till panik och oövertänkta utspel som säkerligen bidrar till än mer förvirring bland väljarna och ännu mer fallande siffror - och så kör vi ett helt varv till!

Mona Sahlin

Givetvis bidrar en frånvarande och viljelös partiledare till förvirringen också. Hon som kom på med ett enormt mandat att förändra det gammalmodiga, patriarkiska styre med skräck och hårda nävar som Göran Persson stått för.

Förändringen

Man kunde riktigt höra den suck av lättnad som hela partiet gav ifrån sig - nu skulle det bli förändring!
Opinionssiffrorna för då sittande regering föll och föll, Socialdemokraterna bara ökade. Men vart var Mona? Ingen visste, men så länge som opinionssiffrorna rakade i höjden så var alla lyckliga och glömde helt bort att det var hög tid för förändringen som alla så väl behövde.

Offensiven

Nu kom Mona ut i debatten igen, men politiken lät lite som den alltid gjort. Opinionsökningen stannade av lite och det blev tyst igen. Under tiden så förvånades alla av att förtroendet för Mona var så oerhört lågt emedan partiets siffror var rekordhöga. Men så länge som Alliansen plågades av låga siffror och doften av makten var tät och berusande så spelade det väl ingen roll att ingenting hände med politiken?

Avtrycket i historien

Samarbetet med MP slog ner som en bomb! Det var oväntat och, i mitt tycke lite genialt. Dock lyckades man offentliggöra det precis samtidigt som när finanskrisen slog ner - som en värre bomb... Den klumpigaste timingen för ett så grundläggande utspel någonsin? Jag tror det.

Men sedan - pudeln

Vänsteranhängarna inom partiet och LO (hallå...) krävde att Ohly skulle få vara med. Min omedelbara känsla då:
Jag undrar om inte detta var en av de första grundstenarna i bygget som månne kommer leda till att det faktiskt inte blir något maktskifte i nästa val.
Det är så klumpigt, så toppstyrt, så inkompetent att man faktiskt häpnar. Någon demokrati tycks inte rymmas inom Monas Socialdemokrati. För att anses som en "höger-sosse" så tycks hon ha anammat mer av en VD-roll än en partiledarroll...

Belåten Ohly

Den enda som tjänat på detta är Ohly, som belåtet kan luta sig tillbaka och se den tillströmmande flykten av vänstersossar som flyr totalitärt styre vänsterut. Han har fått ett inramat kvitto av Sahlin om att det inte finns något mandat inom det socialdemokratiska partiet för avknoppningen av vänsterpartiet. Jag tycker mig också förstå att man snarast tvärtom har visat på ett kraftigt mandat för en vridning åt vänster snarare än tvärtom.

Skulle Mona Sahlin hålla?

Jag ser framför mig en ganska dålig ledare, administratör och partiledare. Jag tror helt enkelt inte hon håller för statsministerposten. Hon torde skada partiet och dess opinionssiffror rejält med den toppstyrning och dåliga fingertopsskänsla hon uppvisat den senaste tiden.
Vi har FRA-kramare på ena sidan, och vi har en gammelkommunist och resterande opposition som bara står för höjda bidrag, ännu mer nattsvart utveckling mot övervakningssamhälle (Bodström!) och en återgång till det som en gång faktiskt aldrig varit[Ja, jag menade SD]... Tja, mörkret tycks lägga sig även över våra politker!

Nej, det höll inte

Blev någon överraskad?
Tokiga utspel som inte hade någon förankring alls inom rörelsen - det är nog den enda kvarvarande arvet, ja förutom en politik som inte gick ihop ens i valmanifestet och ett samarbete som nu i efterhand ingen tydligen ville ha och ett katastrofval som inte har någon motsvarighet i historien.

Avgångstvång

Det är klart att hon blev tvingad att avgå:
Att Sahlin nu avgår för partiets bästa tror jag dock inte ett ögonblick på. Det handlar om att hon fick klart för sig att hennes ställning inom partiet nu speglar allmänhetens - den är i botten. Det sista försöket att så split mellan sina antagonister och på så sätt komma undan med förnyat förtroende själv gick nu uppenbarligen inte. Förtroendefrågan kom ikapp henne till slut och hon kom till vägens ände.
Eftermälet lär inte bli helt vackert.

Obehaglig känsla

Jag har en krypande misstanke att solida betonghäckar inom S nu formerar sina trupper för att kunna styra upp förnyelsearbetet så att de åter kan muta in sina revir igen. Jag fruktar att många centralt placerade med makt fortfarande inte förstår allvaret i hur illa ute partiet egentligen är - för det var ju inte partiet eller dess politik som det var fel på - det var väljarna som det var fel på...

Mer om...

PolitikBodströmsamhället
PiratpartietFRA-lagen
KulturUpphovsrätten


//Zac
PS. Måste bara citera en bit ur Birjer Schlaugs syn på socialdemokraternas situation just nu: "..blöta fingrar höjs för att känna hur vindarna blåser så man kan få makt. Makt för att göra vad då? Skit samma, bara man får administrera makt" och tidigare i samma inlägg: "..deras öststatslika nomineringsprocess.."

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , DN, SvD12, AB1234, Ex123, GP2, SSv

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Och verkligheten då?

Är inte detta (går-)dagens, för att kanske inte säga årtiondets sämsta rubriksättning på ledarplats , någon ledarplats, alla kategorier? De jämställer således en person som fällts för dråp och för dubbla mord , dömd enligt konstens regler i en demokrati , som skall avtjäna resterande straff i sverige. en som fängslats och torterats för att ha utfört sina journalistiska principer och skrivit om demokratiska reformer i hemlandet ...  Jag trillade först på Expressens ledare på Nyhetstorken , men var tvungen att kolla upp om det verkligen var sant - trodde faktiskt först att det var en photoshoppad bild... Jag tror jag spyr! Men det är ganska symptomatiskt för historien om Annika Östberg , även om det är draget till sin extremaste spets av (den numera arbetslösa, hoppas jag) rubriksättaren på Expressen. Vi har gott om andra fångar som suttit länge i fängelse och som säkert skulle må bra av att luftas lite. Lite verklighetsförankring om jag får be! Att hon n